Salaisuus joka ei ollut salaisuus

 

Laineet käy korkealla Hesaria vastaan valtakunnan joka kolkassa. Hesarin lauantainen juttu Puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta eli vanhasta Viestikoelaitoksesta on saanut aikaan ennennäkemättömän metelin, jonka mittasuhteita on vaikea ymmärtää.

Hesarin kriitikoiden mielestä kyse on jostain ennenkuulumattomasta maanpetoksellisesta toiminnasta, missä Suomen koko uskottavuus ja puolustus on vaakalaudalla. Kriitikoiden kuorossa on patologista Hesari-vihaa käyviä persuja, Tasavallan presidentti ja näköjään kaikki he, joiden Googlen käyttö on vajavaista ja siitä syystä on syntynyt illuusio, että koko puolustuskykymme romahti lauantaina ja nyt ei auta ostaa kuin venäjän kielen sanakirja.

Hesarin juttu on maksumuurin takana, ja he joille Hesari tulee, lukekoot sen kertauksen vuoksi. Kun artikkeli on luettu ja sisäistetty, kannattaa piipahtaa Wikipediassa ja verrata artikkeleita.

Hesaria tilaamattomille summaan artikkeleiden erot lyhyesti: niitä ei oleellisilta osin ole. Jos Hesarille haluaa välttämättä syystä b toisesta vinoilla, kannattaisi lähteä siitä, että eikö siellä Hesarin toimituksessa osata enää kuin copypastettaa Wikipedian artikkeleita.

Wikipedian artikkelista sen verran, että siinä vasta aivan lopuksi siteerataan Hesarin lauantaista artikkelia uuden tiedustelukoneen osalta, mikä sekään ei ole ollut salaisuus, sillä se on julkisista varoista hankittu puolustusbudjetista.

Vielä kerran: Wikipedia oli vuosia edellä Hesaria ja kukaan ei ole koskaan julkisuudessa älähtänyt Wikipedian artikkelista, vaatinut sitä poistettavaksi tai alkanut jahdata artikkelin tekijöitä ip-osoitteiden kautta tai muulla tavoin.

Wikipedian artikkeli on ollut vuositolkulla kaikille avoimesti luettavissa. Jo silloin, kun organisaation nimi oli Viestikoelaitos eli ennen vuotta 2014.

Olen ensimmäisen kerran jutellut Viestikoelaitoksesta kalareissulla Lapissa joskus liki 10 vuotta sitten. Keskustelijoille juttu ei tullut yllätyksenä ja mainittiinpa siinä ohimennen sellainenkin seikka, että kun firman kone laskeutuu jollekin kentälle, vain Viestikoelaitoksen pojat saa huoltaa sitä. Että tämän tason salaisuudesta puhutaan.

Jonkinlaista suhteellisuudentajun puutetta osoittaa, että tässä maassa osa väestä luulee aivan avoimesti, että trollaukseen ja hybridisodankäyntiin erikoistunut suurvalta, jolla on kokonainen kerrostalo käytössä tätä tarkoitusta varten Pietarissa, ei osaisi suomea eikä osaisi mennä Wikipediaan tsekkaamaan kyseistä artikkelia. Venäjän sotilastiedustelu GRU ei saanut mitään, painotan sanaa mitään, uutta tietoa Hesarin jutusta.

Koko Hesarin jutun funktio tuntuu jääneen taustalle. Jutun tarkoituksena oli tuoda esille ihan yleisellä tasolla, että meillä on tämän tason tiedusteluorganisaatio tuolla Keski-Suomen luolassa, jolle ollaan antamassa Supon ohella amerikkalaistyyppiset laajemmat urkintaoikeudet ilman, että asiasta on sen laajemmin keskusteltu aiemmin. Tässäpä teille pääpiirteinen kuvaus siitä, mistä on kyse.

Tätähän Hesari ajoi takaa.

Nyt kun vuotajaa ja Hesaria innokkaimmat toivovat leivättömän pöydän ääreen, muuan huomio länsimaisesta oikeuskäytännöstä ja sananvapaudesta.

Kaikissa länsimaissa on käyty kiivasta keskustelua siitä, kuinka paljon valtion tiedustelupalveluille voidaan antaa valtuuksia kansalaisten seuraamiselle. Jenkeissä ei olla laittamassa The New York Timesia linnaan edes Trumpin aikana, jos se pohtii, että mikähän tuon NSAn rooli yhteiskunnassamme on. Eikä missään muussakaan länsimaassa toimita näin.

Ne on hiukkasen toisia hallintomalleja, missä toimittajia vaaditaan linnaan siitä hyvästä, jos he kirjoittavat yleiskuvauksen valtion organisaatiosta, josta tieto on ollut kaikkien saatavilla ja ketkä osaavat Googlea edes seiskan arvoisesti käyttää ja seuraavat aikaansa.

Koko älähdyshän kautta yhteiskunnanhan johtuu siitä, että Hesari käytti kuvituksessaan raflaavasti asiakirjoja, joissa oli salaisuusluokitusleima päällä. Kuvitus kertoi sen leipätekstin ohella, että idän suuntaa seurataan aktiivisesti ja rajan takana on vipinää alvariinsa ja yksi A4-liuska riitti summaukseen läntisten tiedustelupalvelujen toiminnasta näillä nurkilla.

Kuka voi tässä kohtaa väittää, että nyt on paljastettu sen tason salaisuus, että alkaa olla liikekannallepanon aika?

Vielä loppuun pieni huomio. 2012, reilut viisi vuotta sitten, Hesari teki vastaavan jutun lyhennettynä. Kerrottiin uuden tiedustelukoneen hankkimisesta. Ei ollut salaisuus. Sitten toimittaja antoi näkökulmapalstallaan tiiviin kuvauksen silloisesta Viestikoelaitoksesta, joka on hyvin napakka referaatti Hesarin lauantaisesta artikkelista.

Ketään ei kiinnostanut, kukaan ei älähtänyt.

timoekman
Seinäjoki

Olen Seinjoella asuva innokas harrastekirjoittelija ja aiemmin olen kirjoitellut sanomalehtiin niin mielipide- kuin uutispalstoillekin. Tällä hetkellä toimin Sotaveteraani-lehden vakituisena avustajana.
Harrastuksiin kuuluvat kirjoittamisen lisäksi lukeminen, elokuvat, dokumentit ja sanomalehtien ja uutissivustojen intohimoinen seuraaminen.
Allekirjoittaneesta sanottua:
"Pipopää-Ekman on otus, joka ei saa yhtään sanaa paperille, jos siinä ei saa vittuilla. Harvinaisen pahantahtoinen herrasmies kyllä, vaan ei ole minun makuuni tuollainen teiniangsti aikuiselta mieheltä."

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu