Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Kaksi maailmankuvaa

YLEn sekasotku ei ota laantuakseen. Vastakkain näyttävät olevan tietty hienotunteisuus ja kohtuullisuus (YLEn johto suhteessa poliitikkoihin) ja tiukemman otteen angloamerikkalaistyylinen toimituskunta (Eronen, Vuorikoski & kumpp.).

YLEn vastustajille tämä on nitroglyseriiniä koneeseen. Vuosikausien mekastus YLEn sensuurista sai tälläkin erobuumilla oman alleviivauksensa morkkaajien silmissä, vaikka kyse on aivan normaalista toimituksen johdon ja alaisten välisistä näkemyseroista, mitä ovat kaikki työpaikat ja alat täynnä.

Tämän päivän yksi kestomantra Suomessa tuntuu olevan tuloerojen kasvusta huolestuminen, vaikka ne ovat maailman pienintä luokkaa. Jos poliitikot haluavat jotain yhteiskunnan sisällä nousevaa eroa kansalaisten välillä korostaa, voisi se olla pikemminkin medialukutaidon ja yleinen median seuraamisen tason romahtaminen osalla väestöstä.

Vanhemman väen kanssa kun juttelee päivän polttavista asioista, heillä on usein opittu kyky nähdä otsikoiden ja artikkeleiden taakse. Heiltä kuulee nasevia kommentteja haastateltavien ruumiinkielestä televisiossa ja kommentit sun muut keräävät mielipidettä sekä puolesta ja vastaan, aivan perustellustikin.

Sitten on tämä hieman nuorempi väki, jolta puuttuu kärsivällisyys, yleistieto, halu ja perään aivan mitä sattuu sivustoja lähteinä ruokkimassa omia ennakkoluuloja ja -asenteita.

Jos maailma 1) rakentuu YLEn pääuutislähetykseen, Kymmenen uutisiin, omaan maakuntalehteen ja kaupunkilehtiin sekä muutamiin aikakausilehtiin ja Hesariin, se ei voi kohdata millään lailla maailman 2) kanssa, joka rakentuu MV-lehteen, 10 äärimmäiseen FB-ryhmään ja Suomi24:ään ja pariin kaupallisen tv-kanavan viihdeohjelmaan sekä muihin kevyemmän viihteen nettisivustoihin.

Käyn itsekin aika ajoin hyvin outoja keskusteluja siitä, mistä pitäisi kirjoittaa ja eritoten miten pitäisi kirjoittaa. Keskustelijana on poikkeuksetta humalainen mieshenkilö, jolla on oikeastaan kaikki journalismin perusteet kateissa. Ihan sellaisetkin, jotka normaalilla lehden lukemisella pitäisi olla arkijärjelläkin tajuttavissa.

Mediakasvatuksen merkitystä peruskouluissa tuskin voi liiaksi korostaa. Ei Brexit, Trumpin puun takaa tuleminen, Jytky, Venäjän trollaus lännen nettisivuilla ja ties mitkä yllättäjät tulevaisuudessa ole minkään oudon sattuman tulos.

Kaikkien noiden yksi elementti oli mutkien raju oikominen, suoranainen valehtelu ja väitöskirjan kokoisten ongelmien kuittaaminen lyhyellä lauseella. He, jotka edustavat maailmankuvaa 2), joka maassa toki omat pseudomediansa, ovat noiden ilmiöiden ydinrunko ja noiden ilmiöiden yhteiskunnallinen merkitys on todennäköisesti niin valtava, että tuloerojen kaksinkertaistuminenkaan Suomessa ei pääsisi edes lähelle sitä.

Maailmojen 1 ja 2 välistä eroa pitäisi saada pienennettyä – ihan maailmanlaajuisestikin. Siinä haastetta poliitikoille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Niko Sillanpää

Vastakkain ovat punavihreä vihjailu ja valeuutisointi (jota edustavat mm. Vuolteenaho ja Erola) sekä työnantahan direktio-oikeus (Jääskeläinen).

Politisoituneen roskan puskeminen ei ole minkään työnantajan valvollisuus, halusivat työntekijänsä mitä tahansa. Mikään firma ei myöskään ole demokratia, jossa johdon täytyy nauttia työntekijöiden "luottamusta".

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

On tietysti mahdollista, että puhut Salla Vuolteenahosta ja Jan Erolasta, mutta todennäköisempänä pidän, ettet tiedä, mistä puhut. Ylestä eronneet ovat Jussi Eronen ja Salla Vuorikoski.

Niko Sillanpää

My bad täältä Salzburgista. Vaikka sanottakoon, että ainakin Jan Erolan ideologinen maisema on vähintään yhtä vastenmielinen ellei jopa vastenmielisempi kuin 1/4-kaimansa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #7

Erosen maisemasta en tiedä mitään. Puheena olleessa kysymyksessä Erosen ja Erolan näkemykset olivat tasan päinvastaiset: Erola asettui kannattamaan Jääskeläisen jäähdyttelylinjaa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Mielenkiintoinen kommentti Eroselta Iltalehdessä: "Ensimmäiset kuukaudet sujuivat hyvin, mutta viime keväänä alkoi tulla vaikeita juttuja Nuorisosäätiön tutkimisessa."

MOT-ohjelma on pariin otteeseen käsitellyt Keskustan Nuorisosäätiön kiinteistökauppoja ja epäselvyyksiä. Sen verran kupruja on mahdollisesti tehty, että viranomaisetkin asiaa tutkivat.

Jäikö asiasta tuomatta jotain esille, ainakin uutisissa pidettiin Keskustan vastuu säätiöstään lähes pimennossa lukuunottamatta pientä mainintaa keskustataustaisuudesta. Keskusta ei muuten jostain syystä ottanut mitään kantaa tähän asiaan - tai sitten heiltä ei saa kysyä.

http://yle.fi/uutiset/3-9252179

Käyttäjän HenriJrvi kuva
Henri Järvi

Ihminen uskoo sitä mikä tukee hänen maailmankuvaansa. Ja sen taas taitaa määräätä hänen historiansa. Mitä tulee taas mediaan niin tutkimalla alalla työskentelevien tulotason, niin voimme todeta sen että mikä luokka dominoi yhteiskunnallista keskustelua ja mikä luokka on tuon keskustelun ulkopuolella. Eli tälläkin foorumilla todennäköisesti heijastellaan keskiluokan tai ylemmän keskiluokan maailmankuvaa, tuskin köyhemmän kansanosan.

Käyttäjän ReijoVuorento kuva
Reijo Vuorento

Lieneekö maailmankuvia tosiaan vain nuo kaksi vai onko sittenkin enemmistö jostain tuolta väliltä. Esim. Venäjä uutisointi on jo edennyt siihen pisteeseen että jos jotain positiivista sanoo, niin on trollituksen uhri - ja vielä tietämättään. Otetaan vaikka Aleppo. Ensin taistellsan 4 vuotta raakalaismaisesti ja nyt kun tämä sota raakalaismaisesti lopetetaan, oikea maailmankuva sen tuomitsee epäinhimillisenä. Mitä ilmeisimmin myös tuo ykkösmaailmankuva on täynnänsä osatotuuksia. Jos sen omaavat kuitenkin poikkeuksetta kuvittelevat ymmärtävänsä maailman "oikein" - ja samalla niin, että iso osa porukkaa ei sitä omakseen koe, niin kysyntää syntyy muunlaiselle maailmankuvalle. Ongelma mielestäni on se, että tällä hetkellä dialogi on vaikeata - myös "oikean maailmankuvan omaavien tulisi pohtia näkemyksiään kriittisesti.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Aika monta maailmankuvaa sisältyy alustajan kahteen. Onko ihan huomaamattomuutta vai aitoa oikeistolaista pohjalaisuutta samastaa kaksi kahtiajakoa:

A1: tietty hienotunteisuus ja kohtuullisuus vastaan A2: tiukemman otteen angloamerikkalaistyyli
B1: laatumedian maailmankuva vastaan B2: valemedian maailmankuva

Sananvapauttaan puolustavat ammattitoimittajat vastustavat hienotunteisesti sananvapauden kieltäviä pomojaan, mutta tämä tiukempi tutkivan journalismin tyyli ei tietenkään liity valemediaan. Eronen ja Vuorikoski tulivat Yleen MTV:stä eivätkä MV:stä.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Etkö näe hyvinvointierojen kasvulla mitään yhteyttä siihen,että on olemassa ryhmä/ kokonainen sukupolvi suomalaisia,jotka " lukevat" " uutisia" vain MV - lehdestä ja joiltain Facebookin " mediapalstoilta"?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kysymys on sananvapaudesta. Kaksi Ylen toimittajaa on sanoutun irti talosta. He eivät sietäneet sitä, että vallanpitäjät ovat ryhtyneet määräilemään, mitä Ylessä saa sanoa - oli totuus millainen hyvänsä. Arvostan suuresti noita suoraselkäisiä journalisteja.

Suomen Kuvalehti on puolustanut hienosti sananvapauden asiaa tämän Yle-Sipilä-kriisin aikana. Kirjoitin tuoreimpaan lehteen (SK 50/2016) tällainen arvion:

Koska Ylen uskottavuus on todella joutunut kriisiin (SK 49/2016), journalistien on syytä ryhdistäytyä. Maailman sananvapauden ykkösmaan toimittajakunnan ei ole lupa jäädä pääministerin tossun alle. Yle ei ole pääministerin tiedotusväline niin kuin Juha Sipilä näytti ainakin jossakin vaiheessa uskovan. Yle on Suomen kansan etujen ja mielipiteiden tulkki. Siksi sitä valvoo eduskunnan eikä hallituksen käsityksiä välittävä hallintoneuvosto. Ja siksi oli arveluttavaa, että hallitus painosti Yleä kurjistamalla sen rahoitusta poistamalla Yle-veron indeksikorotuksen.

Media on ollut täsmälleen oikealla asialla pitäessään pääministeri Sipilää tulisilla hiilillä hänen taloudellisista sitoumuksistaan. Niistä ei ole ollut tarpeeksi tietoa. Nyt kovan kärvennyksen jälkeen saatiin lisää tietoa, mutta ei vieläkään riittävästi. Meidän on tiedettävä, millaisia firmoja noissa Sipilän vakuutuskuorissa liikkuu. Pääministerihän voi päätöksenteollaan hyödyttää juuri kyseisiä yhtiöitä.

Koska me emme voi valvoa vakuutuskuorien sisältöä, tällainen rahoitusinstrumentti on pääministerille sopimaton. Vakuutuskuori on mahdollinen väline tavallisille kansalaisille. Mutta pääministeri ei ole tavallinen kansalainen. Hänet on pantu hoitamaan koko kansan eikä vain omia talousetujaan.

Pääministerin suku ja lähipiiri on myös otettava syyniin. Kyllä oman perheen suosiminen päätöksenteossa on myös korruptioon kuuluva toimenpide, jollainen ei sovi aitoon demokratiaan. Oligarkiat ovat erikseen.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Hillitse hieman niiden tulisien hiilien hehkua. Ilta-Sanomat (kieltämättä poikkeuksellinen media tutkivaan journalismiin) otti jo selvää mitä niiden Sipilän vakuutuskuorien takana on. Nuuskaa ja olutta, kuulemma.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#10
Juuri niin. Sananvapaudesta on nimenomaan kysymys. Irtisanoutunut toimittaja kertoo, että keskustalle ja pääministerille epäedullisia ohjelmia on hyllytetty. Se on selvää sensuuria.

Siplä yritti vaikuttaa sähköpostiviesteillään toimittajiin - se on painostusta, ottaen huomioon Siplän aseman ja Ylen riippuvuuden valtiovallan rahoituksesta. Ja hän onnistuikin, sillä päätoimittaja kielsi jatko-ohjelmien valmistelun Siplästä ja uhkasi toimittaja Stilleriä potkuilla. Selittelyllä asia ei muuksi muutu.

Asia on huomattu maailmallakin, sillä uutinen painostusyrityksestä kiertää maapalloa.

Kuten Hjallis Harkimo on esittänyt, Ylen johto pitäisi vaihtaa. Muutoin luotamus Yleen ei palaudu.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pekka Pihlanto, #12.
Juuri noin asia on. Tilanteen vakavuus tulee ilmi siitä, että iltapäivälehdet kirjoittavat etusivun lööppijuttuja Ylen toimittajien ero(tta)amisesta ja toimitusten karmeasta ilmapiiristä.

Ylen uutisista ei tätä nykyä saa luotettavaa tietoa Sipilästä.

Jos Suomi haluaa säilyttää asemansa sananvapauden ykkösmaana, järeitä ja nopeita toimia tarvitaan.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #13

Juuri näin. Luottamus on mennyt.

Käyttäjän PerttiRinne kuva
Pertti Rinne

JSN:n journalistin ohjeiden 8. ja 11. määrittävät hyvin selvästi, millä tavalla sananvapautta pitäisi käyttää. Ylen journslistinen johto toimii näiden ohjeiden mukaan, mutta "paljastusjournalismia" kannattavat toimittajat katsoivat parhaaksi lähteä, mikä on hyvä asia.

Toimituksen poiminnat