Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Uusi Kekkonen?

Ulkoministeri Timo Soinilla (ps) tuntuu olevan se suomalainen erityispiirre syvällä takaraivossa, että Venäjää mielistellään ja ymmärretään loppuun saakka. Selvää puhetta hän ei halua ymmärtää toisin kuin Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka haastoi Venäjän entistä valtionvarainministeriä sanoistaan, jonka mukaan Nato ei saa laajentua Venäjän naapurimaihin. Soinin mukaan kaikki on ihan ymmärrettävää Venäjän retoriikkaa vailla kosketusta Suomeen.

Sekin tuntuu olevan monilla suomalaisilla korkeillakin päättävillä elimillä hukassa, että Venäjä ei pidä meitä puolueettomana maana toisin kuin me sen itse itsellemme selitämme. Venäjä näkee meidät länteen kuuluvana valtiona, joka loikkaa Natoon tiukan paikan tullen jos pääsee.

Venäjä tuskin hyökkää Baltian maihin, koska ne ovat Naton jäseniä. Suomi ei ole ainakaan vielä Naton jäsen ja tässä puolustuspoliittisessa shakissa Nato-vapaa Suomi olisi erinomainen puskurivaltio Venäjälle strategisessa mielessä, koska Ukrainan kriisiä kummempaa myötätuntoa ei sovi odottaa muilta valtioilta, jos Venäjä tänne rynnii. Muistakaa, että Ukrainakin on vain Suomen tapaan Naton kumppanusmaa ja Ukrainallekin on tähän asti riittänyt vain poliittista myötätuntoa sanojen muodossa ilman sen kättä pidempää apua.

Jos kuitenkin kävisi niin, että alkaisi isompi rähinä Baltian maissa, niin jo Suomen ja Naton yhdessä solmiman isäntämaasopimuksen vuoksi olisimme aivan varma maalitaulu Venäjälle. Suomen solmima isäntämaasopimus Naton kanssahan tarkoittaa sitä, että annamme Nato-maille kauttakulkuoikeuden kriisien niin vaatiessa. Venäjä ei pilliin vihellettäessä varmasti ala odottamaan tilannetta, että USS Alabama on telakoituneena jonnekin Kulosaaren edustalle.

Isäntämaasopimus on oiva kädenojennus sitä taustaa vasten ajateltuna, että sillä tapaa hivuttaudutaan Natoon. Voi kuitenkin olla, että aika Nato-jäsenyyteen ei piisaa, jos tilanne äityy riittävän pahaksi. Maailman roihahtaessa liekkeihin ei nimittäin Nato-nimistä palovakuutusta enää hankita. Suomalaisten poliitikkojen paljon viljelemä Nato-optio paljastuisi isommassa mittelössä tuolloin ontoksi retoriikaksi vain.

Tilanne Suomen kannalta muistuttaisi tuolloin entistä tyttöä, joka antaa ymmärtää, muttei ymmärrä antaa ja jää lopulta ilman. Suomi-neito tarvitsee uskottavan vävyn kuten maailman myrskyissä sillä on aina toistaiseksi ollut. Yksin näet käy kylmät, kuten sulhasista osattomiksi jääneistä valtioista tiedämme menneisyydestä.

Soinin pitäisi myös pitää sutkautusgeneraattorinsa Jukka Jusulan kanssa pieni palaveri imagonsa päivittämisestä ulkoministerimoodiin. Jusulan suunnittelemat Soinin letkautukset ovat aivan pomminvarmaa kamaa oppositiopoliitikolle, mutta kun asiallisia toimittajien kysymyksiä aletaan väistelemään siten, ettei minua huoleta maailma, missä perussuomalaiset menestyy, annetaan hyvinkin epäammatillinen kuva omasta osaamisesta.

Iltasanomien toimittajahan kysyi Soinilta, että eikö häntä huolestuta Venäjän entisen valtiovarainministerin lausunnot ja Soinin vastaus oli tämä ympäripyöreys. Kuka tahansa muu ei-persu ulkoministeri kun olisi vastannut omaan pesään vetäen noin kuin Soini, olisi perussuomalaisten suunnalta tullut valtava paskamyrsky niskaan.

Melko monet, minä mukaan lukien, ovat niitanneet Soinin ulkoministeriksi valinnan taktiseksi vedoksi Soinilta itseltään, ettei tarvitse patsastella ikävässä julkisuudessa valtionvarainministerin roolissa, kun menoleikkuri alkaa viuhua ja omat puheet paljastuvat heppoiseksi populismiksi köyhän kansan puolestapuhujana.

Jos tätä tahtia jatketaan ulkoministerin pakeillakin, näyttää siltä, että tähänkään hommaan ei ole tarvittavaa pätevyyttä ja riittävää vakavuutta. Ota ja soita Jusulalle, Soini hyvä, ja päivitä imagosi – jos pystyt. Tietty ulkopoliittinen realismikaan ei olisi puheissa pahitteeksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Reijo Tossavainen

Ekman kirjoittaa valitettavasti täysin puutaheinää. Soini ja Niinistö ovat samoilla linjoilla, ja siinä on meidän ulkopolitiikan vahvuutemme. Soini on jatkuvasti korostanut, kuinka tärkeää on yhdenmukainen näkemys. Toisin olisi tilanteessa Stubb ja Niinistö.

Toki jos on pahantahtoinen lähtökohta, niin kaikenlaista on näppikseltä löydettävissä...

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Pahantahtoinen lähtökohta on toki Reijon tavaramerkki, muttei siitä tarvitse kaikkia muita epäillä.

Käyttäjän timoekman kuva
Timo Ekman

Lue IS:n uutinen ja huomaa kuinka eri linjoilla ulkoministeri ja presidenttimme ovat. Toista olisi ihan varmasti Stubb ja Niinistö -kombolla.

Koittakaa nyt persut hyvät pysyä ensisijaisesti hallituksessa ainakin.

Petteri Hiienkoski

Nähdäkseni Soini ei ulkoministerinä ole toistaisesksi mielistellyt mihinkään suuntaan. Ja hyvä niin. Sitä paitsi mitä haittaa siitä olisi, vaikka hän olisikin presidentin kanssa eri linjoilla, jos tämä alkaisi kompuroimaan Nato-kysymyksen kanssa.

Olavi paloneva

Nykyään on itseään ja saavutksiaan korostavia plogisteja "ilma sakeana"

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset