Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Äänestämisen logiikkaa ja näiden vaalien valintani


Olen äänestänyt eri vaaleissa elämäni aikana kolmea eri puoluetta. Väri- ja aatekirjo on poliittisen janan kaikilta laidoilta sisältäen vihreät, demarit ja kokoomuksen.

Logiikka äänestämisessä on vaihdellut vaalikohtaisesti.

Demareille meni ainoan kerran kuntavaaleissa Seinäjoella, kun eräs korkealle Seinäjoen kokoomuksen hierarkiassa noussut paikallispoliitikko lohkaisi eräässä some-keskustelussa, ettei kirjastoja enää tarvita, kun kaiken saa netistä. Se riitti ja niin vahvistui demarien kassa yhdellä äänellä ihan vain protestina.

Vihreitä äänestin presidentinvaaleissa 2012 aluksi sillä yksinkertaisella perusteella, että Haavisto on ulkopoliittisesti meritoituneempi kuin Niinistö. Aivan kiistaton fakta vaalien aikaan. Ja presidentin tärkein tehtävä on ulkopolitiikan hoitaminen, joten on luontevaa tarkastella ulkopoliittisia meriittejä.

Tietysti koska elän Seinäjoella, E-P:n ytimessä, kierroksia nostatti keskiolutparlamenteissa myös Haaviston seksuaalinen suuntautuminen. Sen verran keskiaikaista homofoobikkoa oli tuolloin liikenteessä, että alunperin täysin merkityksetön asia, homoseksuaalisuus, muuttui pikemmin plus-merkkiseksi ominaisuudeksi kuin pysytteli taustalla täysin sivuseikkana. Tattis, homofoobikot, kun vahvistitte tuolloin äänestyspäätökseni omalla alkukantaisella touhullanne. Pientä protestin makua siis tässäkin ääneesä.

Eduskuntavaalit, samoin kuin eurovaalit, ovat menneet sitten paljon puolueuskollisemmin. Kokoomuksen parissa siis.

Tulokseen on ollut helppo päästä vaalikoneiden avulla. Kerta toisensa jälkeen vaaleista toiseen olen tehnyt 3-4 vaalikonetta ja joka ikinen kerta sama juttu tulosten jakautumisen kanssa.

Hännillä aina erityyppiset sirpalepuolueet, IPU, SKP, KTP, Seitsemän tähden liike, kansalaispuolue jne. sekä vihreät ja vasurit. Nykyaikana demaritkin menee aika lailla hännille monin osin. Kaipaan Lasse Lehtisen kaltaisia oikeistodemareita aika lailla.

Sitten siellä jossain keskivälin paikkeilla keikkuu kepu ja persut. Persujen hajonta ylivoimaisesti suurinta, koska maahanmuuton ja ilmastomuutoksen vastustamisen lisäksi tätä porukkaa ei ainakaan talouspolitiikka yhdistä. Kaikenlaisen xenofobian lisäksi juuri tämä porukan aatteellinen hajanaisuus saa vierastamaan tätä porukkaa.

Kärjessä aina sitten kokoomus ja RKP. Tulevissa vaaleissa ilahduttavasti myös jokunen demari ja kepulainenkin kärkikahinoissa ainakin muutamissa vaalikoneissa.

Oikeastaan vaalikoneita parempaa keinoa löytää ehdokas ei ole olemassakaan. Kaikkein karmein ja harhaanjohtavin tapa valita on tv:n vaalitentti. YLEn faktabaari on sen osoittanut täällä ja täällä.

Tälle vaaleja vaaka kuitenkin kallistui kokoomuksen puolelle paristakin eri syystä. Kokoomus on sen verran täpärällä hopeasijassa, että tuki on tarpeen, jotta hallitusneuvotteluihin lähdettäisiin hyvistä asetelmista. Jotain lipposmaista sinipunaa toivoisin seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Voiman ja vastavoiman balanssi on hyvä demokratiassa. Ja tietysti ykkössyy oli se, että TOP-10:sä enemmistö oli ruiskukkia vaalikoneesta riippumatta.

Mutta kuka sitten kokoomuksen listalta? Kansanedustajan yksi tärkeimpiä ominaisuuksia on sopiva harkitsevuus / maltillisuus sekä hyvät verkostoitumistaidot, sillä Arkadianmäellä pelataan joukkuepeliä, ei yksilölajia.

Sitten välähti. Sehän on Toni Viljanmaa, Pohjalaisen päätoimittaja, joka keikkuu aina kärkikahinoissa vaalikoneissakin itselläni. Äkkiseltään on vaikea kuvitella kovin paljon enemmän eri tahojen kanssa verkostoitunutta henkilöä kuin maakuntalehden päätoimittaja. Ja en myöskään muista, että päätoimittajat koskaan olisivat olleet mitään goebbelseja plus sun muita äärimmäisyyksiin meneviä agitaattoreita. Esimiesasema koulii luonteen ja aatteen särmiä ja hyvä niin.

Ja kun muistelen Tonin pyhän kolumneja Pohjalaisessa, en juuri koskaan eri mieltä mistään. Ja tuossa kun katselin Tonin agendaa, niin huomasinpa kuinka veisaamme samaa virttä E-P:n ja Pohjanmaan yhdistämisestä. Kävi näet taannoin niin, että linkkasin johonkin Tonin FB-profiilissa olevaan keskusteluun mielipidekirjoitukseni Ilkassa, missä virittelin yhteistyötä Seinäjoen ja Vaasan välillä. Toni otti ja pyysi kirjoitusta palstoilleen myös. Ja menihän se sitten sinne.

Ja muutenkaan sananvapauttani ei ole pahemmin ko. lehden palstoilla rajoitettu. Huumoriakin ymmärretään, kuten aina niin puleeratulle Joakim Strandille osoittamani rallattelu osoittaa.

Ei muuta kun tsemppiä Tonille ja katsotaan saadaanko huhtikuun puolen välin kieppeillä alkaa katselemaan Pohjalaiselle neljän vuoden viransijaista päätoimittajan tehtäviin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kirjoitustesi perusteella määrittelen sinut aatteettomaksi politiikan pikku peluriksi. Kokoomukselle ääni nyt, ettei se puolueena pienene liikaa. Mitään aatetta ei tuollisen käyttäytymisen takana ole. Se on empatian jakoa häviävälle. Eikö kitenkin poliitiikalla pitäisi olla joku tavoite ja tarkoitus. Kokoomuksella se selvästi on entisestään varakkaiden tukeminen, tuloerojen kasvu ja siinä sivussa köyhien kyykytys. Se ei johdu edes pahasta tahdosta, vaan yhden lajin yhteiskuntanäkemyksestä, joka ei millään sovi minulle.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Kokoomus, demarit ja vihreät....
Näköjään samat olet testaillut kuin minäkin. En tosin enää äänestä mitään noista ja pistän aikaisemmat erheet naiivin nuoruuden piikkiin. Ihan hyvät syyt luulin aikanani omaavani valintoja tehdessäni... niinhän sitä usein luulee. En kyllä koskaan ollut minkään puolueen jäsen eli äänestysvalintoja vain eikä lujaa aatetta.

Jos seuraavakin puoluevalinta äänestyksissä osoittautuu jälkikäteen virheeksi, niin laitetaan vaikka keski-iän kriisin piikkiin. Selityshän pitää aina löytyä.

Toimituksen poiminnat