Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Vapaaehtoistyöntekijänä pakolaisten vastaanottokeskuksessa: päivä #3

  • Tapakulttuurimme alkeita vastaanottokeskuksen seinällä.
    Tapakulttuurimme alkeita vastaanottokeskuksen seinällä.
  • Alta minuutti, niin lautasella oli jäljellä vain ketsupin viiruja.
    Alta minuutti, niin lautasella oli jäljellä vain ketsupin viiruja.

Otin mielenkiinnosta isäinpäivän 8.11 työvuoroksi ja vieläpä iltavuoron (16-21) vaihtelun vuoksi.

Edellisen työvuoron aikana olimme jutelleet, että voisimme näyttää maan tapoja tällä tapaa, että kertoisimme heille tällaisesta päivästä. Kyselin vuoroon tullessani, että oliko päivää vietetty mitenkään. Ei kuulemma.

Mielessä kävi tätä kirjoittaessa, että kuinkahan joulu mahtaa mennä keskuksessa. No, sen näkee sitten.

Vetinen, pimeä ja harmaa marraskuinen ilta vaikuttaa aika hiljaiselta vastaanottokeskuksessa. Aika kuollutta, kuten marraskuu jo nimenäkin sen kertoo. Asiakkaat ovat tuvissa ja käyvät harvakseltaan pihalla kääntymässä, kuka tupakilla, kuka happihypyllä.

Sosiaalisessa mediassa levisi viime kuussa sen tyyppinen pilakuva, missä luki suurin piirtein siihen tapaan, että kyllä muakin nyppisi, jos pitäisi maksaa 6000 €:a siitä, että pääsee lokakuussa Ouluun jonnekin jumppasalin lattialle patjalle makaamaan.

Olosuhteemme ovat jumppasalia ehdottomasti paremmat, mutta marraskuu on kyllä tasan viimeinen kuu, jolloin voin suositella kenellekään Seinäjokea.

Koska aikaa on, juttelemme paikalla työvuorossa olleen palkatun ohjaajan kanssa. Hän kertoo olleensa pitkän linjan vapaaehtoistyöntekijä monien eri reittien kautta Suomen lisäksi muuallakin Euroopassa sekä nyttemmin tämän pakolaiskriisin myötä ollut Suomessakin heidän parissa vapaaehtoistöissä.

Koska kokemusta tuntuu löytyvän, kysäisen heti monen mieltä askarruttavan uskonnollisen seikan. Onko tullut mitään uskonnollisuuteen viittaavaa esille vastaanottokeskuksissa? Kumarrellaanko Mekkaan päin, löytyykö Koraaneja jne.? Itse en ollut kolmanteen päivään mennessä havainnut mitään siihen suuntaan viittaavaa, mikä hiukan ihmetyttikin.

Vastaus yllätti vielä enemmän. Ohjaaja kertoo, että läpi hänen kättensä on mennyt noin 2000 pakolaista ja vain ja ainoastaan yksi oli kuulemma joku aamu laittanut kellon herättämään ja kumarrellut johonkin suuntaan. Fyysistä koraania ei ole ollut kellään, mutta arvailujen varaan jää, mitä älypuhelimesta luetaan. Musiikkia ja videonpätkiä sieltä on ainakin katseltu, mitä sivusilmällä olen niiden käyttöä huomannut.

Okei, eipä siinä. Kovin tuntuu maallistuneelta meno totta puhuen.

Keskustelemme myös yleisesti pakolaistilanteesta meillä ja maailmalla. Syistä ja seurauksista. Aika menee siivillä.

Ohjaaja tuo myös mielenkiintoisen seikan esille eri kulttuurien välisestä kanssakäymisestä. Hänen kokemuksensa mukaan yhteinen ruokahetki on jonkinlainen tasa-arvon ja solidaarisuuden huipentuma kulttuurien välillä. Silloin jos joskus ollaan samalla viivalla meistä jokainen taustaan katsomatta. Tuolloin syntyy parhaat ja antoisimmat keskustelutkin. Täytyypä kokeilla, jos joskus tilaisuus tulee.

Pohdimme myös, miksi sianliha on niin tabu juttu Lähi-Idästä tulleille. Uskontohan sen sanelee toki, mutta ohjaaja huomauttaa, että siat pyörivät hiukkasen epähygieenisimmissä oloissa noissa maissa kuin meillä koti-Suomessa, joten sian elinkaari kun piirtyy verkkokalvoille, niin eipä se liene mikään bon apetit –kokemus heille. Niinpä, vastaako sitten samaa, jos meille syötettäisiin rottia, mietimme.

Kesken ruokapohdintojemme inhimillisyys ja kohteliaisuus näyttää kasvojaan. Pakolaiset tuovat meille itse tehtyä pizzaa henkilökunnan tiloihin. Kuva ohessa. Oli todella maukasta, ei voi muuta sanoa. Osaa ne maustaa, tuumimme ja lautanen tyhjenee hujauksessa.

Erityyppistä lahjoitusta on tullut tasaisena virtana keskukseen pitkin viikkoa. Tilanpuutteen vuoksi Kauhavalle on lähetetty melkoinen röykkiö vaatteita. No, toivottavasti tulevat tarpeeseen siellä.

Huomaan myös päivystäjän pöydän tussitaulusta, että väkimäärä on lisääntynyt noin parillakymmenellä. Laitan ylös, että pitääpä kysyä kansallisuudet seuraavalla kertaa, kun näkee paikan vastaavia. Uusia naamoja vilahtelee käytävillä. Mukana myös naisia ja lapsia.

Vaatelahjoituksien lisäksi paikallinen Osuuspankki on lahjoittanut nipun heijastimia. Pienet lapset pujottelevat innokkaina lankoja hakaneulojen päihin ja heijastimiin ja asettelevat niitä vaatteisiinsa.

Pieni kateus viiltää siinä sivussa mieltäni. En tule enää koskaan kokemaan samanlaista intoa heijastimesta kuin nämä pienokaiset. Aikuisuuden yksi merkittävä varjopuoli on ehdottomasti se, että elämänkokemuksesta johtuen erilaiset riemun aiheet ja ilon piikit tuntuvat vähenevän ja tasapaksuus ja pieni kyynisyys tuntuu jäävän vain jäljelle. Kun on tabula rasa, kaikki on uutta ja kiehtovaa ja se on tunnetila, jota ei voi saada enää takaisin sen menetettyään.

Kahden istuttava parisohvakin pamahti paikalle illasta erään lahjoittajan peräkärryssä. Kannamme sen pakolaismiesten kanssa sisälle ja jätämme päiviystäjän pöydän viereen. Kerron, että huomenissa päätetään, mihin se laitetaan. Viesti meni perille mukisematta.

Kun historiaa joskus kirjoitetaan vuosikymmenien päästä tätä aikaa peilaten, uskaltaisin väittää, että internet nostetaan varmaan yhdeksi ihmiskunnan tärkeimmistä keksinnöistä kirjoitustaidon ja Guttenbergin kirjapainon ohella.

Älypuhelimissa netin kautta toimivat translaattorit eli kielenkääntäjät ovat merkittävä apu silloin, kun yhteistä kieltä ei ole. Muuan vapaehtoinen käy keskustelua juuri tällä tavalla pakolaisen kanssa. Mielenkiinnosta kysyn keskustelun jälkeen, että tuliko asia selväksi.

Vastaus oli odotettu: auttavasti ja nipin napin ymmärrettävästi.

Olen huomannut itsekin sen, että kieliopin suhteen tulee ne isoimmat ongelmat käännösohjelmissa, kun sanojen taivutus on vähän niin ja näin sekä aina ei kontekstuaalisuuskaan luonnistu. Vaan ymmärretyksi tuli, mikä on tietysti kaikkein tärkeintä tässä vaiheessa.

Ruuasta vielä sen verran, että se tuntuu loppuvan jo illasta eli ainakin osa ruuista maistuu tätä lihaa lukuun ottamatta vallan mainiosti. Leipää menee ainakin huikeita määriä.

Vuoron päätteeksi käden heilautus tupakilla oleville miehille ja katoaminen illan pimeyden, harmauden ja sateen selkään. Tulisi jo talvi, tuumaan. Lunta ja pakkasta sopivasti, se olisi ainakin supisuomalaista. Sitten laskettaisiin pulkalla mäkeä ja tehtäisiin lumiukkoja lapsien kanssa, suomalaista tapaperinnettä parhaimmillaan.

Ylihuomenna taas uusiksi. Pysykää kanavalla.

Edit. 18.11 klo. 21:56

Korjattu ohjaajan aiempi työhistoria. Ohjaaja on ollut aiemmin vapaaehtoistöissä ja nyt palkattuna ohjaajana Törnävällä. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

19Suosittele

19 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Toimintaa, eikä suunpieksentää. Arvostan.

Käyttäjän timoekman kuva
Timo Ekman

Se alkaa olla pikku pakko. Some on mennyt niin hulluksi paikaksi ja tiedot ovat sen verran ristiriitaisia, ettei ole enää juuri mitään muuta vaihtoehtoa kuin ottaa itse asioista selvää.

Bloggaustahti tulee menemään noin yksi bloggaus per viikko tahdilla toistaiseksi. Odottelen niitä Migrin tyyppejä kuin kuuta nousevaa paikalle. On muutamia kysymyksiä jo mielessä.

Esittelen aina itseni niin, että teen blogia US:n Puheenvuoroon. Jollekin saattaa jäädä sellainen vaikutelma, että olen palkattu toimittaja, mutta yritän korostaa aina sitä, että olen vapaaehtoisena ja olen bloggari, en palkattu toimittaja. Käsitteet menevät vain ihmisillä usein sekaisin, mutta lopputuloshan tässä ratkaisee.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kuumakallet täällä verkossa pyrkivät lietsomaan vastakkainasetteluja ihmisryhmien välille aina, kun tulee Pariisin kaltaisia kammottavia uutisia. Ymmärrän huolestumisen ja myös vihan tunteet hirmutekojen tekijöitä kohtaan, mutta kun ne kytketään omaan jyrkkään poliittiseen ajatteluun ja ruvetaan kanavoimaan omia tunnetiloja viattomiin henkilöihin, menee homma aivan överiksi.

Onneksi verkossa, ja maailmassa muutenkin, on myös rakentavaa meininkiä. Siitä tämä sinun juttusarjasi on loistava esimerkki.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#2
Täydet pojot toiminnastasi.
Sanan jalostunein muoto on teko.

Janne Hilden

Jos intoa riittää harrastuksesi saralla, niin tee reportaasimatkoja ihmeessä myös vaikkapa Hennalan ja oulun vastaanottokeskuksiin.
Jotta, me lukijat, saamme objektiivista tietoa ja aikalaiskuvaa vastaanottokeskusten arjesta. Kun näyttäisi, että esim. Hennalan ja Oulun laitokset näyttäisivät olevan noita levottomampia.

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/vastaanottokes...

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Jatka kirjoituksiasi Timo. Aitojen, itse koettujen vaikutelmien välittäminen on jotain muuta kuin nurkkakuntaisten ennakkoluulojen levittäminen.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Timo - kiva lukea näitä.

Markku - miksi ihmeessä et sitten laita tietoa ihmisille kun tulee hyviä blogeja väliin minultakin ("presidenttiehdokas Hirvimäki" kun puoluettahan minulla ei ole, sori vaan), joissa ajatusta viety toisinaan pitkällekin eri aiheissa, jotka ovat usein lähellä myös omaa ajatteluasi?

Suoraan tähän aiheeseen liityen -

http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2066...

***

Sori Timo vein hieman sivuraiteelle. Pitääkin lähteä käymään itsekin noissa keskuksissa siellä voi olla osaavaa porukkaa joukossa myös.

Ennen kuin systeemi ehtii peruuttamttomasti väliin..?

this is a wonderful blog and i wish i was in English for my Canadian facebook friends, There is lot to learn especially now when we have debate going on about taking in Syrian refugees,Timo se olet tekemässä hienoa hommaa!
Kiitos siitä ja Sinun blogista!

sorry for the spelling mistakes Suomen ja Englannin!

Käyttäjän teppoovaskainen kuva
Teppo Ovaskainen

Kiitos mielenkiintoisista blogeista, Timo! Tein havainnostasi jutun myös US:n uutispuolelle kysäisemällä vastaanottokeskuksen johtajaltakin näkemystä: http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/141783-vapaaehtoin...

Teppo, US

Toimituksen poiminnat