Veitsenterällä

Elina Lepomäellä (kok) on hyvät mahdollisuudet nousta poliittisen historian lehdille kansanedustajana, joka kaatoi Suomen poliittisen lähihistorian suurimman hankkeen ulostulollaan.

Sote- ja maakuntauudistus on asettunut ensisijaisesti kustannusten puolelta niin epäedulliseen valoon eritoten Helsingin ja Uudenmaan kannalta, että soraäänet eivät ole ihme.

Sipilän hallituksen enemmistö on harvinaisen niukka, kiitos perussuomalaisten kesäisen hajaannuksen. Koko on tällä hetkellä 106 kansanedustajaa, joista saa saman tien vähentää yhden, eduskunnan puhemies Paula Risikon (kok), jolla ei ole äänioikeutta suuren salin äänestyksissä. Näin ollen 105 edustajan enemmistöllä tätä maata johdetaan.

Tuo 105:n enemmistö siis kaventui 104:een, kun Lepomäki asettui vastahankaan tässä kaikkien aikojen uudistuksessa.

Lepomäen taakse on asettunut jo kansanedustaja Harry ”Hjallis” Harkimo (kok), joka rivien välistä antaa vahvasti ymmärtää, että hän hyppää Lepomäen kelkkaan, joten hallituksen ero on kaventunut 103 kansanedustajaan.

Vaasan vaalipiirin Susanna Koskea (kok) voi myös povata soten vastustajaksi aikaisempien ulostulojen vuoksi sekä henkilökohtaisen intressinkin takia (ns. Vaasan keskussairaalan laajan päivystyksen jupakka), joten jos Koskikin ui vastavirtaan Lepomäen ja Harkimon tahdissa, ero on 102 kansanedustajaa.

Ja se on hälyttävän vähän.

Jos lähtisi oletuksesta, että kepun ryhmäkuri pelaa ja siellä painetaan koko eduskuntaryhmän voimin Jaa-nappia ratkaisevassa äänestyksessä sekä kokoomuksen vuoto on tukittu näihin kolmeen loikkariin ja muuten koko ryhmä pysyy Sipilän ja Orpon ojennuksessa, jää jäljelle hallitustriosta kannatusalhossa rypevä sinisten eduskuntaryhmä.

Huhuja jo liikkuu, että siniset ovat jo melkoisella voimalla etsimässä vaaliliittoja vaalipiireissä, sillä nykyisillä kannatusluvuilla ryhmä on vaarassa hävitä eduskunnasta kokonaan, ellei se pääse isompiin äänipooleihin käsiksi vaaliliiton kautta. Tuskin ryhmänä sooloilevat, mutta yksittäisiä lepomäkejä voi löytyä.

Puheenvuoron poimintoihin on nostettu sinisten suunnalta kansanedustaja Tiina Elovaaran (sin) ansiokas analyysi Lepomäen ja demokraattisen politiikan tilanteesta. Mikä on esimerkiksi hänen kantansa tähän kaikkien aikojen lakiuudistukseen?

Olisi aivan tuhannen taalan paikka jollakin sinisten edustajalla nostaa omia osakkeitaan heittäytymällä Koski-Harkimo-Lepomäki-seurueeseen ja varmistella tulevaa valintaa seuraavissa eduskuntavaaleissa – mikä sitten ikinä puolue onkaan.

Politiikka on sattuman optimoimista ja tätä Lepomäen luomaa sattumaa sinisen eduskuntaryhmän edustajat päänsä sisällä optimoivat takuuvarmasti.

Sipilän ukaasi ennenaikaisista vaaleista on syytä ottaa todesta, sillä Sipilän ei tarvitse madella Apollonkadulla pakastevirkoja kärkkymässä tai muutenkaan miettiä miten toimeentulonsa turvaa eduskunnasta lähdön jälkeen. Monimiljonääri voi tehdä aivan mitä huvittaa ja Sipilä on elävä todiste tästä.

Demareiden nokkamies Eero Heinäluoma muistuttaa Sipilää, että uudet vaalit tulevat vasta sen jälkeen, kun kaikki hallitusneuvottelut ovat ajautuneet lepikkoon.

Ylen uusin kannatusmittaus missä demarit paistattelevat paalupaikalla on sen verran mannaa heille, että vuoden 2015 vaalituloksen pohjalta he eivät lähde kakkospuolueeksi kepulle tai kenellekään muullekaan vuodeksi laskemaan kannatusta ja torppaamaan omaa pääministeritietä.

Kokoomukseen Sipilä ei tällaisen mahalaskun jälkeen luottaisi vähääkään, joten enemmistöhallituksen muodostaminen on sula mahdottomuus, kun persujen ja sinisten yhteensovittaminen samaan hallitukseen on kuin kuution änkeämistä ympyrään, eikä Sipilälle persujen pj. Halla-aho ainakaan kesällä kelvannut, ja vähemmistöhallitus on yhtä poliittista venäläistä rulettia.

Muut teoreettisetkin hallituskombinaatiot olisivat liian eripuraisia ja jäisivät kauas enemmistöstä.

Mutta kolmea edustajaa vielä uupuu tästä kaikkien aikojen uutispommista.

Keitä he voisivat olla? Veikkauksia.

timoekman
Seinäjoki

Olen Seinjoella asuva innokas harrastekirjoittelija ja aiemmin olen kirjoitellut sanomalehtiin niin mielipide- kuin uutispalstoillekin. Tällä hetkellä toimin Sotaveteraani-lehden vakituisena avustajana.
Harrastuksiin kuuluvat kirjoittamisen lisäksi lukeminen, elokuvat, dokumentit ja sanomalehtien ja uutissivustojen intohimoinen seuraaminen.
Allekirjoittaneesta sanottua:
"Pipopää-Ekman on otus, joka ei saa yhtään sanaa paperille, jos siinä ei saa vittuilla. Harvinaisen pahantahtoinen herrasmies kyllä, vaan ei ole minun makuuni tuollainen teiniangsti aikuiselta mieheltä."

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu