Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Some vs. maakuntalehdistö - miten omassa vaalipiirissäsi ero näkyy?


Vaalit käy luvatuilla ylikierroksilla. Ilmastovaaleiksi ristityt vaalit ovat pitäneet lupauksensa ja toinen toistaan villimpää ajatusta sinkoilee somen syövereissä, mitä kieltää ilmastomuutoksen nimissä. Keskustelun seuraaminen on polarisaation mallikappale.

Itse olen yrittänyt muutamissa keskusteluissa olla keskitien kulkija ja huomautellut muutamista ihan matemaattisista faktoista eli siitä, että suhteellinen hiilijalanjälki ei tätä palloa lämmitä vaan absoluuttinen.
Tässä mielessä on aivan matemaattinen fakta, että Suomen touhuilla ei ole minkäänlaista merkitystä, vaikka putoaisimme takaisin metsästäjä-keräilijä aikakaudelle. Tämä ei matematiikkaa taitamattomille ole auennut.

On siis hiukkasen visaisempi juttu pudottaa sitä absoluuttista hiilidioksidin määrää riittävästi, ettei pallon lämpeneminen lähde karkaamaan käsistä. Ja kun ehdottaa sitä kaikkein yksinkertaisinta ratkaisua eli ydinvoimaa, niin sehän ei tunnetusti käy vaan joillain tuulimyllyillä ja aurinkopaneeleilla tämän Telluksen energiatuotanto pitäisi ratkaista.

Aivan piinkovan asiantuntijankaan huomio ja korjauskeinot eivät saa kierroksia laantumaan heidän suhteen, jotka odottavat tämän ajan maailmanloppua CO2:sta.

Suosittelisin jonkinlaista vihreän kehitysavun viemistä Kiinaan ja Intiaan, jos todellakin halutaan vaikuttaa absoluuttiseen hiilidioksidin määrään. EU:n kokoiset hartiat voisi riittää ja jossain kohtaa, kun Trumpin aikakausi päättyy, niin jenkit messiin kipin kapin, niin eiköhän tästäkin selvitä suht kuivin jaloin.

Toinen ikiliikkuja teemaksi muodostunut maahanmuuttokeskustelu jatkaa tuttua järjetöntä latuaan keskustelujanan molemmissa päissä. Harmaan sävyt ja keskitien kulkijat ovat harvinaisia kuin valkoselkätikka. Aivan kuluneet meemit ja fraasit sävyttävät näitä keskusteluja molemmin puolin ja se yksinkertaisesti alkaa jo väsyttää.

Mutta lehdistö sentään näyttää pitävän jonkinlaisen rajan vouhottamisessa ja keskitien kulkemisessa ja hyvä niin.

Omassa maakuntalehdessäni Ilkassa on ollut tasapainoinen kattaus muutaman viikon ajan eri puolueiden listoista siten, että ensin on Vaalianalyysi-nimellä kulkeva analyysi puoleen menestyksestä Vaasan vaalipiiristä ja sitten perään toisella otsikolla jonkun puolueen piirin kärkinimen haastattelu muutamilla hyvillä peruskysymyksillä. Tattis, toimittaja Marja Tyynismaa ja Ilkka.

Kun vertaa Ilkan uutisointia ja somen vellovaa yksinapaista vouhotusta, niin Ilkka nousee jonnekin kansainvälisen uutistoimiston tasolle verrattuna tähän angstiseen bittihelvettiin.

Miten muualla päin Suomea? Onko samantyylisiä havaintoja vai jotain päinvastaista nähtävissä? Sana vapaa. Kommentteja, kiitos.
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat