Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Veitsenterällä

Elina Lepomäellä (kok) on hyvät mahdollisuudet nousta poliittisen historian lehdille kansanedustajana, joka kaatoi Suomen poliittisen lähihistorian suurimman hankkeen ulostulollaan.

Sote- ja maakuntauudistus on asettunut ensisijaisesti kustannusten puolelta niin epäedulliseen valoon eritoten Helsingin ja Uudenmaan kannalta, että soraäänet eivät ole ihme.

Sipilän hallituksen enemmistö on harvinaisen niukka, kiitos perussuomalaisten kesäisen hajaannuksen. Koko on tällä hetkellä 106 kansanedustajaa, joista saa saman tien vähentää yhden, eduskunnan puhemies Paula Risikon (kok), jolla ei ole äänioikeutta suuren salin äänestyksissä. Näin ollen 105 edustajan enemmistöllä tätä maata johdetaan.

Tuo 105:n enemmistö siis kaventui 104:een, kun Lepomäki asettui vastahankaan tässä kaikkien aikojen uudistuksessa.

Lepomäen taakse on asettunut jo kansanedustaja Harry ”Hjallis” Harkimo (kok), joka rivien välistä antaa vahvasti ymmärtää, että hän hyppää Lepomäen kelkkaan, joten hallituksen ero on kaventunut 103 kansanedustajaan.

Vaasan vaalipiirin Susanna Koskea (kok) voi myös povata soten vastustajaksi aikaisempien ulostulojen vuoksi sekä henkilökohtaisen intressinkin takia (ns. Vaasan keskussairaalan laajan päivystyksen jupakka), joten jos Koskikin ui vastavirtaan Lepomäen ja Harkimon tahdissa, ero on 102 kansanedustajaa.

Ja se on hälyttävän vähän.

Jos lähtisi oletuksesta, että kepun ryhmäkuri pelaa ja siellä painetaan koko eduskuntaryhmän voimin Jaa-nappia ratkaisevassa äänestyksessä sekä kokoomuksen vuoto on tukittu näihin kolmeen loikkariin ja muuten koko ryhmä pysyy Sipilän ja Orpon ojennuksessa, jää jäljelle hallitustriosta kannatusalhossa rypevä sinisten eduskuntaryhmä.

Huhuja jo liikkuu, että siniset ovat jo melkoisella voimalla etsimässä vaaliliittoja vaalipiireissä, sillä nykyisillä kannatusluvuilla ryhmä on vaarassa hävitä eduskunnasta kokonaan, ellei se pääse isompiin äänipooleihin käsiksi vaaliliiton kautta. Tuskin ryhmänä sooloilevat, mutta yksittäisiä lepomäkejä voi löytyä.

Puheenvuoron poimintoihin on nostettu sinisten suunnalta kansanedustaja Tiina Elovaaran (sin) ansiokas analyysi Lepomäen ja demokraattisen politiikan tilanteesta. Mikä on esimerkiksi hänen kantansa tähän kaikkien aikojen lakiuudistukseen?

Olisi aivan tuhannen taalan paikka jollakin sinisten edustajalla nostaa omia osakkeitaan heittäytymällä Koski-Harkimo-Lepomäki-seurueeseen ja varmistella tulevaa valintaa seuraavissa eduskuntavaaleissa – mikä sitten ikinä puolue onkaan.

Politiikka on sattuman optimoimista ja tätä Lepomäen luomaa sattumaa sinisen eduskuntaryhmän edustajat päänsä sisällä optimoivat takuuvarmasti.

Sipilän ukaasi ennenaikaisista vaaleista on syytä ottaa todesta, sillä Sipilän ei tarvitse madella Apollonkadulla pakastevirkoja kärkkymässä tai muutenkaan miettiä miten toimeentulonsa turvaa eduskunnasta lähdön jälkeen. Monimiljonääri voi tehdä aivan mitä huvittaa ja Sipilä on elävä todiste tästä.

Demareiden nokkamies Eero Heinäluoma muistuttaa Sipilää, että uudet vaalit tulevat vasta sen jälkeen, kun kaikki hallitusneuvottelut ovat ajautuneet lepikkoon.

Ylen uusin kannatusmittaus missä demarit paistattelevat paalupaikalla on sen verran mannaa heille, että vuoden 2015 vaalituloksen pohjalta he eivät lähde kakkospuolueeksi kepulle tai kenellekään muullekaan vuodeksi laskemaan kannatusta ja torppaamaan omaa pääministeritietä.

Kokoomukseen Sipilä ei tällaisen mahalaskun jälkeen luottaisi vähääkään, joten enemmistöhallituksen muodostaminen on sula mahdottomuus, kun persujen ja sinisten yhteensovittaminen samaan hallitukseen on kuin kuution änkeämistä ympyrään, eikä Sipilälle persujen pj. Halla-aho ainakaan kesällä kelvannut, ja vähemmistöhallitus on yhtä poliittista venäläistä rulettia.

Muut teoreettisetkin hallituskombinaatiot olisivat liian eripuraisia ja jäisivät kauas enemmistöstä.

Mutta kolmea edustajaa vielä uupuu tästä kaikkien aikojen uutispommista.

Keitä he voisivat olla? Veikkauksia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Unohdit Koko kansan Paavon, hän voi palata eduskuntaa milloin tahansa. Silloin ero kaventuu entisestään

Käyttäjän timoekman kuva
Timo Ekman

Aplodit! Olin kolmea kansanedustajaa vailla. Toit tähän yhden. Vielä uupuu kaksi.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Veikkaisin Lepomäen ja Kosken ohella kolmatta rationaalisessa ajattelussa ansioitunutta nuoren sukupolven edustaja Rydmania.

Eero Lehden en ole nähnyt antaneen kommenttejaan asian tiimoilta, mutta on monissa asioissa samaa pataa Lepomäen kanssa.

"Munakkuutensa" eli ~uskalluksensa puolesta myös sinisten Saarakkala, sillä asettui usein ryhmästä poikkeavalle kannalle ollessaan ps:ssa.

En tosin usko Saarakkalan tällä kertaa asettuvan äänestyksessä hallitusta vastaan jos vaikka näkisikin asian kuten Lepomäki, sillä profiloitui melko voimakkaasti viime kesänä hallituksen pelastajana ja mikäli pitää poliittisena varasuunnitelmana esim. kokoomukseen siirtymistä, tiedostaa sen, ettei sooloilua katsottaisi kokoomuksessa myöhemmin hyvällä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Sote tuskin menee läpi maakuntamalleineen. Sote-päätös kai tehdään usein erillisin äänestyksin aloittaen valinnanvapaudesta.

EU-oikeudellakin on sanansa sanottavana vapaan kilpailun suhteen. Olisiko maakunta itse maksajana ja palveluiden järjestäjänä kiplailun kannalta eturistiriidassa ja jäävi yksityisiin palveluntarjojiin nähden ?

Saas nähdä lopulta, löytyykö eduskunnasta yli 100 pöljää.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Osallistun lottoon: Elo ja Elovaara

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Timo & co, "Demareiden nokkamies Eero Heinäluoma muistuttaa Sipilää, että uudet vaalit tulevat vasta sen jälkeen, kun kaikki hallitusneuvottelut ovat ajautuneet lepikkoon."

Eihän näin tehty Sinistenkään kohdalla... Ehkä piruettikuviot ovat nyt jo piirustuslaudalla valmiina ilman lentokoneen pärinää... ;-)

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Vaikka Sipilä ilmoittikin, että Keskustan rivit pysyvät yhtenäisinä, on mahdollista, että myös joku keskustalainen lipeää Sotesta. Onhan pohjoinen Suomi heikoilla palvelujen suhteen, jos Sote toteutuu.

Niin, onko kukaan keskustalainen kansanedustaja 'uskaltanut/tohtinut' arvostella puolueensa pj:n tavoitteita?

Irja Röntynen

Mirjami Parant: Mutta eikö Pohjois-Suomi ole jo nyt heikoilla palveluiden suhteen? Onhan siellä tosin Oulu, mutta muuten pitkät matkat esim. synnytyksiin!

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#7 Juuri tuota tarkoitin. Voisin olettaa, että alueelta tulevat edustajat olisivat soten vastustajia, mutta puoluelojaaleina eivät vastusta.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Timo sorry, kirjoitin samasta aiheesta eli Sinisten äänestyskäyttäytymisestä. Ei ollut tarkoitus toistella menivät melko päällekkäin, mutta hyvä näin. Aihe on saanut aika vähän huomota muualla. Toivotaan juttusi (-mme) poikivan jotain.

Käyttäjän Yhteiskuntajutustelija kuva
Janne Koski

Wille Rydmania minäkin veikkaan

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Puhemies ei saa äänestää. Onkohan se laskettu mukaan? Oli laskettu, luin vähän huolimattomasti.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Harvoin äänestyksessä ovat läsnä kaikki äänioikeutetut kansanedustajat.

Marginaalit hallituspuolueiden eduksi kutistuvat helposti olemattomiksi, myös inhimilliset tekijät ( sairastumiset ym.) saattavat muuttaa voimasuhteet hetkessä.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Toisaalta hallitus voi lahjoa oppositiosta sopivia puolueita tukemaan heitä. RKP ja kristilliset ovat varmasti valmiita lehmänkauppoihin. Demareissakin löytyy yllättävää potentiaalia.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Onko kiveen hakattu, että ps äänestää sotea vastaan koko porukan voimin? Varmasti olisi halua kaataa hallitus, mutta samalla menisi maakunta-sote, mikä on ehkä monelle yhtä tärkeä tavoiteltava asia. Hallituksen kaatamisella voitetaan vuosi, mutta vastaavasti menetetään vuosikymmenten saavutus.

Käyttäjän MikkoToivonen1 kuva
Mikko Toivonen

Sinisillä olisi kaikkien aikojen mahdollisuus nostaa profiiliaan ja saada myös tulevissa eduskuntavaaleissa kannatusta, jos nyt lähtisivät hallituksesta ja kaataisivat sen soten ja maakuntahallintohankkeen vuoksi.
Tietysti saisivat eräiden vihat niskaansa, mutta eivät kansakunnan koska suurin osa kansalaisista ei hyväksy kaavailtua sotea tai maakuntahallintoa.

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen

Aika sotkuinen on sote, siitähän saa kuulla monelta suunnalta, jos ovat aistimet vähänkään vielä virkeinä kaiken vatvomisen jälkeen. Niin maakuntauudistuksen kuin siihen kytketyn sote-uudistuksen vieminen läpi nykyisellä aikataululla taitaa olla mahdottomuus. Sen tekee mahdottomaksi jo se, että vaalilakiuudistusta ei ole saatu aikaiseksi sellaisten voimassa olevien lakipykälien mukaan kuin se olisi pitänyt olla, siis ennen tulossa olevia vaaleja (maakuntavaalit). Niinpä oma veikkaukseni on, että Sipilä ottaa vielä kerran sote-kauhan kätöseensä ja antaa merkin aikalisästä.

Vaalilakiuudistus hyväksyttäneen kesäkuussa, mutta tämä sote ja valinnanvapaus saa hyväksyntänsä vasta marras- tai joulukuussa, kunhan siihen on saatu vielä muutoksia, jotka hiertävät vähemmän kaikkien niskalihaksia (saadaanko maakuntia vähemmäksi vai mitä, en osaa sanoa, koska ne eivät aivan itsessään kuulu soteen). Sitä ennen maakuntavaalit on siirretty käytäväksi yhtä aikaa eduskuntavaalien kanssa. Tämä mahdollistaisi myös muilta tullutta kannatusta samanlaiselle ajatukselle, joka itselläni on ollut pidempään eli useampaan vankkuriin ei voisi hypätä samanaikaisesti. Eli ei voi olla samanaikaisesti kansanedustaja, maakuntavaltuutettu eikä mielellään myöskään kunnanvaltuutettu. Toivottavasti ei myöskään euro-parlamentaarikko, näkeehän sen kuinka siinä käy, kun katselee Väyrysen tai Soinin venkoilua siitä millä rattailla milloinkin kulkisi. Senkään ei pitäisi siis olla mahdollista, että hypätään toisilta rattailta toisille. Jokainen ehdokkaaksi asettuva joutuu valitsemaan vain yhden ja ensisijaisen ehdokaspaikkansa. Siten vältetään mahdolliset eturistiriidat, joita väistämättä tulee tilanteissa, joiden ei pitäisi reaalimaailmassa olla mahdollisia, eli matkustaa useammalla vankkureilla samaan aikaan. Ei voida hyväksyä, että on päättämässä toisessa ja hyväksymässä toisessa.

Niin mukavaa kuin se olisikin, hallituksen hajoaminen ja eduskuntavaalit tässä vaiheessa ei ole enää ratkaisu mihinkään, koska uusia vaaleja ei pystyttäisi järjellisesti järjestämään lyhyellä aikataululla, vaikka kuinka niin uskottelisi. Mutta pysytään veitsenterällä, tuohan se poliittista jännitystä seurapiireihin.

Toimituksen poiminnat