Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Kieli on ase taitavissa käsissä

Eilen oli meidän kaikkien bloggareiden merkkipäivä. Kirjoitetun Suomen kielen luojan, Mikael Agricolan, päivää vietettiin liput salossa hulmuten.

Joskus sitä pohtii, että mitä jää käteen tästä kaikesta kirjoittelusta. Netin tempo on aivan hirmuinen, ja jos yhden päivänkin saa paistatella jonkinlaisen lukijapiikin tehneenä, on se suorituksena jo aplodien arvoinen.

Aikaan sidottuja tuumailuja ja kirjallisia päiväperhosia suurin osa. Jos joskus onnistuu jotain ajatonta sanomaan, voi olla hyvillä mielin luodessaan edes jonkinlaisen merkkipaalun.

Ja sama juttu paperillekin painetussa aatoksissa. Ne tämän päivän kalat kun kääritään eilisen lehtiin.

Laajemmin ajateltuna kirjoittelulla on myös eräänlainen sumea ja näkymätön voima. Kun hyvin argumentoidut jutut lähtevät siivilleen, se alkaa muovata ajan myötä ihmisten käsityksiä asioista ja muuttaa niitä jopa kirjoittajan toivomaan suuntaan.

Kirjoitus saa jakoja, tykkäyksiä, puoltavia kommentteja ja uusia saman henkisiä kirjoituksia entistä enemmän ja asiat alkavat etenemään tiettyyn suuntaan.

Kirjoittajan persoona ratkaisee myös kuinka kirjoitukset saavat tuulta siipien alle. Tiettyä arvostusta ja auktoriteetin asemaa nauttivat toimittajat ja kirjoja tuottaneet kynäniekat. Poliitikoistakin osa nousee yli muiden.

Vaikeuksia ihmisille tuottaa myös joskus arvioida itse kirjoitusta eikä foorumia, missä se julkaistaan. Iltapäivälehdet kategorisoidaan herkästi jonnekin Seiskan kanssa samanlaiseksi epäluotettavaksi julkaisufoorumiksi. Sekä Seiska ja ip-lehdet kykenevät tekemään puhuttelevaa journalismia helpostikin.

Ip-lehtien pääkirjoitukset, näkökulmat ja kolumnit ovat mainioita journalistisia taidonnäytteitä ja Seiskan paljastus kohusaarnaaja Pirkko Jalovaarasta on levinnyt kaikkiin muihinkin medioihin jo.

Kirjoittamisessa on kuitenkin, kuten usein muussakin elämässä, se helppo tai vaikea tie. Lukijoita kerää helposti tietyillä tunteita nostattavilla teemoilla ja raflaavalla käsittelytavalla. Usein vastustamalla ja kritisoimalla aihetta kerää paremman potin kuin kannustamalla ja kehumalla. Ihmisluonteen nurja puoli näyttäytyy tässä kohtaa. Sama pätee viihteen ja asian välillä. Kävijälaskuri raksuttaa parempia lukuja viihteen kynäilijälle kuin asian.

Jos ajattelee miten henkilökohtaisesti hyötyy kirjoittelusta, on se muistin kehittyminen. Kun tuolla pitkin poikin kyliä juttelee ihmisten kanssa kaikesta maan ja taivaan välillä, nousee alitajunnasta usein kirjoitettuja asioita mieleen. Kirjoitettu ajatus on asian mieleen panemista perusteellisemmin. Ja aina kirjoittaessa viisastuukin, kun joutuu pengastamaan asioita monelta kantilta.

Joka tapauksessa kieli on osaavissa käsissä kirjoitettuna melkoinen ase. Jatketaan kirjoitteluja bloggarit hyvät ja pidetään tekstinkäsittelyohjelma ja oma mieli vain aseina kiväärien sijasta. Sillä tavalla on paremmin voivat yhteiskunnat aina rakennettu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Kirjoittaessaan ihminen jäsentelee ajatuksiaan. Parhaimmillaan karsii tarpeettoman "lurituksen" pois ja kykenee kiteyttämään ja ylösnostamaan oleellisen. Minua usein huvittaa sanoilla kikkailu. Niillähän voidaan negatiivisiakin asioita kääntää positiivisen kuuloiseksi. Näin vaalien alla on hauska seurata poliitikkojen vakavalla naamalla antamia vastauksia kaikenlaisiin etuuksien kaventamisiin. Ne muuttuvatkin "kannustimiksi" työskennellä ahkerammin. No.. voihan sen alaraajahalvauksenkin ajatella kannustavan vammautunutta käyttämään pyörätuolia aktiivisesti. Myöskin orastava impotenssi varmaankin kannustaa hankkimaan "sinistä voimaa". Otsikkoosi viitaten, voisiko ilmaisurikas kielemme olla myös hyvää tekevä voima rehellisesti ja pyyteettömästi käytettynä?

Toimituksen poiminnat