Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Painuu mailleen kepu

Kepussa kipuillaan alentuneen kannatuksen vuoksi. Gallup-suosio matelee jossain Kiviniemen aikaisissa luvuissa ja syitä etsitään.

Kepun sisällä syyllinen on löydetty poliittisen kentän oikean laidan veljeilyn kanssa. Suomeksi kokoomuksen.

Paluuta alkiolaisuuteen kaivataan. Pisimmälle ajatuksen on vienyt Ilkan ex-päätoimittaja Kari Hokkanen Suomenmaan blogissaan, joka aatteellisen kodin alta murentuessa ehdottaa kepun, sinisten, persujen ja Väyrysen kansalaispuolueen allianssia, jolla saataisiin Suomen suurin puolue.

Hokkasen hinku menneisiin aikoihin mahtaa olla melko korkeissa sfääreissä, sillä tuon poppoon sisäiset ristiriidat ja suhtautuminen esim. maahanmuuttopolitiikaan ovat yhteensovittamattomia. Tämän lisäksi Väyrynen pitäisi kaikkien vaalien jälkeen ängetä ministeriaitioon tai sooloilu omissa nimissä jatkuisi.

Myös kansanedustaja ja keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk) puhuu Suomen pitämisestä kokonaan asuttuna ja palveltuna. Varjonaan Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren (kok) lyttäämä maakuntauudistus.

Kepun alamäelle on yksi yksiselitteinen vastaus. Se on kaupungistuminen. Läpimurto suuriin kaupunkeihin on tekemättä ja joissakin monista kunnista kootuissa maakuntakeskuksissa se elää korkeintaan.

Lähitulevaisuuden yksi suurimpia inhimillisiä tragedioita tulee olemaan haja-asutusalueiden asuntokuplan puhkeaminen. Tuolloin aluepolitiikan ykkösnyrkille, kepulle, ollaan käsi pitkällä, kun vanhojen rintamamiestalojen ja isäntien maalaistalojen arvot tippuvat jonnekin polttopuun tienoille.

Sellaiseen subventioon ei nyt vain euroja löydy, millä satoja tuhansia taajamamerkkien ulkopuolella olevia ok-taloja tekohengitettäisiin siirtymäajan yli, kun vanhat pariskunnat siirtyvät asunto-osakkeisiin ihmisten ilmoille.

Tulevaisuuden maaseudulla asuu jonkin aikaa rinnan ainakin kaksi ihmisryhmää: ne jotka joutuvat väkipakolla asumaan arvottomiksi muuttuneissa taloissaan, ja se pieni marginaalipoppoo, joka sinne vapaaehtoisesti muuttaa.

Kepun aluepolitiikan himmeli romahtaa tuolloin viimeistään ja entisen maalaisliiton suurin bluffi valkenee tuolloin äänestäjäkunnalle. Ja sitten mennään rytinällä marginaaliin, kun äänestäjäkunta kuolee pois sekä nuorempi polvi kaupungistumisen myötä alkaa äänestellä niitä puolueita, mitä kaupungeissa yleensäkin. Vahvoilla ovat vihreät ja kokoomus.

Kepun ainoa mahdollisuus keulilla pysymiseen olisi lähiöihin murtautuminen. Tänne kun tekisi Santeri Alkio 2.0:n, niin hengissä pysyminen olisi taattu. Sitä ihmisen kokoista ja näköistä politiikkaa voisi harrastaa helpostikin kaavoituksien ja palveluiden kautta. Päivitettyä alkiolaisuutta taajamamerkkien sisäpuolella.

Periferioihin kohdistuva aluepolitiikka kannattaa vain pikkuhiljaa pistää menneiden aikojen kansioon siitä yksinkertaisesta syystä, että siellä ei ole parinkymmenen vuoden päästä äänestäjiä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Kepun, ja demarien, iltaruskoa on ennusteltu pitkään ja yleensä aina silloin kun puolue on hallitusvastuussa menettämässä kannatustaan. Milloin "pysyvästi isoksi" nousevat persut, milloin vihreät, mutta aina nämä tähän mennessä ovat nousseet.

