Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Avioliittolaki polttaa näpeissä

 

Samaa sukupuolta olevien avioliittolakiehdotus nytkähti Eduskunnassa eteenpäin, kuin viidestä eri puolueesta olevat ehdokkaat lähtivät allekirjoituttamaan lakiehdotusta, joka sallisi vähintään Maistraatissa vihkimisen.  

Sisäasiainministeri Päivi Räsänen (kd) ennätti jo sanoa Iltalehdessä, että kyseessä ei ole tasa-arvo kysymys, vaan avioliitto on perinteisesti miehen ja naisen välinen instituutio ja tuo totuus on kiveen hakattu ja ei siitä muuksi muutu. 

Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko lisäsi vettä myllyyn samaisessa lehdessä ja mainitsi, että seksuaalinen suuntautuminen pitäisi mainita työhaastattelussa ilmeisesti siltä varalta, että mikäli se on ristiriidassa työnantajan päämäärien kanssa, tuolloin voisi evätä työhön pääsyn. 

Niikon puheet ovat avoimen syrjiviä ja lähinnä tarkoitettu joitakin uskonnollisia työnantajia varten. Sen paremmin Räsäsenkään puheet ehdottoman kielteisinä eivät ihan olleet tästä maailmasta. 

Nykynuoren voi olla vaikea ymmärtää vanhemman väen homokammoa, mutta historiallista taustaa vasten asia saa oikeat mittasuhteet. 1970-luvun alkuun asti homoseksuaalisuus oli rikos ja sairausluettelostakin se löytyi 1980-luvun alkuun. Vasta 1990-luvulla tuli syrjinnän kieltävä laki seksuaalisia vähemmistöjä kohtaan töihin otossa. 

Kirkko on instituutio, joka elää henkisesti traditioidensa varassa ja sen pyhiä kirjoituksia ei noin vain päivitellä. Kirkko on myös liikelaitos, joka elää konkreettisesti verotulojensa varassa. Jos traditiot alkavat olla menneiltä vuosisadoilta, on odotettavissa jäsenmäärän laskua, jonka yhtenä kulminaationa oli taannoinen YLEn homoilta, joka räjäytti eroamisluvut aivan uusiin sfääreihin.  

Ja kun jäsenmäärä lähtee kuihtumaan, kuihtuu samassa suhteessa verotulot, jolla koko organisaatiota pyöritetään. Missä siis ratkaisu? 

Monenkaan mielestä valtion ei ainakaan pitäisi rajoittaa kansalaistensa elämäntyyliä johon seksuaalinen suuntautuneisuus kuuluu. Kuulun tuohon porukkaan, joten Maistraatti avatkoon ovet kaikille avioliittoon haluaville saman sukupuolen edustajillekin.  

Kirkko voittaisi paljon, jos tekisi kompromissiratkaisun. Papeille annettaisiin omantunnon oikeus samaa sukupuolta olevien parien vihkimiseen. Luterilaisessa valtionkirkossa on käyty näihin päiviin asti peitsen vääntöä reilut 20 vuotta naispappien oikeudellisesta asemasta, kun osa papeista edelleen mielenosoituksellisesti kieltäytyy työvuoroista naispappien kanssa. 

Jostain syystä toinen valtionkirkkomme, ortodoksinen kirkko, on näissä asioissa pitkälti samaa mieltä, naispappeja ei vihitä heillä vieläkään, mutta se ei luupin alle tunnu joutuvan milloinkaan.  

Sirpan ja Anun ja Reijon ja Sakarin yhtyeenvihkiminen repii helposti rivejä yhden 100 vuotta, sillä asia on paljon enemmän tunteita herättävä.  

Kuitenkin ainakin luterilaisessa kirkossamme on seinät leveällä ja katto korkealla ja liberaaleja riekkisiä mahtuu joukkoon myös, jotka aamenensa näille liitoille antaisivat. Nuo liberaalit voimat pitäisivät myös huolen yleisemminkin siitä, ettei valtionkirkkomme kokonaan vaivu aatteelliseen pimeyteen.  

Riita poikki ja asiasta omantunnon kysymys. Toivotelkoot sitten tiukkapipoisempi sakki mielessään helvettiin tätä liberaalia homo- ja lesbo-porukkaa ja peskööt itse kätensä moisista pakanallisista riiteistä. 

Tämä koskekoot myös tasapuolisuuden nimissä ortodoksejakin ja keskustelu naispappeudesta alkakoon siinäkin porukassa, kun kerran vahvasti valtionkirkko-statusta kantavat mukanaan.  

Katsellaan sitten viimeisellä tuomiolla, mitkä meriitit riittivät kellariosastolle hiiliä uuniin lapioimaan yläkerran oikeamielisille.

Julkaistu Ilkassa 2.10: http://www.ilkka.fi/mielipide/yleis%C3%B6lt%C3%A4/avioliittolaki-polttaa-napeissa-1.1074992 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Jukka Johansson

Jos uskonnollisille yhteisöille annetaan ns omantunnonvapaus avioliittoasiassa, niin ei olla oikealla tiellä. Avioliitto perustuu lakiin, eikä maistraatissakaan virkamies voi kieltäytyä tehtävästä, jos parilla ei ole avioliiton esteitä tullut esille.

Käyttäjän Kira kuva
Kira Arn

Tämä, niin kuin naispappeuskin on uskonnollisille yhteisöille opillinen kysymys, jota suojaa perustuslaki, eikä siihen tule puuttua. Tehkööt niin kuin parhaaksi näkevät, se ei ole yhteiskunnan asia.

Käyttäjän Kira kuva
Kira Arn

Mikään yhteiskunnassa ei mene lain yläpuolelle. Uskonnollisten yhteisöjen erivapaus on säädetty perustuslaissa.

Demokratiaa ei ole ilman uskonnonvapautta, eikä uskonnonvapautta ilman demokratiaa.

Valtionkirkkojärjestelmä on sitten paljon pienempi asia, jota voidaan haluttaessa muuttaa, kajoamatta perusoikeuksiin.

Jukka Johansson

Janne Salonen

Täysin samaa mieltä kanssasi. Kyse on nimenomaan lainopillisesta asiasta johon ei uskontoja pidä sekottaa. Painelkoot kirkoissa virsihippasia niin paljon kuin haluavat, mutta vihkioikeus ei uskonnollisille yhteisöille kuulu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset