Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

40 vuotta

Täytin 31.1 40 vuotta. Otan elostani puheeksi viimeisen neljänneksen, viimeisen kymmenen vuotta.

Tuo vuosikymmen on ollut täyttä kirjoittamista allekirjoittaneella. Se alkoi aika lailla 2007, kun aloin kirjoittaa sanomalehti Ilkkaan. Se oli mielipidekirjoittelua. Yleisöpalstalle.

Tuohon aikaan netti oli arveluttava jakojäännös ja henkinen viemäri, mitä dominoi Suomi24 ja pari muuta villiä palstaa. Jonkinlaista arvostusta sai sillä, että läpäisi julkaisuseulan paperiseen lehteen. Julkaisuseulat eivät mitään kummoisia olleet, mutta toki aivan mikä tahansa törkeys ei läpi päässyt Ilkkaankaan.

Muutama vuosi tuosta meni eteenpäin ja Uusi Suomi oli Puheenvuoronsa kautta vakiinnuttanut asemansa asiallisena kirjoitusalustana. Liityin mukaan lokakuun lopussa 2010.

Muutoksia on tullut noiden reilun kuuden vuosien aikana tasaiseen tahtiin. Nimellä kommentointi on otettu vakiokäytännöksi ja pahimmat häiriköt on potkittu loppuelämäksi muille alustoille möykkäämään. Myös toimiuksen valinnat on nostettu jo muutaman vuoden karuselliin ja näin ollen mielenkiintoisimpien kirjoitusten näkyvyyttä parannettu. Journalismissa puhutaan nostoista tämän tyyppisessä toiminnassa.

Blogirinkikin otettiin muutamien vakiobloggaajien avulla käyttöön reiluksi vuodeksi ja itse sain olla siinä mukana. Ringin ideana oli kerätä mainospaikoilla hieman tuloja muutamille aktiivisille kirjoittajille. Muutamissa kympeissä liikuttiin kuukausitasolla ainakin kohdallani, mutta silti tästäkin kädenojennuksesta lämmin kiitos.  

Elämäntyötä tästä ei ole voinut vielä saada, mutta erään bloggauksen ansioista sain suositteluja Sotaveteraani-lehteen, jonne tänäkin päivänä kirjoittelen satunnaisesti juttuja, kun sattuu jotain lehden pirtaan sopivaa täällä lakeuksilla tapahtumaan.

Nettikirjoittelu ja netissä ilmaisen verkkomedian pitäminen ei ole oikein kultakaivos kenellekään, sen huomasi Uuden Suomen ex-omistaja Niklas Herlinkin, kun myönsi avoimesti, että ei saanut US:n toimintaa kannattavaksi mediamaailman ennätysnopeasta myllerryksestä johtuen. Amerikkalainen painaa Facebookeineen ja Googleineen päälle ja polkee mainonnan hintoja armottomasti.

Jos vuonna 2007 netti oli arveluttava ja epäluotettava paikka monin osin, niin siitä se lähti vaivoin nousemaan parempaa statusta kohden. Wikipedia-artikkelit muuttuivat tasokkaimmiksi ja asiallisia sivustoja ponnahteli milloin minkäkin tahon toimesta ilmoille.

Jossain 2013-2014 tapahtui taitekohta, josta hienoinen arvostuksen nousu on taasen taittunut ja alavireisyyttä luotettavuuden suhteen on tapahtunut.

Syynä aivan yksinkertaisesti erilaiset sosiaalisen median älyttömät ylilyönnit ja eriasteiset valemediat, joita tunnutaan rapakonkin takana ihan Valkoisen talon johdossakin arvostettavan, kun pääneuvonantaja on pyörittänyt liki MV-tasoista julkaisua.

Sanotaanko näin, että jonkinlainen missiojournalismi on lisääntynyt muutaman vuoden aikana merkittävästi. Normaalein periaattein toimivan journalismin rinnalle on tullut yksipuolisia yhden tahi kahden asian tuutteja, jotka tuottavat lukijakuntansa arvojen, käsityksien ja ennakkoluulojensa mukaista materiaalia, joka usein heikostikaan sivuaa totuutta.

Koulun vastuuta ei voi tällaisena aikana kylliksi korostaa, kun aivan aikuiset ja täyspäisinä pidetyt ihmiset alkavat uskoa aivan mitä sattuu.

Yksi hyvä ohjenuora voisi olla ainakin Suomessa se, että mikäli media sitoutuu noudattamaan JSN:n ohjeita, sitä voi pitää suht luotettavana. Kaikkien vaihtoehtomedioiden yksi yhtäläinen piirre on se, että ne eivät ole yksikään sitoutuneet JSN:n sääntöihin. Verukkeita tälle on ollut maan ja taivaan väliltä ja ei niin uskottavia.

Jokainen voi täältä ottaa ja tutkailla JSN:n sääntöjä. Noita lukiessa ainakaan allekirjoittanut ei voi tulla kuin sellaiseen tulokseen, että noita noudattamalla syntyy melkoisen tasapuolista journalismia niin vain halutessa. Ja kun laittaa JSN:n periaatteilla toimivat mediat ja valemediat viivalle, huomaa – jos haluaa huomata – niiden tähtitieteellisen eron asioiden monipuolisessa käsittelyssä.

JSN sääntöjä voi ja pitääkin määrävälein muovata ajan saatossa, kun maailmaa muuttaa muotoaan. Itsellänikin yksi muovausehto ja hahmotteilla, mutta palataan siihen myöhemmin sopivalla ajankohdalla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset