Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Ajoitus


Tulevien eduskuntavaalien yksi keskeisin tulokseen vaikuttava tekijä on ajoitus tällä kertaa.
Ja kaikki ajoitukset ovat tapahtuneet siinä puolen vuoden sisään ennen vaaleja.

Vihreiden alamäki pelastui puheenjohtajan kierrätyksellä ja lempeän setämäinen Pekka Haavisto laittoi kurssia nousuun oikealla ajoituksella, kun on toisella tapaa uskottavampi kuin edeltäjänsä. Tämä tuossa syksyllä.

Sitten kunnon pommi joulun tienoilla. Oulussa vääräuskoiset ja väärän kansalaisuuden edustajat epäillään harrastaneen rikoslain alle kuuluvaa lapsiin sekaantumista. Kovin paljon ei olisi tarvinnut edes metelöidä, ja vaikka metelöivätkin, niin aivan ilmaista gallup-nousua oli tarjolla vaalien alla julkitulemisen ajoituksessa ja tiedä minkä verran realisoituu vaalipäivään mennessä. Tattis, poliisi.

Sitten vuodenvaihteen tienoilla alkoi vanhuspuolella kunnon inferno. Tänäkin päivänä, ties kuinka monen muun lisäksi, jompikumpi ip-lehtien lööpeistä kertoi myyntijulisteista kuinka hoivakodissa vuorossa ollut ainoa hoitaja oli laukannut huoneesta toiseen vanhusten perässä omaisen kauhistellessa vieressä.

Kokoomus otti noukkaansa tässä painajaisessa eniten, koska yleisessä tiedossa on, että attendojen ja espereiden takana on kokoomustaustaista tyyppiä kuin meren mutaa tai eteläpohjalaisittain sanottuna kuin lipin pirua. Pääministeripuolue kepukin varmasti osansa sai kannatuksen lohkeamisesta, kun maakuntahimmelinsä kylkiäisenä kokoomuksen valinnanvapaudenkin siihen kytkivät. Melkoinen ajoitus Valviralta kuitenkin löytää Alavudelta vanhainkodin sijaan saattohoitola ja keskeyttää Kristiinankaupungissa vanhainkodin toiminta ja sysätä se takaisin kunnan hallintaan.

Viimeisin ajoittaja asuu Seinäjoen yksiöstäni siinä jossain kolmenkymmenen kilometrin kieppeillä. Hän on Kurikasta kotoisin oleva sinisten kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala. Otti ja kertoi tänään 25.2 2019, että ei tässä nyt minkään soten taakse lähdetä. Voimasuhteet kiepsahtivat 100-99 vastustajien eduksi ja siniset näyttävät olevan mediassa tämän vuoksi "pienessä kriisissä", kun huojuntaa näyttää olevan porukan sisällä muuallakin. Siinäpä pitelemään kriisikokouksia huomenissa, puheenjohtaja Simon Elo. Teistä blogin lopussa hiukan lisää.

Koska Saarakkala ei pyri enää eduskuntaan, on hänen toki helpompi olla yksityinen omilla aivoilla ajattelija kuin kollektiivinen hallituksen päänupilla tuumailija. Saarakkalan sekä muiden hallituspuolueiden irtiottajien vaikutusta kepun ja kokoomuksen kannatukseen soten kaatuessa ei voi täysin edes ennalta aavistaa. Suomen historian valtavin neljän vuoden lehmänkauppaprojekti kuivuu omaan mahdottomuutensa, mikäli saadaan täysi sali vastustajien puolelta äänestämään.

Ja miksei näin historiallisena hetkenä saataisi, sillä se on poliittista ja henkilökohtaista mannaa joka ikiselle soten vastustajalle, on sitten pyrkimässä jatkokaudelle tai ei. Nyt olisi ajoitus kohdallaan

Epäilin sinisten lojaalisuutta tätä kasvotonta sosiaali- ja terveyspuolen uudistusta kohtaan, koska kuolemanlaaksossa vaeltavalla puolueella ei ole hävittävää, joten yksilöajattelu nostaa herkästi päätään. Jossain päivityksessäni somessa tästä mainitsinkin ja pyrin mediaa keskittymään sinisten puoleen.

Olin toki oma-aloitteinenkin ja käännyin itsekin. Sähköpostini kätköistä löytyy seuraava aarre. Laitoin kaikille sinisten kansanedustajille seuraavan viestin:

- Tervehdys arvoisa sinisten kansanedustaja,
Nimeni on Timo Ekman ja toimin verkkolehti Uudessa Suomessa blogistina.
Lähestyn Teitä sote-uudistuksen tiimoilta gallupia tehden. Gallupin tulokset julkaistaan Uuden Suomen Puheenvuorossa ja tulokset saa arvioitavaksi lisäkseni ainoastaan US:n päätoimittaja Markku Huusko.
Kysymykset kuuluvat seuraavasti:
1) Aiotteko äänestää nykyisen sote- ja maakuntauudistuksen puolesta vai vastaan kesäkuussa ( a) Puolesta b) Vastaan ja c) EOS)?
2) Mikäli ensimmäisessä kohdassa vastaus on b tai c, mitä mielestäsi sote- ja maakuntauudistuksessa täytyisi muuttaa, että äänestäisit sen puolesta?
Mikäli haluat vastata kyselyyn anonyymisti, mainitse se vastausviestissäsi.
Vastausaikaa on tämän meilin lähettämisestä viikko.

Timo Ekman
Seinäjoki

Viestini oli lähetetty 14.3 2018 klo. 9:51. En ollut tästä ideastani puhunut Huuskolle mitään vaan ajattelin, että yllätänpä hänet, jos saan esimerkiksi jonkinlaisen gallupin, missä huojuntaa on nähtävissä.

Klo. 10:03 samana päivänä, kaikki 12 minuuttia myöhemmin siis, sinisten pj. jos vastasi, mikä ei jättänyt mitään epäselvää. Vastaus kulki näin:

- Hei Timo,


Totean vain, että sininen eduskuntaryhmä tukee sote-uudistusta, josta olemme olleet sopimassa ja neuvottelemassa. Oppositiolla ei ole antaa muuta vaihtoehtoa kuin punavihreä konkurssi.


Ystävällisin terveisin,
Simon Elo

Ja tämän jälkeen kukaan sinisten kansanedustaja ei lähestynyt minua teeman puolesta. Turvat tukkoon -mentaliteetti loisti salamavastauksesta ja muiden radiohiljaisuudesta. Asia unohtui itseltäni nopeaa, mutta Saarakkala tarjosi huikean flashbackin Seinäjoen osuuskaupan hyllyjen välissä reilu tunti sitten ja siksi tätä näppäilenkin. Kiitti Saarakkala, kun tarjosit hyvän ajoituksen.

Maaliskuun ajoituksia ja ajoittajia odotellessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Vihjailet kovasti ajoituksesta sanomatta asiaa suoraan..

Tapahtuiko mielestäsi siis seuraavat tarkoituksella ajoituksen kannalta jonkun suunnittelemana ja toteuttamana?

1) Touko Aaallon sairatuminen eli hän ei olekaa masentunut ja uupunut vaan kyseessä oli poliittinen manööveri?

2) Poliisi lähti tukemaan Perussuomalaisia esnin panttaamalla ja sitten julkaisemalla tietoa kesän tapahtumista Oulussa?

3) Valvira tuki jotain tahoa sulkemalla ja kommentoimalla kyseisiä hoivakoteja?
- Alavuden yksikköhän aloitti tammikuussa 2019 ja suljettiin tarkastuksen jälkeen
- Esperin Kristiinankaupungin yksiköstä taas tehtiin valitus marraskuussa 2018, joka johti lopulta tuohon ketjuun

Siniset nyt sitten on oma lukunsa, toisaalta nyt valmistui perustusvaliokunnan mietintö ja siitä voinee vetää johtopäätöksiä mikäli haluaa ajatella asiaa.

Esität jossain määrin kierrellen väitteen, että varsin vakavilla asioilla kuten raiskauksilla ja vanhusten hoidolla oltaisiin tehty sopivasti ajoitettuja ulostuloja poliittisin syin.

Onko sinulla jotain muuta tueksi kuin omia arvailujasi?

Käyttäjän timoekman kuva
Timo Ekman

Ei ole vihjailua taustalla. Toteamus, että ajoitus ratkaisee. Ei tämä nyt ensimmäinen kerta ole politiikassa, kun tehdän oikeaan aikaan oikeita liikkeitä.

Enkä Aallon sairaudesta puhunut sanaakaan. Hän sai omilla touhuillaan jo ennen sairastumistaan kannatuksen laskuun. Haaviston aikana se on noussut. Haavisto on vain persoonanan puoluejohtajaksi sopivampi.

En vain muista tällaisia vaalinalus aikoja, että niin positiivisia kuin negatiivisia ajoituksia sattuu tällainen määrä näin lyhyessä ajassa.

En usko alkuunkaan, että Valvira ja poliisi rytmittää tutkimuksiaan ja ulostulojaan vaaliaikataulujen mukaan. Siellä on aivan oma priorisointijärjestys, joka ei elä nelivuotissyklissä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Jos ajoituksesta puhutaan, niin ennemmin kiinnittäisin huomiota siihen, miten hallitus virkamiehistöä koordinoi.

Esimerkiksi aktiivimallin ensimmäinen virallinen väliraportti valmistuu muistaakseni huhtikuun lopussa vaalien jälkeen ja lopullinen vasta myöhemmin. Joten vaaleissa emme tiedä vaikutuksista mitään virallista.

Puoliväliriihessä kerrottin kuinka hallituksen kärkihankkeiden tavoittelemat biotalous- ja cleantechstrategian mukaiset vientitavoitteet eivät olleet toteutuneet lähimainkana suuniteltuna vientinä. Saadaanko tästä raportti enne vaaleja, ei saada.

Tuloerojen osalta merkittävää on, että aktiivimallin myötä yli sadan tuhannen tulot laskivat 2018, jolloin aktiivimalli astui voimaan. Saadaanko tästä raportti? Ei saada, sillä se valmistuu paljon vaalien jälkeen.

Toimituksen poiminnat