Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Valintatalon kassissa on perillisten talous vatupassissa

 

Juha ”Junnu” Vainio kirjoitti itsensä suomalaiseen iskelmägenreen monien kuolemattomien iskelmien kautta. Milloin muisteltiin matkaa pohjoiseen, milloin muuan Miikkulaista Saimaan saaressa norpan kera ja sitä rataa.

Iskelmänikkaroinnin lisäksi Vainio riimitteli myös kaupallisille toimijoille yhtä ja toista. Vanhempi väki muistaa Vainion riimittelyn Valtsun eli Valintatalon sloganin tv-mainoksista, missä ”Valintalon kassissa on talous vatupassissa”.

Taloudessaan kuplat vatupassin sisällä viivojen sisäpuolelle näyttää ainakin hetkellisesti saaneen ex-poliisi Jari Aarnio, joka latasi oikeudessa näkemyksensä selittääkseen salaojaputken pätkään puutarhansa kukkapenkkiin eksynyttä vajaata puolta miljoonaa euroa.

Nyttemmin siis oikeudessa kuultiin Aarnion kertomana, että Itiksen Sampo-pankissa oli tehty yksi vaatimaton 1 180 000 € käteisnosto vuosituhannen alussa kuolleen miljonäärin lesken toimesta ja tumpattu kahisevat Valtsun kassiin ja viety ne elämänsä kalkkiviivoilla olevalle omistajalle kuolinvuoteelle.

Fysiikan lakien mukaan ainetta ei voida hävittää, vaan se vaihtaa korkeintaan olomuotoaan. Tästä tapahtumaketjusta voi heittää ihan kohtuullisen epäilyksen ilmoille ja arvella sellaistakin tapahtumaketjua, että tämä fiinille paperille painettu vaihdon väline ei ole haihtunut ainakaan savuna ilmaan vaan Euroopan keskuspankin muovaama olomuoto olisi pysynyt samana, mutta haltija olisi vain vaihtunut.

Kas nyt näin ainakin 447 000 €:n osalta:

Erityyppistä monikansallista myötäeläjää oli kuulemma rampannut miljonäärin pakeilla viime päiviin saakka sairaalan pahnoilla, ja kun verotaulukon ylimmän kerroksen maallinen taivaltaja siirtyi ajasta ikuisuuteen, tästä reippaasta miljoonan käteisnostosta ei ollut euroakaan enää jäljellä hänen henkilökohtaisessa sairaalan jäämistössä. Kävikö Aarnio antamassa viimeistä viranomaisvoitelua tutulleen, sitä tarina ei vielä kerro eivätkä turvakameranauhatkaan, koska niitä ei näin pitkän tauon jälkeen enää ole olemassa.

Mahdollista on, että Aarnio omalla tarinallaan suojelee vainajan intimiteettiä tietäen tämän turvakameraevidenssin puutteen, joten sana sanaa vastaan, mutta 447 000 €:n tie Aarnion kukkapenkkiin olisi jännittävä lisä tähän ketjuun. 

Oli siis vain toistakymmentä vuotta sitten kuollut miljonääri, joka päätti nakata Aarniolle kuolinvuoteellaan erinäisistä avuista 447 000 €:a ihan tax free. Kuten nyt Aarnio-saagan reaalimaailmaa käsittelevästä osasta tiedämme, veroilmoitus jäi Aarniolta antamatta hyväntekijänsä kädenojennuksesta. Sattuuhan sitä ylemmältäkin viranomaiselta toisinaan jäädä ihan kaikki tulot ilmoittamatta, jos jotain pientä viraabelia sattuu päivätyön lisäksi olemaan. Tavattiin vain muuan virolainen Veiko Helsingin kaupunginteatterin lipunmyynnin kulmilla ja otettiin vastaan tuhti arvotalon hinta vastaan noin vain.

Aarnion oma tausta tietysti herättää arkijärkeen sopivia epäileviä kysymyksiä. Yksi voisi kuulua vaikkapa siten, että onko Aarnion työn puolesta tapahtunut sukkulointi kahden eri maailman välillä, oma virka vs. asiakaskunta, luonut tietotaidon, joka antoi selityksen verovapaalle transaktiolle häivyttäen ainakin omasta mielestä turhat viitteet laittomasta teollisen mittakaavan päihdemyynnistä.

Oikeus tapaa olla suhteellista absoluuttisuuden sijasta ja täten laittakoot oikeus myös oman suhteellisuutensa vatupassiin Aarnion kertomusta arvioidessa.

 

***


http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015110620622652_uu.shtml

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat