Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Kaikki blogit puheenaiheesta Kaupungit

Kaupungit ja maaseutu tarvitsevat toisiaan

Kiersin sunnuntaina Äitsaari-kierroksen. Niin teki arviolta pari tuhatta muutakin maaseutuyritysten suoramyynnistä ja avoimista ovista kiinnostunutta vierasta.

 

Kun aloittelimme tapahtumaa liki 30 vuotta sitten, emme olisi uskoneet sen kasvavan näin pitkälle. Vaikka en ole ollut omien tuotteiden kanssa mukana moneen vuoteen, olen vieläkin ylpeä siitä, mitä olemme yhdessä näiden yritteliäitten ihmisten kanssa tehneet elävän maaseudun puolesta.

 

Suomi on jo kaupungistunut - trendiä joka meni jo ei kannata puolustaa

Dosentti Tuomas Kuhmonen jakoi toissapäivänä twitter-tilillään mielenkiintoisen kuvaajan, jota kannattaa tarkastella keskusteltaessa maaseudusta ja kaupungeista. Kuvaaja osoittaa, että laajamittainen kaupungistuminen loppui Suomessa jo vuosikymmeniä sitten. Usein esitetty väite, jonka mukaan olisimme kaupungistumisessa Ruotsia jäljessä, ei näytä pitävän paikkaansa.

Asumistuen ristiriita

Suomalainen asumistuki järjestelmä on suuri ja monimutkainen – ja aikanaan täysin tarpeeseen luotu. Nykyään asumistuen saaminen on enemmän sääntö kuin poikkeus. 60 % vuokralla asuvista Suomalaisista saa asumistukea jossain koossa. Sen kustannukset ovat 1,7 miljardia euroa vuosittain, ja summa paisuu.

Asumistukijärjestelmä on luonut systeemin, missä vuokrakustannukset nousevat 3-7 % per vuosi. Summa pohjautuu pääosin ilmaan ja vain osittain asunnon kustannuksiin sijoittajalle.

Ihmisen kokoinen kaupunki

 

Suomessa on ihmisen kokoisia kaupunkeja. Suurin niistä, pääkaupunki, on Suomen väestömäärään suhteutettuna suurkaupunki. Verrattuna lähimpien naapurimaiden pää- ja suurkaupunkeihin, Helsinki on pieni tai keskikokoinen.

Metropolihanke eli pääkaupunkiseudun kaupunkien yhdistäminen miljoonakaupungiksi saa kannatusta Helsingiltä, mutta ei Espoolta eikä Vantaalta.

Miten sitten poliittinen järjestelmä toimii Oulussa?

Oheinen juttu julkaistiin Oulu-lehden kolumnissani 15.6.2016:

"Siinäpä kysymys. Ryhmämme puheenjohtajana olen ollut asian kanssa tekemisissä enemmänkin.

Kaupunginvaltuusto on periaatteessa korkein päättävä elin. Asialista tulee kuitenkin kaupunginhallitukselta, joka tekee myös pohjaesitykset asiakohtiin.

Oulun seudulla on hyvä elää

Ylen uutisoiman aluetutkija Timo Aron selvityksen mukaan myös Oulun seudulta löytyy vetovoimaisia kuntia. Paras sijoitus oli Limingalla, 28. sija Suomen kunnista. Selvityksessä tarkasteltiin, mitkä kunnat todella hyötyvät muuttoliikkeestä. Ylipäätään monet kaupunkien kehyskunnat pärjäsivät tarkastelussa.

Aron mukaan halutuille muuttajille ei riitä pelkkä työpaikka, vaan valinnassa painaa myös kunnan ilmapiiri. Tässä kunta ja sen asukkaat vaikuttavat voimakkaasti, sillä ilmapiiri ja maine näkyvät ulospäin. Sosiaalisen median maailmassa kokemuksia myös jaetaan ahkerasti.

Belsebubin keksintö: kaupunkien johdannaiset

 

Finanssikapitalismin uusista tuotteista johdannaiset ovat taloudenpidon myrkkyjuomaa. Niitä ei saisi antaa ammattitaidottomiin käsiin. Muuten käy niin kuin on käymässä eräille Suomen kaupungeille: Lahti, Oulu, Pori, Tampere. Jyväskylä ja Turku suojaavat johdannaisilla  itseään matalilta koroilta!

Toistan: suojaavat johdannaisilla  itseään matalilta koroilta.

Toivottavasti tekevät niin edes vahingossa tai tietämättään.

Valokuidun yleistymistä on edistettävä vaikka viranomaisten pakolla

 

Suomi on jäänyt kuluttajissa langallisten laajakaistapalveluissa jälkeen yleisessä kehityksessä. Hajaseuduilla tähän ongelmaan on havahduttu ja kuluttajat ovat ryhtyneet kyläyhdistyksien toimesta tarjoamaan valokuituun perustuvaa laajakaistaa omin avuin. Yllättäen kaupunkilaiset ovat jääneet tästä kehtiyskestä jälkeen ja tähän asiaan saatava muutos. Nettiyhteyksien parantaminen ja siirtyminen valokuituun on hidasta mutta ei mahdotonta. Tarvitaan vain päättäväisiä toimia joiden avulla parannetaan tilannetta.

 

Eletäänkö Kalliossa Kuplassa?

Näin syntyperäisenä kalliolaisena heitän pari kommenttia Marko Hamilon Perussuomalaiset-lehdessä julkaistuun kolumniin, jonka mukaan Helsingin Kalliossa muhii punavihreä kupla. Kyllä kupla-asiassa on pointtinsa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä