Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Kansanedustaja, ota tästä koppi

Tapaus Ilja Janitskin ja Johan Bäckman on nyt vellonut pari päivää mediassa ja kommenttipalstoilla reippaalla volyymilla. Jakolinjat ovat jo toki muodostuneet. Perussuomalaisten ja muutamien ääripäiden messias on pudotettu jalustaltaan ja sieltä suunnalta ei tule kuin pyyhkeitä tuomiosta. Muu Suomi näkee asian tietysti käänteisesti.

Näin vaalien lähestyessä jollain kansanedustajalla voisi olla melkoinen poliittisen pelin tekemisen paikka tarjolla. Pelin tekemisen pohjavireen laukaisi YLEn haastattelussa Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen, joka heitti ajatuksen siitä, että sanalliset laittomat uhkaukset voisi säätää virallisen syytteen alaisiksi rikoksiksi. Toisin sanoen tappouhkaus tms. hyökkäys netin syövereissä ei olisi enää asianomistajarikos eli riippuvainen siitä, haluaako uhkauksen kohteeksi joutunut nostaa asiasta syytteen vai ei.

Käytännössä väliin tuleminen tapahtuisi siten, että netissä valvoisi määrä x poliiseja, jotka toimittaisivat tietyissä tapauksissa yleiselle syyttäjälle kuvankaappauksia sun muita dokumenttia sakon kera pahimmista ylilyönneistä ja sen jälkeen joko a) syyttäjä vahvistaisi poliisin määräämän sakkotuomion tai sitten b) peltipoliisimaisesti ihan vain sakko kotiin postin kautta ilman mutkan tekemistä syyttäjän pakeilla.

Peltipoliisimaista liukuhihnamenettelyä eli pelkästään poliisiviranomaisen määräämää sakkotuomiota ilman syyttäjän vahvistusta puoltaa sekin, ettei oikeuslaitos kuormittuisi aivan älyttömästi netin vitipäiden törttöilyistä. Nykyaikainen lainsäädäntö antaisi pienellä rukkauksella siihen jo mahdollisuudenkin. Toki räikeimpiä tapauksia varten olisi edelleen perinteinen raastupamahdollisuus olemassa.

Nyt kysymys kuuluu, että mikä olisi tuo määrä x poliiseja? Poliisilla olisi varmasti antaa joku suuntaa antava arvio lisäresurssien tarpeesta eli uusista poliisiviroista, mikäli lakimuutos astuisi voimaan. Asia selviäisi kohtuu äkkiä ihan yksinkertaisella tiedustelulla asian tiimoilta.

Mistä löytyisi se kansanedustaja, joka koplaisi nämä asiat yhteen? Täysjärkiset ihmiset, joita on valtaosa Suomen kansasta, tuskin vastustaisivat ajatusta, että jos joku latelee tappouhkauksia toista kohtaan, hänet laitetaan kuriin esim. sakolla.

Suomalaisen oikeuskäytännön tuntien rangaistushaarukka voisi vaihdella sakosta yhteen vuoteen vankeutta vaikkapa.

Suomessa on myös erittäin vähän ihmisiä, jotka vastustavat poliisien lisäresursseja ylipäätään koskaan. Joku laitavasemmisto ja erilaiset kriminaalit noin pääsääntöisesti vain.

Alun sakkopiikin jälkeen voisi väittää, että meno siistiytyisi puolen vuoden, vuoden sisään netissä aikamoisesti. Tällöin netin siivoojapataljoona voitaisiin osoittaa toisiin tehtäviin ainakin osittain. Tekemätöntä työtä on poliiseille ihan aina.

Kuka olisi se pelin avaaja, joka koplaisi lakimuutoksen ja uudet poliisivirat yhteen näin sopivasti vaalien alla? Lainsäädännön rukkaaminen on kuitenkin kansanedustajan työn ehdotonta ydintä. Poliittinen hyöty voisi olla aikamoinen hyvällä säkää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Pitäisikö mielestäsi media vapauttaa vastuusta valvoa omilla sivustoillaan tapahtuvaa kommentointia, ja siirtää vastuu poliisille?

Vai valvoisiko poliisi vain - niin mitä sivustoja se valvoisikaan?

Käyttäjän timoekman kuva
Timo Ekman

Ei tietenkään. Tässähän voisi lakiuudistuksen myötä tulla sellainenkin käytännön muutos, että medioille alettaisiin napsautella roimia yhteisösakkoja toistuvista moderoinnin laiminlyönneistä.

Tässä Tolvasen ehdotuksen keskiössä oli kuitenkin kysymys laittoman uhkauksen muuttamisesta virallisen syytteen alaiseksi rikokseksi.

Sen mitä olen seurannut asiallisten medioiden keskustelupalstoja, siellä aniharvoin näkyy mitään tappouhkauksia tai muita pahoinpitelyuhkauksia. Iltalehden palsta on ennakkomoderoitu ja se on hyvä juttu se. Näin siis ainakin blogi-puolella. https://blogit.iltalehti.fi/?osasto=saannot

Pääsääntöisesti kommenteissa liikutaan iänikuisissa maahanmuuton veivaamisissa, oli asiayhteyttä juttuun tai ei. Se nyt ei toki ole rikos kritisoida sitä lain sallimissa rajoissa ja hyvä niin, mutta onnettoman näköisiä aasinsiltoja ja keskusteluketjuja se synnyttää. Kuten bloggauksessasi oleva esimerkki osoittaa.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

"Pelin tekemisen pohjavireen laukaisi YLEn haastattelussa Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen, joka heitti ajatuksen siitä, että sanalliset laittomat uhkaukset voisi säätää virallisen syytteen alaisiksi rikoksiksi. Toisin sanoen tappouhkaus tms. hyökkäys netin syövereissä ei olisi enää asianomistajarikos eli riippuvainen siitä, haluaako uhkauksen kohteeksi joutunut nostaa asiasta syytteen vai ei."

Tämähän tarkoittaisi sitä, että esim sairaanhoitajat ja poliisit olisivat jatkuvasti käräjillä asianomistajina.

Edit. Ilmeisesti tarkoitit vain netissä tapahtuneita uhkauksia, jolloin kommenttini meni osittain ohi aiheen?

Käyttäjän timoekman kuva
Timo Ekman

Kirjallinen menettely ja saa pyytää korvauksia jos siltä tuntuu. Korvauksia kun napsuisi vieläpä suht helposti, niin jo silläkin olisi rauhoittava vaikutus.

Väitän, että pienen piikin tekisi sakkosumassa ensimmäisen vuoden aikana, mutta meno saattaisi tasaantua kummasti sen jälkeen. Ja kun päämäränä on asiallinen netti, on se ehdottomasti kokeilemisen arvoinen.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Oikeastaan tarkemmin miettien, niin olen samaa mieltä kanssasi.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Joo ja nettipoliisit provikapalkalle niin tulosta syntyy varmasti...

Oikeasti ei kukaan halua lisää kyttäystä. Suomi nyt vaan ei ole sellainen yhteiskunta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Eiköhän ensin hoideta kasvokkain tapahtuvat uhkaukset ja vihapuheet ( puhumattakaan päällekäymisistä) niin sairaaloissa kuin muissakin hoitolaitoksissa, kaduilla ja nakkikioskien jonoissa.

Netti on huomattavasti vaarattomampi paikka kun täällä ei voi joutua vaikkapa HIV-positiivisen kommentoijan raapimisen tai sylkemisen kohteeksi.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Netti kun on globaali, niin miten hoidetaan ulkomaille menevät ja ulkomailta tulevat uhkaukset?

...

Muuten koko homma kuulostaa muutenkin aika utopistiselta ja todella autoritaariselta. Tuota systeemiä olisi todella helppo käyttää hyväksi, jos osaa vain ärsyttää ihmisiä.

Käyttäjän JanneRantala kuva
Janne Rantala

Kai se nyt pitää ensin varmistaa kuka sen viestin lähetti?Nykyään myös salausohjelmat ym.ovat halpoja jopa ilmaisia joten toden näköisesti liikenne siirtyisi niiden kautta tapahtuvaksi.Myös esim ylepas... siis radion keskuteluohjelmiin pitäisi valita myös vastakkaisia kantoja tuovia ihmisiä tasapuolisesti nykyisen suvakkilauman tilalle.Jokainen keskustelu menee suurinpiirtein saman kaavan mukaan ja välissä muistetaan haukkua perussuomalaiset.Muuten ihan hyvä mutta en halua maksaa tälläisesta paskasta centtiäkään.Juuri ylen ym.toiminta lisää nettikeskustelujen kierroksia.Muutenkin näyttäisi siltä että koska tietty porukka on menettänyt yksinoikeuden uutisiin ym.siitä on tullut ongelma.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

1. Valeuutinen voi oikeasti viedä jonkun hengen.
Ei siksi, että jotain ihmistä uhkaillaan, vaan siksi, että tahallisesti välitetään hengenvaarallista valhetta.
2. Olen tänään lukenut useammalta palstalta, että Jessikka Aro tulisi " eliminoida"( oma kiertoilmaukseni) .
Eliminointitavat ovat aika pelottavia. Vielä hurjempia ovat perustelut.
Vastaavaa esitetään Jessikan puolustajille jne. Tappamisesta puhuminen ja sillä herkuttelu ei ole ihan ongelmatonta arkipäivän vuorovaikutuksen ja luottamuksen kannalta .
3. On kivaa naureskella alan virtuooseille ja kauhistella samalla " kyttäystä" - kunnes tämä virtuositeetti kohdistuu omaan puolisoon tai lapseen.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

"Perussuomalaisten ... messias on pudotettu..."
Olisiko jotain näyttöä tälle lauseelle? Janitskin ja MV-lehti oli ainakin jossain määrin PeSun kilpailija.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Eiköhän palata vanhaan hyvään Stasin aikaan! Naapurit valvoisivat toistensa vihapuheita ja ylimpänä vahtikoirana toimisi Salainen poliisi (Suopo, Valpo, Gestapo, KGB, NSA, Stasi?).

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Ensimmäinen reaktio aiheeseen useimmilla lienee jippii, jee hyvä juttu näin tehdään. Tarkemmin ajateltuna Ekmanin ehdotus on korni, josta Orwillen kirjallinen maailma ei ole kaukana.

Some nettialustalla on toki valvottavissa jotenkuten, mutta millä hinnalla. Blogistin ajama "isoveli" valvoo linja lienee kallis. Syvemmin ajateltuna siihen sisältyy myös riski, joka ei ole vähäinen.

Netissä on helppo piiloutua ja jakaa vaikkapa uhkauksia anonyymisti. Yhtä helppoa on jakaa niitä toisen nimellä ja tässä on oltava tarkkana. Tiukka valvonta ja sanktiot ovat hyvä kasvualusta kehittää työkaluja, jotka mahdollistavat sen, että alkulähdettä ei pystytä jäljittämään.

On ilman muuta selvä, että nettiä pitää valvoa. MV-lehden tapaus lienee hyvä esimerkki. Napsitaan tarvittaessa bittimaailmasta rönsyt leivättömän pöydän ääreen.

Tiukkapipoinen malli kaikenkattavasta luuraamisesta ei toimi, kuten ei toiminut kieltolakikaan.

Ai niin. "Perussuomalaisten ja muutamien ääripäiden messias on pudotettu jalustaltaan". Mitenkähän on Ekman tuon yleistyksen kanssa. Itse olen käynyt MV-lehden sivuilla tasan kaksi kertaa. Ensimmäisen ja viimeisen samaan aikaan.

Käyttäjän JanneRantala kuva
Janne Rantala

Kaikki ovat kuulemma käyneet siellä kerran tai ei ollenkaan silti siellä oli miljoonia käviöitä ja sivulatauksia.Joko suurin osa puhuu paskaa tai sivustolaskuria on manipuloitu.Itse epäilen ensimmäistä.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Sitten kuulun vähemmistöön....

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Taidan kuulua vähemmistöön...olipa sukkela.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

MV-lehti antoi hyvän ennakkotapauksen, jonka perusteella kuka tahansa pilkan tai uhkausten kohteeksi joutunut voi hakea oikeudessa korvausta. Tätä esiintyy jopa nk. "laatulehtien" keskustelupalstoilla, vaikkapa tällä palstalla, monessa muussa toki paljon pahempana.

Tunnustan kyllä lukeneeni säännöllisesti MV-lehteä, koska olen huomannut, että se monipuolistaa hyvin maailman tapahtumista saamaani käsitystä. Pahimmat ylilyönnit ja henkilöön menevät loukkaukset on jokaisen medialukutaidon omaavan helppo suodattaa pois. Sen sijaan yksipuolinen suurten uutistoimistojen syöttämä massapropaganda tekee monien "laatulehtien" lukemisesta suorastaan vastenmielistä.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Suomi siis tarvitsee 2000 poliisia lisää, jotta pystytään kolmessa vuorossa valvomaan nettipalstoja. Mitkään muut asiat eivät ole tarvinneet poliisien määrän lisäämistä, päinvastoin. Asiat tulevat nyt laittaa tärkeysjärjestykseen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Suomessa väkivaltarikollisuus on vähentynyt tasaisesti jo vuosikymmeniä, mutta kaikenlainen nettikiusaaminen, josta kouluesimerkkki on tämä Mustamaalauksen Vimma, on kyllä lisääntynyt. Ei huono ehdotus Ekmanilta ollenkaan. Kauhean paljon aikaa ja rahaa tuhraantui siihen että käräjäoikeudessa lopulta saatiin kaiken ulkomaille pakoilun ja muun venkoilun jälkeen päätös, joka oli kaikille tolkun ihmisille alusta alkaen itsestään selvä: monitaparikollinen Janitskin ja tihudesantti Bäckman saatiin tuomiolle vuosia jatkuneesta törkykampanjasta sananvapautta vastaan ja Venäjän poliittisen eliitin trolliarmeijoiden puolesta.

Käyttäjän AnniKetonen kuva
Anni Ketonen

Eiköhän tässä ole tarkoitus se, että väärinajattelijat vaimennetaan eli eliitin vastainen kritiikki aiotaan tehdä laittomaksi.

Toivo Tommila

Vai että Stasin ilmianto systeemejä kaipailet Suomeenkin? Oikeushan linjasi tapaus MV/Janitskin, että päätoimittaja /vastaava on vastuussa kaikesta kirjoituksesta mitä ko.median kommentti osioissa kirjoitetaan.

Toimituksen poiminnat