Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Kepulaisia taustapiruja gallupien takana

Kaikkein tarkimmille politiikan seuraajille on näiden vaalien aikana tullut uusi nimi valtakunnanpolitiikan keskiöön. Analyysiyhtiö Accuscore on tuottanut yhdelle sun toiselle medialle erilaisia arvioita siitä, millaiseksi eduskuntavaalien paikkajako muodostuu.

Accuscore on ensisijaisesti vedonlyöntikertoimiin perehtynyt yhtiö, joka on alkanut omilla malleillaan povaamaan eduskuntavaalienkin tuloksia. Luvut eivät pahemmin heittele muiden gallup-firmojen tuloksista ja virhemarginaaliin tuntuvat kaikki povaajat mahtuvan.

Toisin kuin yleisesti luullaan ainakin kahvipöytäkeskusteluissa, gallupit ovat ennustuksissaan hyvinkin tarkkoja. Joskus toki sattuu lapsuksia, kuten persujen jytkyn arvioimisessa, mutta nämä ovatkin selkeitä poikkeuksia.

Siitä käydään kuitenkin päättymätöntä keskustelua, että ohjataanko gallupeilla äänestäjiä. Sen tiedän, että meikäläistä ei ohjata yhtään mihinkään suuntaan, sillä ideologia on itselläni niin selvä, että sitä ei voi gallup-tuloksilla manipuloida suuntaan tai toiseen. Saman sarjan aatten miehiä ja naisia on tuttavapiirini täynnä, jotka elävät gallupeista riippumatonta elämää. Mutta täysin päinvastaisiakin näkökulmia esiintyy poliittisten tuuliviirien suhteen.

Kannattaa muistaa myös se, että analyysin tekijöiden toimeksiannot ovat kiinni siitä, kuinka maaliin he osuvat ennusteissa. Persut antoivat 2011 hyvän muistutuksen tilastomatematiikan oikuista, kun gallupit menivät heidän kohdalla pöpeliköön. Jos nyt esimerkiksi kepu ei pääsisikään paalupaikalle ensi sunnuntaina, olisi se ihan valtava imagokolaus kaikille gallupien teettäjille. Mutta uskottavuus vaatii myös sitä mahdollisimman pitkälle vietyä puolueettomuutta.

Accuscoren taustoista on kuitenkin paljastunut matkan varrella mielenkiintoisia yksityiskohtia. Firman toimitusjohtaja, Tuomas Kanervala, kun on keskustan kunnallisjärjestön pj. Kytköksen toi esille ensimmäisenä Hesari ja teki siitä sen johtopäätöksen, että vaikka Accuscoren gallup-malli on ihan kritiikin kestävä, niin yleisen uskottavuuden vuoksi kyseisen firman malleja ei vain voi julkaista. Teknisen uskottavuuden lisäksi myös henkistä uskottavuutta vaaditaan.

Ja sitähän ei oikein löydy, jos kepulaistaustainen firma povaa kepua paraatipaikalle, vaikka muut enemmän puolueettomat firmat sanoisivat aivan samaa. Niin on, jos siltä näyttää, on vanha fraasi, joka pitää edelleen paikkansa. Ja kun omat povaa omille voittoa, niin se vain näyttää epäuskottavalta.

En nyt ala väittää, että Accuscore olisi manipuloinut tuloksia räikeästi saadakseen kepun kiipeämään taivaisiin tässä vaalitiimellyksen keskellä, Sipilän omaa ansiota se on aika lailla sekä muiden kelvottomuutta, mutta yllättävin puoli on se, että vain Hesari reagoi firman johdon taustoihin eikä helmikuun lopulla julkaistua uutista noteerata muissa medioissa lainkaan samalla tapaa.

Mielessä käy tätä kautta väkisinkin, että kuinka paljon muiden analyysien tekijöiden taustalla on näin suoria poliittisia kytköksiä? Selvittämisen paikka, sillä gallupeihin suhtaudutaan tietyissä porukoissa hyvinkin kriittisesti juuri niiden mahdollisen ohjailevuuden vuoksi eikä Kanervalan taustojen paljastuminen sitä ainakaan lievennä.

Kannan korteni kekoon ja annan tähän perään nimittäin yhden huomionarvoisen kytköksen eräästä gallupeihin vaikuttavasta taustahahmosta, minkä media on ohittanut tyystin.

Viikon kuumimpia gallup-uutisia oli viime viikolla se, että Accuscore sekä viestintäyhtiö Kaiku Helsinki ovat rankanneet vaalien läpimenijöitä nimiltä vaalipiireittäin kolmiportaisella järjestelmällä. Tuloksista on kohistu pitkin poikin maakuntalehden sivuja. Kaiku Helsingin yksi neuvonantaja ja partneri on Kimmo Collander, joka firmansa sivuilla esitteleekin tutkimustuloksia.

Luotettavista lähteistä olen saanut tietää, että Collander on ollut noin pari vuosikymmentä kepuun sidoksissa. Milloin mepin avustaja, milloin kepun europarlamenttiryhmässä ALDEssa hommissa sekä ihan kepun vaaliehdokkaana eri vaaleissa, viimeisimpänä kunnallisvaalit 2012.

Olisiko muiden medioiden paikallaan ottaa mallia Hesarista ja olla julkaisematta Kaiku Helsinginkään analyyseja Accuscoren lisäksi? Ei näet näy tätäkään rankkausta Hesarin sivuilla. Uskottavuutta tarvitsevat gallupien tekijöiden lisäksi myös media.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

No, kepuahan avittanee myös MTV:n politiikan toimituksen esimies Haapala, joka vaikuttaisi olevan vahvasti kepuun päin kallellaan.

Käyttäjän timoekman kuva
Timo Ekman

Kokoomuslaista leimaa on ainakin viime vuosina lyöty otsaan aika lailla. Josko suunta olisi uuden menestyjän myötä hieman muuttunut.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Eero Lehti, Kokoomuksen kansanedustaja, mm. Ylen mielipidemittausten tekijän, taloustutkimuksen, omistaja. Erittäin suora kytkös mielestäni.

Käyttäjän timoekman kuva
Timo Ekman

Hyvä huomio tämäkin. Toki Lehti ei ole silä tavoin operatiivisessa johdossa firmassaan kuin Kaiun ja Accuscoren esimerkeissä. Jos lähdetään pengastamaan kaikkien gallupeja tuottavien firmojen omistuspohjaa, niin kaikkihan ne pitäisi jonkinlaiseen boikottiin pistää. Kyllä nyt jotakin puoluekantaa kaikista löytyy, jos pelkkää omistuspohjaa selataan.

Tämä nyt on tällaista rajanvetoa ja tällä tavalla Hesari teki raja-arvon.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Gallupit ovat manipulointia pahimmillaan.

Vaikka niiden merkitys arvoltaan on viihteellisen TV-sarjan salaisten elämien tasoa, niin niiden vaikuttavuutta äänestyskäyttäytymiseen ei pidä vähätellä.

Nimenomaisesti juuri ideologiaa omaamattomat tuuliviiriäänestäjät haluavat olla voittajien puolella ja tästä syystä Gallup-menestyjät hyötyvät Gallup-kyselyistä juuri vaalien alla.

HS:n julkaisema lista todennäköisistä läpipääsijöistä oli parasta manipuloinnin A-luokkaa.

Odotan itse uusia yllätyksiä. Toivottavasti en joudu pettymään.

Kansa ei voi olla niin tyhmää, ettei mitään muutoksia suhteessa Gallupeihin tapahtuisi.

Käyttäjän timoekman kuva
Timo Ekman

Ymmärtääkseni HS ei ole julkaissut juuri tätä listaa, mitä muualla on levitelty: http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015040919490102_u...

Toimituksen poiminnat