Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Tekeekö Rinne Orposta pääministerin?


Lyhyt summaus liian vähälle huomiolle jääneestä uutisesta, joka jäi hallituseron ja soten kaatumisen jalkoihin. Rinne on muodostamassa Suomeen blokkivaaleja puheellaan, jossa rajaa ennen vaaleja mieluisimmat leikkikaverit valtioneuvoston nimellä kulkevassa hiekkalaatikossaan vihreisiin ja vasemmistoliittoon eli aivan selkeään vasemmistoblokkiin. Tätä kombinaatiota ei ole koskaan Suomessa kokeiltu, mutta sen lupailemat verotusnäkemykset eivät varmasti pistä tätä maata nousuun. Kokoomus, keskusta ja perussuomalaiset on rajattu armotta pois nykylinjalla.

Mutta puheet on puheita, käytäntö on sitten toinen juttu. Aivan kylmä fakta on se, että jos Rinne aikoo lupauksensa pitää, hän joutuu perustamaan hyvin suurella todennäköisyydellä vähemmistöhallituksen ja maanittelemaan opposition äänettömäksi yhtiömieheksi lupailemalla joitain myönnytyksiä sille. Ruotsin mallia olisi siis tarjolla.

Vaan onnistuuko tällainen malli Suomessa, onkin sitten toinen juttu. Rinteen dream teamin poliittinen peruslinja on sen verran kaukana muiden jo etukäteen rannalle jätettyjen puolueiden aatemaailmasta, että kuution palikkaakin olisi helpompi sovittaa ympyriäiseen reikään.

Toki Rinne samaan hengenvetoon toteaa itsekin, että ei ole realismia saada näillä kolmella enemmistöhallitusta, joten joko keskusta tai kokoomus pitää mukaan ottaa. Hiukkasen ylimielinen, vastentahtoinen ja vähättelevä sävy etten sanoisi. Ei oikein mieltä ylentävää ole lähteä tällaisen vasurikoalition ainoaksi oikeistoedustajaksi. Ulkopuolinen olo saattaa tulla ja omat hallituskirjaukset jäädä aika vähäisiksi.

Summa summarum: joku pakittaa lupauksissaan, jos enemmistöhallitus aiotaan perustaa. Ja se tuntuu olevan Rinne näillä näkymin. Mutta onko yksikään oikeistopuolue kiinnostunut lähtemään Rinteen matkaan, on aivan oma kysymyksensä. Rinne ei puheillaan helpota vasemmistoblokin ulkopuolisia tulijoita ainakaan.

Ja jos Rinne ei pakita, ottaa riskin ja yrittää perustaa jonkun vasurivetoisen 90 edustajan vähemmistöhallituksen, hänen dream team olisi mahdollista kaataa jo ennen pääministeriksi valintaa, sillä pääministerin valinnan tekee eduskunta. Jopa ikihallituspuolue RKP:la ryyditettynäkin porukka saattaisi jäädä 1-2 edustajaa vajaaksi enemmistöstä. Jos nyt ylipäätään tällaiseen vähemmistöhallitukseen lähtisivät.

Jos Rinne lähtisi tällaiseen uhkapeliin ja saisi suuressa salissa nokkiinsa, hallitusneuvottelujen kapula siirtyisi kokoomukselle melko varmasti. Ja sitten olisi mahdollista tehdä oikeistoblokki enemmistöpohjalta, kun kerran blokkivaaleihin ollaan Rinteen johdolla lähdetty. Ennenkuulumatontahan se olisi, jos suurin puolue jäisi oppositioon ja Rinteen poliittisen uran takuuvarma loppu.

Entäpä jos Orposta tuleekin pääministeri Rinteen synnyttämällä blokkiajattelulla?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (55 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Täsmälleen näin - hyvin kirjoitettu.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

AA: "Täsmälleen näin - hyvin kirjoitettu."

Otan osaa.

Silmien avaamisen paikka ja aika, herätys realiteetteihin. Satu paroni von Münchhausenista - ja itsensä sekä hevosensa vetäminen suosta omista hiuksistaan. Nykyinen Kokoomus-Keskusta-PS/Siniset on suo, hevonen ja paroni.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Paroni_von_Münchhausen

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Uskoisin, että Attendon hoitamasta Mäntsälän miehestä löytyy joustavuutta. Puheet ennen vaaleja ja teot vaalien jälkeen ovat perinteisesti olleet hieman eri kategorioissa vähän joka puolueella ja puoluejohtajalla.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Sitten se nähdään kun vaalit on käyty, jos demareiden ja vihreiden kannatus vieä nousisi, olisi se vasemmistolainenkin hallitus haarukassa.

Mutta poliitikot ovat joustavia, ja kun kyse on hallitusvallasta, niin kaikki käy.

Se puhe on ihan höpölöpöä, etteikö muka kokoomus lähtisi demareiden kanssa hallitukseen, kyllä sinne lähdetään ihan varmasti, jos kutsu käy.

Ei ole sellaista isoa juopaa suurien puolueiden välillä, mikä yhteistyön estäisi.

Mahtaako kuukaudessa muuttua kärkipaikka? en oikeen siihen usko, mutta aika näyttää.

Käyttäjän timoekman kuva
Timo Ekman

Niinpä, kyllä kokoomus sinne lähtisi, jos pyydettäisiin. Näyttääkö siltä, että Rinne on aidosti pyytämässä? Ei minusta.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen
Pekka Pylkkönen

Pitää merkitä lokikirjaan jotta Ritala on puhunut politiikasta mainitsematta persuja. Kevät rupeaa sulattelemaan Ritalankin aivonystyröitä. Hyvä!

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Sustakin on tullut näemmä p**skärpänen :)

No ei niitä tulevia oppositiopuolueita aina muista.

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Rinne on onnistunut siirtämään keskustelua vasemmalle, minkä voi todeta HS vaalikoneen vastausten analyysistä. Kokoomus tai Keskusta ei uskalla ottaa kuunniaa Kikystä tai Aktiivimallista, myös keskutelu Sotesta tai vanhustenhuolosta sataa Rinteen laariin. Keskuta on hätää kärsimässä, kun Sipilä on puolueen kasvot. Rinne käytänössä pystyy kilpailuttaa puolueita vaalien alla, muut puolueet joutuvat peilaamaan avauksiaan Demareiden esityksiin. Taktisesti Demareilla menee hyvin

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

MK: "Keskuta on hätää kärsimässä, kun Sipilä on puolueen kasvot."

Sipilä on ollut jo aikaa poliittista ongelmajätettä Keskustalle. Tämä tosiasia sai sinettinsä hallituksen eron myötä.

SDP, Keskusta ja PS eivät ajattele lopultakaan kovin eri tavoin sotesta eivätkä (jollakin tavoin muokattuina) maakunnatkaan liene erityinen ongelma. Oletan, että Vasemmistoliitto ja Vihreät tässä ovat niin ikään pragmaattisia. RKP:n ja KD:n tuki on kohtuullisen hyvä asia, mutta painoarvonsa vuoksi niillä ei ole merkittävää sananvaltaa. Jos asiakysymykset kyetään ratkomaan ja selvitään henkilökemioista, PS saattaa olla mukana kansanrintamahallituksessa.

Kokoomus pääsee oppositioon. Vain näin voidaan puuttua yritystukiin, hallintarekisteriin, verotukseen, aktiivimalliin, kikyyn, palauttaa koulutukseen (päiväkodeista yliopistoihin asti) siitä niistetty miljardi, hoitaa kuntoon etenkin vanhuspalvelut, olla jatkamatta KELA-tuin ryyditettyä veroparatiisittamista.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Perussuomalaiset, vihreät, vasurit ja vielä RKP:kin samaan hallitukseen? Ja henkitoreissaan oleva kepukin siihen....

Hyvä mielikuvitushan on itsellänikin, muttei sentään noin hyvä.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #13

Koosteet 2011-2015 sekä 2015-2019.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #15

Eri aika, eri lopputulokset. Vuoden 2023 vaalit sitten olisivat jotain muuta (mikäli seuraava hallitus sinne kestää - mitä epäilen kyllä ettei niin tule käymään). Monia syitä nähdä mikseivät esim. persut ja vihreät mixaa nyt juuri millään kompromisseilla eikä moni muukaan. On myös monen etu jättäytyä oppositioon ellei saa todella paljon seuraavaan hallitukseen menosta. Noh, aika näyttää.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Suonsivu, kirjoitat hassusti:

"SDP, Keskusta ja PS eivät ajattele lopultakaan kovin eri tavoin sotesta eivätkä (jollakin tavoin muokattuina) maakunnatkaan liene erityinen ongelma."

Eihän PS:lla ole minkäänlaista linjaa soteen tai maakuntiinkaan. Sille sopii mikä tahansa soteratkaisu, joka mille tahansa muulle puolueelle sopii.

Tämä nähtiin loka-marraskuussa 2015, jolloin Kokoomus ja Keskusta kävivät kahdestaan läpi hallituskriisin ja tekivät tuon kuuluisan lehmänkaupaksikin kutsutun sovinnon, jossa Keskusta sai maakuntahallinnon ja Kokoomus valinnanvapauden.

Mitä tuossa kaupassa sai PS? Ei mitään, eihän sillä ollut asiaan mielipidettä tai annettavaakaan. Tämä ei estänyt persuja kuitenkaan näyttelemästä kätilöä syntyneen sovun äärellä. Puolueen tiedottajana häärinyt entinen kansanedustaja Reijo Tossavainen kirjoitti syksyn 2015 aikana monta valinnanvapautta ja tulevaa maakuntahallintoa ylistävää kirjoitusta. Edes maakuntien lukumäärä ei Tossavaista arveluttanut. Tossavainen oli intoa puhkuva ja täysin myyty mies.

Perussuomalaisista ei synny minkäänlaista arvojohtajaa eikä edes linjausta mihinkään muuhun asiaan kuin sille rakkaaseen maahanmuuttokysymykseen. Perussuomalaiset olisikin ihanteellinen hallituskumppani kaikkiin kokoonpanoihin, jos persuille annettaisiin vapaat kädet kiusata kaikkia maan vähemmistöryhmiä ja maahanmuuttaneita.

Sellaisia vapaita käsiä ei voida antaa. Niinpä uskon, ettei PS istu hallituksessa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"... joutuu perustamaan hyvin suurella todennäköisyydellä vähemmistöhallituksen ja maanittelemaan opposition äänettömäksi yhtiömieheksi lupailemalla joitain myönnytyksiä sille. Ruotsin mallia olisi siis tarjolla.

Vaan onnistuuko tällainen malli Suomessa, onkin sitten toinen juttu."

Ei onnistu Suomessa. Suomessa vallitsee käskytyskulttuuri toisin kuin Ruotsissa. Tämä ero nähtiin aikanaan Soneran ja Telian yhdistymisen jälkeen. Firman suomalainen ylin pomo sai kenkää kun ei pystynyt yhteistyöhön alempien tahojen kanssa ja kun Ruotsissa alemmat tahot eivät mene kyykkyyn yhtä kerkeästi kuin Suomessa.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Suomeen rantautuu aina viimeisenä maailman trendit ja itse olen myös uumoillut että Suomeen on myös vaikea enään muodostaa enemmistö hallitusta. Kaikki viittaisi siihen.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

RL: "Kaikki viittaisi siihen."

Niinkö sinusta?

Kerrohan luulostasi tarkemmin.

Käyttäjän timoekman kuva
Timo Ekman

Jos nykyiset prosentit realisoituvat ja Rinne pitää lupauksistaan kiinni, enemmistöhallitus on käytännössä täysin mahdoton Rinteen kaavalla.

Se on mahdollinen siten, että kok., kepu, ps, RKP ja KD menevät hallitukseen ja muodostavat oikeistoblokin, jos Rinne pitää linjansa ja lupauksensa, mihin blogissani viittaan.

Se, että lähteekö kepu jonkun infernaalisen häviön jälkeen, on eri juttu. Hyvin jos sattuu, niin kepu voidaan vaihtaa vihreisiinkin. Pitää vain aika nappiin kaikki mennä.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #12

1) SDP - Keskusta - PS - Vihreät - Vasemmistoliitto (- RKP - KD),

2) SDP - Keskusta - Vihreät - Vasemmistoliitto (-RKP - KD),

3) SDP - PS - Vihreät - Vasemmistoliitto (- RKP - KD).

Politiikka on tahdon taidetta. Kakkonen on helpoin toteuttaa, mutta ykkösessä ja kakkosessa Juha Sipilän on ymmärrettävä poistua ja/tai Keskustan poistaa hänet.

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola Vastaus kommenttiin #14

Ps ja vihreät eivät istu samassa hallituksessa, liekkö ps ja vasemmistokaan mahdollinen. SDP on myös ilmoittanut ettei istu ps kanssa hallituksessa mutta..

SDP, keskusta, ps, Rkp, kd, sinisten ainokainen voi olla Antti Rinteen ainoa tie enemmistöön ja sekin hajoaa heti kun ps kohtaa todellisuuden, sitten vihreät ps tilalle..
Vihreät ja Vasemmisto ovat mielestäni osoittaneet hallituskelvottomuutensa.

SDP kok ps keskusta on liian oikeistolainen SDP vetoiseksi mutta kok tai keskusta voittaessaan voisi tuon perustaankin. Sipilä olisi jo viimeksi sen halunnut mutta rinteelle se ei silloin kelvannut..

Vihreäthän luokitellaan ihmeellisesti vasemmistopuolueeksi vaikka taitaa umpikapitalistinen oikeasti olla.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Peilaan sitä siihen että hallitusneuvottelijat koostuisi pelkästään vasemmistosta ja olettaen että Kokoomus tulisi heille repsikan rooliin omine vaatimuksineen. Siitä voi tulla sillisalaattia, että hallituksen muodostaminen tulee kyllä vaikeaksi.

Veikkaan että näin tulee käymään.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #19

SDP:n voittaessa vaalit se on hallitustunnustelija ja sitten hallituksen muodostaja.

Se esittää laatimansa kysymykset mahdollisille kumppaneille ja niiden perusteella jotkut ovat jatkossa, toiset eivät - ja sinimusta laitaoikean puolue eroaa yleisestä linjasta kaikkein selvimmin, joten se on ilmiselvää opposition kamaa ja hyvä niin. Juuri samalla tavoin, kuin Juha Sipilä menetteli 2015.

Niin yksinkertaista se on

Käyttäjän PekkaSaikkonen kuva
Pekka Saikkonen

Oma arvaukseni on hieman erilainen. Uumoilen, että vaaleissa rökäletappion kärsivä Keskusta tulee hakemaan linjanmuutosta perinteisempään keskustalaiseen suuntaan. Esimerkiksi puolueen kasvoina toiminut Sipilä saa väistyä. Näin Keskusta voi uudelta (vanhalta?) pohjalta lähteä kasvojaan menettämättä mukaan muodostumassa olevaan vihervasemmistohallitukseen maakuntamalliaan edistämään.

Enemmistöhallituksen pohjaksi riittäisi SDP+Kesk+Vihr+Vas ja Suomen talous olisi polvillaan hallituskauden lopulla.

Tästä vaihtoehdosta seuraisi epäilemättä se, että edellisen hallituksen painolastina ollut Kokoomuksen ajama valinnanvapausmalli ravistuu pois, jolloin sotesta voisi lopultakin tulla jotain.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

No jos rinne on hallitustunnustelija, niin enimmäisellä kysymyksellä tippuu persut pois.

''Oletteko valmiit lisäämään kehitysapua, jotta saavutetaan 0.7% tavoite?''

Muut puolueet vastaavat kyllä, vain yksi ei. :)

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Jos Rinne on yhtään sanojensa mittainen, eikä normaali valehteleva vasemmistolainen, niin myös kokoomus ja keskusta putoaa heti pois, mikä on erittäin hyvä asia kokoomuksen kannalta. Kokoomuksen ei missään tapauksessa pidä lähteä seuraavaan SDP:n vetämään katastrofihallitukseen.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Turhaa spekulointia ennen vaaleja. Puolueet ovat puolueita ja johtajat johtajia. Useimpia demareita keskusta on puolueena lähempänä kuin kokoomus, mutta Orpo henkilönä lähempänä kuin Sipilä. Vihreät on puolueena lähempänä kuin keskusta tai kokoomus, mutta Haavisto on henkilönä hyvinkin oikeistolainen.

Luulen, että jotkut vielä yllättyvät yhtä pahasti kuin 1966 tai 1995.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Hyvä blogaus.

Blokkivaalien hyvä puoli on kyllä kieltämättä se että pitää ottaa kantaa mihin maan haluaa viedä.

Jos nyt vaikka Suomen veroaste on 5. korkein maailmassa (42%) niin kyllä kansalaisten pitäisi saada tietää mikä blokki haluaa tuosta vielä mitalisjoille.

(Neljäs sija on jo varmistettu kun Ruotsin demarivetoinen hallitus poisti sieltä solidaarisuusveron. Yllättävä blokkilinjaus minusta mutta antaa visiin suuntaa Suomenkin demareille ainakin mielikuvatasolla)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kyllä minusta Ranska (46%) pitäisi saada kiinni. Siellä on kaikkien tutkimusten mukaan maailman paras terveydenhuolto.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Hyvähän se on olla maailman kovin! Olisiko tuosta Rinteen sloganiksi?

Villinä ideana Ay-sijoituksista saisi vissiin 0,2% vero/bkt-astetta lisää jos 0%-verolinjasta luvuttaisiin. Mistä saisimme puuttuvat 3,8% bkt:sta? Eihän se ole kuin 8 miljardia euroa joka vuosi.

Tosin Ruotsin demareilla on vieläkin kunniakkaammat meriitit, joista on ikävä kyllä ilkeästi nyt lipsuttu jopa solidaarisuusverojen poistoon:

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Pomperipossa_i_Mon...

Sivuhuomiona, jos Suomella olisi USA:n veroaste (27%, en suosittele), kansantaloutta verotettaisiin noin 30 miljardia euroa vähemmän joka vuosi. Kuinka ihmeessä selviäisimme moisesta ostovoiman ja varallisuuspotentiaalin lisäyksestä? ;)

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #34

Sami Miettinen, kuinka paljon "jenkkinuunari" maksaakaan verojensa jälkeen eri tahoille saadakseen samat palvelut, kuin suomalainen duunari saa, kuten terveydenhuollon, koulutuksen lapsilleen ym.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen Vastaus kommenttiin #37

Totta. Sanoinkin että en suosittele Suomen verojen alentamista 30 miljardilla eurolla per vuosi, joka riisuisi valtiomme tulonsiirroista ison osan. Se olisi karmea virhe.

Voidaan kuitenkin vissiin arvioida että OECD:n keskiveroasteen (34%) maassa voisi olla elämisen edellytykset myös sosiaalitulonsiirtojen suhteen.

Itsehän en edes mitään noin radikaalia kuin 16 miljardin euron vuotuista veropoistoa ehdota.

Mikä voisi toimia, on veroasteen alentaminen alle 40%:n.

Mietittäväksi: kun kiky-sopimus pakotti täysporvarihallituksen vuonna 2018 alentamaan veroastetta 43%-tasolta 42%-tasolle, mitä kävi?

Talous kasvoi, työttömyys aleni, verotulot kasvoivat ja valtiovelka laski. Myös tulonsiirtopotentiaali parani.

Mitäs jos harkittaisiin koetta jolla mentäisiin 42%-tasolta 41%-tasolle? Voisko hyvä toistua uudestaan?

Toisaalta sateenkaarihallitukselta saimme datapisteitä vastakkaisen linjan tuloksista.

Tässä tämä filosofia avattuna hieman tieteellisemmin:

http://samimiettinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2689...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #40

Talouden, työttömyyden alenemisen, verotulojen kasvun taustalla on kansainvälinen talouskasvu josta Suomi, pääosin investointitavaroita vientiin tuottavana maana pääsee mukaan aina jälkijunassa. Porvarihallitus hukkasi satojamiljoonia sote-sekoiluun, näitä rahoja olisi tarvittu mm. tuotekehittelyyn, innovatioon jotta tuo poikkeuksellinen viennin kapeus saataisiin levennetty eikä kv.lama iskisi Suomeen niin rajusti kuin se nyt iskee.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen Vastaus kommenttiin #43

Kansainvälinen talouskasvu oli taustalla mutta suuremmalta osalta taustalla oli kotimainen talouskasvu, johon vaikutti mainitsemani veronalennusten lisäksi myös kikyn aikaansaama väliaikainen kilpailukyvyn nosto ja valtion palkkakulurasituksen väliaikainen alentama.

Sotesta olen samaa mieltä, se jousi mennä. Nyt kannattaa mielestäni yhdistää Suomen 311 kunnasta noin 100 samoin kuin Tanska teki aiemmin (270->98) ja pitää perusterveydenhoito ja sosiaalitoimi kunnilla, erikoisterveydenhoito 5 piirissä ja työterveydenhoito aktiivivästön eriarvoistavana mutta hyödyllisenä terveysbonuksena.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Erittäin hyvää ja selkeää pähkäilyä. Itsekin olen pähkäillyt jotta jospa yksikään oikeistopuolue ei lähtisi Rinteen kelkkaan vaan antaisivat vihervassujen pistää hallitusta pystyyn voimiensa tunnoissa. Ja me vaan naureskeltaisiin sivussa..

Käyttäjän TapioTuomisto kuva
Tapio Tuomisto

Toiveuniaan ei ole kielletty levittämästä, mutta aika naivia poliittista pohdintaa..vähemmistöhallitus kaatuisi Suomessa ensimmäiseen äänestykseensä. Ja mikäli Rinne voittaa vaalit, se tekee seuraavan hallituksen: SDP, Kepu, Vihreät ja RKP ja tarvittaessa kristilliset. Silloin saadaan sote kotiin ja kevennetty versio maakuntamallista...näin se menee. Tuskin saavat dream teamia kasaan : sdp- vihreät- vasemmistoliitto.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Omituista luuloa vielä ihmisillä, ja edelleen jotkut uskoo siis puheisiin kuukautta ennen vaaleja, no omapa on valintanne.

Ainoa puolue, mikä on ulkona hallituksesta on persut, kaikki muut vaihtoehdot ovat mahdollisia.

Juu, demarit ja kokoomus, kumpikin kelpaa kummallekin vaalien jälkeen.

Pääasia on, ettei tule täyttä oikeistohallitusta, kuin nyt oli. Kun on molempia mukana, tulee keskimääräsitä politiikkaa, ja tyhmimmät hullutukset jäävät pois, kuten nämä tyhmät ulkoistussotet ja aktiivimallit.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Täysi oikeistohallitus on ollut maallemme siunaus.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

"31

Taitaa tuo p****n puhuminen olla vasemmiston geneettinen ominaisuus.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

no ennusteeni on:vaalit voittaa sdp, vihreet ja persut. Kokoomus pysyy toisena.Keskusta kärsii tappion. Kokoomus joudutaan ottamaan hallitukseen, koska muuten ei synny hallitusta, jossa eduskunnan enemmistö. Persujen kannatus yht. Sinisten kanssa 15.1 % Se on enemmän kuin Vihreillä. Mutta jotku joutuvat tekemään kompromissin. Gallupit on suuntaa antavia ja ne heittelee.No en syö hattua. Vasemmiston kannatus ei riitä enemmistöhallitukseen ja vähemmistöhallitus kaatuisi epäluottamukseen

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Siis meinaatko että kokoomus on tollain otettavissa ottopojaksi..Minä en usko, että kokoomus olisi niin tyhmä, että tuollaiseen takuumieheksi lähtisi.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Vissiin vaatisi poliittista selkärankaa muodostaa aitoa poliittista eroa isojen puolueiden linjoissa.

Toivottavasti Suomeen saadaan aidot blokkivaalit.

Vihreidenkin voisi olla hyvä miettiä kuinka kauan odottaa ”äidinmurhaa” stallarisiivelle ja harkita oloa urbaanina talousliberaalina puoluena. Voisi olla vapauttavaa?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Seppo Leskinen

Minä olen aina äänestänyt Kokoomusta, mutta nyt olen alkanut epäillä niiden suoraselkäisyyttä. On suuri vaara, että siellä asetetaan hallitusyhteistyö demareiden kanssa etusijalle unohtaen talouden-ja työllisyyden kasvu, velanoton hallinta ja kohtuullinen verotus.

Tästä huolestuneena olen harkitsemassa jättäväni äänestämättä Kokoomusta. Yksi ääni ei kannatusta muuta, mutta tärkeää olisi, että Kokoomuksen paikka olisi nyt oppositiossa. Seuraava hallitus tuhoaa Suomen ja toivon, että siellä ei ole Kokoomus. Siihen kaikille jotakin kivaa ei pidä lähteä. Viisi miljardia on pieni raha kun rahaa aletaan polttaa !

