Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Grundströmin kiirastuli

 

Suomen Kuvalehti julkaisi pienimuotoisen uutispommin, jonka keskiössä on JSN:n puheenjohtaja Elina Grundström. Artikkelin analyyttisuus ja haastateltavien kirjo antavat melko murhaavan arvion Grundströmin henkilöstöjohtamiskyvyistä sekä henkilökohtaisesta luonteesta.

Artikkelissa Grundströmistä välittyy pedantti besserwisser, joka kaappaa valtaa sieltä, mistä sitä on otettavissa.

Yksi kuriositeetti olkoot laajassa haastattelukirjossa se, että JSN:n muut jäsenet kauhistuivat Grundströmin ehdotuksesta laajentaa puheenjohtajan valtaa niin, että hän voisi omalla päätöksellä tehdä langettavia tuomioita tietyissä tapauksissa. Ehdotus onneksi hylättiin.

Kuitenkin Grundströmin valtuuksiin kuuluu päättää, mitä tapauksia otetaan ylipäätään käsittelyyn ja mitä ei (JSN:n sopimus, kohta 12). Omakohtainen kokemus löytyy itseltäni tälle vuotta, milloin liityin karsittujen joukkoon.

Kyse oli alkuvuoden tapauksessa, missä kourallinen ihmisiä loukkaantui lastenohjelma Herra Heinämäen stereotyyppisestä intiaanihahmosta ja YLE siirsi Heinämäen pois tv-lähetyksistä YLEn Elävään Arkistoon internetiin.

Vetosin kantelussani JSN:n sääntöihin nro:t 2 ja 3, missä kohdassa 2 yksiselitteisesti kielletään toimituksen päätäntävallan luovuttamista toimituksen ulkopuolelle ja kohdassa 3 kielletään kaikenlainen painostukseen alistuminen. Näin YLEn toimineen näitä kohtia rikkoen tapaus Heinämäessä.

Tovin odottelun jälkeen sain vastauksen ja se kulki seuraavasti:

"JO 2, 3
 
Kantelu kohdistuu Ylen päätökseen poistaa Herra Heinämäen Lato-orkesteri –ohjelmasarja pois Pikku Kakkosen lastenohjelmasta ja Lasten Areenasta ja siirtää se Elävään Arkistoon.
 
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/04/28/yle-vastaa-miksi-herra-heinamae...
 
Kantelun mukaan ”Toimittajalla on velvollisuus torjua kaikenlainen painostus toimitusta kohtaan ja päätökset on tehtävä journalistisin perustein.
 
Tapaus Heinämäessä YLE on taipunut hyvin rajatun piirin loukkaantumiseen ko. lastenohjelmassa sosiaalisessa mediassa, mikä on osaltaan aiheuttanut huomattavasti suuremman vastareaktion asiassa (adressin Heinämäen siirtämisestä sille kuuluvalle alkuperäiselle paikalle).
 
Näin ollen katson, että YLE on taipunut painostukseen sekä luovuttanut päätäntävallan toimituksen ulkopuoliselle taholle.

 
 
Johtopäätös kantelusta:
 
Yle on siirtänyt lastenohjelmasarjan Pikku Kakkosesta ja Lasten Areenasta Ylen Elävään arkistoon. Sisältöä ei ole poistettu vaan se on yhä edelleen helposti löydettävissä.
 
Neuvosto ei ota kantelua käsittelyyn.
 
Esitys: Karsitaan.
Päätös: Karsittiin.
"

Edelleen olen sitä mieltä, että vaikka Heinämäki on löydettävissä YLEn Elävästä Arkistosta, silti toimituksen päätäntävaltaa on luovutettu toimituksen ulkopuolelle, kun on suostuttu marginaalisen kritisointiporukan painostukseen Herra Heinämäen yhden ohjelmapaikan lopettamisesta (YLEn tv-kanava).

Äkkiseltään voisi ilmaista asian verrannollisesti siten, että jos joku porukka ilmoittaa vaikkapa Hesarille siten, että pääkirjoitussivu pitää muuttaa sinne, tänne tai tonne ja Hesari siihen suostuu muuttamatta pääkirjoitussivun sisältöä, Hesari on tuolloin kuitenkin taipunut painostukseen ja luovuttanut päätäntävallan toimituksen ulkopuolelle riippumatta siitä, että itse sisältöä ei ole muutettu. Mielestäni journalistisen päätäntävallan luovuttaminen / painostukseen suostuminen on paljon laajempi käsite kuin se, että julkaistaanko jotain vai ei. Tästä oli valituksessani vain ja ainoastaan kyse.

Grundström näki asian yksioikoisemmin, kuten päätöksestä voi huomata.

Vaan nyttemmin on vetämässä toinen kantelu. Kantelu koskee viimeisintä bloggaustani, missä käsittelin Lauri Nurmen tekemää uutista / puffia omasta kirjastaan. Mielestäni JSN:n sääntöä nro. 4 on rikottu, sillä Nurmi saa mielestäni kiistatta taloudellista hyötyä kirjastaan laajalla julkisuudella työnantajansa lehden kautta, missä hän on toimittajan roolissa osallisena mm. artikkelissa, mitä kanteluni koskee.

Katsotaan, mitä Grundström tällä kertaa vastaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Risto Koivula

Grundström on haistapaskantiedetoimittaja:

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2015/08/tahdon...

" "Tahdonkiistäjien" skitsolallatus muka "fysiikkaan perustuen" jatkuu Hesarissa

...Keskiajan paluu on aiempaa lähempänä

Elina Grundström

Mistä on kyse, kun täysjärkisiltä vaikuttavat vanhemmat eivät rokotuta lapsiaan?

Miksi yliopistotutkijat joutuvat nettivihan kohteiksi? "

NO SIKSI JA SIKÄLI KUIN HE TEKEVÄT HAISTAPASKANTIEDETTÄ!

https://www.facebook.com/groups/690884757614661/?r...

... "

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

"Yksi kuriositeetti olkoot laajassa haastattelukirjossa se, että JSN:n muut jäsenet kauhistuivat Grundströmin ehdotuksesta laajentaa puheenjohtajan valtaa niin, että hän voisi omalla päätöksellä tehdä langettavia tuomioita tietyissä tapauksissa. Ehdotus onneksi hylättiin."

Tämän perusteella Grundström olisi pitänyt irtisanoa. On posketonta, että median toimintaa valvovan elimen johtajatar vaatii itselleen diktaattorin valtaa. Tulee ottaa huomioon millä taustalla Grundström JSN:n johtoon tuli. Puolueettomuus ei ainakaan ensimmäiseksi tule mieleen.

Toimituksen poiminnat