Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Hei populisti, ota tästä tärppi - ulkoista vankeinhoito


Huomenna lyödään eduskuntavaalien ehdokaslistat lukkoon ja sitten alkaakin kunnon lupausten sikermä ehdokkaiden puolelta.

Odotettavissa on, että näihin espereihin ja attendoihin tartutaan yli puoluerajojen. Sinne yhdeksän hyvän ja kymmenen kauniin keskelle hukkuu puhe, mikä vaatii vanhuksille asiallista hoitoa. Hohhoijakkaa, tuumaa moni uurnilla. Tämä vuosituhat ollut aikaa laittaa asiat kuntoon ja alaspäin vain mennään.

Vaan poliittisen pelisilmänsä voi hioa huippuunsa siten, että ehdottaa yksityisten hoivapalveluiden kohdentamista uudelleen otsikon mukaisesti.

Vaatii kuntien ja kuntayhtymien haltuun vanhustenhoitoa vanhan mallin mukaisesti. Ja ettei aivan yksityiset yrittäjät kaikkoa muille maille ja lopeta työllistämistä ja verokertymän kartuttamista, ehdottaa näiden attendo-esperi-resurssien kohdentamista vankeinhoitoon. Toki lakimuutoksen tämä vaatii, sillä vankeinhoito on Suomessa tiukasti valtion hallussa, mutta äkkiäkös lakimuutos yksityistämisen puolesta tehdään 101 kansanedustajalla.

Sympatiavyöry olisi taattu ja laaja. Poliittisen janan vasemmalla laidalla ei tietysti innostuttaisi ja jokunen Alibin lukijakin saattaisi älähtää ehdotuksesta, mutta ne tutut kansan syvät rivit eivät olisi moksiskaan, jos joku linnavempula ei ihan joka päivä pääsisi jaloittelemaan oikeuksiensa mukaisesti, kun Valvira olisi löytänyt Vaasan lääninvankilasta jokusen haamuvartijan ja turvallisuussyistä jotkut tyypit olisivat joutuneet olemaan vähän yliaikaa sellissä.

Mielenkiintoista olisi myös nähdä miten vankeinhoito-attendo määrittelisi sen, mikä kuuluu vangin perusoikeuksiin ja mitä hän saa sitten omalla rahalla. Mielenkiintoista rajanvetoa varmasti tälläkin saralla olisi nähtävissä ja Valviran sopisi olla täälläkin kautta linjan olan takana kurkkimassa, ettei aivan älyttömiä ylilyöntejä pääse sattumaan.

Aivan erityisesti tämä sopisi jonnekin kokoomus-RKP-akselille, mutta ei kepunkaan agendalle tämä nyt aivan huonosti, kun miettii sitä perikonservatiivista pohjavirettä, mikä maaseutujen syvyyksissä elää ja voi hyvin. Ja varmasti osa duunaridemareistaistakin antaisi tälle hyväksyntänsä. Kuoliaaksiymmärtäjät ja muut maailmanparantajat ovat sitten tietysti oma siipensä ja asia erikseen tässäkin kansanliikkeessä.

Perussuomalaisille tämä olisi vähän kaksiteräinen miekka. Toki toki sopii puolueen yleiseen konservatiiviseen agendaan kuin nyrkki nakkijonossa silmään, mutta kun ne äänestäjät ja niiden taustat suhteessa vankienhoitoon. No, ei siitä sen enempää. Voiton puolelle menisi äänissä persuillakin, jos tätä agendaa lähtisivät ajamaan. Ja siniset ja KaPu samaan syssyyn.

Lopputulema voisi olla se, että Alibin nyyhkytarinat kasvaisivat ja ehkä joskus jokunen kritiikin poikanen sanomalehdistössäkin nähtäisiin, ainakin yleisöpalstoilla nimettömänä, mutta mitään räikeitä ihmisoikeusrikoksia tuskin pääsisi tapahtumaan, kun omin jaloin liikkuvaa suht tervettä äijää on kongit täynnä joka kivitalossa. Mentäisiin muutama piiru vanhaan suuntaan muttei mitään menneiden vuosikymmenten pyttylaitosjärjestelmää sun muuta Avain pakoon ja Vihreä maili -meininkiä sentään.

Miten on, lähtisikö joku kokeilemaan moista teemaa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Tätä ehdotusta voisi vielä jalostaa sillä, että kilpailuttamiseen hyväksyttäisiin ulkomaisten yritysten lisäksi myös valtiolliset toimijat. Itänaapuri voisi hyvinkin ottaa tehtävän vastaan ja varmaankin halvemmalla kuin Attendo tai Esperi. Meillähän on hyvät muistot reilun sadan vuoden takaa, jolloin rikolliset vietiin Siperiaan.

Käyttäjän timoekman kuva
Timo Ekman

Osasin odottaa tätä. Mutta himmataan nyt hiukan, kun tuo YK ja EU saattaisi sanoa jotain, jos meidän paikalliset nakkikioskilla riehujat olisivat viluisilla työleireillä Mongolian rajalla. :-)

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Otin tuossa esimerkkiä suuresta Lännestä. Siellähän vankeinhoito on pitkälti yksityisten käsissä ja nyt Trump haluaisi jättää heitä vastaan sotineet Isis-taistelijat Euroopan vankiloihin. Aikaisemminkin vankeja on pidetty ympäri maailmaa CIA:n salaisissa vankiloissa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Hyvä ehdotus, sillä kilpailu vankien hoidolla olisi huomattavasti parempi ajatus, kuin mitä se on avuttomien ja itsestään heikosti puoltaan pitävien vanhusten ja myöskin huostaan otettujen lasten kohdalla.

Olen ymmärtänyt, että jopa ravintoasiat ovat tätä nykyä vankiloissa paremmalla tolalla kuin muualla palvelutalojen piirissä. Toki riskit ja kuntoilevat vahvat vangit syövät myös enemmän, joka nostaa hintaa yhtä ateriaa kohden, mutta mitä jos vanhukset saisivat myöskin ulkoilla enemmän vankien tapaan.?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Yksityistämisen sijaan tai lisäksi toki myös pakkotyö voimaan (sillä voisi innostaa monia yrityksiä entisestään.. mahdollisuudet ovat loputtomia).
Mikäli vanki kieltäytyy työstä (ilman palkkaa tietenkin), niin Aktiivimalli v.4.4n mukaisesti ensin vähennettäkööt vangin ruoka-annoksia 30% ja mikäli niskurointi jatkuu, niin 60%. Viimeisenä rangaistuksena vanki saisi vain puolikkaan Lindströmin pihvin joka toinen päivä, mutta useimmat murtuvat viimeistään tuossa kohtaa ja äitiä tulee ikävä.

Positiivisia bonuksia tietenkin myös eli vuoden työteliäin vanki palkittaisiin "vapaudut vankilasta" kortilla, jonka nimeksi voisi alustavasti laittaa "Arbeit macht frei" -kortti. Se lisäisi myös jännitystä, kun ei tietäisi vapautuuko sieltä talousrikollinen vai kirvesmurhaaja. Aiheesta voisi tehdä myös suositun vuosittaisen reality-sarjan.

Käyttäjän EsaMPaloniemi kuva
Esa M Paloniemi

Vankeinhoidon yksityistäminen on maailmalla iso bisnes. Epäilemättä siihen siirrytään Suomessakin.

http://asfalttikukka.blogspot.com/2019/03/oulusta-...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Jos välttämättä haluatte samanlaisen vankiaineksen, uusintarikollisuuden ja entistä raaemmat teot niin kuin USA:ssä ja Venäjällä, niin siitä vain, oikein perkeleen kovat rangaistukset, tuomarit yhteistyöhön vankilalaitoksen kanssa tuomuoiden pituuden osalta ja yksityiset vankilat.

Toimituksen poiminnat