Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Hallanvaaraa valtioneuvostossa

Nyt kun maailma on hiukkasen uudessa asennossa Brexitin ja Trumpin jälkeen, voi tietysti odottaa täällä kotimaassakin muutoksen tuulia.

Oletetaan, että Jussi Halla-aho saisi kunnon hypetyksen aikaiseksi ja puskisi itsensä Timo Soinin ohi pj-kisassa (sillä edellytyksellä, että Soini on ehdolla kisassa). Halla-aho koulutettuna miehenä tietää mitä tarkoittaa Pyrrhoksen voitto. Eri variaatioilla katsottuna ainakin Halla-aholle kyseessä olisi tuo antiikin ajan aforismi tarjolla - ja aika lailla persuille myös. Persujen hiukan lapselliset puoluekokoussäännötkin mahdollistavat puolueen kaappauksen, jos joku vain ottaa sen asiaksi. Asiasta huomautti osuvasti vihreiden järkimies Osmo Soininvaara.

Halla-ahon persoonalla ei ole mitään mahdollisuuksia nostaa Suomen kaltaisessa monipuoluedemokratiassa persujen kannatusta jytkyn kaltaisiin lukemiin. Voi olla, että Soini on ensimmäinen ja viimeinen perussuomalainen, joka sai kerättyä ääniä niin, että pääsi isojen puolueiden kantaan.

Halla-aho olisi myös kuutio, jota ängetään ympyrään, mikäli hän hallitukseen menee ja ottaa ulkoministerin pestin kontolleen. Hallituskumppaneille Halla-aho olisi täysi painajainen. Halla-aho olisi tuolloin jatkuva silmätikku niin oppositiolle kuin mediallekin. Halla-aho toki omalla tyylillään aiheuttaisi kaiken tämän, joka on parin parsekin päässä supliikista kansanmiehestä sekä mediasuhdekin on äärimmäisen hankala äärimmäisten mielipiteiden lisäksi.

Poliittinen liikkumavara putoaisi Halla-aholla aivan minimiin, jos hän hallitukseen menisi. Suurin piirtein koko poliittinen retoriikkaa ja tyyli pitäisi muuttaa yhdessä yössä, jos muutto Merikasarmille tulisi. Se tuskin onnistuisi.

Voi toki olla, että Halla-aholla ei olisi aikomustakaan mennä hallitukseen, jos hänestä puheenjohtaja tulee. Se jos jokin olisi monella tasolla kunnon uutispommi. Jos Halla-aho vie persut ulos hallituksesta, se melkein miten päin tahansa tarkoittaisi ennenaikaisia eduskuntavaaleja. Uutistoimittajien kannattaa aivan eritoten kysyä hallituksessa pysymistä / lähtemistä mahdollisimman monelta kantilta.

Halla-aho tuskin lähtisi pj-mittelöön sillä teemalla, että hän veisi persut pois hallituksesta, sillä järjellisempi kenttäväki ja eduskuntaryhmä tajuaisi kuinka totaalinen kuolinisku se puolueelle olisi.

Demareille ja vihreille ennenaikaiset vaalit kävisivät aivan ilomielin, sillä demareista näillä kannatusluvuilla tulisi niukasti pääministeripuolue (Halla-aholla persujen puikoissa murskalukemin, sillä asiallisempi demariväki tekee paluumuuton demareihin saman tien Halla-ahon tullessa pj:ksi) ja vihreillä sitä myöden aukeaisi tie hallitukseen ennennäkemättömän suurella porukalla. Tuon näköisessä poliittisessa näytelmässä perussuomalaisille olisi varattu tukevasti rooli oppositiossa.

Myös puolueen nykyinen pj saattaisi hyvinkin lähteä istuskelemaan kiikkustuoliin, jos ennenaikaisiin vaaleihin päädyttäisiin. Hän on niin kivisen tien nähnyt politiikassa, että tuskin kovin paljon olisi mielenkiintoa ottaa taka-askelia ja lähteä oppositioon huutelemaan. Ja minnes ne kymmenett tuhannet äänet sitten menisi? Tuskin persuille kaikki.

Jonkinlainen rkp + kd -kombinaatio jäljelle jäävien kokoomuksen ja keskustan lisäksi toimisi niukkana enemmistönä ilman vaaleja, mutta aika iso kysymysmerkki olisi puolueiden halu sellaiseen komboon. Vähemmistöhallitustakin voisi kokeilla, mutta siinä olisi aika lailla varpaillaan kaiken aikaa ja päätöksenteko puolihalvaantunutta.

Vaan suo siellä, vetelä täällä. Persujen elinkaari näyttää tulleen populistipuolueille tyypilliseen iltaruskovaiheeseen. Kuolemaa tuskin on tarjolla vielä hetkeen, mutta kuihtuminen luonnolliseen kokoluokkaan näyttää olevan edessä. Vaan sellaisia ovat olleet populistipuolueiden elinkaaret aina.

Mutta hei, aika monta jos-sanaa ja -isi-päätettä tässä oli. Vaan mitä useampi jos-sana muuttuu kun-sanaksi ja konditionaalit vähenevät, visio alkaa olla lähempänä toteutumista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Juha Kuittinen

Moni odottaa suomelta tiukempaa mm. maahanmuuttopolitiikkaa.

Näillä näkymin itse jätän kunnallisvaaleissa äänestämättä ja mielenkiinnolla odotan valitaanko Halla-aho Perussuomalaisten puheenjohtajaksi.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

PS puolueen jäsenet päättävät puheenjohtajasta kesäkuun puoluekokouksessa.

Käyttäjän timoekman kuva
Timo Ekman

Nyt olisi vielä aikaa muovata puoluekokoussääntöjä, ettei tuo Oden visio toteudu. Ja siellä voi olla muitakin kuin hommafoorumilaisia Halla-ahon puolesta liputtamassa.

Ei kannata aliarvioida poliittisten vastustajien kylmän viileää logiikkaa persujen kaatamisessa. Siinä voi käydä niinkin hurja tilanne, että siellä on joku rastapää hippi ja uusnatsi jonottamassa uurnalle ja niillä on sama numero lapussa - eri motiivein vain.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Eikai se puolueenpuheenjohtajan vaidos tarvitse merkitä Soinin ministeripestin loppumista, jos Soini ei itse eroa, jota tuskin tapahtuisi.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

PS puheenjohtajavaalien "haastajista epäsuosituin on Halla-Aho". Hän sai esimerkiksi vuonna 2014 vain vaivaiset 82.000 ääntä EU-vaaleissa. Ei sillä viilekkeitä paukutella...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Juuri tänään Helsingin Sanomissa kerrottiin, että perussuomalaisten keskuudessa Halla-aho on lähes yhtä suosittu kuin Soini. Muiden suomalaisten keskuudessa Soinilla sen sijaan on paljon enemmän kannattajia kuin Halla-aholla, jonka yhden asian politiikka miellyttää vain tuosta yhdestä asiasta innostuneita.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Muiden suomalaisten keskuudessa Soinilla sen sijaan on paljon enemmän kannattajia kuin Halla-aholla,...

Sillä ei ole mitään merkitystä ensi kesänä Jyväskylässä. Tai ensi ek-vaaleissa, koska muut suomalaiset eivät äänestä persuja.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Hoitakoot Perussuomalaiset oman putiikkinsa. Minä ei ainakaan siihen puutu siihen mitenkään.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Miksi Pyrrhoksen sotaretki on jäänyt historiaan. Historia kertoo, että eräs hänen kaupungin valtauksensa epäonnistui, kun sen asukkaat - miehet ja naiset - nousivat katoille puolustamaan kaupunkiaan kivin ja keihäin.

Phyrrhos kuoli erään naisen katolta heittämän kiven iskuun. Siis hänet oli väärin tapettu ja siitä termin arvovaraus.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Itse asiassa Pyrrhoksen voitto juontaa juureensa Ausculumin taisteluun Apuliassa ( Italiassa ) vuonna 279 ea. Taistelu käytiin Roomalaisten ja Pyrrhoksen ( Epiroksen kuninkaan) joukkojen välillä. Pyrrhoksen joukot voittivat taistelun mutta niin suurin tappioin että hänen sanotaan patahtaneen " Vielä yksi tuollainen taistelu ja olen mennyttä."
Pyrrhos kuoli kun hän aloitti sodan Antigonas II Gonatasin Makedonia vastaan ja valloitti suuria osia maasta. Hän kääntyi sitten Kreikan suuntaan ja yritti valloittaa Spartan mutta joutui perääntymään jolloin hänen joukkonsa joutuivat taisteluihin Argoliksen tasangolla Antigonas Gonatasin joukkojen kanssa uudestaan. Kun molemmat armeijat tunkeutivat Argoksen kaupunkiin yhtä aikaa syntyi katutaistelu jossa Pyrrhos kuoli. Tuskin jonkun naisen heittämän kiven takia.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

"Kun molemmat armeijat tunkeutivat Argoksen kaupunkiin yhtä aikaa syntyi katutaistelu jossa Pyrrhos kuoli. Tuskin jonkun naisen heittämän kiven takia."

Grimbergin Kansojen historian mukaan, Pyrrhos kuoli kaupunkitaistelussa, kuten kommentissani kerroin. Grimberg kuvaili paheksuen Pyrrhoksen kuolin tapaa naisen heittämästä kivestä häpelliseksi. Ajan tapojen ja käsitysten mukaan, kunniallinen kuolema olisi ollut taistelu miekoin mies miestä vastaan.

P.S. Pyrrhoksen voitto - fraasin yhteydessä puhutaan myös saavutetuista voitoista sekä omista raskaista tappioista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset