Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Vihreät jytkyn äärellä?

Puoluegallupit ovat eläneet vinhaan vaalien jälkeen. Käänteisessä suhteessa ovat menneet persujen ja demarien kannatukset. Valistuneet arvaukset lähipiirissänikin ovat arvioineet, että demarien omaa ansiota ei paalupaikalle pääsy ole pelkästään ollut, vaan persujen munimisella on tullut pitkälti sitä ansiotonta arvonnousua. Muut ovat suuria senkin vuoksi, että toiset ovat rähmällään, on politiikan kuolematon viisaus myös.

Yksi puolue elää tällä hetkellä pitkälti omin ansioin gallupnostetta. Kyseessä on Koijärven lepikoista lähtenyt Vihreä liike. Oma arvonnousunsa toki vihreilläkin kumpuaa politiikan yleisestä polarisoitumisesta. Persut ovat lyöneet niin kovan kiilan monessa suhteessa politiikan arvomaailmaan, että jo protestoimallakin osa kannatuksesta selittyy, sillä vihreät ovat selkeästi kauimpana persujen arvomaailmasta. Ja tietysti oppositiostatus omaa nostetta antaa.

Jos nykyinen gallup-kannatus realisoituu tulevissa eduskuntavaaleissakin sitten joskus, on 11-12 % kannatus omanlaisensa miniatyyri-jytky, jota voi hyvillä mielin tuulettaa.

Ellei kuitenkaan ennenaikaisia eduskuntavaaleja tule, on vihreillä 3,5 vuotta aikaa miettiä, miten tekisivät sen suuren harppauksen isojen joukkoon Arkadianmäellä, sillä ovi on jo lupaavasti raollaan sinne suuntaan.

Muutamia suuntaviivoja voisi antaa vinkkeinä isojen joukkoon pääsemiseksi.

  1. Demokratiassa ei ole tarkoitus saada kaikkien ääniä, mutta olette kannatuksen suhteen kohdanneet poliittisen lasikaton, ellei kannattajakuntanne koulutustaso ja asuinympäristö ala monipuolistumaan. Kolumnisti Aarno Laitisen vinoilu siitä, että Vihreä liike elää yliopistojen kahviloissa ja siitä noin 10 km. säteellä, ei ole edelleenkään aivan kaukaa haettu poliittinen realiteetti. Kuntavaalilistoissakaan ei näy juuri AMK-tutkintoa heikompaa oppiarvoa. Akateemisuus, kouluttuneisuus ja kaupnkilaisuus paistaa läpi koko kannattajakunnan.
  2. Ihminen hakee myös äänestäessään vertaistaan. Opettajat äänestävät opettajia, sairaanhoitajat sairaanhoitajia, naiset naisia jne. Jos ehdokaskunta on 3 vierasta kieltä sujuvasti puhuvaa maisteriskosmpoliittia, ei ääniä kovin äkkiä revitä AKK:n hirsikurssilta.
  3. Kaksilla korteilla pelaaminen tulee saattaa jossain kohtaa päätökseen. Viime kuntavaaleissa oli vaalikonevastauksien perusteella niin huikea revitys oikeisto-vasemmisto –akselilla, että kyse oli enemmän asukasyhdistyksen jäsenluettelosta kuin poliittisesta puolueesta. Suosittelen maltillista oikeistolaisuutta. Siellä lepää säntillisesti äänestävä suuri keskiluokka.

Missä olisi se vihreiden oma AKK:n käynyt putkimies, joka kursailematta laskettelisi hyväntahtoista murretta? Sellainen oma Konsta Pylkkänen joko katuvaloverkoston sisä- tai ulkopuolelta, joka ei haikailisi mitään linkolamaista ekofasismia ja duunareiden työpaikoilla leikkivää äärivihreitä kokeiluja?

Hänellä särkisi sen poliittisen lasikaton.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (57 kommenttia)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Mistäs löytyy Vihreän liiton aktiivi, joka haaveilee jotain linkolamaista ekofasismia? Mitä ovat duunarin työpaikoilla leikkvät äärivihreät kokeilut? Tämä on usein kuultu veritulppasukupolven putkosten ja lokalaitisten esittämä ennakkoluulo, mutta eipä näy todenmukaisia esimerkkejä, että teollisten työpaikkojen väheneminen kahden viimeisen vuosikymmenen aikana johtuisi erityisesti suomalaisesta tai edes EUn vihreästä politiikasta. Vihreät on puolue, joka haluaa siirtää työn ja tuotannon ylös ja pois ja eteenpäin sellaisesta ajattelukuopasta, että ei Suomesta kannata mitään hevosta pienempää yrittää ulkomaille myydä, moni muukin on samoilla linjoilla. Onhan sitä talouspiireissäkin ihmetelty, kun SSS-hallituksen junttipuolueet haluavat naiset koteihin, koulutustason alas ja paluun sellukattiloiden aikaan. Ja monellakos puolueella muuten ylipäätään edes on maaseutuohjelma, saatika sellainen, jossa on muutakin kuin nykytilanteen tasolla jumittavaa edunvalvontaa ja etelän verorahojen rahtaamista heinähäkeittäin tyhjenevään sysi-Suomeen?

Kävisköhän täälläkin välillä kirjoitteleva maajussi ja munataksimies Mikko Välttilä sulle kelpaavasta AKK-vihreästä? No hänkin tosin on kekseliäs pienyrittäjä - joita muuten Vihreissä aktiiveissa ja kannattajissa on huomattavan paljon.
http://mikkovlttil.puheenvuoro.uusisuomi.fi

Niko Sillanpää

On melkoisen sama, mitä vihreät valitsevat strategiakseen, koska kannatuksen nyanssit ratkeavat siihen, onko talous paremmalla tolalla 3+ vuoden päästä kuin nyt. Ei kepun nousullakaan ollut mitään tekemistä kepun politiikan kanssa. Samoin sdp nyt.

Käyttäjän timoekman kuva
Timo Ekman

Kylmää realismia tämäkin. Eli jos talous sakkaa, niin onko vihreillä se kultainen mahdollisuus silloin? Ja jos talous nousee, se lasketaan hallituksen ansioksi on se sitten sitä tai ei ja vihreiden läpimurto jää näkemättä, vai?

Risto Laine

Jos Talous sakkaa, niin toki se voi olla näin. Se voi myöskin olla viimeinen läpimurto.

Niko Sillanpää

Pikemminkin, että onnistuuko hallitus selittämään odotettavissa olevan aneemisen kasvun hyväksi suoritukseksi (vs. talouden supistuminen) ja onko kasvuprosentti riittävä, että tarvittava sisäinen devalvaatio jää johonkin 10-15%:iin päätösten suhteen etupainotteisesti.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #6

Siis senkö takia oppositio (sdp, vihreät ja kommunistit) haraavat kaikkia uudistuksia vastaan, että talous pysyy alhaalla ja seuraavissa vaaleissa saisivat jytkyn?

Tapani Lahnakoski

On se kummallista, että tuo jytkyn kasvu ei ole vielä kovempaan kiitoon lähtenyt, kun YLE toimii ilmaisena äänitorvena mainostamalla "vihreää" unelmaa täysin kritiikittömästi jokakäänteessä.

Käyttäjän timoekman kuva
Timo Ekman

Nuo em. seikat estää sen, mitä mainitsin. Ja toinen seikka on toki se, että niin halpaan populismiin eivät siinä mitakaavassa sorru kuin persut, joten sekin estää haksahtamisen. Eikä se korkeasti koulutettujen puolueelle oikein sovikaan jutella aivan mitä sattuu löysiä.

Käyttäjän ArtoNurmi kuva
Arto Nurmi

Mutta kyllä monen mielestä juuri Vihreiden julkitulot ovat lähes pelkästään populistisia ja suorastaan katteettomia. Luvataan kymmentä hyvää eikä "oikeastaan kenenkään tarvitsisi saada vähemmän". Kaikille kansalaispalkka ym. Mistäs rahat, sitä ei tarvitse tietenkään uskottavasti kertoa. Mihin "halpaan populismiin" PS sortuu, ovat ottaneet hallituksessa ehkä jo vähän turhankin paljon sitä kuuluisaa vastuuta.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Niin tyhjiä ja utopististisia ovat vihreitten taloudelliset ulostulot olleet, Samoinkuin heidän ympäristöpolitiikkansa, joka Suomelle todella kalliiksi näyttää tulevan. Ei oikein jaksa noihin nykyistä enempien lankeavan.
Vaikka ei sitä koskaan tiedä, olihan Tarja Halonenkin kaksi kautta presidenttinä!

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Eipä ole sinullakaan tyypillisiä ennakkoluuloja kummempaa esittää.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Sanoo näsäviisastelija. Tuolla asenteellahan niitä ennakkoluuloja puretaan. Yliopistopiirien ulkopuolella vihreät ovat vitsi. Puolue, joka uhraa uhanalaisia lintuja tuulivoimatariffien nimeen.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #14

Melkoinen vitsi argumentiksi Vihreitä vastaan tuo linnut ja tuulivoima. Kissat, liikenne ja vaikka mitkä muut tuhoavat lintuja moninkertaisesti enemmän.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen Vastaus kommenttiin #25

Ja vihreät varmistavat että loputkin lähtee? Eikös teidän pitänyt katsoa että ne eivät tuhoutuisi?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #30

Tollot uskovat, kun kaikenmaailman ääntenkuulijat ja salaperäisten värähtelyjen tuntijat huutavat, että lintukuolemat ovat jotenkin erityisen kamala ongelma juuri tuulivoiman kohdalla- ja samalla he hyysäävät kissoja ja ajelevat autolla. Eli otahan selvää suuruusluokista ja tule sitten huutelemaan. Samalla voit kertoa mitä itse teet - tai kannattamasi poliittinen suuntaus tekee - lintujensuojelun eteen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #33

"tuntijat huutavat, että lintukuolemat ovat jotenkin erityisen kamala ongelma juuri tuulivoiman kohdalla- ja samalla he hyysäävät kissoja ja ajelevat autolla."

Ainoastaan todellinen järjen jättiläinen pystyy kirjoittamaan näin analyyttista tekstiä. Joku tyhmempi olisi olisi mukahuomannut massiiviset tuet joita tuulivoimaan sijoitetaan.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #34

Joku vielä tyhmempi ei näköjään huomannut, kuka nämä lintukuolemat otti esiin. Se en ollut minä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Maatalöus luomuksi ja energia tuuleen, niin väestö alkaa vähenemään, kun ulkoatuontia ei ole vara maksaa.

Juha Merisaari

Vaalien merkitys vähenee samaa tahtia kun valtion velka kasvaa. Kreikassa on viimeaikoina äänestelty usein.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Mistä koulusta AKK on lyhenne? Yleissivistän itseäni.

Käyttäjän timoekman kuva
Timo Ekman

Aikuiskoulutuskeskus. Löytyy vähän joka kaupungista nykyisin. Siivojia, raksatyyppejä ym. kädentaitajia kouluttavat usein. Opistoasteen tutkintoja maksimissaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ai, minä luulin, että tarkoittaa ammattikorkeakoulua. Sekavia nämä lyhenteet.
Mitä varten ammattikoulu on pitänyt muuttaa aikuiskoulutuskeskukseksi.
Onko "keskus"-koulutus joku oppiaste?
En ole huomannut, että vihreissä, ainakaan puolueen päättäjissä olisi mitään Koijärven hengestä tallella.

Tapani Lahnakoski Vastaus kommenttiin #17

Se on varsinainen harrastus muuttaa näitä koulujen nimityksiä hienommiksi ja hienommiksi. Opistot muutettiin ammattikorkeakouluiksi. Samalla ainakin matematiikkataidot romahtivat, syytä en tiedä.

Porvoonseudulta löytyy sellainenkin kummajainen kuin sivistyskeskus, jota muualla nimitetään peruskouluksi.

Koijärvihenkistä johtoporukkaa ei todellakaan vihreissä ole. Johto vaihtui stalinistien valtapoliitikkoihin jo 80-90-lukujen vaihteessa eikä tyyli ole muuttunut.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #19

Ei 80-90-lukujen vaihteessa enää mitään "stalinistejä" ollut.

Tapani Lahnakoski Vastaus kommenttiin #20

Ei niin, kun olivat jo vihreissä Satu Hassin johdolla. Samaa porukkaa kuitenkin.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #19

Jaaha, stalinismikortti. Sen heittäminen kertoo kyllä Lahnakosken tietämyksestä enemmän kuin Vihreistä.
Mutta joo, Vihreät ei tavoittelekaan niiden ääniä, jotka yhä Stalinia muistelevat.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #26

Vihreys ei oikeastaan olekaan stalinismia vaan honeckerilaista DDR-sosialismia, jonka arvot pohjaavat ääriprotestanttiseen lahkolaisuuteen: kieltäymys, askeesi, usko parempaan maailman kuoleman jälkeen, herkeämätön naapurikyttäys yhtenäisen uskon varmistamiseksi.

Vihreydellä on ollut hyviäkin hetkiä kuten lähtö hallituksesta Rosatomin vuoksi. Toivo meni kuukausi sitten, kun Ville Niinistö johti joukkonsa Vasemmistoliiton siivellä Stubb-noitavainoon. Oliko Kaikkivaltiasta Verottajaa huijattu, tunnusta syntisi!

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #32

15 kansanedustajaa ja ja yhä nousevan kannatuksen saavuttanut n. 30v ikäinen liberaali, pääosin koulutettujen ihmisten yleispuolue -> lahkolaisia? Merkillistä logiikkaa.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo Vastaus kommenttiin #32

Aivan, Marcus Wolff arkkitehtinä, DDR:n kyvykkäin mies historiansa aikana.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Jos idealismiin perustuvalla politiikalla vielä joskus on jotain realistista käyttöä, niin vihreillä on silloin täydet mahdollisuudet vielä joskus yltää vahvaankin kasvuun. Tosielämän realiteetit näyttävät tällä hetkellä kuitenkin siltä, että idealismille ei juurikaan ole tilaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mikä mielestäsi on idealismia? Sekö että puolustaa todellisia arvoja kuten luontoa. Josta tosin vihreätkään eivät näy juuri välittävän.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Selvennetään tuota kommenttiani nyt vaikka siten, että pehmeisiin arvoihin kuten nyt vaikkapa luontoarvoihin perustuva politiikka on jäänyt ja jää jatkossakin kovien arvojen jalkoihin. Nykyisessä insinööriyhteiskunnassa elämme numeroista ja numeroilla.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #21

Mitä varten luonto olisi jotain "pehmeätä" arvoa.
Raha se vasta löysä arvo onkin: muuttuu arvaamattomasti ja saattaa jonain päivänä häipyä taivaan tuuliin. Rahan arvo on olemassa vain korviemme välissä.
Kohtapuolin voimme olla sen kovan todellisuuden edessä, että pitäisi elää pelkillä numeroilla ja mitoilla kun elinehdot on tuhottu.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #23

Luontoarvot näkyvät juuri vihreiden hokemassa ilmastomme lämpenemisessä,tuulimyllyjä joudutaan ydinenernialla lämmittämään.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #36
Juhani Piri Vastaus kommenttiin #37

"Ekolokinen ja ympäristöystävällinen" vesivoima tappaa enemmän. Vesivoima tekee aivan karmeaa tuhoa ekosysteemissämme. Kyllä tuulivoimaloihin kuolee lintuja.. Suomalaisella innovaatioilla varmaan saataisiin aikaiseksi lintuturvallisia tuulivoimaloita (minulla on takataskussa jo pari ideaa). Toisaalta tuulivoimalla ei ratkaista energiavajetta ja sen eroei lukemakin on aika säälittävä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #40

Mikä hiton energiavaje? Paljon vähemmälläkin tultaisiin toimeen.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #41

Mistä vähennetään? Lisää työttömiä? Kotitalouksiltako?

Vähemmällä toimeen tulemista voi kokeilla. Nykyisin omakotitaloissa on usemmiten 25a tai 35a pääsulakkeet. Kerrostalohuoneistoissa 20a melkousein. Ne ketkä haluavat tulla vähemmällä toimeen vaihdattavat 10a pääsulakkeet. Kun onnistuu elämään polttamatta näitä on energiankulutus tippunut merkittävästi. Se on helppoa. Katsoo vain, ettei laita hellan kaikkia levyjä yhtäa aikaa päälle ja miettii missä järjestyksessä pistää kahvinkeitintä sekä pesukoneita. Muu jatkuvasti päällä oleva kulutus pitää myös miettiä. Valojen sammuttamisella ei nykyään ole oikeastaan suurtakaan merkitystä normi kotitaloudella. Niin muodikkaat ja ympäristöystävälliset maalämpöpumput voi kärrätä kaatopaikalle. Kesäkuumalla mukavat ilmastointikoneet piitää sammuttaa, kun alkaa tekemään ruokaa tai keittelemään kahvia. Ainakin jos samalle vaiheelle ovat kytkettyjä.

Mutta todellinen kokeilu on helppoa. Vaihda pääsulakkeet pienemmiksi ja katso miten käy.

Tietenkin ilman energiansäästön mahdollistavaa tekniikkaa kulutus olisi ollut jo melkoisen paljon suurempaa. Mikäli suomesta ei olisi saatu siirrettyä paljon teollisuutta ulkomaille olisi meidän pitänyt rakentaa huomattavasti lisää energiaa tuottavaa kapaisiteettia.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo Vastaus kommenttiin #43

Niin, vaikka ei käyttäisi yhtään sähköä, perusmaksuissa aika suuri ero. Sähkönsiirtomaksu on epävirallinen kartelli, mistä ei joudu oikeuteen vaikka kaikki tietävät sen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #43

Ei todellakaan tarvita kaikkea tavaraa ja suunnattomia tekstiilimääriä mitä valmistetaan.
Energia voitaisiin säästää esim. lopettamalla turhien nurmikoiden "hoito".

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #46

No tekstiilit taidetaan pääasiassa lennättää jo muualta. Nurmikot menee vielä nestemäisillä energian lähteillä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #47

Niinpä, vielä lennätetäänkin. Ongelma on tietenkin globaali.
Nurmikot ajellaan fossiilisilla polttoaineella, sitäpaitsi niillä usein hävitetään luontaista monimuotoista kasvillisuutta.

Tapani Lahnakoski Vastaus kommenttiin #48

Eiköhän nurmikot ja niiden ajelu ole niitä pienimpiä ongelmia pallollamme. Mihinkään mökkipihoille ei kuitenkaan sellaisia ole mitään järkeä rakentaa.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Itse kuulun kyseiseen puolueeseen ja jaan siltikin aika ison osan tästä kirjoituksesta. Erityisesti ehdokasasettelussa kouluttautuneisuus ja kaupunkilaisuus näkyy. Ja jos katsoo vaikkapa kuntavaaleja ja niitä kuntia ja kaupunkeja, joissa Vihreät ovat suuri puolue, kyllä ne ihan järjestään näitä meidän isoimpia kuntiamme ovat.

Uskon siihen, että Vihreät voi hyvinkin olla suuri puolue. Meillä Suomessa Vihreillä on vain kahtalainen painolasti. Toisaalta puolue nähdään usein juuri muinaisen ympäristöliikkeen suorana jälkeläisenä ja tällöin arvostellaan ja puututaan herkästi vaikkapa kaltaiseni liberaalin cityvihreän arvoja ja sanomisia. Toinen painolasti taas on se, että Suomi on kaupungistunut erittäin hitaasti ja meidän vaalijärjestelmämme suosii maaseudun ja pienempien vaalipiirien vanhojen puolueiden järjestelmää. Jos joku ottaa esiin Perussuomalaisten menestyksen niin kyllähän se on tapahtunut hyvin suurelta osin juuri SDP:n ja Vasemmistoliiton kustannuksella. Nyt virta näyttää olevan takaisinpäin.

Vaalitapaa tasapuolisemmaksi muuttamalla tasausäänten ja suurten vaalipiirien kanssa Vihreät olisi selkeä voittaja tässä uudistuksessa. Mutta voittajiin kuuluisivat myös todennäköisesti muut keskisuuret puolueet ja esimerkiksi Piraattipuolueella olisi ihan realistiset mahdollisuudet mahdollisuudet saada kansanedustaja suureen saliin. Keskustalle vaalipiirien uusjako taas olisi monella tapaa iso isku ja väitän ettei mene kauaakaan ennen kuin joku keskusta-aktiivi ehdottaa itsehallintoalueiden muodostavan uudet, vielä nykyistäkin pienemmät vaalipiirit.

Itse uskon vihreiden noustevan suurten joukkoon, mutta se ei tapahdu nopeasti. Se tapahtuu siksi, että Vihreät on osoittanut olevansa ylivoimaisesti eniten tulevaisuuden puolella.

Tuo talouspolitiikka-asia oli kyllä mielenkiintoinen pohdinnan kohta. Itse kun kuulun juuri siihen sekametelisoppavihreään porukkaan, joka uskoo hyvinvointiyhteiskunnan perusrakenteisiin, mutta samaan aikaan tahtoo vähemmän säätelyä ja byrokratiaa. Kun väliin mahtuu talousliberaalien ja perinteisten vasemmistolaisten koko kirjo niin on varmasti helppo nähdä tällaista ristiriitaa.

Vihreät on siitä hauska puolue, että jokaiselta löytyy sopiva syy inhota puoluetta. Toisten mielestä se on liian kaukana Linkolan ekofasismiaatteista, toisten mielestä taas liian lähellä. Toisten mielestä liian lähellä talousliberalismia, toisten mielestä vihervassareita.

Se mitä itse arvostan on vihreiden usko tulevaisuuteen, jonka aiemmin mainitsin. Usko koulutukseen, teknologiaan, tieteeseen, tutkittuun tietoon ja ihmisyyteen on sellainen sekoitus, johon minun itseni on helppo samaistua. Ja se on myös mielestäni ainoa tapa, jolla voimme oikeasti edetä eteenpäin.

Hyvä kirjoitus kaikkinensa monilta kohdin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minä arvostelen vihreitä "kestävän kehityksen" harhasta. Taloudellinen kasvu on aikoja sitten ylittänyt maapallon kestkyvyn, mutta silti vihreätkin hokevat kasvua ja kilpailukykyä samassa köörissä kun muutkin puolueet.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

No onhan nuo Vihreiden kyvyt jo muutamassa hallituksessa nähty, ei ne saavutukset nyt mitään hurraahuutoja aiheuta, tuo kataisen sixpack oli viimeisin surkuhupaisa näytös.

Yleensähän tässä vaiheessa tulee se kommentti, muttakun emme olleet hallituksessa yksin, tai jos olisimme saaneet yksin päättää jne. Nämä tulee vuorollaan joka puolueella kun hallituksessa on nautiskeltu.

Se valta on se mikä sokaisee yhtälailla Vihreitä, kuin persujakin nyt. Ei noissa pohjimmiltaan ole vallan suhteen yhtään eroa. Kun hallitukseen kerran pääsee, pidetään paikasta kynsin hampain kiinni ja ollaan valmiit kaiken maailman kompromisseihin.

Vihreiden talouspoliittisesta osaamisesta ei ole vielä mitään näyttöjä, sen sijaan linjaukset energiapolitiikassa ovat edelleen utopian ja unen rajamailla.

Oikeastaan toivoa voi, että kerrankin olisivat isompi puolue, niin sitten niihin oppositioissa esitettyihin huutoihin olisi pakko hallituksessa vastata. Yleensä siinä vaan käy juuri toisin, juuri koskaan ei oppositiopuolue ole mitään lupauksistaan pitänyt.

Samaa populismia se on nykyisillä oppositiopuolueilla, mistä ne persuja syyttivät, politiikka on tällaista leikkiä ja tyhmää äänestäjää viedään katteettomilla lupauksilla kuin pässiä narussa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Idealismi lienee Vihreille sekä vahvuus, että heikkous. Idealistisiin näkemyksien kimppuun on taantumuksellisten helppo käydä pilkkakirveineen. Toisaalta todellisuus on jo pelottavan usein osoittanut Vihreiden ennustaneen oikein tulevaisuutta. Siksi muiden on lähes mahdotonta loputtomiin pilkata Vihreitä, koska se sattuu vain omaan nilkkaan. Tässäkin ketjussa on jo useampi kommentoija, jotka ovat menettäneet uskottavuutensa vaikkapa ilmastonmuutokseen liittyvässä keskustelussa denialismillaan.

Vihreillä on tosiaan heikkouksiakin. Kovin moni olettaa, että politiikassa riittää, että on oikeassa tulevaisuuden suhteen ja että se pitkässä juoksussa palkitaan. Muistuttaa liiaksi suomalaista insinöörivetoista bisnestä, jossa keskitytään luomaan ylivoimainen tuote, muttei osata myydä sitä. Tämä lähestyminen toki puree koulutettuihin ja tiedostaviin ihmisiin, mutta sitä kohderyhmää ei riitä loputtomiin.

Politiikassa pitäisi pystyä viestimään järjen lisäksi vahvasti tunnetasolla. Jos Soinia voi jostain kehua, niin juuri tunneperäisen markkinoinnin hallitsemisesta. Ei vetoa kaikkiin, mutta siitä huolimatta Soini onnistui keräämään miljoonat säätiönsä tilille populistisella pyramidihuijauksella. Eivätkä kaikki vieläkään tajua tulleensa huijatuiksi. Tai eivät ainakaan myönnä sitä edes itselleen vaikka tajuaisivatkin.

Vihreiden tuleva menestys on kiinni siitä, miten hyvin puolue oppii markkinoimaan itseään ja organisoimaan kenttänsä tehokkaaseen vaalityöhön. Tuossa on onneksi valtavasti potentiaalia. Sen verran huono puolue on tuossa vaalityössä aikaisemmin ollut muihin suuriin verrattuna. Se onkin oma ykkösagendani Uudenmaan Vihreiden kehittämisessä. Saapi nähdä kuinka hyvin onnistutaan keräämään lisäpaikkoja tulevissa vaaleissa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kenttätyö se varmaan on se Vihreiden heikkous ollut verrattuna nyt suurempiin puolueisiin.

Yksi iso etu on myös mielestäni keskivertoäänestäjiä kalastellessa se, että Vihreät eivät ole oikeastaan ketään vastaan, eivätkä erikoisesti asemoituneet mihinkän vanhassa oikeisto-vasemmisto kentässä, nuoriin kaupunkilaisiin luulisi Vihreiden juuri vetoavan.

Tiedä sitten onko tuo asemoituminen pelkkä etu, voi se olla haittakin.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Vihreillä on loistava kenttätyön taso muihin verrattuna siellä missä kannatus on korkeaa. Se on vain aika pieni alue.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #42

Näin se on. Esimerkiksi Uudenmaan vaalipiirissä katetaan kunnolla Espoo ja Vantaa, mutta valtaosa Uudenmaan aktiiveista ei edes osaa nimetä alueen kaikkia kuntia. Saati, että niissä tapahtuisi tehokasta markkinointia. Kaupunkilaiset käpertyvät maantieteellisesti aika pieneen kuplaan, eikä tämä toki ole pelkästään Vihreiden ominaisuus. Isoilla puolueilla kenttäväkeä vaan on pienemmilläkin paikkakunnilla.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Olisi maalle suuri onnettomus, jos opposito (vasemmisto) pääsisi nyt takaisin valtaa.

Vihreiden pääsy takaisin valtaan on aina iso onnettomuus, olipa tilanne mikä tahansa.

Käyttäjän MarkkuJrvinen1 kuva
Markku Järvinen

Rikkidirektiivi. Asiantuntijat arvioivat, että rikkidirektiivi maksaa Suomelle 0,5-1 miljardia €/v. Henkilö ansaitsee 3500 €/kk ja maksaa siitä veroja 24% (840 €). Näitä veronmaksajia tarvitaan pelkästään rikkidirektiivin kattamiseksi vähintään 49600. Maksimissaan n. 100 000. Jos ansiot ovat 3000 €/kk, niin tarvittavien veronmaksajien lukumäärä on jo 78000-156000.
On sanomattakin selvää, että venäläisiin aluksiin ei EU:n virkamiehet nouse. Ruotsilla on länsirannikko. Baltian mailla junat. Onko Suomi taas kerran yksin tämän ongelman kanssa?
Myös Satu Hassi osaa laskea:
"Rajoituksilla säästetään vuosittain jopa 50 000 ihmishenkeä”, sanoi vihreiden europarlamentaarikko Satu Hassi. Hassi on joutunut käyttämään huomattavasti vaikeampaa matematiikkaa, kuin yllä esittämäni yksinkertaiset prosenttilaskut ja jakolaskut.

Aaron Reed

Rikkidirektiivi on voimassa myös Pohjanmerellä ja Englannin kanaalissa. Ruotsin rannikot ovat siis Suomen rannikoiden tapaan rikkidirektiivin alaiset. Ruotsista pääsee kyllä junalla Eurooppaan. Mutta koko Euroopan on huomattava, että nämä tiukat rajoitukset koskevat myös Pohjois-Amerikan mantereen merialueita. Nämä rajoitukset ovat alunperin Kansainvälisen merenkulkujärjestön (IMO) ajamia. Suomalaiset ministerit (Vanhasen hallituksista joku) nukkuivat silloin.

Katse on nyt suunnattava menneisyyden sijasta tulevaisuuteen. Rikkidirektiiviä ei enää passaa jäädä itkemään.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Vihreät on luonnollinen Labour-koalition jäsen. Kannattaa vaikkapa tutustua Ruotsin tilanteeseen. Ruotsin blokkivaalikäytännöstä olisi muutenkin paljon oppimista meille suomalaisille, jotka olemme jämähtäneet oikeille demokratioille outoon ja käsittämättömään "sekametelisoppahallituskulttuuriin".

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Tarvitaan onnetonta lapsenuskoa innostua näistä maallikkosaarnaajien paatoksellaan suoltamista näkymistä. Niissä kun ei muuta faktaa ole kuin lisää velkaa vaan ja uuden opposition kailottaessa näköalatonta hallitusohjelmaansa sylissään vuoden pari mittaisissa kokouksissa pyöritellen.
Voitte olla ihan varma, että Sauli Niinistö ei Suomen nousemista työstävää hallitusta nurin ala estämään. Sitä kun myös tukee edelleen suurin järkevä osa Suomen kansaa.
Tämä vihreiden valtakunnan harhaoppi kun menee punavihreän saarnaajien toimesta yhtä varmasti siihen osaan kansaa kuin mikä muukin söplötys aina ennenkin. Varsinkin nyt kun Hallitus on lopettanut asian selittämisen, kun demarit, ay-liike ja vihreät eivät mitään siitä ymmärrä, tai eivät halua ymmärtää.

Olen yrittänyt silloin tällöin vuosien varrella kansalle kertoa, mistä tämä Koijärven liike alkoi ja miksi, kerrataampa taas:
http://koskela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/146961-vih...

"13.8.2013 11:53 Matti Hemmi
Vihreän liikkeen, ympäristön- ja luonnonsuojelun pahin vihollinen lienee toimelias, rehellinen, itsenäiseen ajatteluun kykenevä ihmisyksilö länsimaisessa yhteiskunnassamme. Tämä lienee punavihreän liikkeen kamalin painajaisuni tänäkin päivänä. DDR'n lahja ihmiskunnalle, kommunistisen Neuvostoliiton ja Itä Saksan romahdettua, oli ja on yhä käsittämättömästi politiikkaan loisiva vihreäliike.

Tämä luontoarvoja härskisti peukaloiva konklaavi synnytettiin laittamaan systemaattisesti länsimaisen elämäntavan mielenrauha sekaisin. Se tehtiin sosialistisissa, akateemisissa laitoksissa taitavalla, lähes tieteellisillä manipulatiivisella uhitteluohjelmilla. Tähän liittyi oleellisesti myös ihmisen syyllistäminen, sen terveen toimeentulon sorkkimisilla ja ikiaikaista kansalaisen työmoraalia ilkkumalla.

Sosialistien perintöprinssille, Matti Ahteelle Suomeenkin oli otollista Sorsan hallitusten aikoihin väkisin sorvattu ympäristöministeriö, kun tälle ei muutoin olisi salkkua löytynyt. Ministeriön periaatepohjahan nojasi kuin lottovoittona em. DDR'n kapitalismin ja työteliään ihmisen elimiminointi kiilaan.

Senjälkeen tätä poliitikkojen kumartavaa hurmosliikettä on ajettu kuin käärmettä pyssyyn. Globaali valtaeliitti on yhä voimistuen siunannut kumarrellen tätä ihmistä ja länsimaista yhteiskuntaa kampittavaa kaaderijengiä. Ilman myrkylliseen ja haitalliseen saastumiseen on tahallaan sotkettu CO2, luonnon hyvään kiertokulkuun oleellisesti liittyvä aine, jossa ihmisen, luonnon ja kasvien rikas osuus kuuluu oikeaan, luonnolliseen elämään. Siinä päästömaksut ovat punavihreää ilveilyä.

Lainaan vielä tähän tuoretta Ilmastorealismia-blogin tekstiä: "Ilmastonmuutoksesta johtuvia pakolaisia ei ole vielä löytynyt, vaikka YK-raporttien mukaan heitä piti olla 50 miljoonaa jo vuonna 2010. Kummempaa ilmastosta johtuvaa yhteiskunnallista panikointiakaan ei näy kuin Greenpeacen, WWF:n, Maan Ystävien ja joidenkin muiden vihreiden ääriliikkeiden kokouksissa. Noita kokouksia ei yleensä pidetä siellä, missä asuu enin osa maailman väestöstä. Eikä edes hallitustenvälinen ilmastopaneeli, IPCC, ole havainnut viimeisimmän raporttinsa mukaan ilmaston ääri-ilmiöiden lisääntymistä. Mihin kirjoittajilta unohtuivat heinäsirkat, paiseet, rutto ja muut raamatulliset vitsaukset?"

http://ilmastorealismia.blogspot.fi/2013/08/hesari......

On yhä edelleen käsittämätöntä poliitikkojemme sokeus tätä CO2-elämäneliksiiriä tiskirättinään, ihmisiä pelottelussaan käyttävää punavihreää joukkiota kumarrellen.

Tällä punavihreällä liikkeellä kun vaikuttaa ainoa selkeä ominaisuus olevan ympäristön ja luonnon sekä arvojen uskomaton ymmärtämättömyys. Kunniakasta heille näyttää olevan ministeri Ville Niinistöön kumuloitunut ylimielinen ja ihmistä aliarvioiva selittelyoppi, joka onneksi ei pure omilla aivoillaan ajatteleviin kansalaisiin.

Uskomatonta, että viimeaikoina on nuorisonkin keskuuteen mm. kouluelämässä sikiämässä oleva täipopulaatio saanut jalansijaa.

Lopuksi Kari Suomalaisen erään pilapiirroksensa sanoma kuvannee punavihreää liikettä mielestäni mainiosti. Keskellä luonnonkaunista korpea eksynyt ja pysähtynyt moottorikelkkailija kaupunkilais-porukka, tupakki suupielissä röyhyten, moottorien putket savuten huutelevat melun yli; Missäs se luonto On?"

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Mielenkiintoista, mutten tunnista nykyvihreitä sinun vainoharhoistasi. Jompi kumpi on ihan pihalla ja veikkaan, että se olet sinä.

Toimituksen poiminnat