Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Menneisyys ei päästä otteestaan

Jos ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd) ulkopolitiikka olisi puettavissa metaforallisesti autoksi, sen tärkeimmät ominaisuudet olisivat pakki, peruutuspeili ja vasemmalle osoittava vilkku. Sen verran syvällä elää hänessä USA- ja Nato-kammo sekä epäsuora Venäjän toimien peesailu vielä tänäkin päivänä.

Koulutetuksi, paljon lukeneeksi ja itsekin jos jonkinlaista tietokirjaakin tehtailleeksi Tuomioja on korostuneen paranoidi, kun puhutaan Natosta ja mediasta sekä etenkin Natosta ja mediasta yhdessä paketissa. Viimeisimmän esimerkin antoi Uuden Suomen päätoimittaja Markku Huusko bloggauksessaan, missä Tuomioja näki koko median valjastetun russofobian edistäjäksi ja sitä kautta jonkinlaiseksi Naton asiamieheksi jollain kollektiivisella päätöksellä.

Yksityisellä mediapuolella elämänsä työskennellyt Uuden Suomen päätoimittaja Markku Huusko näkee ip-lehtien otsikoinnissa ja juttuvalinnoissa kuitenkin vain kapitalismia sen raadollisimmassa muodossa: siitä kirjoitetaan mikä myy.

Jo ilman Natoakin Tuomiojan mediasuhde on ollut kompleksinen. Kevytleviteversio Paavo Väyrysestä joka näkee ajojahtia sun muuta poliittisesti värittynyttä ja ohjailevaa juttua joka paikassa. Toki hän ei ole tässä asiassa ihan yksin, sillä pitkään politiikassa mukana olleet alkavat nähdä median salaliittoja ja ajojahteja sielläkin, missä niitä ei ole. Tuomioja on itsekin osuvasti myöntänyt, että paranoia on politiikan yksi kantava voima. Hän on siitä itse elävä esimerkki.

Valtakunnan virallisena vasemmistoälykkönä pidetty Tuomioja on yllättävän pihalla median lainalaisuksista. Tässä muutamia pääkohtia kiteytettynä Tuomiojan paranoidista maailmankuvaa vastaan:

1) Media ei kokoonnu missään salaisissa kammioissa päättelemässä mistä ja millä tavalla kirjoitetaan ja mistä ei. Päätoimittajien yhdistys on harmiton keskustelukerho, missä suuria linjavalintoja ei voida tehdä ihan siitäkään syystä johtuen, että huominen on aina niin arvaamaton tapahtumien suhteen.

2) Valtaosa Suomesta suhtautuu Venäjän toimiin epäilevästi ja kriittisesti ihan yhteisestä historiasta sekä tämän hetken vainojen, korruption, diktatuurin ja ulkopoliittisten manööverien sekasotkusta johtuen. Tällaisten asioiden paljastelusta media elää, koska ne myyvät eli päätoimittaja Huuskon arvio osuu aivan maaliin.

3) Suomen media on erilaisissa mittauksissa rankattu maailman ehdottomimpaan kärkeen puolueettomuudessa ja riippumattomuudessa mitattuna, joten Tuomiojan rinnastus Venäjän lööppeihin ja käsittelytapoihin on täysin yliampuvaa ja piiloteltua menneen ajan USA- / Nato-vihaa vain.

Tuomiojan kaltaiset virallistetut älyköt ikävä kyllä siirtävät jälkipolville takaperoista menneisyyden kuvaa ja saavat uudetkin sukupolvet elämään umpiossa ja reaalimaailman ulkopuolella.

Eräs seikka sopii myös Natosta ja liittoutumattomuudesta muistaa. Jos pääsisimme jonnekin Venäjän operatiiviseen sotilaskeskukseen kuuntelemaan kenraalien ja Venäjän muun ylimmän johdon mielipiteitä siitä, olemmeko puolueettomia vai emme, olisi aivan turha kuvitella, että Venäjä laskisi meitä joksikin YYA-ajan aidoksi jäänteeksi kaikkien isäntämaasopimuksien ja muiden Naton kanssa tekemien yhteisten treenien lisäksi.

Suomi toimii tällä hetkellä kuin liivijengien hangaroundit: se kerää kaikki haitat itselleen saamatta jäsenetuja. Me tarvitsemme Suomi-liiveihin Naton member-statuksen, että pääsemme täysien etujen piiriin. Muuten jäämme isomman rähinän sattuessa jengitalossa pihan puolelle rähinöimään Putinin Yön Susien kanssa omin nokkinemme. Vain jäseniä puolustetaan.

Ei Venäjä mitään Suomesta halua, on ihan loppuun asti kulutettu fraasi Naton vastustajien joukosta. Kyllä haluaa ainakin tietyissä piireissä. Tässä katkelma teoksesta Geopolitiikan perusteet: Venäjän geopoliittinen tulevaisuus: ”Suomi tulisi liittää Venäjään. Etelä-Suomi tulisi yhdistää Karjalan tasavaltaan ja Pohjois-Suomi lahjoittaa Murmanskin aluehallinolle.” Tekijänä ei niin vähäpätöinen Alexander Dugin, Putinin yksi pääideologeista. Ja lähteistyskin teokselle löytyy siltä varalta, että joku putinisti alkaa heiluttaa sormea Wikipediaa tahi googletusta vastaan.

Natosta ja suomalaisten kestämättömästä logiikasta Natoa vastaan lisää Lasse Lehtisen analysoimana täältä: http://www.savonsanomat.fi/mielipide/artikkelit/paa-pensaassa/2022947

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Moottoripyöräkerhoissa taitaa olla aika kova kuolleisuus. Nato vaatii sotia Suomen rajojen ulkopuolella, eli Suomen pojat palaisivat yhä useammin kotiin sinkkiarkuissa, meillä kun on väkilukuun suhteutettuna eurooppalaisittain suuri armeija.

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Hyvä Timo Ekman,

puolustan Erkki Tuomiojaa, häntä pitää ymmärtää.

Tuomiojalla on myös selkeitä ja kirkkaita jaksoja, joista yksi osui Ukrainan kriisin alkuajoille. Melko yleisesti Suomessa nyökyteltiin selkeästi ajattelevalle (lopultakin?) ulkoministerillemme, joka uskalsi olla hyväksymättä Venäjän vuosisatoja harjoittelemaa ja toteuttamaa vähittäistä hivuttautumista muille maille vierahille. Tuomioja puhui väliin jopa valtiomiesmäisen linjakkaasti. Paljonko auttoi EU:n tuki? Ajan kuluessa hän on alkanut horjahdella ja heilahdella tavanomaiseen tapaansa. Sellainen on ihmiselle sopivaa ja tyypillistä, ymmärrettävää.

Otsakkeenne - Menneisyys ei päästä otteestaan - sopii meihin lähes jokaiseen; toinen käytetty ilmaisu on - tähdet eivät muuta rataansa. Radikaalina aloittaneessa Tuomiojassa ovat radikaalius ja ylimielisyys vähentyneet ja tasoittuneet, mutta horjahtelu on pysynyt ennallaan, mikä varmaan on yksi merkittävä syy, ettei hänestä ole ollut SDP:n puheenjohtajaksi. Vasemmistoälykon leima johtunee enemmän näistä muista erityisominaisuuksista kuin älystä. Vertailun vuoksi voinee todeta, ettei älykästä Paavo Lipposta ole älyköksi mainittu, koska hän on olemukseltaan vankka, hidas ja suuntansa pitävä, yksitoikkoinen.

Toimituksen poiminnat