Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Demokraatin alamäki

 

Olen pitkään kirjoitellut ilmaisen netin turmiollisuudesta painetuille lehdille. Idea kulkee lyhyesti vain siten, että jos toisille tilattavaa materiaalia tarjotaan ilmaiseksi toisille riittävissä määrin, ilmainen materiaali ottaa ja voittaa jossain kohtaa.

Sattui uutisvirrasta silmään jotain erinomaisen osuvaa, mikä todisti aatteeni jälleen kerran oikeaksi.

Sanomalehti Demokraatti vähentää printin julkaisupäivistä aimo osan pois, kun nelipäiväinen viikkosanomalehti muuttuu kerran viikossa ilmestyväksi lehdeksi printin sekä digitaalisen näköislehden puolella.

Taustalla vaikuttaa toki puoluetuen ja sitä kautta viestintätuen väheneminen vaalitappiosta johtuen. Yt-neuvottelut kutsuvat ja puoluetoimistostakin lähtee väkeä kortistoon lehden kutistumisen lisäksi.

Oikein osuva ja Demokraattia itseäkin nilkkaan ampuva kommentti kuului uutisessa seuraavasti:

 - Emme ole immuuneja media-alan yleiselle kehitykselle. Monet meidänkin lukijoistamme ovat siirtyneet painetusta lehdestä verkkolehden lukijoiksi. Siksi vahvistamme verkkotoimitustamme, Demokraatin päätoimittaja Antti Vuorenrinne sanoo.

Niin Vuorenrinne kuin hänen edeltäjätkin voivat nettiaikana katsoa kovastikin peiliin. Totta kai väki siirtyy aatteellisessakin lehdessä ilmaisen nettisyötön puolelle, jos merkittävä osa materiaalista tarjotaan netissä ilmaiseksi. Ilmaista vastaan ei voi taistella paraskaan aatteellinen lehti.

Aivan lyhyesti voisi todeta, että Demokraatti kaivoi itse oman kuoppansa, kuten koko muukin printtimedia on sitä tehnyt jo koko tämän vuosituhannen. Demokraatti kertoo otsikossaan, että verkkolehden toimitusta vahvistetaan murroksen myötä. Odottaa sopii, koska vahvistetaan tulostakin menetetyn printin tasolle?

Koska tilattava printtimedia sekä digitaaliset näköislehdet ottavat opiksi sen suhteen, että tilattavan lehden paikka ei ole ilmaiseksi netissä eikä se ole missään nimessä tilattaville lehdille mainos, vaan levikkejä, ilmoitustuloja ja työpaikkoja syövä Molokin kita?

P.S. Katsokaapa tilattavien lehtien tilauskäyriä MediaAuditFinlandin sivuilta. Aika karua luettavaa, kun prosenttien etuliitteenä on muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta miinumerkki Muutos%-sarakkeessa edelliseen vuoteen nähden.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Reijo Tossavainen

Olen ennustanut, että 5-10 vuoden kuluttua maakuntien "ykköslehdet" ilmestyvät useimmiten 3 kertaa viikossa. Samalla postinjakelu maaseudulle tapahtuu 3 kertaa viikossa.

Käyttäjän timoekman kuva
Timo Ekman

Tuo ei välttämättä kauas heitä. Teikäläisellä kun tuota mediakokemustakin kun on, niin varmasti on perspektiiviä asioihin.

Taannoin Kainuun Sanomien päätoimittaja latasi ikävän realiteetin 7 päivänä viikossa ilmestyvän lehden kannattavuusrajasta. Se on 20 000 kpl. Lakeuksilla esim. Pohjalainen on hyvin kriittisessä pisteessä tuosta levikkimäärästä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Sanomalehti Keskisuomalaisella tuskin menee vähään aikaan huonosti, ainakaan niin kauan kuin Jyväskylän kaupunki käyttää sitä virallisena tiedotuskanavanaan esim lehdessä ilmoitetaan jos vaikka väinönkadun ja Tapion kadun risteyksessä on vesi poikki niin se tavoittaa mahdollisimman monen Suomalaisen mahdollisimman monen jyväskyläläisen sijaan. Vai tarvitseeko Helsingissä tietää missä päin Jyväskylää on joko vedet tai sähköt poikki?

Käyttäjän timoekman kuva
Timo Ekman

Jatke on meillä Seinäjoella osin sama Keskarin suhteen eli Keskariin kuuluvalla Lehtiyhtymällä ja sen lehdellä Seinäjoen Sanomilla. Otti ja nappasi kilpailun jälkeen itsensä Seinäjoen kaupungin virallisena tiedotuslehtenä.

Seinäjoen Sanomia onneksi vain luetaan hyvin suurella todennäköisyydellä Seinäjoella. Veikkaan, ettei Keskisuomalaisenkaan lukijakunta kovin paljon Keskisuomen läänin ulkopuolella elä. Ne maakuntalehdet kun tapaa olla sellaisia oman alueensa lehtiä - myös verkossakin.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #5

Vielä viitisen vuotta sitten Keskarin tilanne oli sellainen että puolet tilatuista lehdistä meni maakunnan ulkopuolelle josta suurimman osan haukkasi pääkaupunkiseutu mikä näkyy yhä maakuntauutisten vähentymisenä (maakunnan uutisille on varattu vain kaksi kolmasosaa sivua). Maakunnan tilalle on tullut jääkiekko (eli urheilu) ja kulttuuri uutisia. Yhdessä vaiheessa lähteä tilattiin myös paljon Yhdysvaltoihin ja Chileen sekä että vain kaksikolmesta jyväskyläläisestä tilaa lehteä, näin meille kävi kertomassa konsernin johtaja yläasteen äidinkielentunnilla.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

"Pääkonttorikin" meni pesuveden mukana viemäriin. Verkkodemarin pitäisi nyt koota kaikki vasemmistolaiset viimeiseen taistoon porvarillisesta mediasta (US?, Aamulehti, Hesari jne,) suoltamaan blogejaan yksinoikeudella ainoastaan vätiä tunnustavalle. Samalla menisi peukuttajapataljoonat huuhdeveden mukana ja kaikki olisi hyvin, sarkasmia.
Jorinat vailla realismia eivät toimi missään, eikä vihjaa miten pitäisi uudistaa omaa ilmettä ja ohjelmia kannatuksen saavuttamiseksi.

On sinällään harmi, että Suomessa on näin mitäänsaamaton vasemmistoblokki, mikä olisi aitona vastavoimana itseni kannattamalle länsimaiselle, transatlanttisiin hyveisiin perustuvaan oikeistolaisuuteen. Kyllä täällä olisi aivan turvalllista olla eri mieltä asioista. Näyttihän sodan aikanakin valtaeliitti armollisuuden, josta esimerkkinä voidaan vaikkapa todeta Wuolijoen armahtaminen ansaitusta rangaistuksesta. Voittajavaltioiden harrrastama kollaboraattorien kohtalo on kauheata kostoa vaikka sota oli jo ohi. Saksalaisten kanssa lapsia saaneet ranskalaisnaiset kokivat nöyryyttävän häpäisyn vankeuksineen. alastomina marssitettuina hakaristit otsassa, pää kynittynä.

Mutta tuo uudistuminen taitaa olla vasemmalle laidalle samanlainen ongelma kuin ikiliikkujan keksiminen. Jos ette usko, katsokaa piinatun Rinteen ilmettä, aivan kuin uimari, joka tietää betonikenkien olleen väärä valinta virkistysuintireissulle.

Toimituksen poiminnat