Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Uusi gallup


Laura Huhtasaari ylitti uniikilla tavalla sovinnaisuuden rajat pimahtamalla vanhasta yläkoululaisten tekemästä julisteesta, mikä vastaa tasoltaan jotain Bisquitin pakinaa otsikoltaan.

Koska Huhtasaari vetää perässään vertaansa vailla olevaa ääriainesta, oli teko äärettömän ala-arvoinen jo siksikin, että koulu alkoi saada aivan alatyylisiä uhkailuja, jossa rehtoria toivoteltiin uuniin. Huhtasaari ei voinut olla tietämättä tekojensa seurauksia, sillä hän on tätä puolijauhoisten laumaa vetänyt perässään jo vuosia.

Jos kajahtaneiden maalitus menee riittävän pitkälle, rikosilmoituskaan ei ole aivan poissuljettu Huhtasaarta ja maalittajia kohtaan. Yksistään jo se, että julisteen julkaisuun tarvittava lupa puuttui Huhtasaarelta, tekee hänen teosta aivan kestämättömän ja jo yksistään aiheen rikosilmoitukselle. Lainsäädäntö näiden seikkojen suhteen oli varmasti Huhtasaarella tiedossa, mutta tätä se orastava vaalikiima teettää.

Kaikki oleellinen on sanottu FB-profiilissani monen eri tahon toimesta, myös Huhtasaaren, sekä veivaus Huhtasaaren Twitter-tililläkin on ollut melkoista. Sopan keittäjänä allekirjoittanutkin.

Vaan asiaan.

Puoluegallupit ovat olleet koko kansan huvia ties kuinka monta vuotta jo joka kuukausi. Olisiko aika mennä eteenpäin tässäkin asiassa.

Miltä kuulostaisi gallup, joka tehtäisiin perinteisin gallupmenetelmin, mutta kohteena yläkoululaiset ja keskiasteen oppilaitoksissa opiskelevat ikävuoteen 17 asti.

Tälle kohderyhmälle osoitettaisiin vaikkapa kaksi kysymystä.

Ensimmäinen kulkisi samaan tapaan kuin aikuisille iän kaiken suunnattu kysymys eli mitä puoluetta äänestäisit, jos eduskuntavaalit olisivat nyt. Toinen kysymys voisi olla nuorille erikseen räätälöity ja kulkea siihen tapaan, että aiotko käyttää äänioikeuttasi ja äänestää, kun se on mahdollista ensimmäisen kerran.

Gallup voitaisiin toistaa esimerkiksi syksyllä, talvella ja keväällä ja uutisoida samalla volyymilla kuin puoluegallupit yleensäkin.

Tarjolla olisi äärimmäisen arvokasta tietoa siitä, mihin maailma on menossa jo vaalikauden parin päästä mahdollisesti.

Päätelmiä voisi tehdä vaikka kuinka. Jos tulee gallupin täydeltä näitä EVVK-vastauksia, päätelmä on helppo: vanha meininki jatkuu. Jos jotkut puolueet näyttävät nousevan piikkipaikalle, tietää mihin suuntaan maailma makaa vuosikymmenen sisään.

Joitain tämäntyyppisiä kyselyitä on silloin tällöin näkynytkin, mutta olisiko aika ottaa isompi vaihde päälle asian tiimoilta?

Huhtasaari on omalla esimerkillään ottanut ennennäkemättömällä tavalla alaikäiset mukaan politiikkaan ja saanut heidät pomminvarmasti kiinnostumaan siitä.

Ja alaikäisillä saattaisi olla hiukan sanottavaa, jos heille moinen gallup tehtäisiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Juurevana pohjalaisena voisit laajentaa tätä gallup -juttuasi siten, että tehdään juliste, jossa toisella kulmalla ovat Halla-aho ja Huhtasaari, yllä teksti "turvallisuus" keskellä pahoinpidellyn nuoren naisen kuva ja toisella sivustalla Orpo ja Sipilä yllään teksti "turvattomuus ja terrorismi".
Gallupin voisi toteuttaa sitten niin, että molemmat julisteet ovat näkyvillä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Nyt kun äänestysikärajan alentaminen on taas tullut esille, niin ainakin 16-17 vuotiaille voisi kyselyn tehdä. Tulos näyttäisi varmaan sen mikä tai mitkä puolueet voisivat lyhyellä aikavälillä laskea hyötyvänsä ikärajan laskusta. Ilman omaa hyötymismahdollisuutta ei politiikassa juuri tuon kaltaiset uudistukset etene.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

" Sovinnaisuuden"?
Kovin sovinnainen ei vielä ole, jos jättää koululaisten harjoitustyöt omaan arvoonsa .
Tai ottaa edes selvää, mitä ne oikeasti ovat, ennen kuin vaatii opettajille " seuraamuksia"
ja mullistettavaksi opetussuunnitelmia ja koko koululaitosta eettisine toimintaperiaatteineen -
PerusS- puolueelle kelpaaviksi
ja velvoittaa oppilaita käsittelemään PerusS- puoluetta koulutehtävissään sen itsensä toivomalla tavalla. .

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Niin, kyse on milleniaalien jälkeläisistä eli Gen-Z sukupolvesta. Siitä on vähän tietoa ja tutkimusta, miten he ajattelevat.

Mutta on siitä jotain "hajua" saatu, koska he ovat syntyneet niukkuuteen, epävakaaseen ja turvattomaan maailmaan. He tunnistavat, että työpaikka ei ole itsestään selvyys, eikä perheen perustaminen. Ainakin se tiedetään että he ovat pragmaattisia ja kallellaan konservatismiin, osa heistä varmaan tulee olemaan "ei se omena kauas puusta putoa".

Toimituksen poiminnat