Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Nuori mies

 

Tämän vuosituhannen 3. terrori-isku koto-Suomessa on todellisuutta. Tuona aikana on kuollut 22 henkilöä mukaan lukien kahdessa ensimmäisessä tapauksessa itse tekijä. Teot ovat tapahtuneet 10 vuoden sisällä.

Putositko kärryiltä, kun moista kappaletta ei ole yksikään media osannut pääkirjoituksissa, kolumneissa ja kommenteissa muotoilla?

Annetaan avainsanoja kahteen ensimmäiseen tekojärjestyksessä: Pekka-Eric Auvinen (18), Jokelan kouluampuja ja Matti Saari (22), Kauhajoen kouluampuja. Suluissa iät kuolinhetkellä.

Toki mukaan mahtuu vielä Petri Gerdtin (19), Myyrmannin pommittajan, tapaus joka on hieman kyseenalainen sen suhteen, että oliko kyseessä terrori-isku, mutta viitteitä siihen suuntaan ainakin on. Mutta vähintään kolmannesta terrori-iskusta on kyse.

Gerdtin, Auvisen ja Saaren aikoihin heitä ani harva kutsui terroristeiksi. Oli koulusurmaaja-, pommittaja- ja joukkosurma-termit käytössä. Nyt, Abderrahman Mechkahlin (18), jälkeen puhutaan terrorismista, vaikka teot ovat hämmästyttävän samanlaisia.

Mikä näitä kaikkia henkilöitä yhdistää? 1) Sama sukupuoli, 2) muutaman vuoden tarkkuudella oleva sama ikä, 3) ihmiselämää halveksiva ideologia ja kaikenmaailman penttilinkoloiden ihailu ja 4) syrjäytyminen, vetäytyneisyys ja poikkeava käytös.

Nyt kun seksuaalisten vähemmistöjen asiat alkavat olla reilassa, tasa-arvo mallillaan, hyvinvointibarometreissä ja erityyppisissä kansainvälisissä vertailuissa podiumapaikalla miltei joka mittarilla mitattuna, olisi aika ottaa vastaan nyky-yhteiskunnan yksi suurimpia haasteita – nuori mies.

Riippumatta kulttuurista, uskonnosta ja sosiaalisista taustoista, niin 18-30-vuotias mies, jolla ei ole töitä / opiskelupaikkaa tai parisuhdetta ja siihen päälle mahdollinen päihde- ja mielenterveysongelma, on kävelevä kriisipesäke missä päin maailmaa tahansa. Täysin todistettavissa ja mitattavissa oleva asia.

Maailmalla erilaiset hullut aatteet houkuttelevat näköalattomia nuoria riveihin tuonpuoleisten neitseiden ja tämänpuoleisten rahan, autojen ja muun mammonan avulla sen lisäksi, että saa sosiaalista nostetta omassa lahkossa / jengissä. Täällä koto-Suomessa rikollisjärjestöjen ovet ovat avoimena sivuraiteilla oleville nuorille miehille ympäri vuoden.

Mikä sitten avuksi? Ongelma on aivan väitöskirjan kokoinen ja koskee varovaisestikin arvioituna tuhansia ehdot täyttäviä miehiä.

Koska ongelma on täysin sukupuolittunut, sopii korjaavien toimienkin olevan sen suuntaisia.

Toimin itse tällä hetkellä yhtenä asiantuntijajäsenenä eli kehittäjäasiakkaana Seinäjoen sosiaaliviraston kehittämisessä. Kyseinen hanke kulkee SOSKU-nimellä ja kuuluu sosiaali- ja terveysministeriön kärkihankkeisiin. Erityyppisiä parannusehdotuksia on jo annettu ja parempaan suuntaan toivon mukaan mennään lähitulevaisuudessa.

Jos sosiaali- ja terveysministeriö haluaisi tehdä kansallisen uroteon, jolla sosiaalisten ulottuvuuksien lisäksi myös kansantaloudellinenkin ulottuvuus, voisi se perustaa valtakunnallisen hankkeen, jolla nuorta miestä aletaan laittaa raiteilleen.

Sen kustannuksilla ei pitkällä tähtäimellä ole mitään merkitystä. Se maksaa onnistuessaan itsensä aivan varmasti monin kerroin takaisin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Niko Sillanpää

Auvinen ja Saari eivät olleet syrjäytyneitä, vaan kohtalaisesti opinnoissaan (lukio ja ammattikorkeakoulu) menestyneitä opiskelijoita. Ainakin minulle on täysin epäselvää heidän tekojensa poliittinen viesti, osaatko sinä kertoa, mikä se oli? Gerdtin osalta asiat jäivät täysin mysteeriksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Auvinen kirjoitti aika pitkän ja seikkaperäisen poliittisen manifestin. Yksi sen punaisista langoista oli monikulttuurisuuden vastustaminen. Persujen Immosen kohupukkaus facebookissa parisen vuotta sitten oli yhden kappaleen osalta melkeinpä plagioitu Auvisen tekstistä. Immonenhan sitten erotettiinkin eduskuntaryhmätyöstä joksikin aikaa.

Niko Sillanpää

Höpönlöpön. Auvisen manifestissa ei puhuta monikulttuurisuudesta yhtään mitään.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Gerdtin tapaus ilmeisestikään ei ollut varsinainen terrori-isku. Kaikkia yksityiskohtia ei ole kerrottu julkisuudessa.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#2

Ei varmaankaan ollut terrori- isku. Ei poliisi eikä pojan isäkään osannut suuremmin arvioida syytä tapahtuneeseen. Käsittääkseni tutkimusraportti päättyi kysymysmerkkiin.

Tiedotusvälineitä seuranneena jäi mieleen, että ehkä se oli vahinko. Poika oli menossa metsään kokeilemaan panosta, mutta se räjähti jo marketissa.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

"Jos sosiaali- ja terveysministeriö haluaisi tehdä kansallisen uroteon, jolla sosiaalisten ulottuvuuksien lisäksi myös kansantaloudellinenkin ulottuvuus, voisi se perustaa valtakunnallisen hankkeen, jolla nuorta miestä aletaan laittaa raiteilleen. Sen kustannuksilla ei pitkällä tähtäimellä ole mitään merkitystä. Se maksaa onnistuessaan itsensä aivan varmasti monin kerroin takaisin."

Kiitos Timo - juuri noin sitä ei pitäisi tehdä koska noin tehden olemme Suomessa tilanteessa jossa olemme.

Ehdotan aivan toista lähestymistapaa. Sitä että jätetään politiikka kokonaan pois ja laitetaan alusta kuntoon, jolla ei taatusti syrjäydytä... elllei sitten itse halua olla erossa sopivaksi katsomallaan tavalla.

Tosin em vaatii "nukkuvan vallankumouksen" ensin mutta se on hyvä vallankumous meille kaikille -

http://nukkuvat.fi/nukkuva-manifesti/

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Juu. Gerdt, Auvinen ja Saari toimivat kaikki saman ulkoajohdetun uskonnollis-ideologisen aatteen tuella. Ja heidän tekojensa takia pidätettiin useampi ihminen osallisuudesta epäiltynä. Euroopan linkolalaiset ottivat heti iskut nimiinsä ja sittemmin linkolalaisia iskuja onkin tehty ympäri maailmaa, eniten toki Suomessa, jossa linkolalaiset pyrkivät perustamaan oman valtionsa, jossa vallitsee pelkkä luonnonlaki ja kaikki asuvat selibaatisssa turvekammeissa ja syövät särkiä.

Ja sanomattakin on selvää, että heidän pyrkimyksensä olivat saada läntiset demokratiat kääntymään linkolalaisuutta vastaan ja näin luoda keinotekoinen vastakkainasettelu linkolalaisuuden ja länsimaisen elämänmenon välillä, mikä johtaisi onnistuessaan maltillisten linkolalaisten radikalisoitumiseen.

Se, että lääkkeillä kasvatettu nihilisti voi kun voikin olla terroristi ei tarkoita, että kaikki nihilistiset murhat ovat terrorismia.

Kaikkein helpointa olisi tähän väliin nyt jonkun hyvän ihmisen käydä myötätunnosta heilumassa vähän puukon kanssa, että sanoma siitä miten kaikki ollaan ihan yhtä todennäköisiä terroristeja ja että normimenoahan tämä vaan on ollut jo pidemmän aikaa, kirkastuisi hitaimmallekin. Tämä tällainen näyttää lähinnä väkinäiseltä.

Tai sitten sanoa se vaan suoraan:

Te kaikki siellä, jotka luette tätä, te olette ihan samanlaisia terroristeja. Kuka vaan teistä voisi olla nyt tässä tekijänä (joskaan pelastajana ei, koska te olette itsekkäitä paskoja, jotka kuvaavat vain kännykällään). Koittakaa asettua tekijän asemaan. Se avartaa maailmaa, kun katselee sitä välillä massamurhaajan silmin.

Loppuehdotuksestasi olen täysin samaa mieltä, koska nuoret miehet ovat läpi länsimaailman jäämässä pois elämänmenosta kokonaan. Se näkyy tilastoissa ja se näkyy siinä, että alkaa sattua ja tapahtua. Syitä olisi hyvä selvittää, että mikä tässä maailmassa kusee niin pahasti, että osallisuus siitä ei nappaa.

Koska olin joskus nuori ja osallisuus mistään ei ole kauheasti napannut ja olen sen jälkeen myös asiaan hieman tutustunut, pitäisin syynä sitä, että todellisia haasteita tai päämääriä ei ole, ellei niitä itse aseteta ja selvitetä. Eikä kukaan oikein kerro kuinka se tehdään. On selviytymisen kannalta ihan yhdentekevää - teit tai et. Olet ihan hyvä sellaisena kuin olet - teit tai et . Pelimaailmatkin ovat palkitsevampia kuin tavallinen elämä.

Sitten kun joku tarjoaa jonkun fantastisen tarinan, johon tarttua ja se puhuttelee sinua, siinä on kohtalon ja tarkoituksen kaiku, saatat olla valmis vaikka murhaamaan jonkun sen edestä. Helpommaksi se käy, jos jo valmiiksi olet täynnä katkeruutta ja vihaa; Etsit syytä ja sitten löysit sen. Valmiiksi pureskeltuna ja tyhmemmällekin ymmärrettävässä muodossa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset