Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Juuri näin, Atte Jääskeläinen

Yle osoittaa journalismissaan aivan huikeaa tasoa tasaisin väliajoin. Loppuelämäkseen loukkaantuneet persut ja muut änkyrät eivät tätä halua nähdä ja somessa riehuu loputon Yle-dissaus.

Reilu viikon takainen Ylen vastaavan päätoimittajan Atte Jääskeläisen ulostulo oli tyylillisesti niin poikkeuksellinen, että siitä toivoisi laajempaa tyylillistä suunnanmuutosta kotimaan journalismiin.

Jääskeläinen kertoi avautumisessa tipitarkasti kaikki toimitukselliset prosessit, mitkä johtivat tietyntyyppisiin päätöksiin pääministeri Juha Sipilään liittyvässä uutisoinnissa viime marraskuussa ns. Talvivaara-uutisoinnissa. Kuva jonkinlaista toimituksellista hygieniaa ylläpitävästä toimituksen nokkamiehestä vain vahvistui aiempien mielikuvien lisäksi.

Tämän tyyppiselle journalismille olisi paristakin syystä huutava tilaus.

Ensimmäinen olisi hyytävän suloinen kuolonsuudelma eriasteisille janitskeille ja muille aggressiivisille valemedioille.

Valemedioiden yksi kantava voima on suppean ja asenteellisen toimitusmateriaalin lisäksi se, että ne luovat perinteisin metodein toimivasta mediasta salailevaa ja peittelevää kuvaa.

Jos päätoimittajat ja uutispäälliköt jaksaisivat merkittävän kokoluokan uutisten uutisoinnin jälkeen avata toimitukselliset prosessit aina jutun julkaisuun saakka Jääskeläisen tyylillä, valemedioille jäisi missiojournalismissaan "kylähullut soittelee meille ja me julkaistaan juttu, jos se sopii kolmeen maailmasta ennalta lukkoon lyötyyn mielikuvaamme" -kortti käteen.

Toinen syy kysynnälle on se, että rivikansalaisilla on internetin sekasotkun takia aikaa sitten menneet käsitteet sananvapaus ja julkaisuvapaus sekaisin.

Olen aivan täysipäiselle ja työelämässä mukana olleelle ihmiselle joutunut selittämään, että toimitukset ovat aivan normaaleja työyhteisöjä, joissa on esimies-alais-suhteet ja lopulliset päätökset mitä julkaistaan ja missä muodossa kuuluvat uutispäälliköille ja päätoimittajille.

Kuvailuni tuli henkilölle yllätyksenä ja ahaa-elämys oli suuri, kun kerroin, että toimitukset käyttävät ensisijaisesti julkaisuvapautta, vapautta päättää mitä julkaistaan ja missä muodossa, eivät absoluuttista sananvapautta, missä kuka tahansa saa kirjoitella mitä tahansa ja toimitukset ovat jotain villiä länttä, missä päätoimittaja arvuuttelee, mitä mahtaa olla omassa lehdessä palstoilla huomenna.

JSN:n säännöstö luo toimituksille raamit, missä menee hyvän maun eli sen sananvapauden rajat ja näihin sääntöihin ovat sitoutuneet valtaosa Suomen medioista - eivät kuitenkaan tämän ajan puolirikollisten ja propellipäiden vaihtoehtomediat.

JSN:n niukasta langettavasta tasatuloksesta sen verran vielä, että JSN on saattanut avata hallitsemattoman padon kaiken maailman omaan erinomaisuuteensa rakastuneille känkkäränkkätoimittajille. Ennakoitavissa on, että JSN alkaa jatkossa ratkoa entistä enemmän toimituksien sisäisiä skismoja jonkun pilkunviilaajatoimittajan ja päätoimittajan välillä.

Loppuun hiukan otsikon vierestä sen verran, että JSN:n sääntöjä päivitellään aika ajoin. Seuraavat päivitykset voisivat koskea juuri näitä esimies-alais-suhteita sekä juttujen kontekstuaalisuussuhteita.

Taannoin viime vuoden puolella kävi Seinäjoella niin, että kaupunginvaltuutettu Hannu Haapasalmi (ps) tempaisi nokkaan yöllisiä hiippareita verannallaan ja sadatteli heitä mutakuonoiksi FB-päivityksessään.

Pientä meteliä asiasta nousi ja Ilkka asiasta uutisoikin aivan asiallisesti tapahtuman kuvaten.

Lehtijutun viimeinen kappale lässäytti koko jutun, kun asenteellinen toimittaja kertoi Haapasalmen saaneen vajaat kymmenen vuotta sitten vankeustuomion Kelan tukien väärinkäytöstä.

Ei pienintäkään asiayhteyttä itse ajankohtaiseen tapahtumaan, minkä Ilkka häpeillen siivosikin verkkoversiostaan. Meteli oli jo aivan toisessa potenssissa tuolloin verrattuna itse tapahtumaan.

Josko näiden esimerkkien valossa pieniä viilauksia yhteisiin pelisääntöihin, niin yhteinen journalistinen taival ja uskottavuus olisivat paremmilla kantimilla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Jääskeläisen suhteen olemme näemmä täysin eri linjoilla. Itse näen, että hän on epäonnistunut tehtävässään pahoin. On turha kuvitella, että useat toimittajat ovat eronneet Suomen johtavasta TV-talosta kiukuttelun takia. Yleisellä tasolla työpaikka josta kokeneet ja hyvän työntekijän maineessa olevat työntekijät irtisanoutuvat yksi toisensa jälkeen on kyllä kriisissä.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

He ovat varmasti piilo Persuja! Tämähän on se tavallinen johtopäätös.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Päinvastoin!
Persusävyt ja - painotukset, persunäkökulmat ovat massiivisesti lisääntyneet Ylessä tämän viimeisen kriisin yhteydessä.
Pitäisin juuri s i t ä merkkinä i s o n kriisin olemassaolosta.

Kun huippuammattilaiset lähtevät, jää tilaa asenteelle, jossa kilpaillaan some- median tyylillä ja terminologialla valemedian kantayleisön suosiosta.
Se on tuhon tie.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Kokeneen ja hyvän toimittajan luulisi osaavan kirjoittaa juttunsa siten kuin asiat ovat eivätkä siten kuin luulee tai haluaa niiden olevan. Tässä tapauksessa asiakaspalaute kertoo sen miten asioiden haluttiin olevan.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Hyvä kirjoitus.

Vuorikosken ja sen SKn toimittajan taustat on kumminkin Stop talvivaaraan liittyvät ja sieltä ja vassareiden kansan uutisten sonnasta kaikki lähti.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Talvivaara onkin ollut sellainen rahasampo Suomelle että ainoastaan valtion viholliset voivat kirjoittaa siitä jotakin negatiivista.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Jäi kiusaamaan. Onhan tämä sarkasmia? Onhan?

Mikko Toivonen

Voidaan kai kuitenkin todeta, että demokraattisessa maailmassa Jääskeläinen ja myös hänen esimiehensä Kivinen olisivat tällaisessa voimakkaassa ja varmasti ainakin osin perustellussa palkkansa maksajien arvostelussa itse älynneet erota olivatpa sitten toimineet lakikirjan mukaisesti tai ei.
Heidän toimensa julkisen sanan välittäjinä oli kyseenalaistettu monelta eri taholta. Sen pitäisi riittää moraaliseen johtopäätökseen.

Itse julkisuudessa olleista kiistoista en tuon taivaallista olisi maksajana piitannut vaan nimenomaan YLE uutistoiminnan kokemastani subjektiivisuudesta ja toimituksen ideologisesta asennoitumisesta työhönsä, mikä voi vain muuttua vaihtamalla osin sekä johtoa, että toimittajien voimakkaimmin ideologisesti asennoitujia.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

On muistettava, mitä JSN päätti.

Se antoi pääministeri Sipilälle täysin aiheellisen huomautuksen puuttumisesta parlamentaarisesti hallitun mediatalo Ylen journalistiseen työhön. Jos Ylen toimittajat eivät yritä läpivalaista liikemies-pääministerin ja hänen lähipiirinsä bisneksiä, he eivät tee kunnollisesti tärkeää työtään. Erityisesti tämä on tärkeää, koska pääministeri on ottanut kontolleen myös valtionyritysten ohjailun.
On karmeaa, että useat Ylen toimittajat ovat joutuneet lopettamaan työnsä pääministerin painostuksen vuoksi.

Päätoimittaja Atte Jääskeläinen sai huomautuksen taipumisesta pääministerin painostukseen. Äänestystulos oli tosin 6-6. Se on ymmärrettävä vain siltä pohjalta, että eräät JSN:n päätoimittajajäsenet halusivat osoittaa sympatiaansa hankaluuksiin joutuneelle hyvälle veljelleen.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Muodollisesti Sipilälle ei annettu huomautusta, koska sellainen ei JSN:n toimivaltaan ja tehtäviin kuulu. Rivien välistä taas... Ja juuri se ongelmahan oli YLEn Sipilä-uutisoinnissakin koskien Talvivaaran jääviysasiaa.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Klikkauksia ja skuuppeja metsästävä journalisti tuomitsee Sipilän oman pahansuovan tulkintansa perusteella.

Perinteinen kaava, ja jos sitä vastaan lähdet taistelemaan, ryhmittyy koko median monoliitti vastaasi, täyslaidallisia ampuen.

Toimituksen poiminnat