Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Vapaaehtoistyöntekijänä pakolaisten vastaanottokeskuksessa: päivä #1

 • Pintaraapaisu vaatelahjoituksista. Tässä vain osa pelkästään lasten vaatteista. Aikuisten vaatevuoret ovat vielä hillittömämpiä.
  Pintaraapaisu vaatelahjoituksista. Tässä vain osa pelkästään lasten vaatteista. Aikuisten vaatevuoret ovat vielä hillittömämpiä.
 • Tulee todellakin tarpeeseen liki kaikille henkilökunnan jäsenille.
  Tulee todellakin tarpeeseen liki kaikille henkilökunnan jäsenille.
 • Laittavatkohan päällensä? Nähtäväksi jää.
  Laittavatkohan päällensä? Nähtäväksi jää.
 • Lahjoitustavaroissa ei ole pelkästään vaatekaapin ja vintin perukoita tongittu.Sukkia ja alusvaatteita tulee ihan paketeissakin.
  Lahjoitustavaroissa ei ole pelkästään vaatekaapin ja vintin perukoita tongittu.Sukkia ja alusvaatteita tulee ihan paketeissakin.
 • Äitiemme taidonnäyteittä lahjoitusten joukossa.
  Äitiemme taidonnäyteittä lahjoitusten joukossa.

Monin miettein sitä saapui Seinäjoen vastaanottokeskukseen töihin SPR:n vapaaehtoistyöntekijänä maanantaina 26.10 2015. Jos sosiaalisesta mediasta, ja ihan normisäännöin toimivasta mediastakin, ottaa jonkinlaisen viitekehyksen asiaan, saa olla mennen tullen varpaillaan ja epäluuloinen. Meillehän on tullut vain kasa kolmekymppisiä miehiä, potentiaalisia seksirikollisia ja sosiaaliturvamme kuppaajia paikat täyteen, eiks jeh?

Lähdetään kuitenkin kylmistä tilastoista tähän saakka:

Seinäjoen Törnävän asuntoalueelle, Törnäväntie 30A:n, on tähän mennessä saapunut noin sata turvanpaikanhakijaa. Siinä kolmessa erässä viime viikon aikana. Paikka on vanha solumuotoinen opiskelija-asuntola, joka löysi uusiokäytön vastaanottokeskuksena.  

Kansalaisuudet ovat seuraavat:

Irak, Syyria, Afganistan ja Kosovo.

Ja se paljon puhuttu ikä- / sukupuolijakauma:

Siinä 20 1-17v. lasta / nuorta. Silmämääräisesti täysi-ikäistä naista noin 10-20. Ja kyllä, sitä paljon kammoksuttua nuorta miestä (25-40) siinä 30-40 (osa perheellisiä). Muutama hiukan vanhempikin mies mukana. Näillä mennään siis, Seinäjoki hyvä, toistaiseksi. Luvut summittaisia ja lienevät muuttuviakin ajan myötä, sillä paikka vetää noin viitisenkymmentä pakolaista lisää.

Ensimmäinen päivä alkoi aamupalaverilla. Paikalla ollut ohjaaja hiukan kertaili menneen viikon tapahtumia ja mainitsi, että kovin oli meno jo tasaantunut alkuviikon härdellistä. Ei mitään mainittavaa ongelmaa ollut tullut vastaan, mitä kysyin aivan ensimmäisenä. Talon tavoille vain opetettu suurin piirtein alkuinfon kautta.

Kun kävin läpi tuota vanhaa opiskelija-asuntolaa päivän mittaan, missä tuttujanikin on asunut vuosien varrella, en voinut välttyä hiukan inttimäiseltä tunnelmalta.

Alaoven edessä oli ”päivystäjä” alias palkattu vartija väliaikaisesti sekä solumuotoinen asuminen toi mieleen armeija-aikaiset tuvat, joskin sillä lisäyksellä, että useissa tuvissa oli omat keittotilat ja pesuhuoneet.

Aamu lähti käyntiin ”käskynjaolla” henkilökunnan tiloissa. Ihan sellaista perusjuttua vain, että mitä tehdään tänään jne. Mitään ihmeellisempää ohjelmaa ei ollut tarjota, kunhan nyt vain perusarkea lähdettäisiin pyörittämään.

Vilkuilin suurella kiinnostuksella henkilökunnalle suunnattua tussitaulua, minne oli käytäntöjä kasattu ylös. Sieltä löytyi myös oma kohtani, eli se, mitä vapaaehtoiset voivat tehdä pakolaisten kanssa.

Lyhyesti muutamat pääkohdat:

1)    Olla vaikkapa lasten seurana ulkoilemassa

2)    Avustaa lahjoitusten lajittelussa

3)    Jutella omien taitojen mukaan pakolaisten kanssa

8 tunnin vapaaehtoispäivään mahtuu kuitenkin rajallinen määrä touhuttavaa, joten päätin tarjota itseäni kohtiin 1 ja 2, kun selväksi tuli, että englanninkielen taito on vähän niin ja näin miehilläkin ja naisten englannin taito sitäkin heikompi ja itseltäni ei heidän pääkieli arabia taitu sanan vertaa. Sehän kävi ohjaajille. Paikalla on toki arabiaa taitava tulkkikin väliin, joten ihan palikkaenglannilla ja elekielellä ei tarvitse henkilökunnankaan mennä.

Aika tarkkaan puoli päivää meni vaatteita lajitellessa. Apunani oli eräs toinenkin vapaaehtoinen. Siitä tälle neidille kiitos, että oli apunani, sillä sen valtavan lahjoitusröykkiön seasta nostelin välillä itselleni täysin uppo-outoja vaatteita ja kyselin, että onko tämä miesten vai naisten vaate ja mikä tämä ylipäätään on?

-Tuohan on tunika, neiti tokaisi hymyillen, kun taivastelin erästä vaatetta.

Selvä. Pistetään kategoriaan ”naisten neuleet”, sovimme.

Kuvaliitteet kertovat kuvateksteineen toivon mukaan enemmän kuin tämä teksti.

Koska päivä lyhenee ja kylmenee, tuntui puutetta nimenomaan olevan ajankohtaan sopivista vaatteista. Väkeä lappasi ”varusvarastolla” tämän tuosta.

Säännöt ovat kuitenkin selvät, ettei koko paletti leviä käsiin: ensin lajitellaan ja sitten vasta jaetaan. Poikkeuksia tehdään kuitenkin lasten suhteen sekä ohjaajan avustuksella voi tarpeisiin sopivia vaatteita tulla kysymään muutkin. Aivan ymmärrettävää ja kohtuullista joustoa mielestäni.

Oli yhdessä kohtaa päivää aika hurja kokemus kommunikoida erään pakolaismiehen kanssa ilman yhteistä kieltä, kun hän vain käsiä nosteli ylös alas housujen kohdalta elehtien, että olisi hyvä saada housut näiden nykyisten verkkareiden tilalle. Eipä siinä paljon kysellä, että mikä mahtaa olla herran koko, vaan katsellaan sopivia ihan vain silmäpelillä. Ei löytynyt sillä kertaa.

Nyt tähän väliin kuvaus vaatevaraston sisällöstä.

Naisten vaatteita on aivan valtava määrä, ihan kaiken kokoista. Miesten vaatteita on selvästi vähemmän. Ja miesten vaatteiden yksi silmiinpistävä piirre oli se, että ne olivat auttamatta väärän kokoisia pakolaisille.

Syy löytyi ihan silmämääräisellä katsomisella. Syystä b toisesta, lähi-idän mehet eivät useinkaan ole ihan samaa koko luokkaa kuin suomalainen äijänköriläs. Suomesta loppuu aina kaupoista miesten vaatteet kokoa L ja XL, mutta pykälän verran pienemmät koot menisivät näitten miesten päälle kuin tyhjää vain. Jopa lasten senttikootkin paikka paikoin.

Muuan mies kyseli esimerkiksi kenkiä minulta. Englanti taittui sen verran häneltä, että koko 41 olisi pitänyt löytyä. Miettikääpä kohdallenne kuinka paljon tunnette suomalaisia miehiä, joiden jalan koko on 41. Ei tullut itselläni mieleen ainuttakaan eikä niitä osannut tämänhetkinen vaatelahjoitusröykkiökään antaa.
Yksi hauska kuriositeetti vielä lahjoituksista: mukana oli poikien / miesten luistimetkin. Jäitä odotellessa.

Summa summarum: teinipoikien vaatteita tänne suuntaan, jos avustushalukkuutta vielä löytyy samaan tahtiin kuin tähänkin asti.

Kahdeksan tunnin päivä meni niin hujauksessa ohitse, että lasten ulkoiluttaminen jäi sillä kertaa väliin. Töistä pois lähtiessäni kuitenkin vilkaisin nopeasti aidatun pihan lasten leikkejä. Pari nuorta tyttöä pelasi sulkapalloa ja pienemmät painelivat innoissaan pienillä pyörillä pitkin pihaa, lahjoitustavaraa nämäkin. Lapsissa on onneksi jotain universaalia käytöksessä. Kuin missä tahansa leikkikentällä olisi ollut kantaväestön parissa, kun heidän riemua katseli.

Aika paljon jäi tähän bloggaukseen laittamatta tunnelmia, mutta pikoihin taasen uusia.

Pysykää kanavalla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Matti Kolehmainen

Vai, että lasten ulkoiluttaminen jäi sinulta väliin. Eikös siellä ollut niitä raavaita pakolaismiehiä mihinkään hommaan? Ei ole ihme jos tulijat vaativat kuuta taivaalta kun näihin vapaaehtoispalvelijoihin heti totutetaan.Kait siellä jo vessojen siivousvuorot on jaettu jo asukeille kun kerran inttiin viittaat?

Käyttäjän timoekman kuva
Timo Ekman

Omat vanhemmat ovat jatkuvasti lasten kanssa pihalla kuten monesti Suomessakin. Kyse oli siitä, mitä vapaahetoisena voi tehdä.

Ja joo, jokainen asukki huolehtii itse koko paikan siisteydestä. Eli tappi toimii näin inttislangia käyttääkseni.

Muutaman päivän päästä lisää tästäkin teemasta, kun kuvaillaan päivä #2.

Matti Kolehmainen

Kiitos vastauksesta. Jään odottelemaan kirjoituksiasi.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Odotellaan Ekman kunhan pojjaat kotiutuu. Tästä käsittääkseni pelkästään muslimeista koostuvasta porukasta ei tule koitumaan pelkästään hyvää. Wienin piiritys 1529 päättyi muslimien häviöön, tämä piiritys tulee päättymään heidän voittoonsa. Kiitos eurooppalaisten moraalin degeneroitumisesta.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Kolehmaisen ennakkoluuloiset töräykset nurin muutamalla rivillä tyylikkäästi!
Kokemus - ennakkoluulot 15-0!

Matti Kolehmainen Vastaus kommenttiin #20

Kuten vastasin jään odottelemaan uusia kirjoituksia. Olisihan se ihanaa minunkin mielestäni, että elämä olisi siellä Vokissa yhtä auvoa. Sen verran kuitenkin nähnyt omin silmin, että epäilen. Ensimmäisen kerran muuten vierailin Vokissa vuonna 1986 Rajamäen Röykässä. Silloin kylläkin siellä olleiden kulttuuri oli hyvin kohteliasta.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Meinasitko olla vapaaehtoisena pakolaisaallon loppuun asti?

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Tästä touhusta oppia ottaneena voisivat kaikki vapaaehtoiset ryhtyä auttamaan vanhuksia, jotka makailevat omissa sotkuissaan hoitokodeissa.

Se juttu olisi kiinnostava.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Miksi?
Eikö ne voisi mennä, jotka pelkäävät "pakolaiskeskuksen nuoria miehiä ja heidän oletettuakin pahempaa väkivaltaisutta", yadda, yadda...?

;)

Henry

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Hyvää luettavaa. Kiitos, lisää vaan.
Pysytään kanavalla.

Käyttäjän amgs kuva

Kiitos Timo kirjoituksesta ja, että kävit siellä!

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Olemassa olevien tietojen mukaan SPR:n vapaaehtoisiin kohdistuu uhkailuja, huoritteluja ja "mamupatjaksi" haukkumista netissä. En oikein usko, että Ekmania uskalletaan lähestyä samalla tavalla :)

Hyvää, käytännönläheistä bloggaamista.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Onnittelut siitä, että olette saaneet Puheenvuoron kirjoittelua ja kommentointia siistittyä. Vielä jonkin aikaa sitten tämänkin kirjoituksen vastaanotto olisi ollut aivan toisenlainen.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kiitos onnitteluista, Jouni. Aika moni palvelun sääntöjä rikkonut on saanut lähtöpassit. Olen itsekin tullut entistä vakuuttuneemmaksi, että fiksu verkkokeskustelu on mahdollista.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Jos pitää siisteyttä ainoana kriteerinä, eikö Vartiotorni olisi oikeampi foorumi. Natsi saksassa pidettiin erittäin siistinä kirjoittaa juutalaisista negatiivisessa mielessä. Se mitä siisteydellä tarkoitetaan riippuu aika tavalla kirjoittajan elämänkatsomuksesta. Se miten asia ovat ja näyttävät, niistä ei voi tehdä arvojen perusteita (naturalistinen virhepäätelmä).

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Seinäjoen amk:ssa kannattaisi järjestää kenkienlajitteluinsinöörin aikuiskoulutusohjelma, jolla näitä terveitä nuoria miehiä voitaisiin pätevöittää lajittelemaan kenkänsä itse.
Suomi tarvitsee osaavaa työvoimaa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kiva oli lukea.
Netissä aiheesta paljon disinformaatiota, joskin pitää samalla todeta, että jos mitä kansalaisia vain, vaikka suomalaisia on tuhansia ja noin 100 ihmistä per paikka - niin "joukkoon mahtuu" - eli meitä on joka junaan.

Tuli vain mieleen, eikö vanhoja ompelukoneita saa mistään - helppohan on tehdä liian isosta pienempää kuin päinvastoin.
Suomalaiset miehethän ei paljoa ompele, mutta idässä miesvaattureita sekä ammatin harrastajia löytyy.

Henry

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kuvauksesi muistuttaa aika paljon Pelastusarmeijan yli 100 vuotista joulupatakeräysten vaatelajittelua. Sinne tuli aiemmin vähän liiankin kulunutta tai pesemätöntä vaatetavaraa, mutta toisaalta kivoja leluja lapsille jaettaviksi.
Satuin asumaan talossa, jossa oli keräyksen lajittelukeskus. Hyviä muistoja.
Ennen joulua ei kaikkea ehditty lajitella, joten tavaraa lähetettiin vielä pitkään joulun jälkeenkin eri puolille myöhästyneenä vaateapuna. Rahalahjat käytettiin mahdollisimman pian avuksi jo ennen joulua...
Saat hyvää kokemusta nyt, kun joulu taas lähestyy ja padatkin alkavat porista... :-)

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Ikäjakauma vaikuttaisi olevan aika lailla sama kuin Liperin Vaivion väliaikaisessa vastaanottokeskuksessa, mutta koska pienet lapset ovat aktiivisimpia heitä tuntuu olevan valtava määrä.

Miesten pienikokoisuuteen kiinnitin huomiota vasta hiljattain. Piti mainita asiasta kaverille ennenkuin tajusin, että aika pienikokoisia miehiä ja miehenalkuja löytyy joukosta.

Itse kun kävin auttamassa en ottanut osaa mihinkään palaveriin. Minä tosin saavuin paikalle kymmeneltä aamulla. Palaveri saattoi olla aikaisemmin. Harmi kun itselläni kestää niin kaun päästä paikalle, taitaa palaverit jäädä väliin.

Juha Rintala

Liittyen tuohon artikkelin oikealla puolella olevaan kuvaan naisten kalsareista "laittavatkohan päällensä?"

En tiedä, laittavatko miespuoliset muslimimaahanmuuttajat, mutta musliminaisille lingerie'ihin sallittua Islamin ja kulttuurissakin pukeutua, ei ole syntiä (kuten kristilliseltä pohjalta voisi kuvitella).

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Kiitos tästä kirjoituksesta. Näyttää siltä että teilläpäin vapaaehtoistyö on hyvin organisoitu :). Jos elekieli loppuu kesken niin google-translate (kännyllä) kehiin. Jään mielenkiinnolla odottamaan jatkokertomuksia.

Kuten joku sanoi niin pakolaiskriisi toi esiin eurooppalaisten pahimmat ja parhaimmat puolet. Suomessakin on satoja ryhmiä, yhdistyksiä ja verkostoja jotka järjestävät monenlaista toimintaa turvapaikanhakijoille. On vaatekeräyksiä, vapaaehtoistyötä vokeissa, kotimajoitusta, naapuri-illallisia, suomenkielen opetusta ja muuta. Ilman kolmannen ja neljännen sektoria tuskin tästä kriisistä selvittäisi.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Hyvä ja valaiseva kirjoitus. Kiitos siitä. Odotellaan lisää.

Käyttäjän TimoSulonen kuva
Timo Sulonen

ite menin myös Tampereella katsoon omin silmin et millaista porukkaa tää oikein on suivaantuneena noihin nettikirjoitteluihin missä koko kansakunta suurinpiirtein yleistetään raiskaajiksi tai tiesmiksi, noh Kaupin hätämajoituksessa taitaa olla 120 kaveria ikä haarukassa 20-50 kaikki miehiä Irakista ja Somaliasta jokunen. Ja ihan tavallisia kavereita voisi kuvitella et naapurin jannut siinä jollain hiukan tummempi iho ja outo kieli. Oma kokemus tähän asti ollut yllättäväkin tavis kavereita jotka ovat pakomatkalla ja hukassa tietenkin syystäkin perheet jäi kodit kaverit ihan kaikki nyt toiveissa on saada lupa jäädä ja aloittaa uudelleen, ei ihan helppo pala kenellekkään.
Suosittelen menemistä yllättävän paljon antaa itselle pienikin apu jota toiselle voi antaa.

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen

Kaikki auttaminen on hieno asia, en silti voi olla pohtimatta, miksi joku kokee tarvetta auttaa terveitä ja kykeneväisiä ihmisiä sen sijaan, että auttaisi niitä, jotka eivät voi itseään auttaa?

http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/lapsenl...

http://yhteisvastuu.fi/fi/kampanja-2013/7-suomi/10...

Auttamalla turvapaikanhakijoita haaskaat aikaasi, miksi? Koska yhteistä kieltä ei löydy, Google-translate ei auta lukutaidottoman autettavan kanssa. Aikaa ei riitä minkään merkittävän tuloksen aikaansaamiseksi ja viet teoillasi sen tärkeän tekemisen itse turvapaikanhakijalta, jolla sitä luppoaikaa on kuitenkin enemmän kuin sinulla.
Sen sijaan, omaa äidinkieltäsi puhuva yksilö saattaisi saada älyttömän paljon irti tapaamisestanne, vaikka vain puhuisitte keskenänne.

Edelleenkin painotan, että kaikki auttaminen on hieno asia, mutta silti harmittaa, että Suomessa on järjetön määrä yksinäisiä vanhuksia jotka rukoilevat luojalta seuraa, edes kerran viikossa sen yhden tunnin ajan. Ilmeisesti heitä ei pidetä tarpeeksi mielenkiintoisina. Harmi, koska kokemuksesta tiedän, että he ovat äärimmäisen mielenkiintoisia.

Käyttäjän TimoSulonen kuva
Timo Sulonen

Jänniä mielipiteitä mutta meillähän on kaikilla siihen oikeus, haaskaat aikaasi haloo miten...yhteinen kieli löytyy yllättävänkin helposti ei siinä maailmaa parannella vielä mutta kommunikoimaan pystyy jos sulla on kädet jalat silmät kasvot olla ihminen ottaa kaveri huomioon olla paikalla läsnä ei se sen ihmeempää tarvi...ja lopulta sekin jo riittää. Suurin virhe on se että nyt kukaan ei tee mitään vaan annetaan näiden kavereiden pikkuhiljaa syrjäytyä koloihinsa siinä on mahdollisuus syntyä jotain silloin mitä kukaan ei halua eikä tahdo.
Nythän meille on muuttanut valtava määrä ihmisiä jotka tekisivät mitä tahansa työtä jos vain saisivat, miksipä ei heitä työllistettäisi esim. vanhusten hoidossa kävelyttämässä auttamassa kuuntelemassa puhelemassa...

Toimituksen poiminnat