Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Näin kohut olisivat jääneet syntymättä

 

Iltalehden liikkeellepanema Pääministeri Sipilän esteellisyys, vol. 2, on hajottanut mielipiteet melko lailla kahteen leiriin ja välimaasto on pudonnut jonnekin tavoittamattomiin. Eräänlainen ajankohtainen maahanmuuttokeskustelun jatke ja näköispatsas siis.

IL:n mopo laukkasi sen suhteen, että se onnistui paisuttelemaan asian aivan kohtuuttomaan mittaluokkaan. Chempoliksen sopimus oli tehty jo aikoja sitten ja kyseessä oli enää vain muodollinen julkistamistilaisuus. Sipilän lähipiirien omistukset olivat muutaman prosentin luokkaa eikä missään päättävissä elimissä edes oltu ko. yhtiössä. Jäi kertomatta tämän tason olennaisuudet.

Näillä seikoilla IL:ä ruoskiva vastapuoli ratsastaa pitkälle.

Politiikassa on aina mukana kuitenkin eräs keskeinen elementti, mikä on kaikkien poliitikkojen syytä ottaa huomioon, mikäli haluaa nostetta uralleen. Niin on, jos siltä näyttää, on Urkin suuhun laitettu viisaus, joka kantaa hyvin tänäkin päivänä. Muualla päin maailmaa ei tarvitse näyttää edes tuonkaan vertaa jääviltä kuin Sipilä nyt, niin tulee jo lähtöpassit ministerin pallilta. 

Sunnuntain Ilkassa tätä kertasi päätoimittaja Satu Takala kolumnissaan ja samoilla jalanjäljillä oli maahanmuuttokriitikoiden ja vastikkeellisen sosiaaliturvan kritisoijana meritoitunut Sakari Timonen. Ja moni muukin. Timonen toki summasi aika kiitettävästi linkkeineen tätä Sipilän kujanjuoksua, mikä nyt ei missään nimessä oikein kaksiselta näytä.

Poliitikoissa elää turhan usein aina kunnallistasolta valtakunnan ykköspaikoille erittäin huono pelisilmä median suhteen. Media nähdään vain omien agendojen edistäjänä uutisoinnin kautta ja pienikin kritiikinpoikanen on jotain tarkoitushakuista ajojahtia. Etelän media on käsite kepulaisessa mytologiassa, eikä lainkaan imartelevassa merkityksessä.

Molemmat jääviysuutisoinnit, sekä YLEn että IL:n, olisi pystynyt aivan helposti välttämään muutamalla simppelillä keinolla, jonka avuttominkin lehdistöavustaja olisi osannut Sipilälle kertoa. Täysi avoimuus omistuksien suhteen, jokainen medialle lähetettävä sähköposti avustajan tarkastettavaksi ja lähisukulaiset pois pääministerin töihin liittyviltä matkoilta ja tapahtumilta.

YLEn aikaan saama Pääministeri Sipilän jääviydet, vol. 1. olisi näillä ohjeilla jäänyt syntymättä, mikä olisi todennäköisesti johtanut siihen, että IL:n kohu olisi kuivunut, ellei nyt aivan kasaan, ainakin huomattavasti luonnollisempaan kokoluokkaan. Niin simppeliä.  

No, jos vaikka ensi kerralla kokeiltaisiin mennä näillä eväillä. Jäisi palstatila muille teemoille vapaaksi.

Tämä julkisuuden hallinta ja kohujen minimointi muuten vain vaatisi pääministeriltä yhden merkittävän teon. Hänen pitäisi hankkia itselleen lehdistöavustaja, kuten esimerkiksi ulkoministeri Soinilla ja muutamalla muulla ministerillä on. Tällä hetkellä sellaista avustajaa ei ole.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Metka juttu muuten. Pääministerihän on jo avannut omistuksensa täysin (paitsi kertonut tarkkaa summaa, mikä tuntuu olevan suurin harmituksen aihe). Siitä huolimatta täällä puheenvuoropalstallakin on suureen ääneen vaadittu Sipilää vihdonkin avaamaan niiden vakuutuskuoriensa sisältö.

Niin, mitäs niiden sisällä taas onkaan? Nuuskaa ja olutta ainakin, tietää Iltasanomat kertoa.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-200000500475...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Metka juttu onkin se mielipide ero kun ne tahot jotka hyötyy Bioenergiasta ja ne tahot jotka maksaa sen ,onkin niin suuret.

Vähän samaan tapaan kuin tuulivoimaloissa.Edm. tukiensaajat on tyytyväisiä,veronmaksajat ei.

Missään ei ole kerrottu miten "intia-kauppoja" tullaan tukemaan verokirstusta.
Mutta ympäristöministeri joka vastaa myös maataloustuista ,onkin kas kummaa Kepun K.Tiilikainen. Ministeriöt yhdistettiin sopivasti avo-kontorissa-15 tämän hallituksen aikana.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Marja-Liisa Kalkela on palannut entistä terhaakkampana kommentoimaan hallitusta ja pääministeri Sipilää/keskustaa käsitteleviä kirjoituksia. Viimeisin näyttö yllä. Olisiko aika vaihtaa levyä ja yllättää lukijat, jotka hänen kommenttejaan viitsivät lukea, ihan uusilla tiedoilla.

Timo Ekman, kiitos asiallisesta kirjoituksesta.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Minä tuskin olen vaikuttanut kielteisesti tuohon osallistuvien mielipiteisiin.
On hyvä kaivaa syvemmältä mistä se kielteisyys johtuu.
Kysehän on kansan rahoista. Apilanlehdenvihreillä laseilla katsottuna ei asiat siitä muutu.
Eläkeläinen ja -68 lähtien puolueton.En kumartele porvareille enkä vasureille.
Mielipiteitäni ei ohjaa mikään jäsenkirja.Ovat aivan omia ja seuraan mitä politiikassa tapahtuu.
Niin eduskunnan kuin EU sivuilta,asiakirjoista.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Voisin melkein uskoakin puolueettomuuteesi. Ellet siis iskisi aina kimppuun vähäiseenkin kuviteltuun demareiden arvosteluun.

Jostain syystä se on aina porvareiden vika. Mikäli siis keittäjää uskoo.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #5

No otetaan vaikka tämän hallituksen toimet työllisyyden kohentamiseksi.esim.KIKY-sopimuksella (kiristäen leikkauksien uhkavaatimuksella )

Kikyn vaikutus
VM--16
Työllisyys/KIKY-sopimus
- Paketin vaikutuksesta työllisyyden arvioidaan kasvavan n. 35 000 hengellä perusuoraan
nähden 2020-luvun alkuun mennessä (vaikutukseen liittyy merkittävää epävarmuutta).

Ei taida Sipilän vatuloinnilla onnistua 78% työllisyystavoite?
Ellei siihen lasketa 0 eurolla työttömien työhön pakottamista tukiaan vastaan.

Mutta helpotukset yrityksille ja leikkaukset palkansaajilta on jo kuitattu.Eikä niitä ykskään hallitus tule enää purkamaan.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #25
Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

kommentti Kalkelalle:
Tyypillistä opposition kirjoittelua, hallituksella/hallituspuolueilla ei ole mitään positiviista saavutusta.
Eipä suuremmin tulevaisuutta suomelle rakenna, kaiken mahdollisen arvosteleminen. Vielä kun rakentavia, toteuttamiskelpoisia vaihtoehtoja ei ole esittää.
Samanlaista kuin Hesarin "talousasiantuntijan". Jos rahaa tarvitaan lisää, nostetaan veroja ja jos verotus tuntuu liian korkealta, niin sitten otetaan lisää lainaa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #7

Muistatko miten "rakentavasti" Perus-Kepu keskusteli edellisellä kaudella?

Vähissä ne oli edm.vaihtoehdot asioiden korjaamiseksi mitä Vanhasen,Kiviniemen hallitukselta jäi.

Lehmanlama,EU Kreikkojen,Islantien ym.kriisit,Nokian jätti irtisanomiset ,Vienti ei vedä vieläkään. Brexit,Trumb,korot ym. miksi sijoittajat ei sijoita eikä yritykset työllistä ,ei niille nyt voi Sipiläkään mitään.

Kannattas lukea muutakin kuin Suomenmaata. esim.Ulkomaalaisia talouslehtiä.
Mikä on tämänkin hetkinen tilanne.

Jos rahasta on pulaa niin onko rahanjakaminen maatalous.ja yrityksien tukien nostoihin silloin varaa?
Paljonko veikkaat että valtio menettää verotuloja kun perintöveroa poistetaan Koneen,Vallilan,Paulingin,Fazzerin,Hartwallin,Abloun perillisiltä?

Katetaanko se velalla kun vienti ei vedä? ½ milj. työttömän palkoista ei tule veroja.
700 000 on työvoiman ulkopuolella +eläkeläiset.

JK.Kun vielä on korkokokeilu menossa ja pienillä koroilla on pelattu muutamien päätöksestä.Kukaan ei tiedä miten siinä käy.Koska ennen ei koskaan ole tuota tehty.

Eduskuntaan on valittu 200 hoitamaan maan ja kansan asioita .Yhdessä.
Valtapeli Hallitus vastaan opposito ei sitä tee.
Jos pääasia on vain puoluetukien suuruus ja äänien kalastelu.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Niinpä, Sipilä olisi voinut heti alunperin varmistaa selustansa ja ottaa esteellisyyssäädöksetkin huomioon jättämättä niitä oman harkintansa varaan, sillä olihan pääministerikin briefattu:

Näin oikeuskansleri perehdytti pääministerin esteellisyyssäädoksiin – Katso diat!

Ohjeet löytyvät myös internetistä, jos Juha Sipilä on unohtanut, millaisissa tapauksissa jäävätä itsensä.

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/nain-oikeu...

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Kyse onkin tulkinnasta. Eihän edes oikeusasiamies osannut suoralta kädeltä sanoa mitään varmaa Sipilän esteellisyydestä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Mieluitenhan tulkinnanvaraa ei pitäisi jättää. Uutisten mukaan oikeusasiamies antaa lausuntonsa Sipilältä saamiensa lisäselvitysten jälkeen aikaisintaan tällä viikolla.

http://yle.fi/uutiset/3-9395844

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Juuri noin mitä Seija kirjoitti.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kirjoitus on tietysti sinällään asiallinen, mutta menee siihen sarjaan, jossa hyökkäyksen uhrille annataan jälkikäteen hyviä neuvoja siitä, kuinka olisi välttänyt hyökkäyksen. Vähän niin kuin puskaraiskauksen uhrille kerrottaisiin, että ei olisi pitänyt mennä sen-ja-sen puiston kautta pimeään aikaan. Ne neuvot varmasti ovat usein ihan ajateltujakin. Moisessa neuvomisessa vain on se ikävä puoli, että siitä jää sellainen kuvan, että loppujen lopuksi vika oli hyökkäyksen kohteeksi joutuneeksi. Itse hyökkääjä, hyökkääjän syyllisyys ja mahdolliset motiivit jäävät sivuasiaksi tai unohtuvat kokonaan.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Some on nyt siirtynyt syyttelystä jälkiviisastelun aikaan. "Sipilä suosi sukuaan" on muuttunut muotoon "näin Sipilän olisi pitänyt toimia jotta pöljinkin toimittaja olisi osannut kirjoittaa asiaa".

Laillisuusasiat ovat Suomessa laillisuusvalvojien ja oikeuksien harteilla. Spekuloinnista ja pöljien agitoinnista voi syyttää vain mediaa, johon somekin pitää lukea.

Blogissa pitäisi ehkä kertoa kuinka toimittajien ja tavan kansan olisi pitänyt toimia tässä kohtaa jotta ällistyttävän typerältä kohuruljanssilta olisi vältytty.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Lehdistövapaus. Olla vallan vahtikoirana.Tuoda kansan tietoon asioita päätöksen teossa.
ME veronmaksajat olemme heidän "työnantajansa"!

JK. Kun "putki-Paavo" teki sopimusta tuosta,oliko puolueet kurkkusuorana metelöimässä mediassa? "Lipposen" omasta hyödystä.

Muuttuko se "hyöty" nyt Kepun PM ja energiaministeri Rehn jotka-16 sopi EU Viron/Suomen kaasuputkeen tukia?
Työllistikö se Lipposen sopimus yrityksiä ja palkansaaja täällä?

Käyttäjän PasiKarlsson kuva
Pasi Karlsson

Yksi huomio onistuksiin !
Jos Sipilän lapset omistavat nyt reilu 5%. Heidän omistus Sipilän Intian vierailun aikana oli yli 10% !

Fortum ja Taaleri saivat yhdessä 56% Chempoliksesta 10/2016 tehtyä sijoitusta vastaan. Tällöin muiden osakkaiden omistukset laimenivat tuon 56% ! Vai saiko Sipilän lapset erikoiskohtelun osakemyynnissä ja jos niin miksi ?

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Asiaa on käsitellyt myös prof. Eija Mäkinen HS:
Julkisoikeuden professori pääministerin yrityskytköksistä HS: Sipilä tuskin esteellinen http://www.hs.fi/politiikka/art-2000005044870.html

Asiaa puitiin pitkään myös ketjussa US: Suomenmaa, Sipilä ja journalistinen media, Valtteri Aaltonen http://valtteriaaltonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Lopputuloksena em. ketjussa Terrafamen asiassa oli, että sillä ei ollut merkitystä lopputuloksen kanssa jääväsikö Sipilä itsensä vai ei. Terrafame olisi aina saanut avustuksen.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

"...lähisukulaiset pois pääministerin töihin liittyviltä matkoilta ja tapahtumilta"

Tähänhän Osmo Soininvaara puuttui omassa tekstissään. Että miten Chempoliksen muille osakkeenomistajille (95 %) poisjäänti olisi selitetty.

Jotenkin vaan arvostan sitä, että Suomen etu edellä mennään, joka on mittaluokkia isompi asia kuin se, mitä jotkut ammattiloukkaantujat asiasta mahtavat ajatella.

Kuinka iso este maamme nostamiselle on tämä julkinen poliittinen ja median rälssi, joka on varsin tietämätön talouden perusperiaatteista. Tai vaikka tietäisi, niin esittää asian opportunistisesti väärässä valossa, sen minkä herravihainen tossunkuluttaja haluaa kuulla.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Oliko Tuulivoimalatuet mitenkään vihr.-kepun hyöty ?

Kun nyt kuiskailevat että PS tekee vasurit ja hyppää kesken pois nostaakseen kuntavaaleihin kannatustaan.
Olisko Vihreät tyrkyllä hallitukseen ? Nuolemalla hallituksen toimia ja pääministerin toimia?

Käyttäjän MikaPeltokorpi kuva
Mika Peltokorpi

Eli kun Sipilä sijoittaa 2011 Chempolikseen 750 000 € (saa 8% osuuden sitä vastaan) lapset nostavat 2016 lopulla ...

(Chempoliksen varmistettua 110 miljoonan euron voimalakaupan isänsä pääministerinä johtamalla vienninedistämismatkalla ja valtionohjausministerinä valtionyhtiö Fortumin Chempolis-injektion jälkeen Chempoliksen arvon noustua 2011 tasosta kaksinkertaiseksi ja yrityksrn ollessa vielä alkuvuodesta 2016 kassakriisissä)

... euromääräisesti lähes saman verran (n. 3%) omistustaan ulos Chempoliksesta ja heille jää (tammikuu 2017: 5,25%) yhä talteen vielä vajaan miljoonan euron potti tarkoittaa tämä sitä, että Sipilän jääviyttä ei tässä asiassa tarvitse tutkia?

Tämä ei toki ole osoitus siitä, että mitään rikollista olisi tapahtunut, mutta mielestäni syytä tutkia kynnys on ehdottomasti ylittynyt. Lisäksi sijoittajana minäkin kotiuttaisin voittoja tässä tilanteessa: sijoituksen arvo tuplaantunut ja volatiliteetti korkea mm. 20 miljoonan euron omarahoitusosuuden uupuessa tuosta 110 miljoonan euron kaupasta ja ainakin valiolliset rahoitusratkaisut ovat yrityksen nykytila huomioisen mahdottomia, eli Chempoliksen pitää saada rahoitus tähän hankkeeseen joko omistajiltaan tai kovan rahan markkinoilta (ei halpaa ainakasn jos esim. Fortum ei asetu näiden lainojen takaajaksi).

Risto Salonen

Tutkiville journalisteille uusi tutkimuskohde: pörssiyhtiöiden sisäpiiriläisten täysi-ikäiset lapset, sukulaiset ja naapurit näin ensialkuun. Negatiivisia tai positiivisia tulosvaroituksia ennen tehtyjen kauppojen selvittely.

Niistä voisi löytyä juttua jos jonkinlaista. Vai onko Sipilä niin helppo kohde eikä tällöin astuta väärille varpaille.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Blogisti on oikeassa ihmetellessään, miksi Sipilällä ei ole ilmeisesti edes lehdistöavustajaa. Pääministeri tarvitsisi ehdottomasti myös jonkun juristin lähelleen varoittelemaan täydellisistä hölmöilyistä, joita on jo päässyt tapahtumaan suorastaan jatkuvalla syötöllä.

Liikemies-päministerille ei missään tapauksessa sovi valtionyhtiöiden valvonta ja ohjailu. Hän joutuu kaiken aikaa hankaliin tilanteisiin, koska on siirtänyt bisneksiään lapsilleen ja lähipiirilleen.

http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/229478...

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Kiitos mutta itse valitsisin mieluummin verorahoilla yrittäjää leikkiväksi henkilön joka on oikeasti perustanut menestyvän yrityksen. Bisneksissä menestymättömän ei pitäisi päästä oikeastaan edes eduskuntaan, sen verran merkittävä asia talous hyvinvoinnille on.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pekka Pylkkönen, #22.
Kyllä työtä tekevän kansan edustajien eli kansanedustajien pitää päästä tehokkaasti valvomaan kaverikapitalistien lurjusteluja. Ei ole kohtuullista, että kahdeksan monimiljardööriä on kaapannut haltuunsa tässä matoisessa maailmassa yhtä paljon mammonaa kuin puolet ihmiskunnasta.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #23

Ja Sipilä ei mielestäsi ole työtä tekevä? Hän lienee kontribuoinut hyvinvointiyhteiskuntaan enemmän kuin kaikki vasemmalla olevat kansanedustajat yhteensä.

Puhe on halpaa mutta missä ovat ne tarkoittamasi "työtä tekevän kansan edustajat" kun pitäisi tehdä sitä.. työtä?

Kahdeksan rikkainta omistavat toki paljon (yritysten osakkeita, ei esimerkiksi viljaa jota syödä), mutta suuri osa maailmasta elää kädestä suuhun ilman omaisuutta. Se ei tarkoita että kahdeksan rikkainta omistaisivat merkittävää osaa maapallon resursseista.

Ne joiden omaisuus on välillä 100.000-1.000.000, eli luokkaa tavallinen suomalainen asunnonomistaja, omistavat enemmän kuin ne joiden omaisuus on yli miljoonan.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Vilkaises miten "onnistuneesti" yritysjohtaja myi yrityksensä. Liekö kovin kaksinen taito "taloudenhoidossa"ja liike- elämässä..

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Bisnesmies-pääministerin ei pitäisi antaa hoidella omistusohjausta. Hän voi silloin hoidella liian helposti asioita omaan pussiin ohi kilpailijoiden.

Toimituksen poiminnat