Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Aplodit Iltalehdelle

Nyt napsuu kohdalle! Iltalehti pisti kolumnisteja kiertoon ja teki pääkirjoituksista nimillä varustettuja. Molempia uudistuksia on ainakin täällä suunnassa odotettu.

Kovin oli odotettavaa, että omaan napaan keskittyviä jorinoitaan jaellut Hjallis Harkimo sai lähteä IL:n kolumnistina. Hyvänä syynä toki eduskuntavaaliehdokkuuskin ja sitä kautta todennäköinen valituksi tuleminenkin.

Vaan vaihtoon lähtivät Katja Ståhl ja Markus Leikolakin. Vuoden parin pyrähdykset eivät jättäneet mitään kuolematonta heistä jälkeensä. Leikola ehkä hiukan paremmin onnistui. Menestystä kuitenkin uusille kolumnisteille, Miina Lange, Mari Pudas ja Kreeta Karvala, pesteissään.

Vaikka Mattiesko Hytönen ei keiku lehdessä siinä kohtaa, minne nyt uudet kolumnistit valittiin, on hänen  palstansa sisällöllisesti niin outo, että joku kerta voisi ovea näyttää hänellekin. Huumori on tietysti makuasia, mutta aivan överiksi menevä itsensä korostaminen ja yleinen koherenssin puute tekee tuotoksista täysin absurdeja. Viihdepuolen kolumnistia siihen kohtaan todennäköisesti kaivattaisiin, jos Hytönen pistettäisiin kassan kautta, mutta luulisi nyt, että Suomesta viihteen hallitsijoita löytyisi muitakin kuin Hytönen.

Iltalehti teki myös paljon peräänkuuluttamani uudistuksen eli muutti pääkirjoitukset nimellisiksi. Positiivisena uudistuksena myös pääkirjoituksien nostaminen perinteisemmän uutisvirran sekaan. Tässä suunnassa IL on suunnannäyttäjä perinteisissä sanomalehdissä. Pienet paikallis- ja kaupunkilehdet sekä aikakausilehdet ovat näin jo pitkään toimineetkin pääkirjoituksen nimellisyyden suhteen. Veikkaan lukumäärien kasvua, kun kirjoituksella on nyt persoona mukana. En ole oikein koskaan ymmärtänyt sitä kulunutta perustetta, että pääkirjoituksessa ei ole sen takia nimeä, koska se on lehden, ei kirjoittajan, kanta. Ei lehti kuitenkaan kollektiivisesti kirjoita yhtäkään pääkirjoitusta vaan sen tekee aina yksittäinen ihminen eikä mikään työryhmä. Siksi kirjoituksen alle kuuluu nimi. Pääkirjoitus eroaa kolumnista monesti vain korrektimmalla kielenkäytöllä ja yksikön ensimmäisen puuttumisella.

Poikkeuksellista uusissa kolumnisteissa on se, että ne ovat talon omaa väkeä. Tähän mennessä useat kolumnistit ovat olleet ulkopuolisia freelancereita. Toivottavasti normaalin työajan puitteissa kolumnit saa tehdä, sillä napakoiden kolumnien tekeminen on yllättävän aikaa vievää puuhaa toisinaan.

Yksi seikka kolumnisteissa istuu sitkeässä. Suomen suosituimmat ja luetuimmat sanankäyttäjät ovat järjestään miehiä. Nyttemmin valitut uudet kolumnistit ovat kaikki naisia. Ei sillä, etteikö naisistakin voisi tulla erinomaisia sanansäilän sivaltajia, mutta usein se tarvittava räväkkyys puuttuu, joka pistää kolumnin lentoon ja saavuttaa suuret massat. Pitäkää tämä seikka mielessä uudet kolumnistit, kun alatte naputella aatoksianne palstallenne. Räväkkyyttä tarvitaan, se on kolumnin yksi kantava voima. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset