Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Vapaaehtoistyöntekijänä pakolaisten vastaanottokeskuksessa: päivä #4

Aamuvuoroa pukkaa 10.11 tiistaina.

Kysäisen heti aamutuimaan paikan johtaja Henrik Mujuselta että minkälainen muutos on tapahtunut asukeissa.

Mujunen kertoo, että afgaanit on siirretty kaikki Kauhavalle siitä yksinkertaisesta syystä, että siellä heitä on jo entuudestaan. Aivan järkeenkäyvältä tuntuu. Onpahan ainakin piirun verran kotoisampaa, kun on omaa heimoa ympärillä.

Lisäystä on kuitenkin tullut siinä parinkymmenen pakolaisen verran, paikan vahvuuden ollessa nyt noin 120 pakolaisen kieppeillä. Tähän väliin mainittakoon pieni käsitteellinen selvennys pakolaisen ja turvapaikanhakijan välille.

Mediassa noin yleisesti ottaen puhutaan pakolaisista, koska se on sanana kaksoismerkityksellinen. Koemme kumiveneillä meren yli seilaavia ihmisiä pakolaisiksi arkikielessä, koska saamme sellaisen vaikutelman siitä.

Pakolainen on kuitenkin myös juridinen termi.  

Ero pakolaisen ja turvapaikanhakijan välillä menee niin, että aivan aluksi kaikki nämä pakolaiskriisin myötä Suomeen saapuneet henkilöt ovat Suomessa turvapaikanhakijoita. Mikäli he saavat turvapaikan ja sitä myötä oleskeluluvan, heidän statuksensa muuttuu juridisessa mielessä pakolaiseksi.

Maahanmuuttokriitikot käyttävät tätä käsitteellistä sekasotkua omassa agendassaan hyväksi ja huomauttelevat tämän tästä, että kaikki eivät ole pakolaisia juuri tästä käsitteellisestä erosta johtuen. Eivät niin, mutta kääntäen osa kuitenkin on. Nykyarvioiden mukaan siinä kolmasosa. Tästä kaikesta on sitten tullut kieleemme sellaisia uudistermejä kuin ”laiton pakolainen”, jollaista ei juridisessa mielessä olekaan, vaan sanana melkoisen negatiivisesti latautunut ja maahanmuuttokriitikoiden ja selkeiden rasistien käyttämä.

Tässä blogi-sarjassa olen pääsääntöisesti päättänyt kuitenkin puhua pakolaisista, sillä se vain sanana istuu paremmin tekstiin ja mieliimme kuin hiukan kapulakielinen turvapaikanhakija-termi. Mitään ylimääräisiä sympatiapisteitä tällä kielipelillä ei ole tarkoitus kerätä tätä pakolaisvirtaa kohtaan toisin kuin termillä ”laiton pakolainen” yritetään luoda ihan käänteistä ilmapiiriä. Ajan myötä sitten selviää, kuka on todellinen pakolainen juridisessa mielessä ja kuka ei.

Mutta takaisin vastaanottokeskuksen päivän pariin. Päivitetyt kansallisuudet ovat seuraavat:

Irak, Iran, Nigeria, Niger, Libya, Syyria, Kosovo.

Ikä- ja sukupuolijakauma on suhteessa samaa luokkaa kuin aiemminkin eli sellainen 30 -40 % naisia ja alaikäisiä ja loput alta nelikymppisiä miehiä, joista osa perheellisiä, sekä mukana muutama vanhempikin mies.

Aamusta huomasin myös, että henkilökunnan tiloissa oli uutta väkeä käymässä. Sivukorvalla kuuntelin, että helluntaiseurakunnasta oli tullut väkeä. Otin ja jututin tovin kuluttua yhtä tulijoista. Helluntaiseurakunta oli ilmoittanut halukkuutensa tarjota ruuat pakolaisille omasta pussistaan. Pakolaiset saisivat valita raaka-aineet itse ja viulut maksaisi helluntaiseurakunta. Ja paikalla olisi myös vaatelahjoituksia. Asia oli kuulemma lyöty lukkoon ensi tiistaille. Eipä siinä, ajattelin mielessäni. Hienoa, että auttamisen halua riittää.

Aika vähäiselläkin vapaaehtoiskokemuksella voin sanoa, että ilman vapaaehtoistyöntekijöitä ja lahjoituksia Suomi olisi sen mittaluokan kriisissä, että tämän hetken someraivoilut tuntuisivat partiolaisten touhuilta.

Itse vastaanottokeskuksen kiinteistöstä sen verran, että kyseessä on vanha opiskelija-asuntola, joka ei ole ollut toviin käytössä. Kiinteistö on herännyt hiukan yskien horroksestaan. Ilmanvaihdossa on toivomisen varaa ainakin henkilökunnan tiloissa ja sulakkeet saattavat paukkua, jos pesukoneita ja kuivausrumpuja on päällä enemmän kuin 2 kerralla.

Pyykkituvassa on tällä hetkellä käytössä 3 pesukonetta ja 2 kuivausrumpua. Pyykättävää piisaa enemmän kuin tarpeeksi ja pyykkivuorot on jaettu tuvittain. Tässä kohtaa moni vapaaehtoinen auttaa sen minkä voi, sillä pesukoneet eivät ole tulleet arabimaista, joten ohjauspaneeli on meikäläisin aakkosin varustettu ja suomeksi.

Mikäli vapaaehtoistyö kiinnostaa lukijoita, muutamat raja-arvot on hyvä tietää. Viime vuorossa selailin vapaaehtoisille tarkoitettua perehdyttämiskansiota. Siellä oli vallan järkeen sopivia kohtia kuinka toimia pakolaisten parissa vapaaehtoisena.

Pari seikkaa Punaisen Ristin toiminnassa on rajattu kokonaan pois: politiikka ja uskonto. Niitä ei tuputeta ja niistä ei keskustella sen paremmin henkilökunnan ja vapaaehtoistenkaan toimesta pakolaisten kanssa. Tarkoituksemme on auttaa. Piste.

Politiikka on tietysti hiukan liukuva käsite, koska jo tapakulttuuriin perehdyttäminen on osa suomalaista politiikkaa, mutta eipä tässä nyt olisi käynyt mielessäkään selittää heille suomalaista sote-uudistusta tai eduskunnan puolueiden aatesuuntauksia tai ylipäätään omia poliittisia mielipiteitä päivänpolitiikan tapahtumista, mistä nyt ei ole tässä vuosien varrella toki puutetta ollut.

Myös seurustelusuhteet on kielletty pakolaisten ja henkilökunnan kesken. Koskee siis vapaaehtoisiakin. Ymmärrettävää täysin, sosiaali- ja terveyspuolen perussääntöjä siis noudatetaan.

Vaikka uskontoa ei tuputetakaan politiikan ohella, voimme kuitenkin ottaa Seinäjoen helluntaiseurakunnan lahjoituksen vastaan. Punainen Risti ei ota itse tapahtumaan mitään kantaa, vaan ottaa apua sieltä mistä sitä annetaan. Vapaaehtoistöihin yleisimminkin nivoutuu monesti tällainen uskonnollinen aate epäsuorasti mukaan.

Oman vapaaehtoistyöntekijän asemansa kuin vain ymmärtää ja tonttinsa hoitaa, niin hyvä tulee, kuten elämässä yleensäkin.

Sitäkin muuan tuttu kyseli eräs päivä, että onko rahaa vielä jaettu pakolaisille. Ei sentin senttiä toistaiseksi. Sosiaaliviranomaiselle muovataan vastaanottokeskukseen työtilaa ja rahahakemus on KELAlle vetämässä. Maksettavista summista sen verran, että koska pakolaisilla on täysi ylöspito asuntolassa (ilmainen asuminen, ruoka neljä kertaa päivässä, hygieniatuotteet, lahjoitukset, perusterveydenhuolto, pyykkitupa, tulkkauspalvelut, sosiaaliviranomaisen palvelut), niin he saavat kuukaudessa vastaanottorahaa, mikä vaihtelee 59,94-92,64 €:n välillä hieman statuksesta riippuen.

Maahanmuuttoviranomaisten sivuilta lisäinfoa kiinnostuneille mm. täältä, täältä ja täältä.

Sillä taajaman ulkopuolisella järjellä pääsee edelleen aika pitkälle. Hyvin perusarkisissa asioissa mennään edelleen. Kaikki on vasta kovin alussa, kun vastaanottokeskus on vasta kolmen viikon ikäinen.

Loppuun puutelista talvikengistä, joita otetaan lahjoituksena vastaan ilomielin:

Miehet: 37-46, eniten 42-43 eli tilanne hiukan muuttunut ensimmäisen bloggauksen jälkeen.

Naiset: 37-42, kaikkia kokoja.

Lapset: 26-36, kaikkia kokoja.

Seuraavassa bloggauksessa tunnelmia Seinäjoen helluntaiseurakunan tilaisuudesta. Yksi melkoinen yllätys, hämmentävä sellainen, oli tarjolla. Pysykää kanavalla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos Timo, mielenkiintoista luettavaa. Hienoa kuulla miten asioita arjentasolla hoidetaan ja kuullostaa hyvältä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kun on alalla ollut melkein kymmenen vuotta (tosin palkkaa vastaan...) tietää senkin, jotta pakolaisuus on suhteellinen käsite - Suomi palauttaa nk. turvallisiin maihin, vaikka henkilökohtainen turvallisuus olisikin uhattuna, esim. kunniamurha tai naaman happopesu uhkaa. Ja toiset puhuvat elintasosurffareista...Suomessa myös järjestelmällisesti kätketään tällaisia turvapaikanhakijoita, joten ei pidä ihmetellä, jos palautukset eivät toteudu.

Käyttäjän MerjaHellsten kuva
Merja Hellsten

Rahaa ei tule, mutta olutta käydään lähikaupasta ostamassa ja maksetaan 200 euron ja satasen seteleillä.

Tämä on se kääntöpuoli sitten varmaan.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ikään kuin kaikki ihmiset olisivat samassa paketissa ja tilanteessa. Osalla on säästöjä mukanaan, osalla ei mitään, se on yhdentekevää turvapaikanhakijuuden kannalta. Lähikauppias saattaa ilahtuakin siitä, että joillakin on varoja.

Mutta pahansuopuutta satelee, oli ihan mikä tahansa tapaus. Jos ei omalla naamalla niin jonkun terrierin.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen
Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Osalla turvapakianhakijoista on matkakassa, useimmilla ei. Sinänsä hyvä, että joku kantaa rahaa Suomeen.

Matti Kolehmainen

Uskoisin Timo Ekmania hieman enemmän, jos hän kertoisi edes yhden negatiivisen asian kanssakäymisestä e eri kulttuuripiiristä tulevien ihmisten kanssa. Itse kierrellyt siellä sun täällä ja kyllä on kulttuurit aina välillä törmäilleet. Epäilen nyt suuresti, että nämä blogit ovat jotain SPR:nän kasvojenkiillotusta, joina ne pitäisi mielestäni ottaa. Onko syynä vaitiolovelvollissuuslupaus? En kyllä pitäisi mitenkään pahana kun kerrottaisiin kaikki asiat mitenkään kaunistelematta. Kaikkihan tässä vain ihmisiä ollaan.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Mitäs, jos menisit itse vapaaehtoiseksi, näkemään omin silmin, jos et Timoa usko?

Matti Kolehmainen

No satun kyllä tekemään vapaaehtoistyötä täällä eripuolen palloa. Siksi sanon , että kaikki ei ole yhtä auvoa, kuten SPR:nän mainosblogissa kerrotaan. Ollaan kuitenkin samalla pallolla, mutta pitäisi olla rehellinen. Itse haluan täällä kuitenkin auttaa ihmisiä, jotka oikeasti apua tarvitsevat.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #21

Blogistin syyttäminen epärehellisyydestä tai valehtelusta on aikamoinen loukkaus, ellei peräti rikos.

Matti Kolehmainen Vastaus kommenttiin #23

Luin aikaisemmin Timon luvanneen vaitiolovelvollisuuslupauksen minkä tekstimuotoa hän ei ole paljastanut. Itse vain huomannut, että elämä se ei vaan ole yhtä auvoa. En tietenkään halua kuulla mitään sosiaalipornoa vaan normaaliin elämään kuuluvaa hyvää ja pahaa. Nyt vain pistää liikaa miettimään.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #21

Mitä luulet Timo Ekmanin sitten haluavan?
Minusta on hienoa, että hän auttamisen lisäksi kertoo meille kokemuksistaan.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Nimenomaan, kaikkihan tässä vain ihmisiä ollaan ja siellä missä on ihmisiä voi olla ongelmia. Eivätkä ne ongelmat mistään kulttuurieroista aina johdu. Jos keskuksessa jaettaisiin jäätelöä ja lapset (ja jotkut aikuiset) yrittäisivät keplotella itselleen useampia jäätelöitä, niin tuskinpa täkäläisetkään toimisivat eri tavalla.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kuulin eräältä Afrikassa töissä olleelta, että lähetystyötädit olivat järjestäneet lapsille jonkun tilaisuuden jossa jakoivat karkkeja. Kun lapset ottivat montta karkkia, he huomauttivat, että yksi jokaiselle. Tämä herätti lapsissa kummastusta; pitäähän kotiin jääneille sisaruksillekin viedä hyvää kun itse on saanut.
Tämä on eräs syy miksi monasti olen tullut paremmin toimeen toisesta kulttuurista tulleiden kanssa kun täkäläisten yhä itsekeskeiseisimmäksi muuttuvien ihmisten kanssa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Tämäpä on pitkästä aikaa mielenkiintoinen juttusarja täällä! Kerrankin turvapaikanhakijoista kertoo joku joka on heidän kanssaan tekemisissä. Valheita ja huhupuheita onkin ollut jo ihan riittävästi.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Edelleen kuitenkin on mahdollista, että blogisti - olkoonkin että työskentelisi turvapaikanhakijoiden kanssa yötä päivää - kirjoittaa havaintojaan jokseenkin värittyneesti suodattavien silmämuniensa lävitse.

Valheet ja huhupuheet taitavat parhaiten tulla osoitetuiksi ainoastaan ajan kanssa.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

T.E.>Päivitetyt kansallisuudet ovat seuraavat: Irak, Iran, Nigeria, Niger, Libya, Syyria, Kosovo.

ooo
Kiitos taas toiminnastasi ja kirjoituksesta.

Oletko Timo törmännyt kysymykseen, miksi niin monesta maasta tulevat yhtaikaa.
Eivät kait pakolaiset ole keskenään sopineet että nyt lähdetään Eurooppaan. Hehän ovat lähteneet tuhansien kilometrien päästä toisistaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Pakolaiskeskuksen vapaaehtoisena työntekijänä on varmasti riipaisevaa sitten tulevaisuudessa todeta, miten ainoastaan joka kolmas pakolainen saa saa luvan jäädä Suomeen ja kaikki muut pakolaiset karkoitetaan maamme rajojen ulkopuolelle.

Kysyisinkin blogistilta, havaitseeko siellä vastaanottokeskuksessa yksilötasolla eroja näissä raakaa sotaa paenneissa pakolaisissa siinä mielessä, että voisi tätä pakolaisten epäinhimillistä lajittelua itsekin vaikka mielessään tehdä, sillä varmaan kuolemaan palauttamisen uhan luulisi olevan selkeästi nähtävissä kyseisten pakolaisten olemuksessa ja käyttäytymisessä ?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Tottakai kuoleman pelko näkyy ihmisissä, sen perusteella ei kuitenkaan turvapaikkaa myönnetä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Siksi juuri asetinkin kysymykseni blogistille, joka pakolaisten vastaanottokeskuksessa henkilökohtaisesti havannoi ympäristöään ja siellä kuolemanuhkaa paossa olevia kuolemanpelkoisia pakolaisia. Koska arviolta ainoastaan joka kolmas saa pakolaisstatuksen, niin valtaosan pakolaisista ei luulisi kokevan kuolemanpelkoa lainkaan menneisyyden kokemustensa tai tulevaisuutensa vuoksi.

P.S. Pakolaisstatuksen saaminen edellyttää henkilökohtaisen vainon uhriksi joutumista kotimaassaan. Sotatila sinänsä ei kuitenkaan oikeuta pakolaisstatukseen.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #16

Pakolasstatusta ei saa, vaikka olisikin hengenvaarassa kotimaassaan, jos se on nk. turvallinen maa.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen Vastaus kommenttiin #22

Ja hyvä niin, sillä https://i.ytimg.com/vi/gWIUx-EcM1Q/maxresdefault.jpg
Muutenhan yhteiskuntana edessämme olisi loputon, pohjattoman kallis ja monin tavoin isänmaatamme ylikuormittava harmaa alue, mistä selviämisestä ei tulisi niin yhtikäs mitään. Sellaisesta tuskin kukaan haaveilee. Rotia, säännöt ja isäntä talossa olla pitää!

Anssi Salmi

Timo, miksi vääristelet? Pakolainen on vahva sana. Se tuo ihmisille tietynlaisen kuvan henkilöstä. Eikö vain? Tiedämme tilastoista hyvin, että läheskään kaikki turvapaikanhakijat eivät ikinä saa pakolais-statusta. Osaa saa, mutta eivät kaikki. Muistakaa turvapaikanhakijoiden kohdalla, että he eivät ole kaikki pakolaisia, mutta jokaikinen on turvapaikanhakija. Käyttäkäämme siis oikeaa termiä!

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kyse on viime kädessä virkamiehen mielipiteestä - ihminen voi olla kuolemanhädässä, mutta silti ei saa pakolaisstatusta, koska lähtömaata pidetään nk. turvallisena. Siinäkin suhteessa pakolaisen käsite on kovin häilyvä.

Käyttäjän havaintojamatkanvarrelta kuva
Tomi Tölli

Itsekin rohkenen myös hieman arvostella blogistin terminologiaa. On hyvä, että termien ongelmallisuuden tiedostaa, niitä käy läpi ja analysoi, kuten Timo ansiokkaasti teki.

Mielstäni ainakaan oikean journalismin kyseessä ollen on älyllisesti epärehellistä käyttää termiä "pakolainen", kun oikeasti puhutaan turvapaikanhakijoista. Ne kun ovat selvästi eri asioita. Toki ymmärrän, ettei Timon blogi ole varsinaista journalismia, ja myös sen, että termi "turvapaikanhakija" on vähän kökkö taajaan käytettynä. Mutta kuitenkin, on harhaanjohtavaa käyttää jostain joukosta yleistävästi nimitystä, joka sopii oikeasti vain kyseisen joukon selvään vähemmistöön. Eritoten jos kyseessä on selvästi tunnelatautunut termi, kuten "pakolainen" on.

Itsekin pohdiskelin tätä samaa termiasiaa jo muutama kuukausi takaperin:

http://havaintojamatkanvarrelta.puheenvuoro.uusisu...

Lehtien otsikointi ja terminologia on ilokseni parantunut huimasti alkusyksystä. En usko, että alun perinkään kyseessä oli mikään salaliitto, vaan tilanne oli monelle ammattitoimittajallekin vielä loppukesästä uusi ja outo. Hesarilla tosin olisi vieläkin tässä hieman parantamisen varaa, ainakin jos kyseisen lehden nettiversiota lukee.

Ilokseni huomasin taannoin BBC:n sivuille eksyttyäni, että pakolaiskriisiä käsittelevän artikkelin alla oli vastuuvapauslauseke, jossa terminologiaa avattiin. BBC ei käyttänyt termiä "refugees" vaan termiä "migrant", mikä onkin oikeampi.

Osasyy tähän termien sekamelskaan lienee myös suomen kieli, jossa ei ehkä ole oikeita sanoja määrittämään kyseistä tilannetta. Siten "turvapaikanhakija" onkin, kömpelyydestään huolimatta, mielestäni se ainut oikea, rehellinen ja neutraali termi.

Laiton siirtolainenkaan ("illegal immigrant") ei oikein hyvältä kuulosta tai suomalaiseen puheeseen istu. Joku voisi tosin olla sitä mieltä, että juuri tällaisiahan turvapaikanhakijat kirjailmellisesti ovat ylitettyään Shengen-rajan laittomasti ja ennen kuin he mihinkään maahan turvapaikkahakemusta jättävät. He kun ovat alueella laittomasti, eikä heidän staustaan ole vielä määritelty.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Turvapaikanhakija on ihminen joka väittää olevansa pakolainen. Eivät ole tietenkään laittomia siirtolaisia sen takia että heillä on laillinen oikeus olla maassa turvapaikkatutkinnan ajan. Sen takia on mielestäni ihan ok käyttää termiä pakolainen (tai turvapaikanhakija) kun kuitenkin lukija tietää mistä on kyse. Yleisesti puhutaan Euroopan pakolaiskriisistä (Europea refugee crisis) ja näin ollen tuo pakolaistermi on ihan linjassa sen kanssa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Myös termi elintasopakolainen on Suomessa yleisessä käytössä ja sen merkitys lukijalle on yksiselitteisen selvä ja linjassa yleisen sekavuuden kanssa pakolaistermistöä lavean epähumaanisti käytettäessä.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren Vastaus kommenttiin #19

Elintasopakolainen ei ole yleisesti käytössä vaan lähinnä nuivien piirissä käytetty typerä ja halventava termi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #20

On turha toive , että suvakkien raiskaama turvapaikanhakijoita koskeva virallinen sanasto tulee vaikuttamaan niihin suomalaisiin asiantuntijoihin, jotka aikanaan tekevät päätökset kaikkien Suomesta turvapaikkaa hakeneiden ihmisten pakolaisstatuksesta.

Kansainväliset sopimukset ja Suomen lait ja asetukset jyräävät yli niin suvakkien kuin nuivienkin uussanaston luomat illuusiot ja yritykset vaikuttaa tulevaan asiantuntijatasolla tapahtuvaan päätöksentekoon yksilön oikeudesta pakolaisstatukseen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #20

Onhan se siinä mielessä osuva, että turvapaikanhakijat ovat kieltämättä onnistuneet pakenemaan elintasoa todella kauas. En tosin usko elintasoilaskiven tätä tarkoittaneen silloin kun tuon termin päästään pieraisi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Turvapaikanhakija ei ole luvattomasti maassa.

Matti Kolehmainen

Suosittelen kaikille suomalaisille työskentelemään kaikin keinoin sen puolesta, että kaikki pakolaiset hoidetaan mahdollisimman lähellä kriisikohdetta. Tämä on mahdollisimman kustannustehokasta ja kriisin jälkeen pakolaisilla on mahdollisuus palata nopeasti kotiseudulleen. Pitää ehdottomasti lopettaa sellainen asian ihannointi, että näitä ihmisiä rahdataan kauemmaksi kotiseudultaan.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Kunhan ensin kerrot kuka tällaista ihannoi. Pitäisikö tuo kaikin keinoin tulkita kehoitukseksi muuttaa Lähi-itään auttamaan ihmisiä? Jos näin on, niin toivottavasti olet itsekin valmis lähtöön.

Matti Kolehmainen

No niinhän minä olenkin,mutta jo vähän kauempana.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Ei kukaan ole rahtamaassa ketään (kiintiöpakolaisia lukuunottamatta) tänne vaan tänne tulee ihan omin voimin turvapaikanhakijoita. Ilman muuta olisi parempi löytää ratkaisu ettei ihmisten tarvitsisi lähteä kotiseuduiltaan mutta se onkin sitten vaikeampi asia.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Suomeen on ihmiskaupan uhreina rahdattu turvapaikanhakijoita. Nämä ihmiset eivät ole tänne meille omin voimin eikä välttämättä edes omasta tahdostaan päätyneet.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei kai kukaan näitä rikollisia rahtaajia ihannoi?

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Olet kerrassaan mainio ja Hyvä ihminen!

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Blogisti arvioi pakolaiskeskusten toiminnan olevan mitä suurimmassa määrin vapaaehtoisten työntekijöiden ja lahjoitusten varassa. Mitäs sitten tapahtuu, kun/jos auttajia ei enää ole tai ne tämän kriisin jatkumisen myötä vähenevät?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Juu, kiitos Timo Ekman!

Sain juuri kirjeen Lesvoksesta (Lesbos-saari): Tarvitsevat lääkkeitä, vaatteita ja ruokaa.
Laitan tähän sen yleisosan:
"ENGLISH
---------------
Hello to all,

Winter is coming slowly but steadily in Lesvos island. In Scala Sykamineas, in Northern Lesvos, where we have a 70% of refugees arrivals (for the whole island of Lesvos), we have set a self organized camp or forefront structure as we call it. Refugees arrive here from the Turkish coast in dinghies, massively in an everyday basis from dawn till late at night. We estimate an average of 1500 people every day!

The solidarity camp works with shifts from 7 am to 1-2 at night. The people here are international volunteers, local solidaires, and some NGO's. We have the support of Proactiva Catalan Lifeguards, Beach cleaning team with a truck (dhingies and lifevests), 3 big military tents for our warehouses of supplies and clothing, 2 solidaire teams one from Athens and one from Mytilini, a social kitchen, Palestinian translators, a medical team with a container and local volunteers from the small village of Skala Sykamineas. About 20-30 people in an everyday basis form our solidarity team.

Our aim is to save, to dry, to feed, to give dry clothes, medicine, first aid, information to the refugees that arrive wet from the sea. Later on they get on vans, buses or walk towards the next camp of Sykaminea or the bigger camp of Mantamados (Doctors without borders). Their destination is the Moria Camp - Hot Spot where they get registered and ready to take the boat.

There is a need for people for the winter period. We need also supplies that you will find in the below list as well as our contact details. Please share everywhere...

I wish you all a warm Winter!
Dimitris"
__________________________

Antaa tuokin vähän tietoa aiheesta.
Minulle kerrottiin suullisena tietona, että vaikka Kreikka onkin läpikulkumaa, on Kreikan alueella jatkuvasti 300.000 ylimääräistä suuta mitkä pitää ruokkia jollakin tavalla:
Osalla on tosin rahaakin.

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

On myös otettava huomioon, että "shoppailua" tehdään toiseenkin suuntaan. Eli on keski-Euroopan maita, jotka ovat aika hanakoita imemään kaikki lääkärit, insinöörit yms. keskiluokkaa.
Syykin lienee selvä: raha.

Jos haluttaisiin oikeasti auttaa, pakolaisia haettaisiin leireiltä: orpoja, invalidisoituneita jne.
Tosin jotkut maat tekevät tätä, mutta kyse on murto-osasta leireillä ja leirien ulkopuolella olevista.
Ja niinkuin täällä kirjoitettiin, pitäisi auttaa lähellä pakolaisen* lähtömaata.
Mutta ei annettu kuin 60% siitä rahamäärästä mitä YK pyysi.
Tottakai ihmiset lähtee liikkeelle.

_____________________________

* Pakolainen on käsittääkseni ihminen, joka pakenee maasta toiseen ja hän muuttuu turvapaikanhakijaksi silloin kun hän jättää johonkin maahan turvapaikkahakemuksen. Mutta en lähde kinaamaan asiasta.

Henry

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Mitäpä siitä kinaamaan, mutta suomen kielen logiikan kannalta Timo ja Henry ovat suhteellisuudentajuisella järkilinjalla:

http://jpvuorela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/203178-m...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Millä uudella loogisella nimellä olisi oppikirjoissa ja historiankirjoituksessa syytä alkaa kutsua ennen keskiaikaa tapahtunutta kansainvaellusta, jonka syynä olivat nimenomaan sodat ?

Toimituksen poiminnat