Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Reunoilla vai keskellä?

Seinäjoen kuntaelämässä sattuu ja tapahtuu. YIT löi lopulta hanskat tiskiin Lakeuden Ankkurin suhteen ja nyt koko paikka on urakoitsijaa vailla. Kaupunginvaltuutetut ottavat Ilkan mukaan aikalisää ja katsovat tilannetta ajan kanssa. Valtuuston ja hallituksen puheenjohtajat Kimmo Heinonen (kok) ja Pasi Kivisaari (kesk) totesivat, että nyt uudelleen käynnistyvät neuvottelut ”antavat mahdollisuuden harkita myös alueen kokonaisuutta ajan kanssa”. Jep, juuri näin.

Kun puhutaan alueen kokonaisuudesta, ei kannata tuijotella yhtä nurkkausta Joupin kaupunginosassa vaan katsella vähän muuallekin, eritoten keskustan suuntaan. Seinäjoen keskusta kulkee tällä hetkellä erään tuttuni suussa nimellä Aleppo eikä vähiten julkisivun vuoksi. Aivan ydinkeskustassa oleva parkkihallimonttu on katkonut tiet monesta suuntaa, aiheuttanut uusia liikennejärjestelyjä ja sen lisäksi erityyppiset tietyöt rasittavat eritoten autoilijoita.

Useammalla yrittäjällä alkaa olla pinna kireällä autioituvan keskustan vuoksi ja useampia yrityksien lopetuksiakin on nähty. Välttämättömiä remppoja ja uudistuksia täytyy toki joskus tehdä, se nyt kuuluu kaupungin olemukseenkin, koska se ei ole olemukseltaan mikään hiekkatien pää, jossa kello on pysähtynyt jonnekin 70-luvulle. Vaan järjen ja harkinnan käyttö on aina sallittua.

Sieltä täältä on jo kuulunutkin ajatuksia, että onko uuden pyydyksen rakentaminen mielekästä entisten jatkoksi keskustan ympärille. 2 CM, 1 Prisma, 1, Tokmanni, 1, Hong Kong, 1 Sopuraha, 1 Halpa-halli, 1 Minimani, 1 Biltema, 1 Motonet, 1 Gigantti ja läjä osuuskauppoja ja pieniä yrityksiä kauppakeskusten sisällä ovat piirittäneet Seinäjoen keskustan jo tälläkin hetkellä.

Kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäki nostaa keskiöön ostosmatkailijoiden tavoittamisen maakunnan ulkopuolelta jollain sopivalla brändillä sekä kesätapahtumien johdosta reissuaan pidentäviä asiakkaita, jotka jäisivät kuluttajiksi uuteen kauppakeskukseen. Monen mielessä varmasti viriää viime vuoden puolella torpattu Ideapark. Se virisi myös kaupunginjohtajan päässä, kun otti ja soitti heti YIT:n päätöksen jälkeen Sukari Konsernille.

Sukari Konserni osoittaa edelleen kiinnostusta Ideaparkin rakentamiselle. Toimitusjohtaja Tuomas Henttula uskoo Ilkan haastattelussa, että Ideapark toisi väkeä laajemmin maakunnan alueelta. Eli Rasinmäki puhuu visioissaan koko maan kattavaa asiakasimuria, Henttula maakuntatason keskittymästä. Näkemyseroissa on jonkinlainen kertaluokkaero, etten sanoisi.

Oli sitten tahaton lipsahdus Henttulalta tai ei, niin ajatus siitä, että joku raivoisasti 3 päivää Provinssissa ryypännyt rokkari haluaisi maanantaiaamuna ahtautua Ideaparkiin, tuntuu aika kaukaa haetulta. Tuolloin olo on sellainen, että enää ei pelätä sitä, että kuolee, vaan sitä, että ei kuole. On kokemusta.

Ideapark ei myöskään ole mikään erityisen omaperäinen idea ja Lempäälän lisäksi sellainen löytyy jo Oulusta.  Ideapark-suunnitelmat ovat myös pitkin Suomea kaatuneet tasaisesti sekä alku on ollut takkuista voiton kannalta. Ei välttämättä mikään sateentekijä siis.

Passaisiko mitenkään sellainen vaihtoehto, että laitettaisiin tuo keskusta ensin kuntoon muutenkin kuin syöttölöiden ja juottoloiden osalta ja kehitettäisiin aseman seutua samalla? Sitten kun vanha keskustan imu ja draivi on palannut, voidaan ottaa pöydälle mikä tahansa ostoskeskus Joupin pelloille – jos sille ylipäätään on tarvetta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset