Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Menneestä ja tulevasta vuodesta

Vähiin käy ennen kuin loppuu, kuuluu vanha sanonta. Se koskee vuotta 2015 aika lailla. Parin päivän päästä starttaa vuosi 2016 ja siihen voi ladata paljon odotuksia. Päällimmäisenä toki olisi pakolaiskriisin selkeytyminen. EU on paljon vartijana tässä kohtaa. Yhteinen EU-linja osoittaisi sen, että EU:la on yhteisiä arvoja ja yhteistä linjaa. Näytön paikka, sanoisin. Kriisi on niin valtava, että sitä ei netin rasistit ja kansankiihottajina toimivat Facebook-soturit, SPR, Migri ja Suomen hallitus yhdessäkään ratkaise. Isompaa haukkaria siis tarvitaan.

Syksy oli raskasta aikaa noin henkisessä mielessä, kun suomalaisten alkukantaisimmat piirteet nousivat esiin pakolaiskriisin pahentuessa. Bannilista on kasvanut itsellänikin Facebookissa ja Puheenvuorossa. Ei ole meikäläisen velvollisuus opettaa aikuisille ihmisille käytöstapoja ja kerrata Suomen lakia.

Suomen talouden ongelmat ja hallituksen vastamäet eivät ole myöskään mihinkään kadonneet. Jämäkämpää ja selkeämpää otetta tarvittaisiin, että edes jossain kohtaa alkaisi kajastaa horisontissa aamunkoi. Ainakin hallitus voisi mennä jonkinlaiselle some-vapaalle. Netti, etenkin some, vääristää ja liioittelee yleistä mielipidettä satakertaisesti. Ammattinapisijoiden armeija on pesiytynyt vähän kaikille palstoille. Näiden marmatukset hallitus voisi jättää omaan arvoonsa. Tässä on porukka, joiden selkäytimestä lähtee sana ”ei” kaikkeen. Tällaisia suuntauksia seuraamalla maa halvaantuu pysyvästi.

Tarkoitus olisi myös jatkaa vapaaehtoishommissa Seinäjoen VOKissa ensi vuoden puolella. Joulukiireet niin palkkatöissä kuin joulun valmistelussa sekä auton temppuilut veivät ennätysnopeaa joulukuun maaliin.  Katsotaan, mitä tuleman pitää.

Vastaavia vapaaehtoisprojekteja on mielessä muitakin. Kokeilen ainakin testata itseäni aivan vapaaehtoisesti ainakin kerran.

Hallitusta kun tuossa pyytelen some-vapaalle, niin samaa kokeilin tuossa joulun aikaan itsekin. Ei mitään täydellistä loikkausta some-vapaaseen maailmaan, vaan FB:n kohdalta pieni päivitys ja kommentointivapaa sekä huomattavasti harvempaa somen seurantaa.  Onnistui eikä pää räjähtänyt ahdistuksesta, kun ei päässyt joka käänteessä katsomaan päivityksiä ja kommentteja.

Tämän jatke voisi olla se, että Facebook ja Twitter menevät kiinni viikoksi pariksi kokonaan ja sitten seurailen, miten se vaikuttaa omaan eloon päiväkirjamaisesti. Itse itsensä psykologina siis.

Panoksia voi korottaa sitenkin, että heittää mahdollisuuksien mukaan itsensä netistäkin toviksi offlineen. Tuossa yksi päivä pohdin sitäkin, mutta tajusin, että ainakin sähköpostin ja verkkopankin takia se on käytännössä mahdotonta itselläni, mutta hyvin tiukin rajauksinkin se olisi mielenkiintoinen kokeilu muutamaksi viikoksi.

Suomi on myös täynnä erilaista vapaaehtoistoimintaa. Vastaavanlaisia vapaaehtoiskatsauksia voisi tehdä muuallekin kuin VOKeihin. Eräs kuvio onkin jo mielessä, mutta siitä ei vielä tässä kohtaa sen enempää. Erilaisia ehdotuksia otetaan toki vastaan ja niitä sitten toteutetaan mahdollisuuksien mukaan.

Tattis myös US:le tästä mainospaikkakokeilusta, jossa sain olla harvojen valittujen kanssa mukana. Toivon jatkoa ensi vuodellekin. Tai toki vastaaviin muihinkin kokeiluihin lähden innolla mukaan. Ilmoitelkaa, kun tiedätte tarkemmin.

Vaan näin loppuun hyvät uudet vuodet koko Puheenvuoron poppoolle sekä Uuden Suomen toimitukselle. Bloggailu jatkuu ensi vuoden puolella uusin kuvioin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Janne Suuronen

Sluuurps kieli ruskea ja US toimitus tykkää. Rulla varma. Ja saman asennoitumisen vuoksi äärimielipiteet lisääntyvät kansan kahtiajakautumisen syventyessä. Hyvää Uutta Vuotta US toimitukseenkin; emme odota, että tältä osin mikään muuttuisi.

Ajatuksesi netin sulkemisesta kokonaan on mainio. Itselläni on viikon sisällä menossa kolmas kirja. Nyt työn alla Jens Lapidus, Sthlm Delete. Ruotsin ykköskirjailija rikosromaaneissa. Ja vaikka kirja on romaani, niin silti myös epäsuora kuvaus nyky-Ruotsista etnisine jengeineen. Suosittelen. Nettikatkos tosiaan tekee hyvää. Ei vain malttanut, nyt kun tänne eksyin, olla kommentoimatta tälläistä muka-fiksua mutta lopultakin mitään sanomatonta oksennusta.

Suomen talous ja erityisesti vienti ovat kuralla. Kansakuntamme huomion tulisi olla siellä eikä tällaisissa mukaeliitin mukafiksuissa ruskeakielisissä mitään sanomattomissa jankuttavissa toistoissa.

Jos maahanmuuttoteemasta kuitenkin on pakko kirjoittaa, niin tekisit sen kerrankin edes faktoihin etkä ainaisesti pelkästään hyvään tahtoon pohjautuen. Faktoihin hyvistä ja Huonoista puolista.

Käyttäjän timoekman kuva
Timo Ekman

Olihan melkoinen ryöppäys Suuroselta. Tuli niin sydämmestä kuin olla ja osaa. :-)

Sellainen seikka Suuroselle tiedoksi, että olen pakolaisten vastaanottokeskuksessa vapaaehtoistöissä, joten meikäläisellä on lyödä yhden VOKin arjesta faktaa pöytään niin hyvine kuin huonoine puolineen.

Suuronenkin koittaa oivaltaa sellaisen seikan, että jos kirjoitan maahanmuutosta, ei se ole pois Suomen talouskirjoittelusta. Nettiin mahtuu ääntä aika lailla.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Hienoa nähdä, että karuselliin nostetaan myönteisiä, asiallisia kirjoituksia kansalaisilta, jotka ovat paitsi saaneet hyvän kasvatuksen, myös sisäistäneet sen!

Odotan innolla ensi vuoden kirjoituksia.

Janne Suuronen

Kasvatuksesta en tiedä, mutta sivistynyt ihminen on sisäistänyt ne perustekijät mitä toimiva demokratia vaatii. Ja puolustaa niitä perustekijöitä, vaikka jossain asiassa tai joissain asioissa olisikin eri mieltä.

Tuntuu olevan turhan harvinaista nykyään; demokratiastamme on tullut meille niin itsestään selvä asia, että turhan harva on pysähtynyt pohtimaan toimivan demokratian edellytyksiä ja siten kykenee havaitsemaan hiljaista liukumistamme demokratiasta poispäin. Mediakritiikistä tässä on kyse, vaikkakin ajoittain hieman väärin suunnatusta.

Sivistynyt ihminen ymmärtäisi, mihin suuntaan olla liukumassa kun valtaapitävät ja media propagoivat samaa kansakasvatuksellista säveltä ja käyttäen yhteiskunnan väkivaltakoneistoa erimielisten rankaisemiseen (näkyvimpinä: Halla-Aho, Hirvisaari, Lehto).

Käyttäjän timoekman kuva
Timo Ekman

Ymmärtääkö Suuronen sitä, että Suomessa on rikoslaki ja nämä herrat on tuomittu sen lain nojalla? Ymmärtääkseni kristillisdemokraattien arvomaailmaan, mitä Suuronenkin edustaa, kuuluu lain kunnioitus ihan olennaisena osana.

Kunioita lakia ja esivaltaa. Niitä ihan perusjuttuja.

Siitä olen täysin samaa mieltä, että olemme liukumassa demokratiasta poispäin. Ja se nimenomaan tapahtuu netin vihanlietsojien ansioista, joiden touhuja Suuronen ei näytä kritisoivan, kun Halla-aho, Hirvisaari ja Lehtokin ovat Suurosen mukaan vain joitain yhteiskunnan väkivaltakoneiston uhreja.

Olisiko perussuomalaiset oikeampi puolue Suuroselle kuin kristillisdemokraatit?

Janne Suuronen

"
Tarkoitus olisi myös jatkaa vapaaehtoishommissa Seinäjoen VOKissa ensi vuoden puolella.
"
Hienoa ja tuossa ei ole mitään vikaa. Nouseva muodikas trendi eittämättä.

Luulisin Seinäjoella lisäksi nuorisotyön ja vaikkapa liikuntakyvyttömien vanhustenkin parista löytyvän paljon tarvetta vapaaehtoistyölle. Ihan vain vinkkinä, jos joku muukin haluaa tehdä itsestään paremman ihmisen.

Yksittäisenä asiana vapaaehtoistyön mainitsemisessa ja siihen kehottamisesssa ei ole mitään vikaa, päinvastoin, mutta tämän puheenvuoron konteksissä jotenkin oksettavaa. Itsensä ylentämistä, paremmaksi tekemistä.

Käyttäjän timoekman kuva
Timo Ekman

Suuronen on ymmärtänyt täysin väärin ideani olla VOKissa hommissa. Se ei ole itsensä paremmaksi tekemistä eikä jalustalle nostamista.

En tiedä onko Suuronen huomannut, mutta netti, etenkin some, on niin täynnä räikeää propagandaa tästä pakolaiskriisistä, että oma motiivini on se, että teen itse itselleni selväksi, mitä VOKeissa tapahtuu plus kerron sen myös muille, sillä asiallisesta tiedottamisesta / toimittamisesta tämän pakolaiskriisin keskellä on huutava pula.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Suomi on tosiaankin täynnä erilaista vapaaehtoistoimintaa. Luin kuvauksia kokemuksistasi. Hyviä esimerkkejä, ideoita ja positiivisia kohtaamisia järkevien, rauhallisten, "tavallisten", myös vastaanottokeskusten ulkopuolelta tulevien ihmisten kanssa tarvitaan. Jos nyt joku pitää vapaaehtoistyöstä kertomista lähtökohtaisesti itsensä paremmaksi tekemisenä, kyseessä on todennäköisesti projisointi.

Janne Suuronen

" Jos nyt joku pitää vapaaehtoistyöstä kertomista lähtökohtaisesti itsensä paremmaksi tekemisenä, kyseessä on todennäköisesti projisointi."

"tämän puheenvuoron kontekstissä"....kirjoitin. Ei itsearvoisesti ja aina. Sisälukutaito ja huolellisuus kieltämättä on välillä itsellänikin hakusassa.

Toimituksen poiminnat