Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Pokémon Stop

Pokémon Go -kännykkäpeli on vetänyt Suomeakin uuteen asentoon. Viime viikolla seurasin tilannetta yksi ilta Seinäjoella Mission Cafén terassilta Lakeuden ristin kupeessa.  En voinut sille mitään, mutta jonkinlainen sci-fi leffan fiilis hieman tuli, kun seurasin keskustan ja Aalto-keskuksen maisemaa kunnon panoraamalla.

Lyhyelläkin katselmuksella löytyi 5-6 eri ihmisryhmää, jotka seurasivat katse naulittuna puhelimiaan kuin jonkinlaiset zombiet. Kulttisarja Walking Dead käväisi mielessä.

Aluksi ajattelin, että joku maailmanlaajuinen liikuntapalkinto tälle pelin luojalle pitäisi antaa, kun saa tenavat ja vähän vanhemmatkin pois ruudun ääreltä liikkeelle elävään maailmaan.

Löysin kolikon toisen puolen kuitenkin nopeasti.

Perjantaina sattui näet jotain pysäyttävää. Pari teinilikkaa tuli illalla Jopoillaan aseman laiturialueelle katseet naulittuina älypuhelimiinsa. Kuulin sivusta kuinka taas jahdattiin jotain digitaalista hahmoa.

Toinen likoista katseli ykköslaituria ja tokaisi, että nyt kun junaa ei näy, hänpä hakee kakkoslaiturin puolelta jonkun hahmon. Siitä suit sait sukkelaan vaan aidan yli toisen kiskoparin ylitse kakkoslaiturille ja saman tien takaisin samoja reittejä ykköslaiturille.

Sopii kysyä, että minkälaisia rajoituksia peliin on ylipäätään luotu? Lehdistä on saanut lukea kuinka jo nyt on menty kielletyille alueille vääriin kellonaikoihin. Milloin huvipuistoissa, milloin hautausmailla.

Nuo nyt ovat vielä kohtuu pieniä harmin aiheita, mutta vastuukysymyksiä aletaan varmasti penätä, jos pääradalla joku 12v. poitsu jää junan alle Pokémon-jahdissa. Ja Iltalehtikin osoitti uutisessaan kuinka nuori poika juoksi risteysalueella jonkun hahmon perässä. Autoilija sai laitettua ajoissa liinat kiinni, mutta näin ei aina tapahdu. Enemmän kriittinen paikka maantie on kuin joku hautausmaa tahi Linnanmäki.

Ja tämän lisäksi onhan Suomi täynnä muitakin kiellettyjä alueita. Kaikki varuskunta-alueet ovat esimerkiksi tällaisia alueita, samoin toista tuhatta kilometriä pitkä itärajamme rajavyöhykealue. Koskakohan saamme lukea ensimmäisen itärajan ylittäneestä teini-ikäisestä Pokemon-jahtaajasta?

Ja samaten aivan hengenvaarallisia paikkoja ovat esimerkiksi sähkön jakelukeskukset. Voiko näiden aitojen sisäpuolella olla Pokémoneja?

Hei, sinä karttapohjan luoja eli Google sekä pelin luoja, herätys! Eikö joitain varoalueita voi luoda, mistä näitä digitaalisia hahmoja ei voi löytää? Esimerkiksi maanteille ja rautateille kymmenen metrin turva-alue. Ihan simppelistä turvallisuuskysymyksestä on kuitenkin kyse ja aivan varmasti nykytekniikalla toteutettavissa.

Näyttää siltä, että Pókemon-villitys ei ole ihan näillä näppäimillä laantumassa. Koulujen alkuunkin on vain muutama viikko enää. Jonnekin tämän päivän yhteiskuntaopin tunnille soisi opetussuunnitelmaan lisäyksen siitä, miten Pokémon Go pelissä soisi toimivan tässä päivässä.

Pelin luoja puhuu peitellysti laajennetun todellisuuden pelistä, missä yhdistyvät virtuaalimaailma ja todellisuus.

Laajennetussa todellisuudessakin 160 km/ h. ajavan junan jarrutusmatka on kilometrin luokkaa eikä se voi väistää ja sähkölankojen jännite ei vähene pätkäkään riippumatta siitä ollaankaan laajennetussa todellisuudessa vai ei.

Siinäpä opettajille, pelin laatijoille, vanhemmille, pelaajille ja meille kaikille muille vähän miettimistä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän tuomaspetri kuva
Tuomas Leppiaho

Pelissähän toimitaan Nianticin aiemman pelin, Ingressin, paikkatiedoilla. Nykyiset stopit ja gymit noudattavat pitkälti kyseisen pelin paikkoja jotka ovat pelaajien itsensä luomia (ja sittemmin pelin tuen hyväksymiä). Nykyiselläänkään Pokémoneja ei tunnu ilmestyvän ns. vaarallisille paikoille, kuten valtateille, suurille tieliikennesilloille ja muuntamoille, vaikka niitä niiden läheisyydessä voikin olla. Tietynlaiset Pokémonit tykkäävät ilmestyä tietynlaisten alueiden läheisyyteen (kuten sähkötyypin Magnemite ja Voltorb sähköön liittyvien alueiden lähelle, Chansey sairaaloiden lähelle ja näin edelleen), mutta kertaakaan en ole kuullut, että nämä Pokémonit olisivat olleet varsinaisesti vaarallisella alueella.

Peli tarjoaa myös riittävän etäisyyden näiden Pokémonien ja Pokéstoppien sekä Gymien hyödyntämiseen, joten näille alueille ei ole varsinaisesti edes pakollista mennä (”oikeissa” mittayksiköissä suunnilleen kymmenisen metriä). Niantic ei ole se taho jota syyttää, mikäli pelaaja asettaa itsensä vaaralliseen tilanteeseen jahdatessaan Pokémoneja, ja peli vannottaakin pelaajiaan säilyttämään tietoisuutensa ympäristöstään monsterijahdin aikana. Leikkejä on aina viety sellaisille alueille jotka eivät ole lähimaillekaan turvallisia, joten tämän(kin) pelin osalta tulisi painottaa enemmän vanhempien opetuksellista ja kasvatuksellista vastuuta lasten turvallisesta liikennekäyttäytymisestä ja liikenne-etiketistä kuin pelin kehittäjien syyllistämistä pelaajien vastuuttoman käytöksen johdosta.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Ja kunhan talvi koittaa, niin eiköhän pahin villitys lopu. Ei Ingressiäkään jaksanut moni pakkasilla pelata.

Käyttäjän JarmoPulkkinen kuva
Jarmo Pulkkinen

Kaikille vain kypärä pakolliseksi myös sisätiloihin, voi vaikka törmätä seinään.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Mikään pokemoni ei vaadi että kohdalle kävellään, jos poke luuraa aidatulla piha alueella niin sen yleensä saa kaapattua aidan toiselta puolenkin.

Ja ainoa mistä tämä kohu pelin ympärillä kertoo on että vanhemmat eivät enää opeta lapsillensa laisinkaan itsehillintää.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Vaan kun se liikkuminen on se iso juttu tuossa. Cheatenginet yms on niitä varten, jotka ei pelaa.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Tulee mieleen aikoinaan pidetty saunomisen MM jossa piti nennä niin pitkälle että venäläinen kuoli ja suomalainen juuri selvisi hengiasä.

Sitten vasta tajuttiin mitä hölmöläisen hommaa kisa oli. Eikä kisoja ole sen jälkeen järjestetty.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Tämänhän ratkaisisi Google Glassin tyyppinen kasvoille asetettava näyttö, jonka avulla pelaajan ei tarvitsisi tuijottaa kännykkää, vaan näkisi eteensä.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

AR-lasit ovat vasta tulossa pian. Lisätyllä todellisuudella on monia potentiaalisia hyödyllisyyksiä, joita ei nyt saada.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Timo. Muutama päivä sitten joku nettilehti uutisoi kahdesta teinistä, ketkä haahuilivat rajalla ja rajavartijat pidättivät heidät pokemon-pelin takia.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

"Hei, sinä karttapohjan luoja eli Google sekä pelin luoja, herätys! Eikö joitain varoalueita voi luoda, mistä näitä digitaalisia hahmoja ei voi löytää? Esimerkiksi maanteille ja rautateille kymmenen metrin turva-alue. Ihan simppelistä turvallisuuskysymyksestä on kuitenkin kyse ja aivan varmasti nykytekniikalla toteutettavissa"

Argh, vähän kuin syyttäisi veitsien valmistajaa liian terävästä veitsestä tai auton valmistajaa liian nopeasta autosta, rakennuttajaa liian korkeasta talosta, vain ja ainoastaan koska itsensä vahingoittaminen on mahdollista näillä, väärinkäytettyinä ja vahingossakin.

Lähtökohtaisesti jokainen on vastuussa itse omista tekemisistään, paitsi jenkkilässä, missä voi sitten aina jotakuta muuta syyttä, vaikka Suomessakin jo merkkejä tästä.

Itse kutsun tätä maailman tyhmenemiseksi, aina kun joku vaatii toista ottamaan vastuuta omista tekemisistään, tai niinkuin tässä, lapsien tekemisistä, kun vanhemmilla on kiire tehdä omia juttujaan.

Pokemonit sun muut pelit tulee ja menee, moni vaarallisempi asia pysyy huomattavasti pidempään.

Käyttäjän JariKorpela kuva
Jari Korpela

Tätä ei lähtökohtaisesti voi suoraan tuohon verrata, koska pelissä saat palkinnon siitä että menet kielletylle alueelle (mikäli siis pokemon tms on kielletyllä alueella). Tämä on eräänlaista yllyttämistä. Terävän veitsen valmistus ei yllytä itsensä puukottamiseen tai viiltelyyn, eri asia olisi jos viiltelystä saisi jotain virtuaalista viiltelyrahaa veitsen tekijältä, jolloin jotkut varmaan sitäkin tekisivät :)

Lähtökohtaisesti kaikki ovat vastuussa itse tekemisistään kuten sanoitkin, ja se on täysin paikkaansa pitävää ja olen siitä täysin samaa mieltä. Silti, näistä hölmöimmistäkin yksilöistä pitää pitää hieman huolta, ettei yhteiskunnan tarvi sitten heitä verorahoin hirveässä määrin sairaaloissa paikata.

Pelin tekijän sivuilla voi onneksi raportoida vaarallisia tai kiellettyjä paikkoja, jolloin ne tarkastetaan ja tarpeen vaatiessa poistetaan.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Käsittämätön peli, jota pelataan kävelleen kevytväylillä, pyörän satulassa ja ties missä vaarallisissa paikoissa hortoillen. Kun katselen näitä naama kännykässä kulkijoita ja napit korvissa kulkijoita, tulee sääli tyhmyyttä, miten he ovat tällaiseen koukkuun menneet.

Ei, kun metsään vain ja syviin luonnon puistoihin ja pois silmistä ja mielestä. Tai järven pohjiin; kai ne sinnekin sukeltavat kännykkä naamallaan.

Kukaan ei ole ajatellut tuon hölmöyden vaarallisuutta.

Käyttäjän TommiPohjolainen kuva
Tommi Pohjolainen

Niin kylmältä kuin kuulostaakin, niin jos joku on sen verran tyhmä että jää auton alle Poke-jahdissa, niin vika on omien korvien välissä tai kasvatuksessa. Motocross tappaa ihmisiä, vuorikiipeily tappaa ihmisiä, jopa suomalaisten rakastama jääkiekko tappaa ihmisiä. Mutta ennen kaikkea tyhmyys tappaa ihmisiä. Kaiken kaikkiaan ei siis kannata olla tyhmä.

Ja ennen kuin joku vetää lapset puheenaiheeksi, niin palataan vuoteen 2012, jolloin kävelin 12-vuotiaana Game Boy kädessäni koulusta kotiin. Jos en katsonut autotietä, niin odotin paikallani suojatien edessä. En jäänyt auton alle. Ja äidin opettamat liikennesäännöt ovat mielessä kun lähden Pokemon GO:n kanssa liikkeelle.

Joten opettakaa lapsillenne vastuuta. Opetelkaapa itsekin vastuuta. Ihan kaikki maailmassa ei ole korporaatioiden vika.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Pokemon on massaviihde ilman mitään urheilutavoitetta. Se kuuluu samaan kategoriaan kuin rillipäinen nuori rouva käynnistää lumipeitteisen auton ja sitten kännykän, joka roikkuu vääntyneen niskan kanssa korvalla koko ajon aikana auton lasit pimeänä tai ehkä pieni reikä tuulilasissa. Miten tällaiset vanhemmat osaavat opastaa lapsia edes alkeellisimmissa asioissa.

Kun tänään katselin Hatanpään arboretumissa näitä pokelaisia - 80 % kävelijöistä (nuoria) oli naama kiinni kännykässä ja napit korvissaan hortoillen sinne ja tänne välittämättä mistään yhtään mitään.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

H.K:"Pokemon on massaviihde ilman mitään urheilutavoitetta."

Urheilua nyt mitenkään suuremmin väheksymättä, toteaisin kuitenkin sen ettei ehkä kaiken olekaan tarkoitus olla _urheilua_. Itse näkisin jo sen hyvänä asiana, että nuori/vanha/keski-ikäinen kävelee kilometrikaupalla, tekee se sen sitten kännykkää tuijottaen, tahi napit korvissaan.

Toi "rillipäinen rouva vääntyyneen niskan kanssa" oli jo jotain niin paksua, että ihmettelen miten toiset ovat voineet elää noinkin pitkään. (kun kuvasta näyttäää).

PS pysyttele vaan "senior adviserina", älä laajenna nuorisoon.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Näyttää ottavan koville pokemonin arvostelu, jonka jo alustaja teki. Toivoisin todella, että se kiellettäisiin julkisilla paikolla ennen useampia ruumisautoja.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Tampereella, laajan kaupunginpuiston, Arboretumin, työntekijät ovat ihmeissään, miten maailma on heidän kannaltaan muuttunut muutamassa viikossa. Heillä täytyy olla silmät ja korvat joka paikassa, kun he liikkuvat koneillaan puistossa, kun pokeilla ei niitä ole. Vähälläpiti tilanteita on päivittäin.
Vastuu päälleajosta, kun on työntekijällä.

Toimituksen poiminnat