Kuntatasolla persujen hajaannus ja "radikalisoituminen" sataa Kepun laariin ja seuraava mahdollinen oppositioasema voi nostaa taas kannatuksen jopa suurimmaksi puolueeksi. Ei Suomi niin nopeasti kaupungistu, etteikö sitä 20 prosenttiä äänistä voi saada landelta edelleenkin.

Ja tämän sanon vailla mitää kepusympatioita. On niitä eduskuntapuolueita kristillisten, demareiden ja persujen ohella, joita en ole koskaan äänestänyt enkä äänestä.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Ihan vain mielenkiinnosta... Onko Seinäjoki sitä periferiaa, missä osa väestöstä joutuu pakosta asumaan arvottomissa asunnoissaan?

Käyttäjän timoekman kuva
Timo Ekman

Kyllä, ehdottomasti. Seinäjoki muodostuu tätä nykyä kanta-Seinäjoen lisäksi muutamista periferiakunnista, missä tämä ok-talo kupla odottaa räjähtämistään.

Siinä on Seinäjoen kepulla näytön paikka aluepolitiikkansa suhteen.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

"Lähitulevaisuuden yksi suurimpia inhimillisiä tragedioita tulee olemaan haja-asutusalueiden asuntokuplan puhkeaminen."

Miten niin lähitulevaisuuden tragedioita? Sehän on täyttä totta jo nyt. Toisaalta väestökatoalueiden asuntojen arvon laskua on turha surra. Miten niillä voi arvoa olla, kun ei ole asukkaita kuin poikkeustapauksissa, kun asunto on hyvällä paikalla loma-asunnoksi.

Koko Suomen asuttuna pitäminen on suuri harha. Jos sitä tosissaan yritetään, se maksaa yhteiskunnalle paljon ja johtaa lopulta siihen, että sitkeimmät vanhukset jäävät vangeiksi mökkeihinsä, kun autolla ajo ei enää suju.

Tämä surkea tulevaisuuden kuva pitää murtaa siten, että ikäimisille rakennetaan heille sopivia asuntoja taajamiin palveluiden äärelle. Viiden K:n ohje on hyvä nyrkkisääntö. Rollattorimatkan päässä pitää olla kirkko, kapakka, kauppa, kirjasto ja kuntosali uimahalleineen.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Keskustan sisällä on odotettavissa kova linjakamppailu. Hokkasen liitoutumaan en minäkään usko.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

On mielestäni keskusta ja sipilä, jotka eivät millään lailla sovi yhteen. Sipilä on jonkinlainen kokoomuksen ja Timo Soinin yhdistelmä.

Mun mielestä asuntokupla on lähinnä Hesassa. Aivan järjettömät hinnat jostain koirankopin kokoisesta betonibunkkerista, josta kestää vähintään tunti siirtyä minkä tahansa palvelun luokse.

Palkkatyössä olevia joudutaan rahoittamaan asumistuilla, eli verovaroilla ja niillä samalla pumpataan lisää kuplaa ja massia asuntosijoittajille.

Elämisen hinta nostaa muitakin hintoja ja sitä kautta heikentää kilpailukykyämme euroalueen muihin maihin nähden, eli haittaa vientiämme ja aiheuttaa tätä työttömyyttä.

https://yle.fi/uutiset/3-9251768

11% haluaa asua suurkaupungin keskustassa ja 23% sellaisen reunalla ja loput maalla.

Tätyy elää kyl melko erikoisessa harhassa, jos kuvittelee, että maalta muutettaisiin kaupunkiin sen takia, että haluttaisiin tehdä niin.

Siihen on jotkut vaan pakotettuja, kun eurolla ja muulla globalisaatiokokoomuspaskalla on tuhottu Suomen hyvinvointi ja talous totaalisesti.

Mutta kunhan tuo maailmantalouden tai euroalueen kupla mosahtaa, niin putoaa taas suurkaupunkilaisetkin maan pinnalle.

Ja mitä enemmän robotit ja digi edistyy, niin sen vähemmän on töitä, joiden luo fyysisesti pitää muuttaa ja sen enemmän ihmiset tulevaisuudessa muuttavat sinne missä haluavat asua, eli maalle ja se pieni 11% jää itkemään sinne 30 neliöiseen 100.000 euron bunkkeriin, josta on 200.000 velkaa.

VEIJO Mustonen

Tuota on moni lässyttänyt aikoja
sitten.Taisi Erkki Liikanen sortua
Samaan virheellisen ennustukseen
monia vuosia sitten.Vaikka en äänestä
Kyseistä puoluetta.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Kepua rasittaa hallituksessa oleminen ja vastuun kantaminen taloudesta.
Punavihreät, jotka olivat Kataisen hallituksessa innolla romuttamassa taloutta, ovat nyt räksyttämässä oppositiossa.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Jo 70-80 luvulta lähtien Keskusta sekä MTK yhdessä ajoi äänestäjiään maalta kaupunkiin,, ajaen maatalouspolitiikkaa suurtilallisiks tehostaen tiloja niin että kaikille talon väelle ei riittänyt maalla töitä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Keskusta on onnistunut autioittamaan maaseudun melko hyvin. Vähän vaikea sanoa, olisiko SDP pystynyt parempaan. Ainakin joltain osin kyse on siitä, että vain maatalous on katsottu sopivaksi yritysmuodoksi maaseudulla ja siihen sitten sivuelinkeinoja.

Nyt voisi olla liberaaleilla iskun paikka. Meinasin tästä jo huomauttaa Amos Aholalle hänen blogissaan, mutta eipä sitten tullut sanottua. Liberaalit näkisin siis kaupunkikepuna tässä yhteydessä.

Vaan KePu on ollut iltaruskon puolue jo miltei minun ikäni, että ei tuota usko ennen kuin näkee. Ruotsissahan se meni pienpuoleeksi, sikäläinen KePu.

Jälkilisäys: Jotain KePussa nyt on menossa, kun tulee kaikenlaista lausumaan kaikista asioista ja kaikista suista. Paniikkia epäilen, vaan voihan se olla joku muukin kampanja.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ruotsissahan centern on noussut takaisin yli 10 prosentin (ainakin gallupeissa). Tosin kannatukset nousevat ja laskevat, joten ei siitä varmaankaan kannata liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä tehdä.

Joten en aio povata Suomen keskustalle ruusuista tulevaisuutta sen perusteeella, että nyt Ruotsissa on pientä nousua.

Olen aika pitkälle Ekmanin kanssa samaa mieltä. Keskustan kohtalonkysymys on saada sijaa siinä poliittisessa keskustassa, joka asuu taajaan asutuilla alueilla. Pelkän maaseudun varaan ei 20% kannatusta voi laskea.

On myös turha kuvitella, että kokoomus tai vihreät syyllistyisivät ikuisesti maaseudun halveksimiseen. Kummassakin on selkeästi älykkäitä poliitikkoja (vaikkapa kokoomuksen Lepomäki ja vihreiden Halmeenpää), jotka ymmärtävät kyllä koko Suomen asuttuna pitämisen. Jos keskusta aikoo tehdä sen tekohengittämällä, niin lopulta kokoomus ja vihreät menevät heittämällä ohi.

On jotenkin surkuhupaisaa seurata, miten keskustalaiset itsekin nakertavat puheenjohtajansa toimintaedellytyksiä. Se köyhän asialla oleminen ei vain toimi sillä tavalla, että lainataan Alkiota. Perustulon läpivieminen olisi varmaan tällä hetkellä tärkein asia. Muilta osin pitäisi saada palautetuksi ihmisten halu ja usko tehdä ja pärjätö itse sen sijaan, että aina huudetaan kuntaa tai valtiota apuun.

Joten ei keskusta Sipilään kaadu. Sen sijaan se voi kaatua siihen, että keskustalaiset itse kampittavat Sipilän.

Juhani Yrttiaho

Näyttää Halla-Ahon puolue vain nousevan ahdingosta minkä loikkarit aiheutti. Jos sattuu vielä tuhoisa terrori teko, mikä todennäköisesti tapahtuu, Perussuomalaisten suosio vain kasvaa. Nytkin kun käy huoltoaseman baarissa niin huomaa saman ilmiön, ihmiset ovat kyllästyneet odottamaan järkeviä päätöksiä. Keskusta ja demarit vihreät mukaan lukien seuraavissa eduskunta vaaleissa tulevat menettämään kannatusta yksinkertaisesti suomalaiset ovat tarpeeksi maksaneet maahanmuutosta ja Suomen omaisuuden myynnistä.

Toimituksen poiminnat