Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Jotain aivan uutta mediakentällä

 

Pitkäaikainen harrastukseni, median seuraaminen ja analysointi, tuotti taas kesään mennessä tutut luvut levikintarkastuksen suhteen. Liki kaikki sanomalehdet painelevat pakkasen puolella ja muutamat pienet paikallislehdet vain taistelevat yleistä trendiä vastaan pienellä nousulla.

Aikakausilehtien kentässä tilanne oli jo vähän mystisempi ja toiset lehdet vain porhalsivat ylöspäin ja toiset tasaista alamäkeä.

Yksi aikakausilehtien ylöspäin kipuajista oli Suomen Kuvalehti. Noin prosentin verran edellisvuoteen verrattuna, mutta kumminkin.

SK:n nousulle on varmasti monia syitä. Laatulehden maine on varmasti yksi niistä, mutta tämän hetkinen hinnoittelukin tuntuu sangen houkuttelevalta. 10 € kuukausimaksun hinnalla saa näköislehden ja laajan nettisivujen käyttöoikeuden.

Todellisena helmenä on kuitenkin SK:n koko arkisto 100 vuodelta digitaalisessa muodossa. Melkoinen kulttuuriteko kaiken kaikkiaan SK:lta.

Historian penkominen on Suomessa melkoisessa nousussa. Historiallisia aikakausilehtiä on maassamme aimo nippu ja henkilökohtaisella tasolla sukututkimuskin on kovassa nosteessa.

SK iski lehtiensä digitalisoinnissa niin oikeaan paikkaan kuin olla ja osaa.

Vaan pieni parannusehdotuskin olisi tarjolla.

Pelkkä sanahaku ei tuota osumia kovinkaan kauas menneisyyteen. Vain vuoteen 2013 SK:n mukaan, mutta muutamat kokeilut tuottavat tuloksia jo vuosituhannen alkupään vuosiin saakka. Mene ja tiedä onko arkiston digitalisointi päällä kaiken aikaa.

Itseäni ainakin kiinnostaisi lukea vaikkapa Liimataisen kolumneja SK:n arkistosta. Nimimerkin Liimatainen takaa löytyy tasavaltamme pitkäaikaisin presidentti Urho Kaleva Kekkonen. Olisi mielenkiintoista peilata hänen nimimerkkinsä takaa kirjoittamia kirjoituksia hänen julkisiiin ulostuloihinsa.

Veikko Huovisen novellejakin olisi mielenkiintoista lukea myös, sillä niitäkin SK:n arkistojen kätköistä löytyy.

Jos SK pystyisi laajentamaan sanahakunsa koko lehden historiaa koskevaksi sekä esimerkiksi kategorisoimaan juttutyyppejä jollain järkevällä tavalla helposti löydettäväksi, olisi huikea historiallinen aarreaitta jokaisen esillä aivan nimellisellä hintaa. Hinta ja laatu eivät mediamaailmassa nykyominaisuuksillakaan ole oman mittapuuni mukaan koskaan kohdanneet näin hyvin kuin SK:n tapauksessa, mutta lehtiarkiston lopullinen digitalisointi hakutoimintojen kautta veisi lehden käyttökokemuksen uusiin sfääreihin.

Tällä hetkellä juttujen penkominen menneiden vuosikymmenien lehtiarkistosta on niin valtavaa hakuammuntaa, että siihen ei tunnu aika mitenkään päin riittävän. Kymmenen vuodenkin penkominen tarkoittaa yli 500 numeroa. Jos jokaiseen numeroon käyttää vain 5 minuuttia aikaa, kymmenen vuodenkin penkominen vie aikaa työviikon verran jo. Ja kun kukaan ei käytä kaikkea vapaa-aikaansa SK:n arkiston parissa, niin jo 2 tunnin päivittäisellä penkomisellakin pelkkinä arkipäivinä yhden vuosikymmenen penkominen veisi kuukauden verran noinkin ylimalkaisella lukemisella.

Koskahan esimerkiksi Hymy oivaltaa käyttää tätä samaa kikkaa. Lehden riveissä palveli aikansa mediapersoona Veikko Ennala, joka nosti Hymyn aikanaan valtavaan supersuosioon. Tommi Liimatta toi Ennalan tuotantoa laajempaan julkisuuteen julkaisemalla hänen lehtikirjoituksistaan kaksi muhkeaa kokoelmateosta.

Nuo luettuani ja noista intaantuneena olen aina silloin tällöin penkonut divareita ja etsinyt vanhoja Hymy-lehtiä Ennala mielessäni.

Alibillakin olisi varmasti osansa annettavana tämän tyyppisessä markkinoinnissa, sillä vanhat rikokset jaksavat kiinnostaa ihmisiä jatkuvasti. Raisa Räisänen ja muut kadonneet ovat tasaiseen tahtiin otsikoissa keltaisessa lehdistössä.

Ja omistaako Herlin myös paperisen Uuden Suomen arkiston? Voisiko niitä valikoivin osin digitalisoida ja yrittää kaupata?

Ja keille kuuluvat vanhojen jo kuopattujen lukemistolehtien oikeudet? Lehtiä kun kuolla kupsahteli 60-70-luvulla alvariinsa. Voisiko olla jonkinlainen liiketoiminnan paikka näiden lehtien retrofiilistelyllä?

Media elää sitä omaa tunnettua murroskauttaan ties monettako vuotta. SK:n arkiston digitalisointi on jotain sellaista, mitä media on pitkään odottanut ja jolla tilaajakannat oikein markkinoituna voidaan saada yli vuosikymmenen laskun jälkeen uudelleen nousuun.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Onhan tuota yritetty aikaisemmin Tietokonelehden puolella digitalisoida kaikki lehdet. Joitakin pystyi lukemaan, mutta sitten kun haluaa kaivaa arkistosta kaiken, piti maksaa kokonaisen vuoden ja lehtimäärät päälle semmoiset xx-summan. Rajoituksia niiden lukemisissa oli.

Tietokonelehti meni niin alas kuin lehmänhäntä ja rupesi suoltamaan selviä mainoksia artikkeleihin ja otti mukaan niitä tietotekniikkaan kuulumattomia aiheita, niin ei halunnut enää yrittää tilata jotain roskaa.

Esimerkiksi mPC tarjosi samaa artikkelia kuten myös Tietokonelehtikin, ne olivat aivan identtisiä sisällöiltään ja ainoa väite oli "Tietokonelehden laboratorio" ja "mPC:n laboratoria".

Sitten paloi käämit, kun aikaisemmin oli samoja toistuvia artikkeleita ja joku nyt viimeistään valehtelee rankimman kautta.

Mutta olisi se ihan mukavaa lukea, jos vain kohtuuhintaan saisi selailla ihan kaikki arkistot alkuperäisestä loppuun asti.

Suomen Kuvalehti oli aikanaan hieno laatulehti, nykyään tuntuu sekin menneen alas.

Jukka Mäkinen

Helsingin Yliopistolla pitäisi olla arkistokappale kaikista Suomessa julkaistuista painotuotteista. Tuon kaiken digitoiminen hakutoiminnoin olisi sopiva akateeminen projekti, ja siihen voitaisiin käyttää julkista rahoitusta. Työkalut ovat jo olemassa. Google on jo skannannut 25 miljoonaa kirjaa.

Tuo olisi jo siitäkin systä hyvä tehdä, että digikopiot voidaan tallettaa useampaan fyysisesti erillään olevaan paikkaan turvaan mahdollisilta katastrofeilta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset