Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Lakon jälkeen


Tiiviisti olennainen. Hallitus haluaa antaa alle 10 hengen yrityksille oikeuden potkia epäsopivat persoonat pellolle yrityksistä ilman sen suurempia perusteita. Syy käytännössä se, että pienissä yrityksissä haitallinen aines myrkyttää vakavasti koko työporukkaa ja alentaa tuottavuutta. Tämä luonnollisestikaan ei käy yhdellekään liitolle ja ylityökielloista mentiin juuri nyt alkaneisiin lakkoihin.

Lakon seuraukset näkyvät presiis juuri nyt. Talkoilla tehtaillaan lapsille ruokaa soppatykillä Ylöjärvellä, yrittäjät jeesaa pitkin Suomea koululaisten ruokahuoltoa ja täällä Seinäjoella paikallinen miljonääri Reima Kuisla tarjoaa omistamassaan hotellissa viereiselle ala-asteelle ruuat. Paikallisessa puskaradiossa äänet menevät Kuislalle täysin kahtia ylistäjien ja haukkujien kesken.

Vasemman laidan suhtautuminen yrittäjien avunantoon on pohjavireeltään ivallinen ja halveksiva pitkin somea ja heiltä vaaditaan tempauksen lisäksi suurin piirtein vapaaehtoistyötä ympäri vuoden samassa hengessä.

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine raivoaa moiselle touhulle ja saivartelee hygieniapassien, kylmäketjujen, hygienian ja potentiaalisten seksuaalirikollisten vaarasta. Lasten kotona tehtyjen eväiden kylmäketjuista ja hygieniasta hän ei toki jaksa olla huolissaan.

Vasemman laidan käsitys ihmisten yhtenäisestä arvosta on rikkumaton. Sieltä suunnasta vedotaan perustuslakiin, jonka mukaan ketään ei saa asettaa lain edessä eriarvoiseen asemaan. Tuskin perustuslain laatija on ajatellut, että ikuista vemppakonetta ja olemattomista napisijaa ei voisi pistää työmaalta pellolle tilanteen tervehdyttämiseksi ja fudut olisi joku ihmisoikeusrikos tällöin, jos näyttää ovea näillä perusteilla.

Keskiviikkona, kun aseet ovat vaienneet ja normaali arki taasen palannut, alkaa mielenkiintoinen odotus kohti marraskuuta. Kuun alussa jossain kohtaa ilmestyy tuttuun monivuotiseen tapaan puoluegallup. Sen luvut osoittavat erinomaisen suoraan äänestäjien tunnot sen suhteen, mitä mieltä ollaan lakosta. Etenkin jos otanta osataan tehdä vaikkapa tämän viikon lopulla, kun lakon vaikutukset ovat selvillä.

Ihmisten näkökulmia lakkoon pystyy avittamaan monenlaisilla uutisilla. Annan näin alkuun yhden ehdotuksen.

1) Kylmä totuus on se, että maanantaisin syödään enemmän kouluissa. Se kertoo joidenkin lasten kotien ruokahuollon tason. Syitä on inhimillinen työttömyys mutta myös kaikki rahat viinaan -mentaliteetti.

Tämän kun tietää, niin joku tiedotusväline voisi tehdä kyselyitä keskiviikkona iltapäivästä, että mitä tahtia on syöty lakon jälkeen keskiviikkona? Jos mennään maanantain luvuilla, tai jopa yli, voi siitä rakentaa ainakin yhdenlaisen näkökulman sen suhteen, että lakko pisti suolen kurnimaan kahden päivän sijasta neljäksi päiväksi osasta tenavia. Syyllisten osoittelu moiseen kurimukseen alkaa toki saman tien ja se on oma teatterinsa sitten.

Torstain lehtiä odotellessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Työntekijä piti Roosa-nauhaa työasussaan - sai potkut

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005872203.html

Ei näytä irtisanominen olevan kauhean vaikeaa nytkään.

Käyttäjän timoekman kuva
Timo Ekman

Ja aivan syystäkin. Eihän tuossa edes pääluottamusmies näytä kiistävän asiaa.

Poliisinkaan virka-asussa ei saa olla mitään ylimääräistä pinssiä etc. Ja hyvä niin.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Suomessa on jonkin verran "hyviä" työntekijöitä. Suurin osa on ns. tavallisia työntekijöitä. Heitä nämä samantien irtisanomiset koskevat.

Hyvä kysymys kadulla haastateltavalle onkin "sopiiko sinulle, että sinut voidaan irtisanoa heti tänään ilman irtisanomisaikaa"?

Käyttäjän timoekman kuva
Timo Ekman

Niin että 9 henkilöä työllistävä yritys potkaisee 7 tavallista hemmoa saman tien kadulle ja jättää 2 erinomaista tyyppiä vain kehiiin ja meinaa selvitä sillä, kunnes taikoo jostakin 7 erinomaista tyyppiä tilalle? Niinkö?

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Kyse ei ole siitä, ovatko pienyritysten omistajat ilkeitä vai kilttejä.
Tai siitä, että " eihän nyt kukaan hyvää työntekijää erota".
Vaan siitä, mitä tällainen mielivalta vaikuttaa ilmapiiriin yrityksessä .
Ja vähitellen myös asenteisiin ja käytökseen.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Ja ilman ilmoitettua perustetta .

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Koko irtisanomiskuvio rakentuu myyteille. Irtisanominen on hyvin helppoa, etenkin pienissä yrityksissä. Mutta myyttiä irtisanomisen vaikeudesta elätetään, aivan samalla tavalla kuin myyttiä siitä ettei vuokralaisesta pääse millään eroon.

Minä muuten en luule, vaan tiedän. Kas kun olen pyörittänyt alle 10 työntekijän yrityksiä kymmeniä vuosia, ja niistä vuokralaisistakin olen eroon päässyt aina kahdessa kuukaudessa.

Huvittuneena luin eilen median närkästystä siitä etteivät yrittäjän lahjoituspitsat kelvanneet päiväkodille, jossa kakaroille tarjottiin vain näkkileipää. Valtava juttu kahdestakymmenestä pitsasta!

Mutta kun oikein tarkkaan ja huolella jutun luki, niin olihan sen sisään kätketty tieto siitä että lapset saivat kyllä näkkileivän lisäksi ihan ruokaakin.

Toimituksen poiminnat