Sen tiedän, että myöskään PerSut eivät ole seuraavassa hallituksessa, joten sinne annetulla äänellä on suurin vastavoima tulevan hallituksen oppositiopolitiikassa.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #41

Totta, se vaara on todella suuri. Houkutus....

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen Vastaus kommenttiin #41

Taktinen äänestäminen on blokkivaaleissa a ja o. Ruotsin mallia on tulossa Suomeen.

Persujen kannattanee esiintyä hallituskelpoisena puolueena, en rajaisi heitä suorilta käsiltä oppositioon Ruotsin malliin. Siellähän on nyt oikeistopolitiikkaa noudattava vasemmistohallitus, mikä sinänsä on ironista.

Käyttäjän VilleVarjo kuva
Ville Varjo

Olisiko tuo vaalitulos hyvä katsoa ensin?

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Rinne on vähintään Heinäluoman veroinen vastuunpakoilija, joten hän voi lykätä pääministeriyden kenelle hyvänsä yli puoluerajojen.
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/24664-heinaluoma-...

Käyttäjän RaunoHalme kuva
Rauno Halme

Mitenkä muka persusuomalaisten arvopohja nyt kelpaisi Orpolle?

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Jos ei riitä Rinteellä mandaatit, ainahan voi kokeilla 100 vuoden takaista...

Käyttäjän JukkaKivimki kuva
Jukka Kivimäki

Näinkö nopeasti olette unohtaneet sen paniikin, joka Kokoomuksen piirissä syntyi, kun Jussi Halla-ahosta tuli Perussuomalaisten puheenjohtaja.
https://www.aamulehti.fi/a/200196903

Oikeistoblokkia ei synny ilman Perussuomalaisia.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Voi olla, mutta jos kuuntelee Halla-ahoa Nordnet Suomen haastattelussa, en olisi niin varma.

#rahapodi Nordnet Suomi
https://youtu.be/by3vFVOjOyk?t=2

Käyttäjän JukkaKivimki kuva
Jukka Kivimäki

Vaalit käydään ensin ja vasta sitten katsotaan hallituspohja
Sitä ennen vaalien jälkeistä hallitusta pohdittaessa kannattaa vilkaista näitä

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006026006.html

https://yle.fi/uutiset/3-10675599

Ja lisäksi puolitoista vuotta vanhaa artikkelia:
https://www.aamulehti.fi/a/200196903

Hankalaksi menee hallituksen muodostaminen

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kannattaa vilkaista tätäkin

KSML: Halla-aho valmis jäämään ri­vie­dus­ta­jak­si, jos se auttaa puolueen hallitukseen

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi Kalevan haastattelussa sunnuntaina, että hallitusyhteistyö perussuomalaisten kanssa on erittäin epätodennäköistä. Rinteen mukaan perussuomalaisten ajatukset ja arvopohja ovat kaukana sosiaalidemokraattien ajattelumaailmasta.

- Huhtasaarikin voisi ilmoittaa jäävänsä sivuun, mutta auttaisiko sekään.

https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/ksml-halla-a...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ei auta. Niin karmeata kuin asian toteaminen onkin, useimmat persukansanedustajat ovat Halla-ahoa(kin) kauempana arvopohjaltaan.

Jos spekuloidaan farssin monimutkaistamisella, takaisin persuihin liittymällä Jari Lindström ja Sampo Terho varmaan henkilöinä olisivat yhteistyökelpoisia. Todennäköisempää toki on, että Terho siirtyy suoraan kokoomukseen ja Lindström demareihin, eikä yhden päivän puoluekokemuksella pääse ministeriksi, ellei ole keskustalainen liikenainen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #53

Halla-aho kuittasikin kirjoitukset siitä että Jussi Niinistö voisi palata vaalien jälkeen persuihin suunnilleen niin että olisi pitänyt palata jo, ja että on myöhäistä sen jälkeen kun on ollut sinisten eduskuntavaaliehdokkaana. Sen mukaan myös Terhon paluu olisi tukossa - Lindström muistaakseni mainitsi aiemmin että ei ole EK-vaaliehdokkaana.

Toimituksen poiminnat