Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Keskustalla ja kokoomuksella oikeistoblokin avaimet käsissä

Vaalien tuloksessa muhi monivivahteinen yllätys nyt muutaman viikon fundeeraamisen jälkeen.

Kaikkein kinkkisin paikka on ylivoimaisesti keskustalla.

Mikäli Rinteen soidinhuutoon vastataan, tarjolla on kansanrintamahallitus, jossa kepun ei ole yhtään varaa tinkiä oikeistolaisista linjauksistaan eikä maakuntamallista. Muuten se on menoa jonnekin vasureiden kokoluokkaan viimeistään vuoden 2023 eduskuntavaaleissa.

Kuitenkin voisi ajatella kansanrintaman perusvireestä, että kepu saisi maakuntansa, muttei paljon muuta. Riski olisi valtava lähteä viimeisen neljän vuoden aikana tehdyn työn takuutärvelijäksi veroja korottamalla ja lisälainaa ottamalla sekä siihen päälle vielä maaseudun elinkeinojen ja -olojen ahtaalle ajo.

Tarjolla olisi rautaisia palleja vaativa poliittinen manööveri, jolla saisi poliittisen taktikoinnin Oscarin milloin vain. Eli kepu ottaisi ja kieltäytyisi Rinteen kosinnasta ja lähtisi oppositioon. Tämä aiheuttaisi Rinteelle ja demareille kaikkien paniikkinappuloiden painamisen yhtäaikaisesti.

Mitään muuta vaihtoehtoa ei olisi kuin palata lakki kourassa kokoomuksen pakeille sorvaamaan sinipunaa. Kokoomus voisi aivan tasan yhtä tylysti sanoa, että ei käy, kun ei käynyt tuossa vapun jälkeenkään.

Koska perussuomalaiset eivät ole vaihtoehto, enemmistöhallituksen mahdollisuus olisi näillä kahdella kieltäytymisellä menetetty, koska persut, kokoomus ja kepu pitävät yhdessä 108 paikkaa hallussaan.

Demarien sisäinen kaaos olisi varmasti aivan vertaansa vailla oleva näytelmä, kun piikkipaikalta olisi pakko luovuttaa hallitustunnustelijan kapula perussuomalaisille ja painella takuuvarmasti oppositioon. Rinteen poliittisen uran päätepiste olisi myös siinä.

Mutta että näin tyly kampitus voitaisiin tehdä, täytyisi askelmerkit olla etukäteen kirjoitettuna siten, että hallituspuolueiden rungon muodostaisivat tämä 108 kansanedustajan ydinporukka täydennettynä mahdollisesti kristillisillä ja ruotsalaisilla.

Olisi tällä mallilla aivan täydellinen oikeistohallitus vahvalla enemmistöllä tarjolla.
Mutta tässä pitäisi tämmätä sellaiseen iskuun paikkojen jaot, hallitusohjelma ja kaikki muut yksityiskohdat jo etukäteen, että Säätytalosta voisi kävellä parissa päivässä pihalle valmiin ohjelman kanssa.

Kepu, tuo tämän hetken avainpelaaja hallitusneuvotteluissa, voisi ajatella asian niin, että tämän päivän demarien, vihreiden ja vasurien kanssa kepu häviää enemmän seuraavissa vaaleissa kuin kokoomuksen ja persujen kanssa.

Tiedä vaikka jossain jo jotain tämän suuntaista puuhattaisiinkin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Olisi hauskaa havaita, että kepu lähtee samanlaiseen koalitioon, mikä juuri on aiheuttanut sille sadan vuoden pahimman vaalitappion.

Käyttäjän timoekman kuva
Timo Ekman

Tappio on Rinteeen kanssa enemmän, jos tämä käsikirjoitus menee em. kuvatun mukaisesti.

Pieniä viitteitä jo on, että kepu sukeltaa edelleen. Hallituksessa se voi oieta, jos 18 maakuntaa saadan läpi ja maaseutua ei lopunkin tapeta.

Kepun tilanne on vaalituloksesta johtuen ylivoimaisesti hankalin. Opoositiossa oltaisiin persujen varjossa, mutta Rinteen kanssa leikkiin lähtö on minimissään yhtä raju riski.

Kepu tarvitsee nimenomaan hallituskumppaneiksi persut, koska he pyörivät samalla äänilaarilla. Kokoomuksen ydinporukka näyttää olevan rautaisen uskollista puolueelle ja sitä ei oikein heiluta mikään.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Kepulla ei ole paljonkaan eväitä maaseudun kehityssuunnan kääntämiseen. Se ei saa muilta ymmärrystä. Ja vaikka saisikin niin asioita ei niin vain poliittisilla päätöksillä käännetä. Vähän tuntuu epävarmalta, jotta 18 maakuntaa ratkaisisi kepun ongelmat. Se ei juuri suoranaisesti kosketa äänestäjiä ja siinä riittää erilaisia mielipiteitä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kepulla ei ole hyviä vaihtoehtoja valittavana, on vain joukko huonoja ja huonompia.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Paras hallitus: Persut, Kokoomus, Keskusta ja Rkp.Tämä pitäisi ehdottomasti saada kasaan.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Viime hallituksen toisinto vaatisi persuilta hiukan erilaista otetta kuin mitä viimeksi nähtiin. Enää ei onnistu linjan vesittäminen, vaan siitä on pidettävä tiukasti kiinni. Miten se sopii muille, on mielenkiintoinen kysymys. Toinen kysymys on, että lähteekö Halla-aho kokemattomalla joukolla hallitukseen kokeneiden kettujen kanssa. Siinä voi käydä huonosti sitävastoin, että oppositiossa lihominen on taattu.

Käyttäjän timoekman kuva
Timo Ekman

Kyllä näinkin, mutta Halla-ahon sakki ei ole ihan verrattavissa Soinin 2011 ummikkoihin.

Oppisitiosta räksyttely voi toki johtaa suurimman puolueen paikkaan 2023, mutta jos jutut ovat olleet vähän liian levottomia koko vaalikauden, ulkokehälle työntäminen voi olla vielä voimakkaampaa.

On totta, että kepu ja kokoomus olisivat kovia hallituskumppaneita persuille nykyisessäänkin muodossa, mutta jos esim. porukka pääsee sellaiseen sopuun, että pääministerin posti puolitetaan ja Halla-aho saa jomman kumman kaksi vuotta, niin en oikein usko, että lähtee oppositioon tällaisen tarjouksen jälkeen.

Vaihtaa vaikka Orpon kanssa päikseen valtionvarain- ja pääministerin paikkaa.

Kimmo Salomaa

Kyllä Kepu ei lähde kokoomuksen kanssa samaan hallitukseen se aina tappio vaaleissa.Timo on tainnut nähdä pahaa unta ja Persut hallituksessa kyllä Suomi olis sekaisin ja Kreikan tiellä

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Miten perussuomalaiset voisi tulla samaan hallitukseen keskustan ja kokoomuksen kanssa? Olihan edellisen hallituksen politiikka heidän mielestään oikeistolaista ja federalistista. Sipilä ja Orpo olivat suunnilleen pääpiru ja oppipoika, jotka haalivat maahan muslimeja pilvin pimein.
Miten selkäranka yhtäkkiä taipuisi yhteistyöhön sellaisen osapuolen kanssa, joka ei ole tehnyt mitään kansalaisten hyväksi? Vain kurittanut ja kurjistanut...
Halla-ahokin muistaa muistuttaa Sipilää ja kannattajiaan kesän 2015 kutsuhuudosta, joka toi 30000 elintasohuijaria ja seksuaalirikollista Suomeen. Todennäköisesti perussuomalaiset käyttävät sitä vaaliaseenaan vielä 2100. Käydäänhän kansalaissotaakin vielä 100 vuotta sen päättymisestä.

Käyttäjän timoekman kuva
Timo Ekman

Edellinen hallitus on aina edellinen hallitus demokratiassa. Paikkalukujen mukaan määritellään hallitusohjelma.

Ja jos Halla-aholle tarjotaan puolikasta pääministerin ja valtiovarainministerin postia pökkiin Orpon kanssa, niin ampuuhan herra rivit suoriksi.

Kyse on siitä, millaisen hallitusohjelman poppoo saa aikaiseksi, jos siihen tosissaan ryhtyvät.

Nyt myöskään näköpiirissä ei ole minkäänlaista invaasiota mistään, joten hiukan huolettomammin uskaltaisi messiin lähteä.

Ja H-A saa Sipilää inhota edelleen vapaasti. Herra on rivikansanedustajan roolissa hyvä jottei ihan piakkoin. Ei ole häiritsemässä valtioneuvostossa.

Orpon kanssa on syytä poltella rauhanpiippua, mutta eiköhän se Halla-ahon kaltaiselta ammattipoliitikolta onnistu.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Blogisti Timo on oikeassa tällaisesta mahdollisuudesta. Tulin samaan johtopäätökseen; katsotaanpa tajuaako keskusta sen (riittävissä ajoissa):

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/275708-hall...

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

"fool me once shame on you fool me twice shame on me" netin loputtomista viisauksista tämä on tässä yhteydessä osuva. Keskustalle yhteistyö kokoomuksen ja perussuomalaisten kanssa oli katastrofi. Nyt keskustan siis pitäisi tehdä se uudestaan ja luottaa, että lopputulos olisi jokin toinen?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Marko, vihreät jättivät peräti kaksi kertaa hallitushommat kesken (vuosina 2002 ja 2014). Miksi nyt pitäisi luottaa siihen, että vastuu kannetaan ryhdikkäästi loppuun asti?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Hmm. Kuvittelen, että Ekmanin blogin aihe on jokin ihan muu kuin vihreät.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #13

Ja minä kun luulin, että sinun kanssasi puhuimme tästä: "fool me once shame on you, fool me twice shame on me"..

Käyttäjän MarkkuKoivisto kuva
Markku Koivisto

Siinä on Kepullakin miettimistä, että jos SAK ei nyt pääse hallitusta komentamaan se on yleislakko.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Markku Koivisto

Tätä yleislakkoa sitä jaksetaan huutaa ! Viimeinen yleislakko on ollut vuonna 1956. Kekkonenkaan ei ole enää presidentti !

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Kaivapas, Varsio, youtubesta tallenne SAKn liittokokouksesta viime syksyltä. Aloita n tunnin kohdalta puhvuorojen seuraaminen ja laske, monta kertaa yleislakko mainitaan. Riisu sukat valmiiksi. Arvaas ketkä ne siellä jankkaa ja mistä.

Jone Virtanen

Keskustan kannatuksen raju pudotus ei ole yllätys. Puolue on toiminnallaan aiheuttanut maaseudun näivettykistä enemmän kuin äkkiä uskoisi. Joskus sittä on maksettava. Uskon kyllä siiehen, että kepun tarkoitus on ollut hyvä, mutta keinot vuosien saatossa ovat olleet aika heikot. Maaseudun väki, talousrakenne jne. ovat yksipuolistuneet pitkälti juuri kepun ja sitä lähellä olevien tahojen harjoittaman politiikan vuoksi. Hyvä esimerkki tästä on "maatalousyrittäjä", josta on alettu puhua viime vuosina; sitä ennen oli vain maataloustuottaja. Hän vain tuotti raaka-ainetta korporaatioille (kuten tekee nytkin mutta suuremmalla riskillä) ja siinä kaikki.

Synnyinkuntani ja sen nejässä naapuripitäjässä syntyi viime vuonna yhrteensä 16 lasta; ei siis edes yhtä kunnon koululuokkaa. Ja nyt ei puhuta Peräpohjolasta, vaan Länsi-Rannikosta. Mikmähän tilanne mahtaa olla Kainuussa? Tai Lapissa?

Voidaan aiheellisesti kysyä tarvitaanko meillä 18 maakuntaa vai ei. Jos asiaa katsoo objektiivisesti, niin tuskin. Hautaustoimistoja maaseudulla kyllä tarvitaan. Sitä sakkia riittää.

Jos kepu haluaa säilyä hengissä, on sen lyötävä hynttyyt yhteen tahon kanssa joka tukee aidostti monipuolista yrittäjyyttä (myös niisä maaseudun pikkukeskuksissa ja niiden laitamilla) ja takaa muutenkin monipuolisemman maaseudun kuin se nyt on. Epäilen vain, että se aika meni jo. Demarit on kepulle huonoin mahdollinen kumppani. Se on kaupunkien ja suurteollisuuden duunareitten puolue. Lisäksi koko puolueen olisi käytävä kunnollinen uudistuskeskustelu omasta asemastaan/roolistaan. Muuten matka jatkuun RKP:tä pienemmäksi puolueeksi.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

RKP:n sijasta porvarihallitukseen paremmin sopii KD, RKP:et voisivat mennä hallituksen sijasta Ahvenanmaalle maakotka- ja haahka jahtiin. Suomi voi sitten jälkikäteen perustella EU_komissiolle sorretun vähemmistön turhautumisen nationalistiseen hallituksenmuodostuspolitiikkaan.

Käyttäjän MKujala kuva
Markus Kujala

Kyllä oikeisto hallitus olis kova ja kansan enemmistön tahto.

Toinen hallituskausi vielä tiukkaa kulukuria ja veroja ajalaspäin, ni alkais talous kukoistaa kummasti.
Ja työllisyys luvut huitelis ruotsin tasolla. Köyhät ihmiset pääsis elämänsyrjään kiinni työtä tekemällä, eikä riutuis valtion tukien varassa.

Alkais olee varaa pyörittää hyvinvointi yhteiskuntaa omilla rahoilla ilman jatkuvaa velaksi elämistä.

Vasemmisto hallitus ei tuo muuta, kun lisää veroja, valtion velkaa ja työttömiä/köyhiä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kepun jäsenten ja kepun päättäjien selvän enemmistön tahto on yhteistyö demarien eikä oikeiston kanssa. Tilastollinen fakta, jota puoluejohto ei unohda.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jari-Pekka Vuorela

Se tahto oli osallistua hallitusneuvotteluihin. Älä nyt vielä hallitusta muodosta !

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Ai, mä kun luulin et noi on porvarien aikaansaannoksia nuo valtion velka työttömyys ja köyhyys. Katos vähän lähihistoriaa, kuinka monta vasemmisto hallitusta suomes on ollut esim viimesen 32 vuoden aikana ja kuinka monta porvari, kuinka monta vuotta porvarit ovat johtaneet ed. mainitussaa ajassa hallituksia.

Paljon oli velkaa ennen Holkerin hallituksen alkua, palkjon työttömiä, köyhiä ja paljon on nyt?

Arvi Hagelin

Globaali liberalismi on uskontoon verrattava ideologia. Poliittinen empatia, altruismi jne perustuvat 1960-luvun kp-sopimuksen viitoittaman eriarvoisuuden synnin sovittamiseen yhdenvertaisuuden armolla.

Yhdenvertaisuuden nostaminen ensisijaiseksi poliittiseksi periaatteeksi, johti muun muassa vähemmistöjen elämisoikeuksien riistoon. Tätä yhdenvertaistamisen aiheuttamaa eriarvoistamista on sittemmin yritetty korjata alkuperäiskansasopimuksilla ja julistuksilla. Suomenkaan valtaväestö ei näytä ymmärtävän mitä he ovat lainsäädännöllään tehneet väestölle, jonka alkuperäisesti asuttamalle maalle he ovat tulleet.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Keskustalla ja Kokoomuksella on kyllä oikeistoblokin avaimet käsissä, mutta kun se arvopohja estää näkemästä sitä ilmeistä.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Riippumatta hallitusohjelman kirjauksista, pelkästään lähtemällä mukaan Rinteen hallitukseen kepu pettää mm. lupauksensa siitä, että yrittämisen verotusta ei kiristetä.

Tämä johtuu siitä, että Rinteen hallituksessa vihervasemmistolla on enemmistö, jolloin kepu + rkp eivät hallituksessa pysty estämään ainuttakaan Rinteen ajamaa lakiesitystä.

Jone Virtanen

Jos kepu olisi oikeasti viisas, se asemoisi itsensä uudestaan. Maaseudun viljelijät ja monet muut ovat yksin/pienyrittäjiä ja niitä löytyy entistä enemmän myös kaupungeista. Koska kooomuksesta ei ole näiden ihmisten äänenkannattajaksi (sehän on virkamiesten puolue jolla näemmä ei ole minkäänlaista halua/kykyä hoitaa yrittäjyyteen liityviä asioita) voi kepu hyvin asemoida itsensä uudestaan näiden prekariaattien puolueeksi.

Se mitä tupailloissa puhutaan voi hyvin unohtaa. Niisä käyvät vain vanhat jäärät joiden aika on jo ohi. Jos kasvua haetaan vanhasta kepun tukijoukosta voidaan melko nopeasti todeta yhden puolueen katoavan puoluekentästä. Nykyinen demrien kanssa suhmurointi on sitä samaa tietä tuonelaan.

Toinen asia joka monin paikoin on vienyt äänestäjiä, on uskovaisten puolueen leima. Maallistuneen kun on kovin vaikea niellä l-positiivista kepua. Jos kohta Soini oli monille kauhistus katolisine mielipiteineen.

Käyttäjän JukkaKivimki kuva
Jukka Kivimäki

Uudelleen asemoinnilla on riskinsä. Pyrkimys äänestäjäkunnan vaihtamiseen ei yleensä lupaa millekään puolueelle. Kun entiset äänestäjät hupenee, ei uudet välttämättä tule tilalle. Kun entiset jäsenet kaikkoaa, ei uudet välttämättä tule tilalle.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

TE: "Keskustalla ja kokoomuksella oikeistoblokin avaimet käsissä"

TE: "...tarjolla on kansanrintamahallitus, jossa kepun ei ole yhtään varaa tinkiä oikeistolaisista linjauksistaan eikä maakuntamallista. Muuten se on menoa jonnekin vasureiden kokoluokkaan viimeistään vuoden 2023 eduskuntavaaleissa."

Vaikka nyt on nyt, menneeseen aikaan nähden on sekä eroja että samaa. Menneessä punamultahallitukset toimivat aika hyvin, ja molemmat pääosapuolet kykenivät yhteisymmärryksessä edistämään oman kannattajakuntansa asioita.

Keskusta on sitten 1991 kolmesti lähtenyt piikkipaikalta Kokoomuksen kanssa kimppaan ja joka kerta se on maksanut yksin poliittisen laskun. SDP:lläkin on sama kokemus Kokoomuksen kanssa. Laitaoikean sinimusta teettää toisilla itsensä näköistä politiikkaa, ja maksiimi: se, jonka näköistä tehdään, voittaa seuraavissa vaaleissa. Kun Keskusta ja SDP ovat tehneet harharetket Kokoomuksen maastoon, kannatus katoaa. On oltava omalla paikallaan, ja jos oman paikan koordinaatit katoavat, ne on löydettävä. Kansanrintamahallituksessa Keskusta löytää keskeltä oman paikkansa uudestaan (ja kerää takaisin kannatustaan).

Suomessa on perinteisesti hallitukset koottu perin pragmaattisesti eikä täällä ole blokkiajattelua, puhumattakaan blokkien tiukoista rajoista ja epäpyhistä alliansseista. Keskustavasemmistolainen ja keskustaoikeistolainen koalitio ovat molemmat yhtä luontevia eikä Suomessa ole kaihdettu sinipunaakaan, vaikka siinä talouslinjauksissa (sekä tämän myötä monessa muussa) on enemmän työstettävää.

Otsikkosi kertoo sinun pitävän Keskustaa oikeistopuolueena ja sinun ilmeisimmin näkevän keskiviivan, jonka toisella puolella olisi blokki ja toisella puolen toinen blokki. Tuota ajattelutapaa näyttää tiedostaen ja tiedostamattaan - ja samalla todellisuus hukaten - noudattavan tälläkin foorumilla aika moni. Niin ei kuitenkaan ole, vaan jos mennään talous- ja verotusakselilla, meillä on ryhmä vasemmalla, keskellä ja oikealla (ja jos nelikenttien pelissä mennään liberaalius - konservatiivisuus -akselilla, ryhmät ovat vähän erinäköiset, kuten tiedät). Niistä sitten kootaan kulloisessakin vaalitilanteessa otollinen ryhmä hallitsemaan maata. Niin yksinkertaista se on.

Tulevan koalition sisäiset ideologiset erot eivät ole liian suuret ja niin kaupungit kuin maaseutu tulevat edustetuiksi kuin myös ruotsinkielisen väestömme asiat.

Tekstisi ja otsikkosi kertovat vain pihlajanmarjojen happamuudesta.

Toimituksen poiminnat