Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Uusi ETYK

ETYK-kokous 1975 oli läntisen maailman riemuvoitto. Neuvostoliitto ja sen satelliittivaltiot alkoivat pala palalta murentua ja loppurysähdys tapahtui 90-luvun alussa sekä ainakin osa entisistä itäblokin maista siirtyi kohti läntistä maailmankuvaa. Kuten hyvin tiedämme, Venäjä ei ole tälle tielle lähtenyt vakuutteluista huolimatta.

Helsingin maanantainen idän ja lännen kohtaaminen voi olla hyvinkin samanlainen vedenjakaja, mutta tällä kertaa rytisee Atlantin länsirannalla. Se, että herrat joilla on 90 % maailman ydinaseista, tapaa, on jo merkittävä saavutus. Kesken kokoustamisen kun harvemmin aletaan pistämään maailmansotaa pystyyn.

Tämä meriitti jäi kuitenkin yhden täysin käsittämättömän kommentin varjoon. Trump lyttäsi yhdellä varomattomalla lausunnolla maailman kovimman tiedusteluorganisaation, CIAn, tutkimukset ja luotti täysin naiivisti vanhan arkkivihollisen sanaan, jonka mukaan mitään sekaantumista USAn presidentinvaaleihin ei ole ollut. Ajatus siitä, että Putin kiristää tätä politiikan noviisia jollain, saa kierroksia kaikissa piireissä entistä enemmän.

Jakolinjat somessa ovat aivan kuin parhailta YYA-vuosilta. Perussuomalaiset ja muut jälkisuomettuneet YYA-retroilijat kumartelevat kilvan itään ja länteen ja näkevät kokouksen voittona eivätkä sanallakaan näe mitään outoa Trumpin historiallisen karmaisevassa kommentissa.

Tällä kertaa ei kuitenkaan tarvitse odottaa 15 vuotta kuten ETYKin jälkeen, että käänne parempaan tapahtuu. Trumpin lausunto sattuu niin syvälle amerikkalaisten sieluun läpi koko poliittisen janan oikealta vasemmalle ja liberaaleista konservatiiveihin, että kommentti ei ihan heti unohdu.

Juuri syytteeseen asetetut 12 venäläistä vaalihakkeria tuovat oman mausteensa yhä kovemmilla kierroksilla käyvään Trumpin kujanjuoksuun. Kaiken näytön perusteella syytteet menevät todennäköisesti läpi.

Näillä näkymin voi käydä hyvinkin niin, että kun vuonna 2020 USAsa vietetään presidentin vaaleja, demokraattien ehdokas kisaa mahdollisesti republikaanien Mike Penceä vastaan. Pence on USAn varapresidentti, joka astuu virkaan, mikäli virkaa tekevä presidentti a) kuolee, b) eroaa tai c) erotetaan virastaan.

Näillä avauksilla b ja c vaihtoehtoa voi veikata. Joskaan vaihtoehto a ei myöskään ole poissuljettu USAn historian tuntien.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Kirjoituksesi pomppii laidasta laitaan, mutta tartun otsikkoon ja kirjoituksesi alkuun ja pyydän sinulta muutaman selventävän kommentin. Millä tavalla ETYK oli länsimaiden riemuvoitto ja millä tavalla ETYK aiheutti itäblokin murtumisen?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Washington DC:ssä oli kaunis elokuun aamu.Yöllä presidentti oli kuollut nukkuessaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset