Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Demokratiaa vailla?


En aina tiedä kuinka päin suhtautuisin huppupäisiin mellakoijiin, jotka polttopulloja heitellen ja kadunvarsien näyteikkunoita pienistäen pistävät matalaksi ja paloiksi yhtä ja toista. 

Maailmalla mittakaava on vähintään kymmenkertainen Suomeen verrattuna, mutta meilläkin ilmiö on jo vuosien takaa kovin tuttu. Perussanoma on usein ollut seuraava: lisää demokratiaa, vähemmän ydinvoimaa, sotia, turkistarhoja ja muita yhden liikkeen etuja. Tai pikemmin lähidemokratia on ollut päivän sana, mikä tarkoittaisi vallan hajauttamista enenevissä määrin asukasyhdistyksille plus muille nurkkakunnille.

Niin, mitenkähän tämä käytännössä sitten toteutetaan? Jos on edes ohimennen vilkaissut Eduskunnan kyselytuntia ikinä, niin on saattanut nähdä valtavia tulostenippuja edustajien pöydillä joihin pitäisi tutustua ennen päätöksentekoa. 

Eduskunnan eri lautakunnissa ramppaa jos jonkinnäköistä asiantuntijaa kertomassa lautakunnan päätösvaltaa sivuavista asioista ja joita pitäisi kuunnella, tehdä muistiinpanoja ja punnita esitelmiä ennen oman kannan muodostamista. 

Nytkö sitten joku ammattihuligaani tuosta noin vain ottaisi useamman sata sivua paksun valtion budjetin lapaseensa ja alkaisi omalla punakynällä tekemään korjauksia siihen ja tuoden jossain kohtaa varjobudjettinsa näytille? 

Tai hänkö siististi istuisi monituntisissa kokouksissa kerran pari viikossa ainakin kuuntelu- ja kyselyoppilaana? Epäilen.

Erilaiset mielenosoitukset ovat demokratian sivutuote. Ne ovat joko aiheellisia tai aiheettomia, katsantokannasta riippuen. Kumpiakaan malleja ei ole diktatuureissa, koska siellähän eletään ihannevaltioissa. Kuitenkaan koskaan en ole kuullut kenenkään hakevan turvapaikkaa Pohjois-Koreasta. Lännen suuntaan kautta historian on ollut vilskettä, vaikka julkisesti parjaammekin rapakon takaista jättiläistä, joka monelle on koitunut Shangri-laksi. 

Olisi tavattoman mielenkiintoista nähdä jonain päivänä tutkimus demokratiamielenosoittajien taustoista. Ikäjakauma taitaa mennä  20-40 väliin keskiarvon ollessa siellä alta 30, työtaustat ovat opiskelija-duunari-työtön-akselia, rikosrekisteristä pääsääntöisesti löytyy jotain pientä rattijuoppoutta, liikennerikkomuksia, näpistelyjä, ilkivaltaa, niskurointia, kannabista jne.

Äänestyskäyttäytymistäkin voisi myös tutkia. Veikkaanpa, että porukasta löytyy keskimääräistä enemmän vasemman laidan kulkijaa ja täysin äänestämätöntä kuin väestöstä yleisesti.

Toistaiseksi olen täysin tyytyväinen meidän tämänhetkiseen edustukselliseen demokratiaan, sillä ajatus siitä, että joitain monimutkaisia EU-, teollisuus ja puolustuspäätöksiä annetaan tunteella käyvälle hipille tai punkkarille mietittäväksi saisi minun hakemaan turvapaikkaa vuoroistani. 

Ja mistäpä muualta kuin lännestä.

Julkaistu Ilkassa: http://www.ilkka.fi/mielipide/yleis%C3%B6lt%C3%A4/demokratiaa-vailla-1.1086060

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset