Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Katetta reissaamiselle - Seinäjoen kaupunginvaltuusto

Taannoin pakinoin Seinäjoen päättäjien ravaamisesta ilma- ja rautatie kuralla pitkin maailmaa ja Suomea. Ettei pelkäksi suunsoitoksi jäisi, otetaan hiukan vakavampi sävy mukaan ja taustoitetaan hiukan kuinka pakina sai alkunsa ja millaista värinää siitä seurasi.

Suomen lainsäädännön ehdottomiin hienouksiin kuuluu monien asiakirjojen julkisuus melko laajalla skaalalla. Iltapäivälehtien työkalupakkiin on kuulunut jo jonkin aikaa päättäjien matkalaskujen pengastus sun muut julkisten varojen käytöt. Päätin lähteä tälle tielle muutamista syistä.

Päällimmäisin oli se, että milloinkaan en muista Seinäjoen päättäjien tähän malliin reissanneen muutaman kuukauden sisällä. Kun puolentoista kuukauden sisään käydään Venäjällä, Kiinassa ja Latviassa, mieleen ei ihan heti juolahda keskikokoisen maakuntakeskuksen poliitikkojen ravaamiset, vaan pikemmin joku Ulkoministeriön delegaatio.

Matkalla itään

Matkalaskut tulivat pienellä jankkaamisella ja täydennyksillä, sis. n. 5 lisäselvityspyyntöä, lopulta nähtäväksi hallintojohtaja Jari Jokisen kautta ja Venäjän ja Kiinan osalta ei ihmeitä laskujen loppusummassa ollut.

Venäjälle oli menty kiltisti Allegron viemänä ystävyyskaupungin pyytämänä järjellisen kokoisella delegaatiolla ja kaupungin kulut päättyivät Pietarin rautatieasemalle menomatkalla, kun venäläisellä vieraanvaraisuudella hoidettiin loput. Siinä pyöreästi tonnin luokkaa näet. Spasiba!

Kiinaan mentiin luonnollisesti ilmateitse ja paikallisen matkatoimiston välittämänä. Ei aivan päätähuimaava loppusumma tässäkään, muutamia tonneja nyt, kun isäntäväki kestitsi täälläkin päässä, mutta matkan tarkoitus kaupungin puolelta, bisneskuvioiden rakentelu, antaa vielä odottaa itseään. Jotakin on jo luotu yksityisellä puolella, possulihainvaasio a la Atria, mutta Aalto-keskuksen vaikutus siihen on ollut aika marginaalinen.

Kaupunginhallituksen pj. Pasi Kivisaari (kesk) jutteli Ilkan haastattelussa siihen tapaan, että koulutusjärjestelmäämme voisi viedä Kiinan suuntaan. En ole aivan varma, miten kommunistidiktatuurissa suhtaudutaan malliin, missä häirikkökollit ja kympin tytöt ovat integroitu väkisin kaksion kokoiseen tilaan ja opettajan silmille voi lapset ja heidän vanhemmat hyppiä.

Terveysviennistäkin otti ja puhui. Kun ottaa minkä tahansa uutiskuvan Kiinasta netin syövereistä, tarjolla on kuin lipin pirua ajokoiran rasvaprosentilla olevaa kansalaista, joten välttämättä ei kannata lähteä saarnaamaan punaisen lihan vaaroista ja tyydyttyneiden ja tyydyttämättömien rasvojen eroista. Siellä on riisillä pärjätty tähänkin asti, joten terveysmestarointi kannattaa jättää hiukan vähemmälle.

Latvian bakkanaalit professorin kera

Kun pari reissua oli mennyt suurin piirtein aivan siedettävin budjetein ja suht järjellisillä teemoilla, mentiin aivan omassa sarjassa reissu numero kolme, kun kaupunginhallituksen, valtuuston puheenjohtajiston ja läjän virkamiesten voimin lennettiin Latviaan. Teemana oli, no nätistikin sanoen, ryyppyreissu ja toistensa kehuminen harvinaisen heppoisella ohjelmalla, joka olisi voitu hoitaa valtuustosalissa normaalikokouksen kylkiäisenä.

22 000 ja rapiat euroina maksaneeseen reissuun sisältyi lentojen, majoitusten, syömisten ja juomisten lisäksi kaupunginvaltuuston pj. Kimmo Heinosen (kok) suosikkiprofessori Timo Aron tunnin lätinä jostain, joka, taas jälleen kerran, olisi voitu toteuttaa valtuustosalin puhujanpöntöstä.

Tällä kertaa Aro piti luentonsa latvialaisessa hotellissa ja pisti kaupungille menemään parin tonnin laskun.

Tässä kohtaa valtuuston oikealta laidalta voidaan nikotella, että parikytätuhatta sinne tänne ei tunnu kaupungin budjetissa missään. Ei niin, mutta käy se kertomassa suomeksi sanottuna kusessa olevalle Seinäjoen kaupungin lastensuojeluyksikölle. Puoleksi vuodeksi tuollakin rahalla olisi saanut fattaan kiireapulaisen.

Hei me junaillaan ja ryypätään halvalla!

Panokset kovenivat reissulla nummer fyra, kun Oulun reissu oli ohjelmansa puolesta täyttä kummelia lähes koko valtuuston voimin. Ohjelma piti sisällään mm. viiden minuutin kannatuspuheenvuoroja toisilleen Cumuluksen kabinetissa ja syöminkejä viereisessä Huviretkessä, yritysvierailun ja yleistä lätinää, joka ei nosta tai laske Seinäjoen kurssia mihinkään suuntaan. 

Nostetaan hattua kuitenkin valtuuston oikealle laidalle, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kimmo Heinoselle (kok), joka neuvotteli paikalliseen yökerhoon salasanalla ”Seinäjoki” ryyppyalennukset. Hyvä hyvä, prioriteetit kohdillaan!

Ja tämäkään Pohjanlahden reunalla piipahtaminen ei maksanut kaikkine kuluineen kuin about 24 000 €, mistä yöpymisten ja syöminkien osuus balttiarallaa 21 000 € (pikku edit jälkikäteen, summa nousi muutamalla tonnilla laskuja tarkastaessa).

Jee! Vähä siistiä! Tätäkään ei olisi tietenkään voinut tehdä Aalto-keskuksesta kivenheiton päästä, mistä löytyy samainen Cumulus-Huviretki-kompleksi.

Tähän mennessä on siis paasattu eri reissuihin lastensuojeluviranomaisen vuoden palkka ja lopputulos on, no, siinä joitain kymmeniä krapuloita, kevyttä pr-toimintaa ja suuria visioita vailla lopullisia sopimuksia. Vähän tuhti hintalappu moiselle, mistä puolet olisi voinut hoitaa kotopuolessa.

Olisiko Vaasa mitään?

Nyt loppuun vieno pyyntö.

Olisiko nyt tälle valtuustokautta reissaamiset suurin piirtein reissattu? Voisiko valtuusto keskittyä näihin tuttuihin kaavoitusasioihin ja lakisääteisten palvelujen pitämisenä sillä tasalla, että sadan tonnin uhkasakkoukaasit eivät leiju lastensuojelun päällä ja sieltä suunnasta ei tarvitse henkilöstön Ilkan yleisöpalstan kautta avautua, kun kaikki leviää käsiin?

Sen lisäksi, että Latvian ja Oulun reissut osoittivat hinta-laatu-suhteeltaan täyden flopin, tarjolla oli myös annos mojovia huhuja sieltä täältä matkan varrelta. Ei niitä nyt aivan kaikkia yksityiskohtaisesti ruotien, etenkin henkilökemioiden kitkoja, mutta sanottakoon nyt sen verran, että ainakin joidenkin puheenjohtajien soisi hiukan himmata iltarientoja – että pääsee ajoissa bussiin, kun ollaan lähdössä kotipuoleen jne.

Yhtä kaikki, kämmejä sattuu itse kullekin – kaupungin omaisuutta katoaa joiltain – mutta kun mennään edustaen Seinäjoen kaupunkia pitkin ja poikin, aivan siviiliasetuksilla ei voi painella takki auki yön sykkeessä.

Jos nyt aivan väkisin joku ekskursio pitää vielä tälle valtuustokaudelle tehdä, ottakaa ja menkää Vaasaan Onnibussilla, kävelkää siitä muutama kymmenen metriä matkakeskukseen, pyytäkää 51 Vaasan kaupungin joukkoliikenteen aikataulua, menkää varaamaanne Raxiin syömään maha täyteen, lukekaa aikatauluja intensiivisesti, verratkaa niitä Seinäjoen joukkoliikenteen aikatauluihin, palatkaa takaisin Seinäjoelle millä lystäätte ja tehkää seuraavan vuoden aikana Seinäjoelle soveltuvin osin vastaava aikataulu, missä viimeiset vuorot lähtevät 21-22 kieppeillä arkisin ja lauantaisin sekä ymmärtäkää, että ihmiset liikkuvat myös sunnuntaisinkin, kun ruokakaupat sun muut ovat aika vapaasti auki.

Tällaisen liikkeen jälkeen iänikuinen kitinä Seinäjoen paskasta joukkoliikenteestä loppuu kuin seinään ja saatte päivitellä ylpeinä Facebook-profiilejanne siitä hyvästä, että olette olleet myös vähävaraisemman asialla ihan kympillä. 

Muuan huomio kesken kaiken

Kesken matkalaskujen pengastamisen sähköpostiini kolahti anonyymistä osoitteesta suuri tunteenpurkaus Seinäjoen valtuuston nykytilasta.

Seinäjoen kaupungin virkamiesleegiona esiintynyt poppoo haukkui nykyisen kaupunginhallituksen, nimeltä parikin kaupunginhallituksen jäsentä, yleisesti kaikki julkisella puolella töissä olevat valtuutetut, kokouspalkkiojärjestelmän julkisella puolella töissä olevien valtuutettujen osalta ja sinne tänne muutakin kitinää vähemmän aiheesta. Kehuja ei saanut kuin viime valtuustokauden kaupunginhallitus.

Tässä kohtaa jokainen kaupungin virkamies saa synninpäästön. Koko meili oli täynnä katkeruutta ja pro yrittäjät –henkeä todellisena pontimenaan älä viitti pengastaa kaupungin laskuja vaan keskity näihin ja näihin ongelmiin –taka-ajatus. Yksikään kaupungin virkamies ei sellaisella teemalla myöskään allekirjoittanutta lähestyisi ja, mikä paljastavinta ja virkamiesten kannalta vapauttavinta, niin tökeröllä suomen kielellä sitä kirjoittaisi.

Meilistä puuttui allekirjoitus, mutta tämä kaunainen puskista huutelija on toki tiedossa 99 % varmuudella. Vaan ei maksa vaivaa revitellä tätä tämän enempää. Joskus voin sen jollekin paperisena näyttää.

***

Valitettavasti sen paremmin matkaohjelmat kuin itse laskutkaan eivät ole liitettävissä tähän bloggaukseen, sillä ko. liitteet ovat muodoltaan siinä muodossa, että tämä blogialusta ei ota niitä vastaan. 

Mikäli lukija haluaa ne nähtäväksi, ne saa osoitteesta jari.jokinen@seinajoki.fi.

Joudutte nyt vain luottamaan allekirjoittaneen laskupäähän ja tiivistykseen asian tiimoilta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset