Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Miksi?

Seinäjoki joutui valtakunnalliseen julkisuuteen toissapäivänä, kun tuossa muutaman kilometrin päässä kämpiltäni paljastui käsittämätön henkirikos, joka suorastaan huutaa vastausta kysymykseen ”miksi”.

Selvää on tällä hetkellä se, että 15 vuotiasta tyttöä epäillään likimain saman ikäisen ikätoverin taposta, joka on myöskin tyttö. Tekovälineestä ei ole varmuutta, mutta ulkoisen väkivallan merkit ovat selvät ja poliisin mukaan kyse ei ole vahingosta. Todennäköinen syytenimike lienee tappo tältä pohjalta arvioituna ja sillä sitä näin alustavasti tutkitaankin. Murha menisi jo hiukan yli ymmärryksen, mutta mitään vaihtoehtoa ei toki voi sulkea pois tässä vaiheessa, kun poliisikin on vasta lähtösuoralla tutkimuksissaan.

Tämän päivän ilmiö on se, että yhden sun toisen tiedossa on täällä Seinäjoella tekijän ja uhrin nimet sekä tapahtumapaikka. Ennenkin tällaiset tiedot levisivät puskaradioin kautta aika tehokkaasti, mutta sosiaalinen media on nopeuttanut leviämistempoa ehkä sellaisen sata kertaa. En laita tätä kautta leviämään alaikäisten tietoja, koska se olisi täysin tahditonta.

Sosiaalisen median lieveilmiönä mainittakoon, että joillekin on Suomessa tullut elämäntapa ja loputon missio saada maahanmuuttajien syyksi kaikki kohahduttavat väkivallanteot. Nytkin netin rasistitrollit ovat ympänneet tekijän rooliin tummahipiäistä tyyppiä vailla mitään pohjaa. Seinäjoen poliisilaitokselle ja komisario Esa Uusi-Kakkurille kiitokset siitä, että huhut on ammuttu nopeasti alas.

Ja trolleille mainittakoon, että jo on helvetin törkeää käyttää näin järkyttävää tapahtumaa omien poliittisten mielihalujen eteenpäin viemiseen. Hyväuskoisuuteenkaan on turha vedota, sillä jokaisen tervejärkisen päässä pitäisi soida kellot, että tällaisten tapausten jälkeen huhut nousevat siivilleen joka suunnassa ja tietoihin pitää suhtautua äärimmäisellä varauksella sekä ennen kaikkea olla levittämättä niitä!

Mutta suurin kysymys on vielä vailla vastausta: mikä sai moiseen tekoon sortumaan?

Nuorten tekemien henkirikosten taustalla on ollut takavuosina todella yllättäviä motiiveja. Vähäiset rahakiistat ja ahneus ovat saaneet tekemään suunnitelmallisia murhia ja upottamaan ruumiit jääkiekkokasseissa mereen. Mikään motiivi tuskin tuntuu riittävältä selitykseltä, mutta sisimmässään toivoisi, että mistään aivan mitättömästä ei olisi tällä tavoin reagoitu.

Oli syy sitten mikä hyvänsä, kärsijöitä on lukuisia. Suurimpana kärsijänä tietysti tyttärensä menettäneen vanhemmat ja muut omaiset. Aivan tasan yhtä kauheaa on myös tekijäksi epäillyn vanhemmilla. Syyllisyyden tunnon tuomaa tuskaa tuskin kukaan voi kuvitellakaan. Ja jos tähän liittyy jollain tapaa kolmaskin osapuoli (mustasukkaisuusdraama), ei ole helppoa kolmannellakaan suunnalla.

Tähän päälle valtava määrä kavereita, jotka jäivät suremaan ja kysymään samaa kysymystä kuin minä ja moni muu: miksi?

Voimia kuitenkin ennen kaikkea omaisille. Käykää tarpeen tullen vaikka Seinäjoen seurakunnan diakonian juttusilla. Kirkko on ollut läsnä hyvin tapauksen tiimoilta, siitä iso kiitos, ja jälkihuoltokin pelaa aivan varmasti. Tunnen myös paljon ihmisiä, jotka ovat saaneet apua seurakunnan diakoniatoimistosta elon yllättäviin vastamäkiin, itseni mukaan lukien, ja voin lämpimästi diakoniatoimiston palveluita suositella. Kirkollisveroilleen voi aivan hyvin pyytää vastetta tällaisessa tragediassa ja tällaisten tragedioiden jälkihoito on evankelisluterilaisen kirkon ydintoimintaa.

Nuorille noin yleisesti haluaisin vain sanoa sen, että pohtikaa tykönänne ja porukoissa sekä ihan oppitunneillakin, että miksi tällaista tapahtuu? Kun jonkinlaiset vastaukset on saatu, ei tietenkään täydellisiä, menkää ajatuksissanne eteenpäin ja kysykää toisiltanne, että onko mikään niistä vaihtoehdoista mitä olette keskusteluissanne tuoneet esiin sen arvoinen, että ihmishengen voi riistää.

Uskon ja toivon, että tulette samaan lopputulokseen kuin minäkin: ei ole.

Ei ole mitään riittävää perustetta tappaa toista ihmistä.

Tällainen avoimuus ja perimmäisten kysymysten pohdiskelu on tie eteenpäin kohti parempaa maailmaa ja parhaaseen mahdolliseen ennaltaehkäisyyn.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Hyvä kirjoitus.
Some kirjoittelua asiasta katsottaessa näkee hyvin ihmisen raadollisuuden. Tuntuu, että moni suorastaan "nauttii" saadessaan asiaa kommentoida ja väärääkin tietoa levittäessään.
Ei kyllä kunniaksi meille ihmisille!

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

"Kriittisiä" kirjoituksia lukiessa logiikka tuntuu välillä siltä, että suomalaisten tekemät henkirikokset ja raiskaukset ym. olisivat jotenkin "mamujen" tekoja "ylevämpiä". "Miksi" voidaan kyllä silloinkin kysyä.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Sodassa 15-vuotiaat tappavat siinä, kuin vanhemmatkin, miksei rauhassakin? Oikeuspsykiatrian emeritusprofessori Hakolalla oli tapana sanoa, jotta ihminen on puolikesy suurpeto.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Eikös Härmässäkin ollut huonot häät, jos yhtään ei tapettu ?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kansakoulunopettaja kysyi eteläpohjalaiselta flikalta, jotta mitä se kuoleminen tarkoittaa. Vastaus: 1. kuolee viinaan, 2. kuolee tautiin ja 3. puukolla tapetahan.

Lopetetaan kuitenkin tähän, alkaa mennä makaaberiksi.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Lueskelin tossa erilaisia nettipalstoja ja itsekin pidin kokolailla typeränä yrittää heti laittaa tekoa mamujen syyksi. Valitettavasti vaan meitä on tässä maassa monenlaisia ihmisiä ja jotkut ihan oikeasti haluavat syyllistää ilman mitään parempaa tietoa.
Kuten blogisti itsekin totesi, niin sosiaalinen media aiheuttaa nykyisin sen, että tällaiset asiat leviävät hetkessä ympäri joka paikkaan.
Poliisin toiveet siitä, että "ei leviteltäisi huhuja", on aivan turhia, koska some.
Vaikka en itse mitenkään tärkeänä näekään että nimiä ja kansallisuuksia revitellään ympäri nettiä, niin hieman ihmetellä pitää tätä poliisien nykyistä "tiedottamista". Palstoilta löytyy esim. ymmärtääkseni syyttömän miespuolisen nimet ja sellaista, mutta poliisi ei edes tekijän sukupuolta pitkään kommentoinut. Pelkästään sen kertomalla olisi voitu estää jonkun viattoman miespuolisen arvelu syylliseksi.
Näkisinkin että poliisi omalla tiedottamattomuudellaan aiheuttaa pitkälti nykyisen meiningin ja sen että syyttömiäkin esiintyy näissä spekuloinneissa. Ihmisen sairaalloinenkin tiedonhalu ja uteliaisuus ja sen sellainen ei takuulla lopu sillä, että heristetään sormea ja todetaan ettei noin saa tehdä.

Itse siis pitkälti sitä mieltä että blogistin mainitsema rikoskomisario ei nyt ainakaan ole "tiedottamisellaan" mitenkään loistanut, mutta taisikin olla tärkeimpänä osoitella taas että "nettitrollit" on haukuttu.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Erehdyin vilkaisemaan Hommafoorumia vain löytääkseni edelleen surkuttelua siitä, että, vaalipäivänä ei tapahtunutkaan oikeasti joukkoraiskausta. Joku kirjoittelija oli vielä viimeiseen asti yrittänyt pitää toivoa yllä.

Kuinka pahasti ihmisillä täytyy viirata, että ovat harmissaan siitä, ettei ollutkaan maahanmuuttajaraiskausta, tai ylipäänsä mitään raiskausta?

Miksi pitää kädet kyynärpäitä myöten rukoilla ristissä, että tekijät olisivat aina maahanmuuttajia?

Elämme hyvin, hyvin vinoutuneita aikoja.

Osanotot kotiseudullesi hirvittävästä tragediasta kaikille asianosaisille. Sen yksityiskohtia me emme voi edes yrittää ymmärtää.

Käyttäjän Milleniar kuva
Miikka Välimäki

On yhtä paha ruveta tässä asiassa väärää informaatiota levittämään tekijän taustoista yms. kuin on ruveta vetämään jotain hommafoorumilla ollutta, eduskuntavaaleihiin liittynyttä älyttömyyttä tähän surma aiheeseen liittyvään pätevään tekstiin. Jatka mieluummin Petra hommafoorumi/persu vastaista taisteluasi omassa blogissasi, olisitko niin ystävällinen?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Blogini ei ole Hommafoorumivastainen eikä persuvastainen, Hommafoorumin toiminnasta en tiedä paljonkaan, paitsi että siellä usein etsitään mamurikosuutisia. En tiedä kuka olet ja miten sinä moderoit Ekmanin blogia hänen puolestaan, mutta jos luet Ekmanin blogin, siinä todetaan että asiaa on varjostaneet mamujahdit tilanteessa, jotka eivät sovi siihen. Meillä on meneillään tällainen ilmiö.

Käyttäjän Milleniar kuva
Miikka Välimäki

Olen lukenut blogikirjoituksen. Sinä vain lisäät vettä tuolla ulostulollasi mamujahtaajien myllyyn. Mielestäni tuon Timon tekstin pointit on ihan jossain muualla, kuin mamujahtaajissa. Ennemmin se mielestäni yrittää teroittaa yleisellä tasolla meille ihan kaikille että kannattaa miettiä mitä tästä asiasta julkisuuteen laukoo. Minä mitään moderoi, esitin vain ystävällisen toiveen ettei tästä vedettäisi mitään persu/mamu/suvaitsevaisuus keskustelua. Niitä kun on blogosfääri jo valmiiksi ihan pullollaan.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ei minulla sentään sellaista vaikutusvaltaa ole :)

Käyttäjän Milleniar kuva
Miikka Välimäki

Kyllä sinun sanoillasi valtaa on. Sinä osaat käyttää sanoja taitavasti ja kuten tiedät retorisilla keinoilla on monenmoista hyvää ja pahaa satu aikaan. Että ihan turhaan vähättelet sanoilla vaikuttamisen mahdollisuuksiasi. ;)

Itseänikin liippaa tämä aihe samalla lailla läheltä, kuin Timoakin. Olenhan asunut aikoinani noilla samoilla Joupin nurkilla. Kun ensimmäisen kerran sain tietooni tämän tapahtuman, en ollut uskoa lukemaani. Ja äimistymiseni vain lisääntyi, kun luin jonkun asiantuntijan kertomana, kuinka harvinaisia noin nuorena tehdyt surmatyöt ovat ja vielä harvinaisempia joissa epäilty ja uhri ovat molemmat noin nuoria naispuolisia.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

"Ei ole mitään riittävää perustetta tappaa toista ihmistä."

Totta kai on. Esimerkkinä maanpuolustus.

Muuten totta kai kannatan periaatetta, ettei tällaisista surullisista tapahtumista tarvitsisi lähteä vetämään ominpäin äkkinäisiä johtopäätöksiä. Siihen auttaa viranomaisten ja median avoimuus, jonka seurauksena ihmisillä ei ole syytä epäillä näitä tiedon pimittämisestä. Se luo luottoa alhaalta ylös ja ehkäisee äkkipäätelmiä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Mitä tarkoittaa tiedon pimittäminen tässä yhteydessä?

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Jos blogistin hehkuttama komisario olisi kertonut että tekijä on kotimainen naispuolinen, niin kenties ei olisi tarvinnut spekuloida mamujen osuutta, saati sitten erään paikkakuntalaisen miespuolisen osuutta asiassa.
Poliisin puolelta näin toimien olisi vältytty isolta osalta paskanjauhamiselta ja pahan mielen aiheuttamiselta.
Tämä siis oma mielipiteeni.

Anssi Salmi

Some on some, mutta valtamedian tulisi muuttaa toimintatapojaan. Sillä tavalla estetään amatöörien toiminta tiedonvälityksen saralla. Mediat peittelevät asioita vaikka poliiseilta saavatkin nopeasti tiedon tapahtumien kulusta. Tästä aiheesta itsellä omakohtaisia kokemuksia ja olen myös paljon kirjoittanut eri paikoissa.

Käyttäjän timoekman kuva
Timo Ekman

Heippa kaikille kommentoijille. Pistetääs vähän yleisiä mietteitä tähän kommenteista.

Toki toki maanpuolustus ja sotatilanteet ovat peruste ihmisten tappamiselle, mutta en hakenut sitä tässä vaan vertasin tällaiseen tilanteeseen, mikä nyt on käsissä eli rauhan aikana tapahtunut tappo.

Petra Nyqvist puhui ihan asiaa siitä, että meillä on käsillä ilmiö, jossa aina jonkun kohahduttavan teon jälkeen jonkun porukan missio on ympätä se mamujen tekemiseksi, oli sitten tekoa tapahtunut tai ei. Se näkyi vaalipäivänä ja se näkyi tämän henkirikoksen jälkeen. Ja se tulee jatkumaan. Siinä mielessä Nyqvistin analogia oli ihan paikallaan, vaikka ei suoraan aiheeseen liittynytkään.

Hyvin tunteita herättävä tapaus kaiken kaikkiaan.

Toimituksen poiminnat