Vai että uudet vaalit

Jussi Halla-ahon valinta persujen pj:ksi sai aikaan niin huikean poliittisen tsunamin, että laineet käyvät korkeana vieläkin. Vähemmän kuulee sellaista näkökulmaa Halla-ahon valinnasta, että hän oli kaikin puolin optimi valinta puheenjohtajaksi.

Jaa, miksikö?

1) Persujen poliittisen sateenvarjon ei tarvitse olla jostain demareiden tasalla olevasta vasemmistosta äärioikealle ulottuva. Sekä Sinisen tulevaisuuden että perussuomalaisten on nyt huomattavasti helpompi hengittää omiensa joukossa.

2) Osa persuista ei vain oikein sopinut hallitukseen millään muotoa. Nyt he ovat siellä missä heidän on huomattavasti helpompi olla – oppositiossa.

3) Hallituksen toimivuudelle helpotus vaikka rimaa hipoen mennäänkin.

Halla-ahon valinnan myötä on kaikessa hallituksen hajotusinnossa ja ennenaikaisten vaalien toivomisessa / vastustamisessa on ollut poliittiset realiteetit unohtavia komediallisia elementtejä.

He, jotka eivät halua uusia vaaleja, maalailevat vihervasemmiston uhasta, jos uudet vaalit tulevat. Niin, vaikka koko vasemmisto pantaisiin nykyisillä luvuilla yhteen ja siihen ympättäisiin vielä vihreätkin, ei päästäisi kuin jonnekin 40 pinnan tietämille kannatuksessa. Tästäkö enemmistöpohja hallitukseen?

He, jotka haluavat uudet vaalit, demarit eritoten, eivät ole gallupien kannalta mitenkään päin otollisessa asemassa hallitukseen pääsyn kanssa. Rinne ei saa nostetta demareille edes oppositiossa, missä on aivan rajattomat mahdollisuudet räksyttää niin todellisista kuin kuvitelluistakin epäkohdista.

Vasemmistoliiton kannatus keikkuu likimain siellä, missä se on keikkunut vuosikausia prosenttiyksikön tarkkuudella.

Ainoa yllättäjä on vihreät, mutta se johtuukin puhtaasti siitä, että se alkaa pikkuhiljaa lähestyä mainstream yleispuoluetta ja näin ollen saa kerättyä kannatusta laajalta alalta. Tätä hiukan reilu vuosi sitten povailinkin.

Jos vaalit olisivat huomenna, hyvinkin mahdollinen hallituspohja olisi kok., kesk., r. ja vihr. Enemmistö olisi tukeva ja sen verran oikeistopainotteinen, että vihreät eivät voisi aivan Koijärvi-tasolle heittäytyä. Ja vihreitä nyt ei voi jättää oppositioon kasvamaan korkoa Suomen suurimmaksi puolueeksi, sen tajuavat niin kokoomus kuin kepukin. Hallitusvastuu on demokraattisissa järjestelmissä takuuvarma tapa katkaista poliittinen nousukierre.

Ja että koomisuus saisi viimeisen silauksensa, gallupien ylivoimainen kärkipuolue, kokoomus, se jolle vaalit tarkoittaisi varmaa pääministerin paikkaa ja hallitusneuvotteluiden vetämistä, ei sitä vaadi.

Halla-aho tarjosi tahtomattaan mainion poliittisen viihteen tullessaan valituksi persujen pj:ksi.

P.S. Tämä bloggaus oli liki valmis, kun uusin käänne osui silmiini eli kokoomuksen verhottu uhkaus siitä, että mikäli soten valinnanvapaus alias pakkoyhtiöittäminen kaatuu, kaatuu myös koko maakuntauudistus ja sitä kautta maakuntavaalit, jota kepu on synnyttänyt hiukkasen pitempään.

Kokoomuksen kannattaa avata pelikirja aika vikkelään ja tuumailla siltä kantilta, että ennenaikaiset vaalit nähdään aika lailla kokoomuksen itsekkäänä temppuna, jos kaataa hallituksen tähän pakkoyhtiöittämiseen. Hallituskumppaneiden etsiminen saattaisi olla voittajanakin hiukan hankalaa ja melkoisia myönnytyksiä joutuisi varmasti hallitusneuvotteluissa tekemään.

Perjantaihin asti nyt kannattaa ainakin odottaa, kun perustuslakivaliokunta antaa mietintönsä siitä, onko pakkoyhtiöittäminen perustuslain vastaista vai ei. Jos on, kuten siltä vahvasti näyttää, tinttailu ja pakkoyhtiöittämisen ajaminen on turhaa tässä ja tulevissa hallituksissa.

timoekman
Seinäjoki

Olen Seinjoella asuva innokas harrastekirjoittelija ja aiemmin olen kirjoitellut sanomalehtiin niin mielipide- kuin uutispalstoillekin. Tällä hetkellä toimin Sotaveteraani-lehden vakituisena avustajana.
Harrastuksiin kuuluvat kirjoittamisen lisäksi lukeminen, elokuvat, dokumentit ja sanomalehtien ja uutissivustojen intohimoinen seuraaminen.
Allekirjoittaneesta sanottua:
"Pipopää-Ekman on otus, joka ei saa yhtään sanaa paperille, jos siinä ei saa vittuilla. Harvinaisen pahantahtoinen herrasmies kyllä, vaan ei ole minun makuuni tuollainen teiniangsti aikuiselta mieheltä."

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu