Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Tienristeyksessä


Joskus myöhemmin kun Suomen historian merkittäviä taitekohtia summataan, venäläistaustainen Airiston Helmi Oy nousee siinä esiin, joka nosti Suomen turvallisuuspolitiikkaan suhtautumisen aivan uuteen asentoon. 

Nyttemmin kokonaiskuva on rakentunut uutisoinnin laajentumisen myötä hyytäväksi kansainvälisen kriisin valmisteluksi ja vieläpä omalla maaperällämme. Trilleristi Ilkka Remes tuntuu yhtäkkiä yllättävän realistiselta uhkakuvien maalaajalta.

Juuri nyt kokonaiskuva alkaa hahmottua ja ajatus pelkästä rahanpesuoperaatiosta tuntuu kaukaa haetulta. Vai muistaako joku eri viranomaisten tekemää satapäistä rynnäkköä kommandopipoineen ja konepistooleineen, mikä johtaa parin päivän lentokieltoon muutaman kymmenen neliökilometrin alueella, kun kyseessä on ollut jonkun firman veronkierto- ja rahanpesuepäily?

Vaan "ollos huoleton, poikas valveil' on", kuten Vala-laulussa lauletaan. Sekä viranomaiset ja valtion ylin johto ovat olleet kartalla jo tämän vuosikymmenen Turun saaristossa tapahtuvasta manööveristä.

Poliittisia seurauksia on vielä vaikea arvioida. Ulkomaalaisten maanomistusta rajoittava laki voi mennä aika rasvattuna pikavauhtia läpi eduskunnassa, missä jokunen putinisti / Erkki Tuomioja ränkkää vanhasta maailmankatsomuksestaan aihetta vastaan.

Nato-gallup voisi olla myös paikallaan sen jälkeen, kun aihetta päästään käymään käräjillä. Vihreää valoa näyttävien osuus on saattanut jokusen prosenttiyksikön kohota.

Mutta eräs ehdotus olisi vielä tähän päälle. Koska tämäntyyppisissä tapauksissa voidaan takavarikoida valtiolle kiinteistöt ja maa-alueet, voisi ne sen myötä museoida yleisölle. Mahtaisi olla aika mielenkiintoiset sisätilat tarjolla. Armeijan käyneet saattaisivat nähdä yhteneväisyyksiä kasarmien miljööseen, veikkaisin. Ja oli mitä oli, onhan erilaisia sotahistoriallisia museoita, patsaita ja muistomerkkejä maa täynnä.

Sillä mitä muuta tämä on kuin sotaa - vaikkakin vain sen valmistelua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Myös tutkinnan aloittamisen kustannukset tulevat olemaan historiallisen suuret, varsinkin kun etsinnät ajoitettiin viikonloppuun, joka muutoinkin on talousrikostutkinnassa poikkeavaa.

Olisi mukava tietää, minkä ministeriön kontolle kustannukset, joista puhutaan koko viikonlopun osalta, eli satojen tuhansien eurojen kulut, lankeavat, vai maksaako jokainen osansa.

Suuri kuluerä on pelkästään henkilöstölle maksettu kolminkertainen palkka (jo lauantai korotettua palkkaa ja sunnuntaitunnit, jotka valtiolla alkavat pyörimään jo lauantai-iltana ja tietysti ylitöinä) ynnä päivärahat. Siihen lisäksi konevoima päälle. Kopteri kustantaa yli 10 000 euroa tunnilta ja sellainen taisi pörrätä Airistolla tuntitolkulla.

Mutta valtion turvallisuutta turvatessa ei pennejä lasketa, mitä nyt poliisin budjetista on juustohöylätty viime vuosina... ja vähän armeijankin.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

" Kopteri kustantaa yli 10 000 euroa tunnilta ja sellainen taisi pörrätä Airistolla tuntitolkulla. "

Montako Hornettia oli tuolla jossakin ja valvoivat lentokiellon noudattamista.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kollektiivista vainoharhaa lietsotaan nyt monelta suunnalta. Parempi olisi odottaa, jääkö poliisin tutkimuksista mitään muuta käteen kuin näyttäviä helikopteriajeluja.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Sinäänsä mielenkiintoinen uutisointi.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/68b10bb1-16f7-492...

Tiedä tuosta kollektiivisesta vainoharhaisuudesta, paletti aukeaa hetki hetkeltä.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Uskon ilman ”kollektiivista vainoharhaa”, että kaikki ”kivet ja kannot” käännetään tässä asiassa. Isänmaan etu kulkee aina kaikkien muiden etujen edellä.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Ilmeisesti maasto ja vesistötutkimukset on aloitettu, mitä sieltä sitten löytyy näitä meidän pitää odotella maltilla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset