Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Sipilän tusina

Jaetaas ministerinsalkut perinteisin poliittisin perustein näin äkkiseltään, kun kaiken maailman vaaliveikkailut ja gallupit ovat niin kovasti muotia, niin miksei tuolloin myös valtioneuvoston kokoonpanoakin voi arvuutella. Huomioituna on alueellisuus, sukupuoli, äänisaalis ja poliittinen kokemus. Juuri ne perusteet, millä hallitus sorvataan usein kimpassa kasaan.

Peruslähtökohta on oikeistohallitus RKP:lä ryyditettynä ja arvio ei ota kantaa siihen, kuka saa minkäkin salkun, vaikka jotkut salkut lienevät itsestään selvyyksiä.

Näin ikkään:

Kepu: Juha Sipilä (mies, Oulun vaalipiiri), Olli Rehn (mies, Helsingin vaalipiiri), Annika Saarikko (nainen, Varsinais-Suomen vaalipiiri), Anu Vehviläinen (nainen, Savo-Karjalan vaalipiiri)

Kokoomus: Alexander Stubb (mies, Uudenmaan vaalipiiri), Paula Risikko (nainen, Vaasan vaalipiiri), Lenita Toivakka (nainen, Kaakkois-Suomen vaalipiiri)

Perussuomalaiset: Timo Soini (mies, Uudenmaan vaalipiiri), Jussi Niinistö (mies, Uudenmaan vaalipiiri), Hanna Mäntylä (nainen, Lapin vaalipiiri)

RKP: Carl Haglund (mies, Uudenmaan vaalipiiri),

Ja yksi jollekin puolueelle vielä riippuen siitä, miten salkut jaetaan ja niille painoarvo lasketaan. Kumpikin sukupuoli mahdollinen.

Ottakaas kommenttikentässä osaa ministerirulettiin itse kukin ja lähtekää oletuksesta, että vain 12 henkilöä saa nimetä, oli hallituskokoonpano mikä tahansa, sillä tämähän on se pohja, mihin Sipilä tähtää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Turhia tällaiset spekulaatiot. Sipilä valitsee omansa samoin niiden puolueiden puheenjohtajat tai ainakin nimellisesti niiden puolueiden hallitukset, jotka hallituksen muodostavat ja siinä se.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

En ole koskaan ollut töissä minkäänlaisessa kansliassa, joten voisin olla ylipuhuttavissa kansliaministeriksi jos ehdoista sovitaan. Kokemattomuushan on nykyään hyve.

Mutta kuka valitsee mukaan kolmikymppisen tai vielä nuoremman naisen hallituksen maskotiksi? Jääkö sekin tehtävä taas Stubbille?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Osut oikeaan. Kokemattomuus on ilmeinen hyve.

Kokeneiden tekemisiä joudutaan paikkaamaan ja siivoamaan vielä ainakin 10 vuotta.

Eero Kulmala

Saahan sitä nimillä leikkiä...

Eräs isohko talousalue loistaa poissaolollaan, samoin vaalivoittaja. Satu Hassi (Nainen, Pirkanmaa)

Persujen lienee tehtävä ideologinen valinta pakkoruotsin ja perustulon välillä... ja Soinihan on sanonut että PS ei ole rasistinen puolue joten vihreiden kanssa pitäisi kyetä yhteistyöhön. Vai...?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Lista ok., mutta hallitukseen tulee enemmän kuin 12 ministeriä.
Perustelut kirjoitin eilen blogissani.

http://sjphki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/193731-12-m...

P.s. Nk. Hevosmiesten uutistoimiston mukaan T Soinia (hevosmiehiä hänkin) hirvittää vm-ministerin salkku ja vastuu, joka saattaa mennä sittenkin kokoomukselle.

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander

Saattaa mennäkin. Siinä tapauksessa veikkaan Paula Risikkoa.

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi
Käyttäjän PekkaReiman kuva
Pekka Reiman

Vaikka insinöörimaailmassa ministerien työt tulisikin tehdyksi "likaisen tusinan" voimin, Sipilällä on erinäisiä ongelmia: on puoluepukareita ja siltarumputerminologian isiä, jotka ovat omiaan mutkistamaan suoraviivaista pyrkyä rationaaliseen päätöksentekoon. Saa nähdä minkä muodon suomalainen tusina jatkossa saakaan.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Henkilökohtaisesti olen taipuvainen uskomaan että tulevan hallituksen "tusina" on viisitoista. Kaksitoista varsinaista ministeriä kyllä riittäisi hyvin, jos käyttöön otettaisiin varaministerijärjestelmä suurimpien ministeriöiden tueksi jolloin varsinainen ministeri voisi keskittyä merkitykseltään painavimpiin asioihin.

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Niin kauan kuin valtamedia leikkii ja tosiasiallisesti toimii “kuninkaan/kuningattarentekijänä” suomessa ei voi demokraattisesti vaikuttaa. Valtamedia Yleä myöten on nyt osallistunut lapinministerin tekoon.

Lapin PS-kansanedustaja/PS-varapuheenjohtaja/äänikuningatar/tuleva ministeri on valehdellut vaalirahoituksensa 2011. Lisäksi hän on antanut vääriä tietoja lapin käräjäoikeudelle velkajärjestelyhakemuksessa, samoin tehnyt valeoikeustoimen ”vuokrasopimuksen” velkajärjestelyynsä liittyen. Lisäksi kyseinen henkilö on antanut väärää tietoa saadakseen oikeusapua ja sitä sitten saanutkin.

Nämä asiat eivät ole voineet olla valtamedialta ”piilossa”. Missä median moraali? Puolueilta ja puoluejohdolta sitä nyt on turha odottaakaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Alustajan arvelema pohjahan on perinteinen porvarikatastrofi: muistellaan vaikka vuosia 1962–66, 1991–95 ja 2007–2011. Tämä vakava rajoitus huomioon ottaen: ehdotetut nimet ovat poikkeuksellisen järkeviä, liian hyviä ollakseen ihan totta.

Pirkanmaa jäänee taas oppositioon – yhdessä demarien, vihreiden, ay-liikkeen ja ihmiskunnan tulevaisuuden kanssa.

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander

Porvarikatastrofi on ollut katastrofi erityisesti Keskustalle. Luulisi Sipilällä olevan sen verran itsesuojeluvaistoa, että pitäisi Kokoomuksen oppositiossa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kaiketi Sipiläkin olisi kannattanut punamultaa. Niin minäkin olisin, jos se olisi kansalle kelvannut. Toivon kuitenkin, että demarit eivät ole niin hulluja, että suostuvat nyt hallitukseen.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Hyvä spekulaatiolista, Timo. Sellainen lisäkommentti olisi Olli Rehniin liittyen, että hänhän on oikeastaan maakuntien mies (Mikkeli, Kaakkois-Suomen vaalipiiri), vaikka valittiinkin Helsingin vaalipiiristä.

Keskustalaisista vaikeasti sivuutettava nimi on myös Juha Rehula Hämeen vaalipiiristä.

Perussuomalaisten Sampo Terho Helsingin vaalipiiristä on myös vahva nimi, joskin hän on kotimaan politiikassa kokematon.

Jokerina heittäisin Anne Bernerin (kesk.) Uudeltamaalta. Hän toisi hallitukseen lisää elinkeinoelämän ammattiosaamista. Sitä osaamista hallituksessa tarvitaan jos mitä.

Käyttäjän timoekman kuva
Timo Ekman

Ei hassumpi listan lisäys tämäkään.

Unohdin tuon, että Rehn lasketaan herkästi sinne Mikkelin suuntaan. Samaan tapaan ainakaan lakeuksilla Jäätteenmäkeäkään ei kukaan mieltänyt stadilaiseksi vaan Lapuan likaksi.

Sampo Terho on toki oma juttunsa, myönnetään, mutta jos tusinasta pidetään kiinni, niin joku jää mustan auton takapenkkiä vaille. Juuri tämä koskee Rehulaa ja Berneriäkin sekä miksei Terhoakin - tai toki ihan listaani.

Katsellaan. Jos enemmän tai vähemmän menee maaliin veikkaukseni, niin liputan ja kunnolla. :-)

Sanotaan näin, kun tuli tätä taustatietoa teikältä:

Kepulle menee tästä kokoonpanosta se sija 12. Ja jompi kumpi: Berner tai Rehula.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Olisi melkoinen temppu kun sanoisikin että nyt tulevat kaikki eduskuntapuolueet hallitukseen ja oppositiopolitiikasta luovutaan. Kunnissa tehdään alueellisesti suuria ratkaisuja ilman hallitus/oppositio-asetelmaa, samoin europarlamentissa. Sipilä voisi vetäistä Suomen päätöksenteon ihan uudelle tasolle.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Pirkko Mattila on hallintovaliokunnan puheenjohtajana paljon todennäköisempi ministeri kuin Hanna Mäntylä, ja todennäköisesti ehdolla sisäministeriksi, jota salkkua perussuomalaiset tulevat varmasti vaatimaan.

En usko, että RKP välttämättä on hallituksessa, vaikka myönnettäköön, olisihan se kieltämättä historiallista jos näin kävisi.

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Varmasti todennäköisempi jos ministerin pitää olla rehelliseksi todettu ja Mattilalla on pienempiä sekä vähemmän "luurankoja" kolisemassa kaapissaan.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Tässähän tämänkertainen unelmahallitukseni:
Keskusta: Sipilä VNK, Rehn STM, Tiilikainen YM, Vehviläinen LVM, Rehula MMM
Kokoomus: Stubb VM, Lepomäki TEM, Laitinen-Pesola OM
Persut: Soini UM, Hakkarainen OKM, Niinistö PLM
RKP: Haglund SM

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Juuri tällainen eo keskusteluketjun jäppäseminen ei kuulu uuteen aikaan ja johtajuuteen. Tulee olemaan työläimpiä muutettavia asioita saada tällainen loiskiehunta median, vanhan politiikan riekkumisen ja ay-liikkeen osalta ruotuun. En myöskään usko, että rehvakkaalla ylimielisyydellä on enää tilaa työssä Suomen saamiseksi kasvu-uralle.

Kokoomus, puna-vihreät, Rkp ei enää mahdu kolmen suuren hallitukseen. He eivät osaa sitoutua uuteen toimintamalliin. Siihen Kokoomuksella ole mitään annettavaa, vaan on aika opetella nöyrästi ulos Suomelle tekemästään katastrofista opposition ajalla. Joku vastuu ja roti pitää valtakunnasta sentään löytymän. On vastuutonta roikuttaa pahinta epäluottamuksen pesää, Kokoomusta yhtään pidempää mukana, siihen Suomen nousu tyssäisi heti alkuunsa. Nyt ei ole porvarihallituksen eikä jarrumiesten aika.

Yhteiskuntasopimus on myös saatava aikaan ja ay-liikkeen on tajuttava oma paikkansa Sipilän teeseissä muutoin ei tule mitään. Jo edellinenkin Sorsan esittämä yk sopimus ajettiin alas ay liikkeen ylikävelynä. Sitähän he ovat nytkin valmistemassa. Silloinkin taantuma, työttömyys ja konkurssit räjähtivät silmille. Työn, yrittäjyyden ja tuottavuuden käsitteet ovat ay-liikkeen korporaatiolle mystinen punainen vaate johon sen epäluottamus verhotaan.

Ainoa mahdollinen Suomen nousuun nostama hallituspohja on Kepun, Persujen ja Demarien punamulta, jossa ay liikettä edustaa Demarit. Turhaan ei Sipilä ole 12 ministerin linjalla ilman turhaa valtiosihteeri rypästä. Jokainen, joka tätä muutosta vastustaa pälätyksellään ja kampituksillaan tekee myyräntyötä Suomen nostamisessa jaloilleen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset