Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Matkalla pinnalle

Taloussanomat on ollut poikkeuksellinen verkkomedia suomalaisessa verkkomediakentässä. Se näet on mennyt plussalle tuloksessa. Paljolti se saattoi aikoinaan rakentua yhden päätoimittajansa, Kaius Niemen, varaan, josta Kaius sittemmin bongattiin valtakunnan ykköspaikalle, Hesarin vastaavaksi päätoimittajaksi.

Voi olla, että joku Stara-verkkolehti kykenee tähän samaan, mutta siinäpä ne sitten verkkomedioiden puolelta ovatkin.

Vaan nyt näkyy valoa tunnelin päässä toisaallakin ja Stara ja Taloussanomat voivat saada seuraajakseen kolmannenkin pelaajan. Uuden Suomen päätoimittaja Markku Huusko osoitti bloggauksessaan kuinka Uusi Suomi on menossa kohti parempaa huomista lukujen valossa. Edelleen on tullut siinä reipas kymppitonni nokkaan joka kuukausi, mutta tälle vuotta on menty kuulemma lähes plus miinus nollana koko tähän saakka kestänyt vuosi.

Täysiä vuosia tulee Uudella Suomella täyteen 8 ensi syksynä. Tappiota on tuona aikana kerätty joitakin miljoonia kaikkien vuosien ollessa tappiollisia. Tämä kuvaa hyvin sitä, että kuinka äärettömän ongelmallinen paikka netti on medioille ansaintamahdollisuutena.

Huusko suitsutti, että medioissa Uusi Suomi sijoittuu kymmenen kärkeen kävijämäärillä mitattuna. Parhaimmillaan Uuden Suomen sijoitus on 7. yleismedioitten kategoriassa ja kasvun rajat siinä tulevat jo vastaan, sillä Nelosen jälkeen seuraavat pelaajat painivat 1,5-2 miljoonan kävijän tietämillä. Kuitenkin noin puolen miljoonan kävijän viikkomäärä on vajaa 10 hengen toimitukselta aikamoinen saavutus.

Mutta isoin kiitos tietysti kuuluu Niklas Herlinille, koko lystin rahoittajalle. Ilman hänen karttuisaa kädenojennusta koko Uusi Suomi olisi jäänyt syntymättä. Herlinin lompakko on myös pitänyt Uuden Suomen pinnalla kaikki nämä vuodet.

Uusi Suomi on myös päässyt myös kylmällä asialla pinnalle. Toisin kuin ip-lehdet, Uusi Suomi ei harrasta kevyttä hömppäjournalismia lainkaan, joten aika maksimissa saattaa tällä hetkellä lukijamäärät olla. Kasvun varaa tuntuu olevan maakunnissa. Mitä itse olen omaa blogiani seurannut Google Analyticsin kautta, niin erittäin pk-seutupainotteista lukijakunta on. Noin puolet blogini lukijoista on Helsinki, Vantaa ja Espoo akselilta. Yksistään Helsingistä on noin 42 % kaikista lukijoista.

Seinäjoki nostaa maakuntakaupungeista hiukkasen päätään kävijätilastossani, mutta se selittynee omilla tutuillani, joita ei aivan vähää ole. Maakuntien luvut saataisiin nousuun vain maakuntia koskevalla journalismilla, mutta se vaatisi omat aluetoimittajat, edes osa-aikaiset, joita tarvittaisiin noin 10 ainakin, joka taas kasvattaisi menoja, joten valtakunnallinen laajentuminen ei missään nimessä ole helpon tien takana ja ei varmasti ihan lähiaikojen suunnitelmissakaan, sillä kasvaneilla mainostuloilla tuskin noita 10 uutta osa-aikaista toimittajaa kuitattaisiin.

Mutta jos Uusi Suomi saadaan pyörimään omillaan edes, on se melkoinen saavutus. Sitä kohden näin ensi alkuun.

Ja kiitos menneistä vuosista. Mielenkiintoista on ollut olla mukana Puheenvuorossa yhtenä blogistina. Jatketaan harjoituksia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Kertokaa tyhmälle, jos liikevaihto on miljoona euroa, niin miten sillä ei saa yhtä lehteä voitolliseksi, johon suurin osa sisällöstä, eli blogit, kirjoitetaan talkoovoimin ?

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Miljoona on niin iso luku, ettei sitä pysty näin köyhä hahmottamaan, joten vastausta kysymykseesi en tiedä. Sitä vastoin uskaltaisin(taasen) olla eri mieltä kirjoituksen tekijän kanssa siitä, ettei kevyttä hömppäjournalismia harrastettaisi ollenkaan. Riittänee kun sanoo "toimi" ja katsoo vaikka tämän päivän etusivua.

Käyttäjän timoekman kuva
Timo Ekman

Vastauksia pähkäilyihin.

Henkilösivukulut ovat jo puolelta tusinalta täyspäiväisiä työntekijöitä satoja tuhansia euroja. Mainosbannereiden hinnat ovat totta puhuen aika pohjalla. Verkkolehtien mainospaikat ovat ehkä noin kymmenesosan siitä, mitä printin palstamillimetrihinnat. Tässä epäsuhdassa suurin syy.

Mitä taas tulee Toimi Kankaanniemeen, niin faktahan on se, että jos itse ratsastaa jeesustelulla eduskuntavaalikampanjansa läpi ja toimii itse täysin päinvastoin elävässä elämässä, niin asian esilletuominen ei ole hömppää, vaan kaksinaismoralismin esilletuontia, mitä monet lukijat arvostavat.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

T.E:"niin asian esilletuominen ei ole hömppää.."

Se "asia"(seksiviestit) oli tuotu esiin jo aiemminkin, eli siltä osin kunnossa. Nyt kuitenkin "uutisoitiin", että Toimi katsoi valokuvaa..otsikossa oli "miksi t.k. katsoi valokuvaa. Katso". Kuitenkaan ei asia selvinnyt vaikka tuon kirjoituksen luki. Siitä pääsi kuitenkin kätevästi toiseen "uutiseen", missä kerrottiin mitä MTV tiesi asiasta. Molemmissa muistettiin kertoa että Toimi oli juuri se poliitikko, joka lähetteli niitä sekstareita. Jos ei joku vielä tiennyt.
Kolmaskin kirjoitus oli tuolla etusivulla silloin ja siinä toki myös muistettiin mainita nuo aiemmin jo kerrotut viestit.
Itse pitäisin jo kokolailla mauttomana tuota riekkumista asialla ja vielä noin moneen kertaan.
Siitä samaa mieltä että tämä aihe toki sellainen että ansaitsee esille tulon ja ymmärrän hyvin että monen mielipide T.K:sta saattaa olla tämän jutun jälkeen toinen.

Toimituksen poiminnat