Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Ota tästä koppi, Kai Mykkänen

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäseen (kok) profiloitunut työttömien aktivointimalli on lyönyt laineita korkealle. Journalistien ja kansalaisten summaus asiasta on ollut nyrkkeilytermein knock out, täystyrmäys.

Mykkänen sai aikaan raivon aallon sanomalla rivien välistä, että ellei mitään pientäkään hommaa kotikonnuilta löydy, sopii muuttaa sinne, missä niitä on ja kaikenmaailman rysänperissä ei voi loikoilla käsi pitkällä yhteiskunnan suuntaan elämänsä loppuun asti.

Lääke työn perässä muuttamiseen on ikiaikainen, mutta malli jolla yritetään nyt tämän vuoden alusta väkeä aktivoitumaan, on räikeän yleistävä työttömien suhteen.

Yksilölliset erot työttömien välillä ovat aivan valtavia.

Ideologinen työtön vuokrayksiössään Helsingissä on täysin eri asia kuin työtön perheenisä Kainuun sivukyliltä, jonka vaimo on töissä ja lapsillakin koulu- ja kaverikuviot jo käynnissä sekä reippaasti velkaa yhteisestä omakotitalosta.

Maakuntienkin erot ovat väkimäärän, etäisyyksien ja avoimien työpaikkojen suhteen aivan mykistäviä.

Ylivoimaisesti kaikkein hämmästyttävin seikka koko hankkeen läpiviennissä on se, että yhtenä kätilönä on toiminut keskusta. Keskustan ydinkannatus ja koko kannatuksen runko lepää nimenomaan taajamamerkkien ulkopuolella, missä tämä aktivointimalli koetaan ylivoimaisesti epäreiluimmaksi. Siipeen tulee ja raskaasti, jos järjellistä korjausliikettä ei tule, sillä kepu pettää omat äänestäjät tällä kertaa täydellisesti.

Mykkänen on kuitenkin vastannut huutoon ja haasteeseen ja vaatii aktiviointimallin kritisoijilta jotain vaihtoehtoista mallia, jonka työllisyysvaikutukset ovat minimissään samat.

Mykkäselle tiedoksi, että työllisyysvaikutukset ovat parhaimmillaankin vain arvioita ja ei ole lainkaan varmuutta onko Mykkänen hallituskumppaneineen luonut jonkun byrokraattisen ikiliikkujan, kun TE-keskukset alkavat järjestää ties mitä pilipalikursseja lainsäädännön pakottamana.

Vaaran piilee nimenomaan vaihtoehdoissa. Vaihtoehdothan kuuluvat siten, että 3 kuukauden aikana tehdään jotain aivan pienimuotoista yritystoimintaa muutaman satasen edestä, ollaan pari kolme päivää töissä tai ollaan viikon verran TE-keskuksen kursseilla. 

Yritystoiminta voi olla monelle hankala vaihtoehto erilaisten lainsäädännöllisten rajoitteiden ja byrokratian vuoksi ja töitä nyt ei vain yksinkertaisesti kaikille halukkaille ole.

Kysymys kuuluu, että onko hallitus ottanut huomioon sitä vaihtoehtoa, että valtaosa työttömistä saattaa ottaa vaihtoehdoksi kurssituksen. 

Legioonallinen uusia kurssinvetäjiä tekee sen tason loven budjettiin, että työllistävän vaikutuksen pitää olla aika reilu, jos halutaan edes plusmiinus nollaan päästä.

Vaan annetaan Mykkäsen mieliksi oma ehdotus. Se on vuosia vanha, mutta kestää ajassa yllättävän hyvin. Se luo kyllä työttömiä jonkin verran varmasti, mutta tekee mojovat säästöt julkisiin menoihin myös – ja säästöthän tässä on myös uuden lain pontimena.

https://www.pohjalainen.fi/mielipide/yleis%C3%B6lt%C3%A4/ennenn%C3%A4kem...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Ehdotuksesi on varsin asiallinen; TE-toimistolla ei työtön tee yhtikäs mitään.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Työttömien aktivointimalli on todennäköisesti profiloitunut laatijaansa, eli sinisten työministeri Lindströmiin.
TE-keskuksien kautta välitetään vain noin 10-15 % avoimista työpaikoista, joten hallituksen keskuksille sälyttämä piiskurin rooli on varsin käsittämätön.
Pääongelmahan on Suomessa vallitseva suurtyöttömyys, eikä työttömät ihmiset.
Per** edellä puuhun kiipeäminen ei hallitukseltakaan onnistu.

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Kokoomus palaa rikospaikalleen- Aivan väärin päätetty tupo- 2007 Kokooomuksen Jyrki Kataisen tasaarvo-Tupo ratkaisu kääntyi itseään vastaan, ei mikään viisas raha alkanut tätä rahoittamaan, pääomat piiloutu ulottomattomiin-veroparatiisiin.
Nyt säästöt ja leikkaukset ovat olleet rajuja, jotka pääasiassa on kohdistunut yhteiskunnan heikompiosaisiin, sekä matalapalkka aloihin. Koska kukaan ei halua luopua "saavutetuista eduista" Valtion osuudet ovat rajusti tippuneet kunnilta, joka on johtanut velkaantumiseen.
Työttömän aktiivimalli- koko hallituksen sekä Mykkäsen ajatus on kieroutunut, että työttömien työllistyminen olisi se pää pointti tässä.

Yrittäjien menestyminen se tässä pääasia pitää olla, suomalaisen tuotteen kehittely ja markkinointi etunenässä pitää mennä. Eikä viedä valmiita suomessa kehitettyjä ja maksettuja malleja ulkomaille. Kyllä yritykset sitten kaivavat työttömät töihin, kun tarve vaatii.
Tuo aktiivimalli on hallituksen ja koko Tupo järjestelmän synninpäästö itselleen, eli jotain on tehty ja itse asia vyörytetään työttömän harteille

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Vaihtoehtomalli eteni kansalaisaloitteeksi:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2785

Tavoitteet:

– työttömien työnhakijoiden työllistymismahdollisuuksien parantaminen
– perustuslain turvaaman sopimusvapauden toteuttaminen työsuhteissa
– palveluiden hintatason ja elinkustannusten alentaminen
– sosiaaliturvan kustannusten alentaminen sen tasoon puuttumatta
– erityisesti pienten työnantajien työllistämiskynnyksen pienentäminen
– ansiotuloverotuksen keventäminen
– Suomen kilpailukyvyn parantaminen ohi keskeisten verrokkimaiden

Keinoja en tähän kopioi ettei tule liian pitkää vastausta. Allekirjoitin aloitteen hetki sitten.

Muokkaus: HUOM! Tämä ei ole se aloite jolla pyritään perumaan aktiivimalli vaan aloite paremman vaihtoehdon puolesta.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Timo Ekman suosii ja hypettää Suomalaiselle veronmaksajalle kovempia veroja. 1990 luvun lamassa oli Suomi vaarassa joutua IMF koulittavaksi silloisen Keskustapuolueen ja Kokoomuksen varaan perustettu hallitus pelasti Suomen voimaministereitä oli Esko Aho ja Iiro Viinanen. Kai Mykkäsellä on suurempi perspektiivi maan vastuulliseen kuvaan kuin blogistilla. Eräs blogisti kertoi esimerkin ideologisesta työttömyydestä kun ei hae luukulta tukia voi vapaasti toteuttaa itseään ilman yhteiskunnan kovistelua. 1960-70 luvulla lähdettiin työnperään kuka minnekin oleskelusta ei maksettu. Kansalaisaloitteen alkuun oanijan 9 vuoden työttömyys Helsingissä antaa kyllä tosi oudon kuvan tästä arvottomasta masinoimisesta.
Sosialidemokraattisen pohjoismasen hyvinvointivaltion ylläpitämiseen on valtio ottanut velkaa liki 110 miljardia ja jos korkotaso nousee 5-n % on velanhoitokulut 5-6 miljardia vuodessa, kenen selkänahasta sitten revitään.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Nyt löyty oikea perspektiivi tähän keskusteluun.

Jokainen prossa korkotasossa tarkottaa sitä miljardia lisää menoja. Miljardi joka vaan menee ja sillä ei saada mitään.
Tähän kun lisää yhä kasvavat muut menot, asumistuki, työttömyysmenot toimeentulotuet, huoltosuhde heikkenee ja terveysmenot kasvaa eikä työttmyyskään oikein hellitä.

Onhan siinä laissa huonotkin puolensa mutta pitää olla realiteetit olemassa. Suomi on suhdannehuipulla, otetaan samaan aikaan 3,5 mrd € lisää velkaa. Onahan tää julkinen talous aikamoisen haasteen edessä. Siksi sitä realismia nyt tarvittais ja hiukan pitäis kestää jos omat olot huononeee. Ei tästä ilman sopeuttustoimia selvitä. Seuraavalle hallitukselle jää aikamoinen työsarka.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Minusta oikea tapa olisi yksityistää TE-toimistot. Niiden rahoitus voi tapahtua valtion kassasta, että aina kun TE-toimiston kautta saadaan henkilö työhön ja vakinaistettua (koeaikaa ei lasketa), maksetaan TE-toimistolle työllistetyn työnhakijan palkkasummaa vastaava määrä rahaa.

Koska meillä on satoja tuhansia työttömiä ja valtio voittaisi jokaisesta työllistetystä, samoin TE-toimisto Oy, siinä olisi semmoinen 1,5 miljardin kakku jaettavana millä saadaan puoli miljoonaa täysityöllistettyä lisää.

Valtio voi vain voittaa. Antaa markkinoiden sitten ohjailla monta niitä virastoja oikeasti tarvitsee ja millä henkilökunnalla.

--

Taitaa vaan olla niin, että TE-toimistojen tarkoituskaan ei ole työllistää yhtään ketään vaan siivota tilastoja mikä tekee niistä lähinnä turhan rahareiän. Valtio petkuttaa itseään tilastojen kaunistelulla jonka tarkoitus ilmeisesti on vain luottoluokituksen säilyttäminen.

Kyllä niitä tilastoja voi vääristellä halvemminkin.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Tuossa juuri TVssä ministeri Mykkänen yritti virittää sellaista kysymystä että jos työttömän kotiseudulla ei ole työtä tarjolla niin meneekö se niin että on itsestään selvä että muuttaa ei tarvitse vaan niuha elämisen taso yhteiskunnan tuilla on työttömälle taattava että siis että näinkö sen pitää olla.

Toimituksen poiminnat