Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Kaappari vai sankari?


Vihreiden yli-ihmisyys sai tiistaina taas uuden tason, kun puolueen oma lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen lähti fiilispohjalta vastustamaan palautusta ja laittamalla sen live-lähetyksenä Facebookiin.

Jonkinlainen poliittisen satiirin lakipisteen teki puolueen puheenjohtaja Touko Aalto hetipian sanomalla, ettei tunne tapauksen taustoja tarkemmin, voi olla, että palautettava on kriminaali tai sitten on tapahtunut oikeusmurha Migrissä, mutta anyway, pointsit rohkealle Pennaselle.

Hienoa, juuri näin pitää toimia vallan ylimmillä rappusilla, että jos oma fiilis menee ohi lainsäädännön tietämättä itse asiasta tuon taivaallista, niin saa antaa palaa rettelöimällä kansainvälisellä reittilennolla.

Aalto haki myös absurdeja vertauksia Natsi-Saksaan ja jenkkien rotuerotteluun / aktivisti Rosa Parksiin. Vain vihreiden kaltaisille idealisteille moinen vertaus aukeni - muu väestä eli siinä 90 % suomalaisista piti vertausta totaalisen päättömänä.

Vihreiden vaatimus turvapaikkajärjestelmän aukottomuudesta on aivan absurdi ja kestämätön. Mitään järjestelmää ei voida suunnitella sen varaan, että se kestää puolen vuoden sisään 30 000 ihmisen invaasion ja kenenkään kohdalla ei tapahdu virhettä. Omien kansalaistenkin suhteen tulee väliin lapsuksia oikeussaleissa, kuten otsikoista hyvin olemme huomanneet. Täydellisyyttä ei tunnu olevan kuin vihreiden omissa opintopiireissä.

Takavuosina Päivi Räsänen (kd) pohti myös eettistä probleemaa oman vakaumuksen ja lainsäädännön välillä. Kritiikki oli murhaavaa mm. vihreiden suunnalta tuolloin, vaikka jutustelu oli teorian tasolla vasta. Kaksoisstandardi, saattaisi joku sanoa.

Vihreiden hyvin alkanut hybris Aallon puheenjohtajavalinnan jälkeen on osoittanut taittumisen merkkejä jo jonkin aikaa ja nyt annetun ulostulon jälkeen syöksykierrettä voi odottaa entistä syvemmäksi. Viite on selvä. Aallon kommentti viime syksyltä missä hän tuolloinkin puolusti kansalaistottelemattomuutta, sai aikaan närää ja pientä kuoppaa kannatukseen. Tuolloin puhuttiin teoreettisella tasolla, nyt ollaan jo käytännössä.

Suomen kaltaisessa maassa onneksi loppuvat äänet tämän tyyppisen toiminnan kannattajille.

Asiaan on kuitenkin helppo saada stoppi. Eri puolilla mediaa on varoiteltu arvaamattoman isoista korvauksista, jos lentoyhtiö pystyy todistamaan, että heidän lentonsa viivästyi jonkun idealistin takia ja siitä koitui nämä ja nämä kustannukset.

Yksi kappale muutaman kymmenen tuhannen euron korvausvaateella sekä lainvoimaisella tuomiolla, niin se alkaa olla aika lailla siinä tämä hulinointi.

Vielä hiukan otsikkoon palatakseni.

Lentokonekaappareiden tarkoituksena on ollut kyseisen värkin keksimisestä lähtien vaikuttaa koneen reittisuunnitelmaan, tuoda joku vaade esiin (vapauttakaa ne ja ne terroristit vankilasta), tuhota koko kone ja matkustajat terrori-iskulla ja nykyaikana estää sen lähtemistä siitä syystä, että jonkun matkustajan määränpää on väärä jonkun mielestä.

Pennasta osa näistä lainsäädännön yläpuolelle asettuvista yli-ihmisistä pitää kuitenkin sankarina. Tämä ei eroa kovin paljon enää jonkun PLO:n kannattajien touhuista, joissa omista riveistä ponnistanutta kaapparia suitsutetaan kympillä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (62 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Muistin mukaan olen ollut korkeintaan satunnaisesti samaa mieltä blogisti Ekmanin kanssa. Nytten on taas se sattuma, kun tuli eilen kommentoitua Sarasmaan blogiin näin:
"Kehitys kehittyy, olisiko vihreät nyttemmin ylempänä, jopa lain yläpuolella. Touko ainakin näyttäisi epäröivän tässä."
Että aika pitkälti Ekmanin kanssa samaa mieltä tällä kertaa.

Käyttäjän IlpoSuominen kuva
Ilpo Suominen

Eivät ole virheillä kaikki Ainot lentokoneessa :)

Videon lopussa kuolematon helmi:

Pennanen: "Mä toivoisin että ihmiset nousis seisomaan ja estäis sen että hänet lähetetään hengenvaaraan...."

Ääni taustalta: "No ei todellakaan nousta." Toinen ääni komppaa: "Niin."

https://www.facebook.com/aino.pennanen/videos/1015...

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Mitä jos Aino perheineen olisi luopunut Berliinin matkan ideastaan ja antanut rahat turvapaikan hakijoiden asioiden parantamiseen.
Mutta eihän siitä olisi saanut näyttäviä otsikoita, sankarinviittaa ja Oikeamielistä egotrippailua.

Kolumnisti Jyrki Lehtolaa mukaillen Aino on sankari sille "lattealle kansanluokalle, jolle ongelmien ratkaisuksi riittää rakkaus omaan oikeamielisyyteen."

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

PLO-rinnastus menee aika korkealta yli.

Mutta Pennasen videolla sanoma "mä oon maksanut lipun ja mulla on oikeus seistä tässä" indikoi, että hän ei nyt tainnut ymmärtää tilanteen vakavuutta eikä edes sitä, että tuollaisesta puuhasta voi ihan oikeastikin lentää pihalle lentokoneesta ja joutua korvausvelvolliseksi. Epäilen että mielessä kiilui Expressenin tai vastaavan otsikot urheasta ruotsalaisaktiivista ja kun väkivaltakoneisto piti koneen takaosassa pihdeissään ulkomaalaista uhria, tuli reaktio selkäytimestä. Omien "oikeuksien" penääminen tuossa vaiheessa kertoo täydellisestä ymmärtämättömyydestä.

Saattaapa olla että hän näki jo silmissään miten lentokoneellinen ihmisiä nousee yksi toisensa jälkeen seisomaan youtube-yleisön osoittaessa hänelle suosiotaan sadoin tuhansin jaoin (kuvitelkaa tähän taustalle vähitellen voimistuvaa mahtipontista musiikkia).

Touko Aallon olisi kannattanut olla täysin hiljaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En ole nähnyt missään kerrotun jatkoivatko hänen miehensä ja lapsensa matkaa Berliiniin kuitenkin.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Pennasten aviokriisistä voidaan lukea sitten myöhemmin seiskasta.

Jos oma puoliso olisi yhtä tyhmä kuin Pennanen, kehityskeskustelut olisivat jo käynnissä.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Vai että lentokonekaappari. Mitä väkivaltaa hän käytti? Joutuiko kukaan todelliseen vaaraan?

Muuten kiinnittäisin huomiota siihenkin, että migrin päätöksiä ovat arvostelleet monet laintuntijat. Googlella löytyy esimerkkejä. Koko palautusjärjestelmä on jatkuvan arvostelun alla ja hyvästä syystä.

Kun laki (tai sen soveltaminen) lakkaa olemasta oikeudenmukainen, miten kansalaisten pitäisi reagoida? Tällaisessa tapauksessa minulle tulee helposti mieleen että lain noudattamista vaativat olisivat myös Natsi-Saksassa ja Neuvostoliitossa huutaneet "laki ja järjestys", aivan sama millainen laki.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Migrin toimintaan voi ja pitää suhtautua kriittisesti. Itsekin yritin aktivoitua eräässä palautustapauksessa mm. selvittämällä taustoja ja olemalla yhteydessä mediaan, jotta asialle olisi saatu julkisuutta ja sitä kautta painetta.

Kun tässä tapauksessa koneen takaosassa ilmeisesti kiinnipidetystä henkilöstä ja hänen taustoistaan ei ole mitään tietoa, yhteys epäoikeudenmukaiseen päätökseen taustalla on pelkkää arvailua.

JOS taustalla olisi väärä päätös tai epäoikeudenmukainen laki, myöskään päätös tai laki ei muuttuisi tämän toheloinnin johdosta. Viittauksesi natsi-Saksaan tai Neuvostoliittoon on lievästi sanottuna korni. Vähintään yhtä korni kuin Ekmanin rinnastus lentokonekaappaukseen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Kaikkein korneinta oli kyllä että Halla-aho ottaa tämänkin jutun keppihevosekseen ja laukkaa sormi pystyssä sanomaan soo soo ei saa rikkoa lakeja! Ikään kuin hänellä olisi kanttia saarnata laillisuudesta kenellekään. Yhtä huvittavalta näyttäisi Huhtasaari meuhkaamassa tekijänoikeuksista tai Hakkarainen raittiudesta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #9

Persujen ja joidenkin rydmanien ylilyövä öykkäröinti sataa suoraan vihreiden laariin tässäkin asiassa. Ei tolkun ihmisenä oikein kehtaisi sen älämölön varjossa edes arvostella Pennasen toimintaa.

Mutta ei se vihreiden, tässä tapauksessa Pennasen ja Aallon, toiminnasta tee yhtään sen fiksumpaa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #11

"Ei riitä, että noudatamme lakeja ja muita käskyjä, ei riitä, että pidätymme tappamisesta ja varastamisesta emmekä tuota kärsimystä muille. Maailmassa on niin paljon osattomia ja kärsiviä, että kaikkien on syytä ryhtyä aktiivisiin toimiin kärsimyksen lievittämiseksi." (Jukka Koskelainen: Mahtava minä. Itsekkyyden voima ja vastavoimat, 2017)

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #9

Yhtälailla kornia on ollut aikoinaan niiden Vihreiden möykkääminen aikoinaan Räsäsen ja Halla-ahon lausunnoista, jotka nyt hyväksyvät Aallon toiminnan. Oikeastaan vielä pahempaa, koska Räsänen ja Halla-aho eivät sen jälkeen enää ole kyseenalaistaneet oikeusvaltioperiaatetta, mutta nämä Vihreät ovat taantuneet tasolle, jolla Räsänen ja Halla-aho olivat.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #18

Asia on hiukan erilainen: Räsänen ja Halla-aho itkevät sitä, että eivät saa syrjiä mamuja eikä homoja.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #22

Ydinkysymys on vallan kolmijako-opin halveeraaminen. Lainsäätäjä säätää lakeja, eikä hän saisi kyseenalaistaa oikeuslaitoksen tai viranomaisten päätöksiä. Aalto kehoittaa toimimaan laillista esivaltaa vastaan ja mitätöi lausunnoillaan Suomen oikeuslaitoksen tekemien päätösten oikeellisuuden ja laillisen esivallan toiminnan. Hän jopa kehoittaa toimimaan niitä vastaan.

Halla-aho joutui eroamaan hallintovaliokunnan puheenjohtajan paikalta, koska rikkoi lausunnollaan oikeusvaltioperiaatetta vastaan, ei sen takia, että hän yksityishenkilönä sai tuomion.

Onneksi monet Vihreätkin tämän ymmärtävät ja ovat kritisoineet Aaltoa. Ihme, että sinä et tätä ymmärrä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #24

Ymmärrän kyllä, että Halla-aho ja hänen puoluetoverinsa Huhtasaari ovat tekopyhiä kaksinaismoralisteja. Se ei toki ole kenellekään uutinen.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #29

Koomista, ettet ymmärrä, että sinä ja Aalto olette yhtä tekopyhiä kaksinaismoralisteja. Tietysti sillä erotuksella, että Halla-ahon oma töppäys on kuuden vuoden takaa ja hän on siitä saattanut oppia.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #31

Nimenomaan saattanut oppia, hän on kylläkin sanonut, että seisoo edelleen kirjoitustensa takana, mutta opetuslapset uskovat kaiken, mitä messias julistaa.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #32

Jestas miten typerä voit olla. Eihän tässä mistään kirjoituksista ole kyse, vaan oikeusvaltioperiaatteen noudattamisesta, eli Aallon roolista lainsäätäjänä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #31

Ei ole tainnut. Viime syksynähän se maalitti erään toimittajan kun ei muka arvannut että MV-julkaisun juttu oli valeuutinen ja hän sen epähuomiossa FB-seinälleen jakoi. Vaikea sitä on vahinkona pitää.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #44

Miten tämä oletettu maalittaminen liittyy vallan kolmijako-oppiin?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #46

Ei se ole oletettu. Desantti Bäckman ja Ilja Janitskin ovat oikeudessa vastaamassa sanoistaan,

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #47

Mitä ihmettä taas sekoilet? Mitä tekemistä Bäckmanin ja Janitskinin oikeudenkäynnillä tai sillä maalittiko Halla-aho vai ei, on vallan kolmijako-opin kanssa?

Luulisi sinun poliitikkona tietävän mitä vallan kolmijako-oppi ja oikeusvaltioperiaate tarkoittavat. Niitä vastaan Aalto tässä casessa rikkoo, aivan kuten Halla-aho rikkoi 2012.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #50

Se on kyllä huvittavaa että Halla-aho kaikista maailman ihmisistä saarnaa sormi pystyssä soo soo lakeja pitää noudattaa. Ihan kuin Huhtasaari meuhkaamassa tekijänoikeuksien kunnioittamisesta tai Hakkarainen raittiuden iloista, jos ymmärrät mitä tarkoitan.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #53

Oikeusvaltiossa rangaistuksen saanut henkilö saa takaisin kansalaisluottamuksensa, kun rangaistus on kärsitty. Pitääkö tätäkin periaatetta rikkoa, kun kyseessä on Halla-aho?

Halla-ahon tuomiolla ei kuitenkaan ole mitään tekemistä sen kanssa, että Touko Aalto rikkoi vallan kolmijako-oikeutta vastaan. Miksi sinä tällaisen kätöksen hyväksyt? Luulisi, että poliitikkona vapaassa demokratiassa tuo arvo olisi sinulle pyhä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #56

Pennasen teko oli tietysti laiton, se on päivänselvää. Vaikeampi kysymys on se, oliko se siltikään väärin. Pennasen lisäksi moni muukin on miettinyt pakkopalautusten eettisyyttä, ja kyllä niiden yhteydessä ilmiselviä oikeusmurhiakin on tapahtunut, esimerkiksi Zaki Hussainin tapauksessa. Hänet pakkopalautettiin kahden kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Kabuliin. Tapauksesta nousi kohu Suomessa, sillä Hussainin oli palautuspäivän aamuna saanut hallinto-oikeudelta täytäntöönpanokiellon maastapoistoon. Hänelle oli myönnetty työperusteinen oleskelulupa. Se oli liian myöhäistä, Hussaini istui jo koneessa matkalla Kabuliin. Myöhemmin hän onneksi pääsi palaamaan Suomeen tukijoidensa avulla. Valitettavasti kaikilla ei ole ollut moista tuuria.

Jos kiinnostaa tietää, mitä Afganistaniin palautetuille turvapaikanhakijoille kuuluu, asiasta löytyy lisää tietoa Suomen Kuvalehdestä 30/2018.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #58

Ja miten tämäkään liittyy siihen, että Aalto rikkoi valtion kolmijako-oppia vastaan? Onko aihe sinulle niin arka, että koitat tahallasi siirtää puheen aivan muuhun, kuin mitä sinulta kysyttiin?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #60

Yritän siirtää keskustelun siihen mikä tässä jupakassa on olennaista, mutta sinulle se (pakkopalautusten eettiset ongelmat ja turvapaikanhakijoiden oikeusmurhat) näkyy olevan niin arka asia, ettei siinä pysyminen onnistu sitten millään.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #61

Olennaista on puolueen puheenjohtajan ja lainsäätäjän halveksunta valtion kolmijako-oppia kohtaan. Jos lainsäätäjä ei kunnioita vapaan demokratian perusarvoja, niin hyvin pian elämme maassa, jossa kenellekään ei ole turvaa.

Pakkopalautuksissa en näe eettistä ongelmaa, kun viranomaiset ja oikeuslaitos on todennut, ettei turvapaikanhakija ole turvapaikan tarpeessa ja hänet voidaan palauttaa kotimaahansa.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #29

Mitäs muuten Touko Aalto sanoi 2013 Räsäsestä. Niin, että se siitä kaksinaismoralismista.

http://toukoalto.puheenvuoro.uusisuomi.fi/144350-l...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #41

”Hänen puheensa ovat lipeviä kuin öljy, mutta hänellä on paha mielessä. Hänen sanansa ovat liukkaita kuin voi mutta teräviä kuin paljastettu miekka.”

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #42

Aalto siis kirjoitti 2013:

"On pelottava ajatus, että ihmiset irtoavat kaikkia sitovasta ja velvoittavasta lainsäädännöstä uskonnon, kulttuuritaustan tai vaikkapa poliittisen mielipiteen vuoksi. Vielä pelottavampaa on, että ministeri kannustaa tähän. Lainsäädäntö on yhteiskuntasopimus, jolla ihmiset siirtyvät kaikkien sodasta kaikkia vastaan tilaan, jossa enemmistön hyväksymät lait tuovat turvaa mielivaltaa vastaan. Yhteiskuntasopimuksen hinta on se, että oma mielipide ei ole aina enemmistön mielipide. Yhteiskuntasopimukselta häviää pohja, jos siitä yksipuolisesti irtaannutaan, kun enemmistöpäätökset eivät miellytä."

Nyt Aalto haluaa pääministeriksi ja pyyhkii tuolla aiemmalla kirjoituksellaan p*****tä. Niin se oikeusvaltioperiaate lentää roskakoriin, kun kyseessä on oman viiteryhmän toiminta.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #48

Joo, luin sen Aallon jutun. Ihan hyvä juttu oli se. Niin kuin tämäkin mitä Aino Pennanen sanoi: "Useampi poliisi vei minut koneesta ja maija kuljetti pois. Tämä, koska kapteeni ei suostunut pyyntööni olla nousemasta ilmaan palautettavan kanssa. Palautettava oli takarivissä. useamman poliisin todella tiukasti pitelemänä ja vaikersi, pää painettuna penkin alle. Useampi ihminen kyseli tilanteesta ja joku huusi minua lopettamaan, koska hänellä on jatkolento. Lentokapteeni ei suostunut pyyntööni vaan kutsui poliisit viemään minut pois, koska en totellut henkilökunnan ohjeita istua. En tiedä mihin tätä ihmistä ollaan viemässä ja mitä hänelle nyt tapahtuu. Mutta tässä tilanteessa en kokenut muuta vaihtoehtoa kuin yrittää auttaa. Siinä en onnistunut. Toivon kuitenkin että useampi ihminen jatkossa nousisi ylös vastaavassa tilanteessa ja toivon että useampi lentokapteeni ja -yhtiö vastaavissa tilanteissa valitsisi toisin. Suomen palautuspolitiikka ei ole tällä hetkellä kestävällä pohjalla: kokeneet juristit ovat jo pitkään viestineet, että turvapaikkamenettelyssä on vakavia puutteita, oikeusapu on romutettu ja suojelun saamisen kynnystä nostettu, Suomi palauttaa ihmisiä esimerkiksi Afganistaniin johon ei ihmisoikeusjärjestöjen mukaan pitäisi lähtökohtaisesti lähettää ketään. Nämä ovat niitä aikamme isoja ihmisoikeuskysymyksiä, joita koen että minulla on velvollisuus nostaa, sillä ketään ei pidä lähettää hengenvaaraan."

https://yle.fi/uutiset/3-10330803

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #49

Eli 2013 oli hyvä, että Aalto vaati oikeusvaltioperiaatteen noudattamista, mutta nyt on hyvä, kun hän itse rikkoo sitä vastaan? Ja tämäkö ei ole törkeää kaksinaismoralismia. Minua ei edes kiinnosta Pennasen toiminta, koska hän ei ainakaan vielä ole lainsäätäjä. Hän vastatkoon omasta toiminnastaan.

Aalto kuitenkin on lainsäätäjä ja lainsäätäjä ei saisi rikkoa vallan kolmijako-oppia vastaan. Joko oikeusvaltioperiaatetta ja vallan kolmijako-oppia kunnioitetaan tai sitten sillä ei ole mitään merkitystä. Tätä tuskin Vihreät tai Aaltokaan haluaa. Ei noista periaatteista voi poimia rusinoita pullasta silloin, kun itsestä niin tuntuu. Aalto kirjoitti 2013 hyvin. Lue se ajatuksella uudestaan, niin ehkä ymmärrät miksi hän nyt toimi väärin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #51

- Olen iloinen siitä, että turvapaikkamenettelyn epäkohdat ovat nousseet keskusteluun. Mun mielestä on tärkeää puhua siitä, miksi ihmiset eivät tällä hetkellä luota tähän systeemiin, Pennanen sanoo.

Hän kertoo puhuneensa lähes koko eilisen päivän puhelimessa ja saaneensa paljon palautetta tapaukseen liittyen. Kaikki viestit eivät ole arvatenkaan olleet positiivisia.

- On tullut kannustusta ja on tullut vihapostia. Koen että tämä vihapuheen määrä meidän yhteiskunnassa, niille ihmisille jotka erityisesti puolustavat turvapaikanhakijoiden ihmisoikeuksia, on hätkähdyttävä ja pelottava, Pennanen kertoo.

- Olen ollut järkyttynyt siitä, millaista se viha voikaan olla, ja miten tässä meidän yhteiskunnassa ei ole onnistuttu siihen paremmin puuttumaan.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/20180801220110872...

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #52

En epäile, etteikö Pennanen olisi saanut vihaistakin palautetta (jännä muuten, että hän on saanut vain positiivista ja vihapuheeseen verrattavaa palautetta, muttei ollenkaan kriittistä palautetta), mutta miten ihmeessä se liittyy Touko Aaltoon ja siihen, että hän on kaksinaismoralisti, joka rikkoo vallan kolmijako-oppia vastaan?

Johan kirjoitin, ettei minua kiinnosta Pennasen tempaus. Aallon toiminta sen sijaan kiinnostaa kovastikin, koska hän on lainsäätäjä ja mahdollisesti jopa ministeri seuraavin vaalien jälkeen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #55

Pennasen tapauksessa ei ole muuta kiinnostavaa kuin se, että hän sai huomion kiinnittymään pakkopalautusten eettisiin ongelmiin.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

Mitä natsi-Saksaan tulee, puheenjohtaja Aalto rinnasti tässä tapauksessa maahanmuuttoviraston virkamiehet natseihin. Ja mitä Neuvostoliittoon tulee, nuori touko aalto on ilmaissut avoimen tukensa kommunismille.

Ehkäpä kannattaisi näiden termien käytöstä kritisoida puheenjohtaja Aaltoa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #10

– Rohkea Aino Pennanen yritti estää ihmisen pakkopalautuksen. Huutavien ihmisoikeusongelmien esiin nostaminen ei voi olla kiinni vain yksittäisten ihmisten kansalaisrohkeudesta. Virallisen Suomen on herättävä, Aalto tviittasi.

Ei sanaakaan natseista eikä kommunisteista. Mitä unta Kleemola on nähnyt?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kyse ei ollut lentokonekaappauksesta eikä muustakaan vakavasta rikoksesta. Kenenkään henkeä tai fyysistä koskemattomuutta ei uhattu eikä vaarannettu, paitsi tietenkin lopulta poliisin toimesta niskuroineen Pennasen.

Itse pidän kyseisen henkilön toteuttamaa kansalaistottelemattomuutta ja niskurointia pienenä rikkeenä (tai juuri sen suuruisena rikkeenä kuin se lainsäädäntöön on kirjattu) ja sellaiseen kaikilla ihmisillä on oikeus, kun ketään ei vahingoiteta. Toki yhteiskunnalla on puolestaan velvollisuus rankaista tämän kaltaisesta toiminnasta. Jos joku katsoo asian tärkeäksi, niskuroikoon, mutta kärsiköön myös rangaistuksensa mukisematta. Yhteiskunnan ei pidä anarkiaa hyväksyä.

Touko Aallon toiminta sitä vastoin ei ollut puolueen puheenjohtajan eikä varsinkaan kansanedustajan arvolle sopivaa. Yhteiskunnan oikeusperiaatteeseen sopii äärettömän huonosti, että lainsäätäjä arvostelee lakiin kirjattua tuomiovaltaa käyttäviä heidän toimiessaan olemassaolevan lain mukaisesti.
Aallon toiminnalle ei ole kuitenkaan johdonmukaista rangaistusta tarjolla. Jotkut arvostavat Aaltoa edelleen ja äänestävät. Itse suosittelen, varsinkin tämän ulostulon johdosta, jokaista harkitsemaan muita hyviä ehdokkaita.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Minusta on huvittavaa, että kaikista maailman ihmisistä juuri Halla-aho juoksee sormi pystyssä huutamaan soo soo ei saa rikkoa lakeja! Ihan kuin Hakkarainen saarnaamassa raittiudesta tai Huhtasaari tekijänoikeuksien kunnioittamisesta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Olen aivan samaa mieltä H-a:n reaktiosta. Kuitenkin se on vain sivujonne tässä sotkussa ja asian toistelu näyttää epätoivoiselta yritykseltä kääntää fokus muualle.

Vihreä lainsäädäntösihteeri sekoili ja Touko Aalloon ensireaktio asiaan kertoo siitä, miten onneton julkisuudenhallinta puolueen puheenjohtajalla on. Kuten sanottu, joskus voisi tehdä hyvää olla vain hiljaa tai kertoa, ettei tiedä asian taustoja.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #16

Janne, sehän on sitä kuuluisaa valkopesua. Ei uskalleta puhua keskusteluun liittyvästä asiasta vaan mennään sivuraiteille. Niin normaalia näyttää olevan tässä keskusteluketjussa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #38

Halla-ahon höpinöitten valkopeseminen näkyy olevan teikäläisillä ihan verissä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #38

Niin Abdallah, tämä yleinen Perussuomalainen tapa näyttää yleistyneen. Valitettavasti.

Minusta olisi kohtuullista, että puhuttaisiin valkopesun ja Halla-ahon sijaan Aallosta ja Pennasesta. Ehkä turvapaikanhakijoiden pakkopalautuksistakin ja turvapaikanhakijoiden oikeusturvasta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Olet täysin oikeassa.

Halla-ahon tapauksessa kyse oli monta astetta isommasta yhteiskunnan oikeusvaltioperiaatteen loukkaamisesta. Halla-aho päätyi kansanedustajana toimiessaan halventamaan tuomioistuinta ja kutsui KKO:n (siis korkeimman oikeusinstituution) antamaa ennakkopäätöstä muutaman ihmisen mielipiteeksi. Kun kansanedustaja toimii näin omassa asiassaan, kyse on vallan kolmijako-opin vastaisena vakavasta oikeusvaltioperiaatteen loukkaamisesta.

Mutta tuokaan ei Halla-ahon tapauksessa riittänyt, vaan sen lisäksi kansanedustajana toiminut Halla-aho esitti, että lakia muutettaisiin häntä itseään koskeneen ja tuomioon johtaneen rikoksen osalta.

Mutta Aallon toiminta ei muutu sillä tavoin yhtään paremmaksi, että voimme osoittaa, että häntä arvostelleet ovat toimineet joskus enemmän väärin. Olisiko niin, että Halla-aho olisi myöhemmässä toiminnassaan oppinut jotain ja ymmärtänyt, että on olemassa oikeusvaltioperiaate? Sana ei ole sopinut hänen suuhunsa missään kohdin tätä ennen. Hän saattanut jopa huomata toimineensa asiassaan väärin.

Olipa Halla-ahon taustalla mitä tahansa historiassa, hänen kritiikkinsä oli perusteltua. Aallolla on joka tapauksessa edelleen oikeusvaltioperiaatteen osalta harjoiteltavaa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #17

"Olisiko niin, että Halla-aho olisi myöhemmässä toiminnassaan oppinut jotain ja ymmärtänyt, että on olemassa oikeusvaltioperiaate? Sana ei ole sopinut hänen suuhunsa missään kohdin tätä ennen. Hän saattanut jopa huomata toimineensa asiassaan väärin."

Näinköhän olisi tosiaan käynyt? Se olisi kyllä kiva yllätys.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Touko Aallon toiminta sitä vastoin ei ollut puolueen puheenjohtajan eikä varsinkaan kansanedustajan arvolle sopivaa"

No on tahi ei - lienee äänestäjien päätettävissä kuinka paljon kannatusta jatkossa saa. Mielestäni Touko Aallolla on oikeus puhua, ja muut päättäkööt onko puhe älyvapaata vai järkevää. Tämä "ei ole arvolle sopivaa" -mussutus on mennyt aika älyttömäksi viime vuosina. Toki siihenkin mussutukseen on itse kullakin oikeus.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Jos huomasit kappale jatkui, toteamuksella, ettei sopivaa rangaistusta kansanedustajan arvolle sopimattomuudesta ole. Äänestäjät ratkaisevat luottamuksen jatkossa. Itse kehotin ja kehotan edelleen Aallon äänestämistä harkitsevia harkitsemaan muita hyviä ehdokkaita.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kuri ja järjestys on monelle suomalaiselle suoranainen fetissi. Taustalla on kollektiivinen trauma vuoden 1918 tapahtumista, joka vaikuttaa vieläkin, sukupolvien yli.

Vertaus PLO:hon oli silti yllätys.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Onkohan kyse 1918 traumasta, vaiko vaan 1930-luvulla yleiseurooppalaiseksi pesiytyneestä kurin ja järjestyksen (ja rotupuhtauden) vaalimisen heijasteesta.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Kyyninen kun olen, niin veikkaan että tämä ei ollut yksittäisen ihmisen päähänpisto, vaan isommassa porukassa suunniteltu veto.

Eiköhän siellä ole laskettu, että potentiaalisen äänestäjäkunnan hörhösiipeen tempaus ja Aallon komppaaminen uppoavat.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Vihreät ovat lähteneet kalastelemaan sen toisen ääripään ääniä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Minäkin olen skeptinen, nimittäin tuon uumoilusi suhteen.

Virkavalta ei ole antanut tietoa minkään karkotuksen yksityiskohdista ja aikatauluista siten, että sitä tietoa olisi voinut hyödyntää. Eikä sellaisessa tapauksessa olisi äksöniä toteutettu noin kömpelösti yhdessä perheen kanssa.

Ja vaikka olisi teoriassa voinut jostain saada tietääkin, että tietyssä koneessa on joku karkotettava mukana, niin ei mitenkään olisi voinut olla varma siitä millainen spektaakkeli tuo karkoitusoperaatio käytännössä on, jotta sen pohjalta olisi varannut perheensä kanssa lomamatkan Berliiniin.

Joten en usko.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

En missään tapauksessa kuvittele, että tämä olisi viimeistä piirtoa ja juuri tähän kyseiseen palautustapaukseen suunniteltu. Näin juuri esittämiesi argumenttien perusteella. Ajattelin enemmänkin sellaista strategiapalaverissa mietittyä "jos paikka tulee niin nostetaan profiilia" -tason suunnitelmallisuutta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

En muuta tiedä, mutta vihreät ovat nyt kaapanneet somen vähäksi aikaa, ja niinhän sitä sanotaan, ett puhutaan mitä puhutaan, pääasia on, että puhutaan.

Eipä se Hakkaraisenkaan kannatus ole laskenut,vaikka pieksee naisia ja örveltää kännissä, kannatus taitaa persujen keskuudessa noiden johdosta olla vain nousussa.

Epäilempä, että vihreyteen kallellaan olevat tulevat entistä enemmän kannattamaan tällaista rohkeaa toimintaa, ja kannatus kasvaa.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Yksittäisen hörhöedustajan kannatus on yksi asia, puolueen kannatus toinen. Persujen viime vuosien kannatuskäyrän kulmakerroin on hyvä havainnollistus siitä, kuinka kannattavaa hörhöily puolueen kannatuksen näkökulmasta on.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Hieman tuosta vihreiden somekaappauksesta, mistä Ritala mainitsee. Merkillepantavaa on, että kymmenkunta blogia, jotka aiheesta on kirjoitettu, ovat muiden kuin vihreiden aikaansaannoksia.

Kun persu syyllistyy johonkin ja kärähtää siitä, uhriutuvien persublogistien armeija herää oitis. Missä piileskelevät vihreät ?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Johan tähän ketjuun säntäsi Mika usealla viestillään jotka koskivat ainostaan Halla-Ahoa ja/tai persuja, vaikka blogisti itse ei ottanut persuihin kantaa mitenkään eikä tämä kuulu perussuomalaisiin mitenkään.

On se jännä miten fokus katoaa tietyillä ihmisillä kun oman kuplan sisällä joku on törppöillyt, lähdetään whatoboutismin linjalle.

Mutta mitä Raimon kommenttiin tulee, niin kriisiviestinnässä "leikkiä kuollutta" on myös yksi tulokulma. En tiedä toimiiko tässä tapauksessa mutta sitä selvästi haetaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #39

Niin, toin tosiaan esiin sen että Halla-aho puolustamassa yhtäkkiä laillisuutta on jotenkin koominen näky. On tästä asiasta yksi hyväkin puheenvuoro kyllä pidetty:

"Onko Pennasen toiminta sitten laitonta? Tietenkin – hän kieltäytyi tottelemasta viranomaisia ja häiritsi lentoliikennettä. Onko Pennasen teko väärin, se on aivan toinen kysymys.​

Tiedänkö mitään tämän yksittäisen pakkopalautuksen kohteena olevan miehen taustoista, teoista tai syistä miksi häntä oltiin palauttamassa? En tiedä. Tiedän kuitenkin, että Suomen turvapaikkapäätösten käsittelyjärjestelmä on erittäin puutteellinen. Esimerkiksi Pakolaisneuvonnan johtava lakimies ja toiminnanjohtaja kommentoivat sitä Helsingin Sanomissa kertoen turvapaikanhakijoiden oikeusturvan olevan ennennäkemättömällä tavalla vaarassa. Tiedämme myös, että Suomesta kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut on tapettu Irakissa ja että Ranskassa on estetty turvapaikanhakijan palauttaminen Suomeen, koska hänet voitaisiin palauttaa Irakiin. Kaikki ei siis taida olla ihan kunnossa.

Tähän väliin voisi olla myös hyvä todeta, että jo Suomen perustuslaki kieltää palautuksen vaarallisiin maihin."

http://olli-pekkapaasivirta.puheenvuoro.uusisuomi....

Käyttäjän KikkaCoombes kuva
Kikka Coombes

Tästähän tulee hauskaa: ruvetaan rikkomaan lakeja. Mistä aloitettaisiin?

Missä menee raja, kun puhutaan kansalaistottelemattomuudesta vastaan lain rikkominen?

Kauan saa vihreiden lainsäätäjä istua maailman lentokoneissa poistamassa laittomia maahanmuuttajia. EU kenties antaa tukea?

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Missä menee raja? Helppo kysymys. Raja menee siinä, että käytetään väkivaltaa. Samoin omaisuuden tuhoaminen ylittää rajan. Samoin on syytä ottaa teoistaan vastuu ja osallistua väkivallattomaan kansalaistottelemattomuuteen omalla naamallaan, ilman naamioita.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Yksi kappale muutaman kymmenen tuhannen euron korvausvaade lainvoimaisella tuomiolla, niin se alkaa olla aika lailla siinä tämä hulinointi."

Enpä tiedä... Suomessa alkaa olla aika paljon ylivelkaantuneita henkilöitä, jotka eivät missään tapauksessa pysty velkojaan koskaan maksamaan. Heitä ei lisävelkaantuminen pelota, koska se ei vaikuta heidän käytettävissä oleviin tuloihinsa pennin vertaa.

Toimituksen poiminnat