Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Kohti modernia orjuutusta

 

Hädin tuskin oli kerinnyt keskiviikon Ilkan painomuste kuivua, kun Teuvo Hakkaraisen (ps) vetämä aloite tuli julki keskiviikkoaamuna 26.10 Kansan Uutisten verkkosivujen kautta, jossa hän ehdotti pakkotyötä nuorille esim. yrityksissä pelkällä perusturvalla. Sanktio mitä ilmeisimmin olisi perusturvan menetys, sillä miten muuten pakkoa voitaisiin käytännössä toteuttaa. Palkkaa yritys saisi maksaa, jos siltä tuntuu. Hakkaraisen takana seisoi lähes koko perussuomalaisten eduskuntaryhmä. Näin aluksi kokeilu rajattaisiin Hakkaraisen kotikulmille. Pakkotyön ajatuksena on totuttaa nuoret työelämän käytäntöihin ja saada sitä kautta mahdollisesti solmittua jatkossa aitoja työsopimuksia. 

Juuri keskiviikkona ehdotin tällä palstalla esimerkkien valossa järjellistä palkanmaksua, jotta työmotivaatio säilyy. Hakkaraisen ehdotus on niin äärioikeistolainen, että siinä on jo poliittinen seinä vastassa ja sen takana on enää jonkinlainen terrori ja anarkia.

Otetaan vertailun vuoksi Hakkaraisen oma sahayritys. Kunnan tai Työvoimatoimiston pakkomääräyksellä “todella hienosti motivoitunut” nuori tulee Hakkaraisen yritykseen sahurille oppipojaksi. Ala ei välttämättä kiinnosta, alalle ei myöskään välttämättä ole pienintäkään soveltuvuutta ja aivan varmasti olo on kuin orjalla. 

Sitten otetaan pikkuisen vaikkapa kilpailun kiristymistä kehiin ja Hakkaraisen kilpakumppanit polkevat taapeleiden hintoja alas. Pitää Hakkaraisenkin mennä hintojen mukana, jotta yritys pysyy hengissä. Katteet pienenee ja säästettävää pitäisi keksiä jostain. Voimme nähdä seuraavanlaisen ajatuksenjuoksun aika lyhyessä ajassa: 

- No mutta hei! Mullahan on täs duunari, joka hoitaa hommia Kelan rahalla. Hitto, täshän tulee hienot säästöt, kun noilla kilpailijoilla on nuo palkalliset työntekijät. Pitäisköhän fiilata vielä vähän enemmän noita taapeleiden hintoja alas, niin sais nuo ikävät kilpailijat pois tieltä. Mulla siihen on varaa onneksi, mutta kilpailijoilla ei varmasti. Ei mittään, pistetään poika hommiin, niin mä pistän vähän tarjouksia uusiksi sillä välin.

Ei siinä mitään, jos tämä pysyy perussuomalaisten sisäisenä utopiana, mutta esim. kokoomuksessakin moisia sävyjä on nähty. Tunnetuimpana tämän aatteen kannattajana täältä lakeuksilta Kai Pöntinen.

Tätä pakkoa vastaan kapinoivat nuoret jos jätettäisiin rahatta kokonaan, niin mitä muuta vaihtoehtoa heillä olisi kuin ammattimainen rikollisuus itsensä elättämiselle.

Toisaalta demokraattisessa politiikassa mennään aina aallonharjalta toiselle, ja ministeriautojen takapenkkejä saa kuluttaa kukin puolue vuorollaan. 

Nyt jos kokoomus lähtee pikkusenkin sympatiseeraamaan ajatusta, meillä on sellainen tilanne hyvin herästi 4 vuoden päästä, että SDP:tä oikeammalla olevaa puoluetta ei ole hallituksessa. Ja sekään ei välttämättä pelasta tätä maata, että hallituksessa istuu vain joku puna-vihreä koalitio. 

Meillä on viljalti esimerkkejä menneisyydestä kuinka yritykset ovat käyttäneet työllistämistukia väärin keinotellakseen itsellensä kilpailuetua. Työharjoitteluistakin kuulee edelleen marinaa siitä kuinka yritykset ottavat kaffinkeittäjiksi ja siivoojiksi aivan muille aloille kouluttautuneita tyyppejä.

Ymmärtääkseni kaikkien puolueiden agendaan kuuluu tasa-arvoisuuden edistäminen ainakin teorian tasolla. Moinen lakimuutos johtaisi jonkinlaiseen tämän päivän torpparilaitokseen, jossa torppareita, kurjalistoa, olisi muutama sukupolvi nuoria, joille termi “palkka” olisi tuiki tuntematon.

Jokainen historiaa tunteva tietää, mitä tapahtui vuonna 1918, kun olot olivat kurjistuneet äärimmilleen torppareiden parissa. Sitäkö perussuomalaiset haluavat?

Julkaistu Ilkassa 30.10 2011: http://www.ilkka.fi/mielipide/yleis%C3%B6lt%C3%A4/kohti-modernia-orjuutusta-1.1089548

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Tapio Temisevä

Kyllä jokaisen suomalilaisen perusoikeus on pelata pleikkaa ja pippeliä perustulolla ilman mitään nazzityöllistämisiä!!!1 Se että maailman väestön enemmistölle tämä ei ole perusoikeus emme ota kantaa. No ehkä se Hakkarainen on tähänkin syyllinen, ja onkin.

Pertti Väänänen

Timo Ekmanin kirjoitus on tyypillistä vasemmistopopulistista pelottelua ja mustamaalausta.

Kauko Aatos

En näe mitään pahaa ajatuksessa "totuttaa nuoret työelämän käytäntöihin ja saada sitä kautta mahdollisesti solmittua jatkossa aitoja työsopimuksia." On itsestään selvää, että kouluttamattomalle nuorelle ei yrittäjä mitenkään voi maksaa täysliksaa. Itse asiassa olen ollut järjestämässä harjoittelupaikkoja jo kouluttautuneille opiskelijoille ja homma oli erittäin vaikeata, vaikka työvoima olikin "ilmaista". Eivät yritykset halua toimia kouluttajana; ongelma on siellä puolella. Muuten ihan kannatettava ajatus. Valitsisin mielelläni mahdollisuuden työskennellä ja harjoitella yrityksessa verrattuna kotona syrjäytymiseen. Jokainen järkevä ihminen toimisi näin.

Ei terveen ja työkykyisen ihmisen vetelehtimisestä pidä maksaa ainakaan pitkällä aikavälillä. Suomessahan "tarvitaan" tässä asiassa vielä ulkomaanapujakin - ihan kuin ei olisi omasta takaa jo tarpeeksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset