Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Aplodit Takalalle

 

Ilkan päätoimittaja Satu Takala tiivisti vaikean aiheen toissapyhän kolumnissaan taidokkaasti osoittaen suomalaisten ontuvaa logiikkaa maahanmuuttokeskustelussa. Hän osoitti monin esimerkein myös kuinka arkipäivän tekemiset ja sanomiset ovat osa piilorasistista perinnettämme. Ota ja lue ennen kuin jatkat eteenpäin.

Lisään tähän Takalan luetteloon vielä termin ”roturealisti”, mitä mamu-kriitikkojen puheissa näkee. Se on aivan suora vihje siitä, että toinen ihmisrotu on parempi kuin toinen. Siitä ei pääse yli ei ympäri.

Eri yhteyksissä näkee myös käsitettä ”yleinen oikeustaju”. Eli kovempia tuomioita seksuaalirikollisille jne. ”Saunan taakse” –termi vilisee keskusteluissa yleisesti ja sillä on kylmäävä kaiku vapaussotamme jälkiselvittelyihin.

Yleinen oikeustaju on myös sanaparina pikkuisen vaarallinen, kuten kehotus saunan taakse viemisestä antaa ymmärtää. Kääntäkääpä kelloja taaksepäin hiukan alle 100 vuotta ja ottakaa kohteeksi Stalinin Venäjä, Hitlerin Saksa, koko Pohjois-Korean historia, Idi Aminin Uganda, Ruanda vuonna 1994 huhtikuussa ja Balkanin hajoamissota sekä miettikää siltä pohjalta, mitä näissä paikoissa tehty ”yleisen oikeustajun” puitteissa.

Takala huomautti myös, että omille vastoinkäymisille ei kannata aina hakea syyllisiä muualta. Olen huomannut saman ilmiön kuin Takalakin. Hämmästyttävän usein tiukimmat mamu-kriitikot ovat oman päänsä seinään lyöneitä poliisin ja muiden viranomaisten kestoriesoja, joilla muukin siviilipuolen elämänhallinta on vähän niin ja näin ja syyllistä haetaan EU:n ja euron lisäksi juuri tällä sumealla logiikalla kaikista heistä, joilla ei ole Suomen passia.

On minullakin omat kompastuskiveni ollut mm. parisuhteissa, mutta pahimmankaan korpeamisen keskellä minun logiikkani ei riitä sälyttämään omia ihmissuhdekiemuroita virolaisen hitsarin tai turkkilaisen pizzerianpitäjän piikkiin.

Tätä samaa peiliin katsomista oman elämän suhteen jos osaisi harrastaa moni muukin, niin väitän, että kaikesta mamu-messuamisesta katoasi ehkä neljännes tai tiedä vaikka enemmänkin. Se olisi jo hyvä alku.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän ToniTervo kuva
Toni Tervo

Voi herrajjestas mitä yleistystä Takala vääntää, ja sinä jatkat. Vai on mamukriitikot poliisin ja viranomaisten kestoriesoja, hehheh. Roturealisti oli itselleni täysin uusi termi, joten googletin. Ensimmäiset hitit osui vuosien 2007-2012 välille, joten eipä taida kovin usein käytetty termi olla. Myöskään työpaikkojen suomalaisilta vienti ei millään tasolla ole ollut argumenttina keskustelussa humanitaarisesta maahanmuutosta. Monikulturistit niin mielellään huomauttelevat siitä, että on monenlaista maahanmuuttoa ja ne sekoitetaan kriittisten toimesta. Asia on juuri päin vastoin ja Takala on täydellinen esimerkki siitä.

Aivan käsittämättömän aivotonta keskustelua tämä maahanmuuttokeskustelu on edelleen, ja se johtuu siitä että kriittiset edelleen yritetään keinolla millä hyvänsä yhdistää rasismiin. Samalla unohtuu itse asia kun voidaan leimailla ihmisiä (vaikka se leimailu lähtökohtaisesti oli sitä vihapuhetta). Ja sitten tekopyhästi puhutaan mesoamisesta. Kun olet sinne peiliin katsonut niin varmistithan ettet katsonut sinne nurjalle puolelle?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Rohkea ja asiallinen puheenvuoro Takalalta, tälläistä olisin toivonut myös pres. Niinistöltä, mutta ei ole kuultu, ilmeisesti hänestä ei arvojohtajaksi ole. Oma kokemukseni on, että pääosin suomalaiset ovat varsin suvatsevaisia, kuten tämänpäiväisestä IL voi lukea "Vihamielinen keskustelu turvapaikanhakijoista on herättänyt vastareaktion: monet vapaaehtoiset haluavat auttaa sotaa pakenevia" "Ihmiset tarjoavat koteja turvapaikanhakijoille" Olisiko aika nousta vastustamaan sitä vihan ilmapiiriä, jota varsinkin persut puolueena Suomeen haluaa kylvää. Putkosen "musta lista" on jotain jota ei järjellä voi selittää, niin tökerö se on.

Jaakko Häkkinen

Kuulostaa liioittelulta tuo "useat ovat rasisteja" ja "hämmästyttävän usein poliisin kestoriesoja." Ehkä kuvaa vääristää se, että mitä jyrkempi kanta henkilöllä on, sitä enemmän hän pauhaa siitä eri foorumeilla. Maltilliset maahanmuuttokriittiset puheenvuorot katoavat rasistisen mesoamisen hyökyaallon alle, ja hiljaisia kriitikkoja on kuitenkin aina ylivoimainen enemmistö.

Ihmisiä pitäisi rohkaista ja patistaa asialliseen keskusteluun; foorumeilta usein pelkkä rasistinen meuhkaaminen poistetaan (käsittääkseni jopa Hommalla), mutta Facebookissa moderointi on kulloisenkin "seinän" pitäjän vastuulla. Vähintään uutislehtien nettisivujen kommenttiosiossa pitäisi olla nollatoleranssi vihapuheelle.

Ihmiset oppivat esimerkistä, joten rasistisen pauhaamisen esimerkit tulisi poistaa, ettei väärä keskustelukulttuuri leviäisi laajemmalle. Heti kun tarpeeksi paljon näkyy sellaista, ihmiset tulkitsevat että se on nyt sosiaalisesti hyväksyttyä.

Käyttäjän SibilYanev kuva
Sibil Yanev

Toimituksen poiminnat