Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Arvioita Seinäjoen kuntavaaleista

Sunnuntaina klo. 20 päättyy arpominen siitä, millä mallilla kaupunki nimeltä Seinäjoki makaa seuraavat 4 vuotta. Annan omat arviot ja suositukset sieltä täältä.

Kokoomus

Hyvä valtakunnallinen noste saattaa siivittää hyvään tulokseen Seinäjoellakin. Varsinainen musta hevonen on Reima Kuisla, tuo kaikkien paikallisten tuntema monimiljonääri, joka on päässyt valtakunnalliseen valokeilaan kymmenien tuhansien ylinopeussakkojen takia. Kuisla on kuitenkin kesäisin Ferrarilla kruisaillessaan niin stereotyyppinen kokoomuslainen potenssiin kymmenen, että aika vaikea kuvitella hänen kokoomuksen ulkopuolelta ääniä kalastelevan. Paljon riippuu kokoomuksen menestys siitäkin kuinka kärkiehdokas Paula Risikko saa pidettyä äänipottinsa kasassa.

Pieni nepotismi sallittakoon ja annetaan suositukseksi velipoika Juha Ekman. Tasapainoinen ja harkitseva tyyppi ja mielipiteineen aika maltillinen. Ehdottomasti toivottavia piirteitä valtuustoon. Isoveli on siis seesteisempi kuin pikkuveljensä.

Jos haluaa jotain tuttua ja turvallista äänestää, voisi Jyrki Mäkynen olla vaihtoehto. Tässä vaalien alla Mäkynen piruili niin viiltävästi oman puolueensa toiselle valtuutetulle, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kimmo Heinoselle, että on jo yksistään sen takia äänen arvoinen. Mäkynen muotoili asian niin, että joillakin valtuutetuilla näyttää olevan tarve tehdä itsestään muistomerkkejä kaupunkiin (Vapaudentien jatke, Heinosen monivuotinen missio). Ja toisin kuin Heinonen, Mäkynen tuo määrävälein ajatuksiaan julki mediassa kirjoitustensa muodossa.

Paikkaennuste -1, 0 tai +1.

Keskusta

Kepu on pienoinen kysymysmerkki. Viittä vaille kansanedustaja Pasi Kivisaari voi yllättää huikeallakin potilla ja todellinen bubling under saattaa olla Mikael Luotola, osuuskaupan myymäläpäällikkö, joka nappasi aiemmin keväällä järjestetyissä osuuskauppavaaleissa toista tuhatta ääntä. Kari Hokkasen viinasmainen maltillisuus sekä aktiivinen kirjoittaminen antaa hyvää kuvaa myös Hokkasesta, ja kaupungin asioista pysyy hyvin kartalla, kun lukee Hokkasta joka toinen viikko Seinäjoen Sanomista. Paikkaennuste +1.

Vasemmistoliitto

Puolueen ainoan valtuutetun Antti Knuuttilan tippumisvaara on vähän turhan iso. Viime vaaleissakin mentiin aika rimaa hipoen läpi. Lista vähän tynkä, mutta plussana maahanmuuttajataustainen ehdokas, joka vetää varmasti omaa äänestäjäkuntaansa puolueen äänilaariin. Knuuttila on vasemman laidan kulkijoille varma valinta sekä kirjoituksiensa perusteella jalat maassa -tyyppi. Yleissivistyksen ja mainion argumentaatiotaitojensa puolesta Immanuel Grönlund on myös hyvä valinta ellei Knuuttila kelpaa. Paikkaennuste menkööt 0 tai -1 eli säilyttävät ainoan paikkansa tai tippuvat.

Vihreät

Hyvä valtakunnallinen noste voi siivittää toiseenkin paikkaan, mikä jäi viime vaaleissa niukasti saamatta. Lista monipuolinen ja sopivan pituinenkin. Puolueen ainoa valtuutettu Henna Rantasaari uusinee paikkansa, mutta jos on oikean laidan kulkija, niin Jani Mäkinen on tuolloin myös hyvä valinta.

Perussuomalaiset

Kysymysmerkki on, miten valtakunnallinen alamäki näkyy Seinäjoella. Jos Erkki Valtamäki saa pidettyä äänensä kasassa, auttaa sekin jo paljon. Lista pikkuisen niukka, että tarvittavat 5 paikkaa säilyisi. Suosituksena ehdottomasti Hannu Haapasalmi. En ole milloinkaan persuista pitänyt puolueena, mutta ihmisenä Haapasalmi on mitä mainion ja persuksi yllättävän maltillinen. Paikkaennuste olkoot -1 valtakunnallisesta alamäestä johtuen eli viidestä paikasta mennään neljään paikkaan.

SDP

Taitanevat pysyä samoissa lukemissa kuin nytkin eli kahdeksassa paikassa. Harry Wallin on aina varma valintaja hän on demarien Risikko ääniharavana, joten Wallinin äänipotista riippuu puolueen imu paljon. Seinäjoen demarit jääneet vähän etäisiksi, joten tämän tarkempaa kuvaa ei ole.

KD

Uskolliset äänestäjät pitänevät paikkaluvun tutussa ja turvallisessa kahdessa. Ei suosituksia, kun en tunne koko porukkaa.

Muut

Ei mitään hajua, kun ei oikein kukaan näistä pikkupuolueiden ehdokkaista sano mitään.

Lopuksi

Menestystä vaaleihin itse kullekin tasapuolisesti ja kiitos kaikille ehdokkaille itsensä likoon laittamisesta ja mielipiteittensä julkituomisesta. Se on aina hatun noston arvoinen teko

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Aika hyvä ennuste. Että teilläkin vihreät suorastaan ohittivat persut, tuli epäilemättä yllätyksenä kaikille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset