Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi. Muut yhteydenotot osoitteeseen ekman.timo@gmail.com

Gallup paljasti enemmän kuin tuloksen

Vaikka seuraankin mielestäni keskiverto tallaajaa aktiivisemmin politiikkaa, joudun keskimäärin ihan kuukauden parin välein tilanteeseen, jossa huomaan yhtäkkiä, että jostain poliitikosta on muodostettu jonkinlainen mielikuva tietyissä piireissä ja se on absoluuttisen varma. Yleensä kanta on melko jyrkkä, joko puolesta tai vastaan. Joskus toki jaan saman näkemyksen, mutta turhan usein tuntuu siltä, että mitä ihmeen lehtiä nämä mielipiteen muodostajat oikein lukevat, kun minulla ei ole useinkaan juuri minkäänlaista käsitystä poliitikosta noin asiaosaamisen puolesta katsottuna. En mielelläni muodosta habituksen perusteella minkäänlaista näkemystä ihmisen poliittisesta linjasta enkä myöskään kovin mielelläni jostain yksittäisestä keskinkertaisesta liirumlaarum-kommentista tylytä ala-arvoista saman tien. Demokraattinen politiikka on hidas prosessi, jossa pikavoitot ovat harvassa.

Tuorein ministerigallup veti tämän mielipiteen muodostamisen ihan maksimiin. Jollain tavalla oli aivan posketon idea soittaa noin tuhannelle ihmiselle satunnaisesti ja pyytää heitä pistämään asiaosaamisen perusteella tämän hetken ministerit ykkösestä seitsemääntoista. Tolkutonta siinäkin mielessä, että osa ministereistä ovat vasta olleet muutaman kuukauden pestissään ja esim. kokoomuksen Paula Risikko on siirtynyt hallituksen sisällä toiseksi ministeriksi vasta viime kesänä. Aiemmatkin ministerit sai laittaa järjestykseen tältä vaalikaudelta. Kuinkahan moni muistaa esimerkiksi lonkalta puhelinhaastattelussa liikenneministeri Merja Kyllösen (vas) avauksia muutaman vuoden takaa?

Myönnän aivan auliisti, että ilman Googlea olen tasan yhtä kanamuistinen monissa poliittisissa käänteissä kuin valtaväestökin. Minulla ei ole esimerkiksi minkäänlaista kuvaa Sirpa Paaterosta (sd), Krista Kiurusta (sd), Piia Viitasesta (sd). En muista googlettamatta rouvien avauksia ministeriajoilta tähän hätään, kun hädin tuskin muistan heidän ministerialaakaan. Loppujenkin valtioneuvoston jäsenten asiaosaamisen arviointi on vähän niin ja näin joitain näkyvimpiä poikkeuksia lukuun ottamatta. Katsoisin mielummin kokonaisen vaalikauden mitan ennen kuin antaisin arvion. Joskus ei riitä sekään.

Kyselyn toinen osa, kansanedustajien arviot ministereistä, oli jo huomattavasti mielekkäämpi.

En esimerkiksi aivan käsittänyt sitä raivoa pääministeri Alexander Stubbia kohtaan, joka nousi, kun herra oli käytännössä kesälomien jälkeen ollut vajaa pari kk. pääministeri ja alkoi sataa rapaa niskaan. Myönnän kyllä juppimaisen ja hiukan hönömäisen käytöksen, joka saa vanhalla kaartilla alapainen nousuun, mutta sillä perusteella ei pitäisi pääministeripestin sisäänajovaiheen lähtösuoralla antaa mitään kuusmiinuksia vielä arvosanaksi.

YLE uutisten politiikan erikoistoimittaja Pekka Ervasti kysyykin omalla palstallaan, että onkohan media ollut ihan oikeaan tapaan kartalla uutisoinnissa valtioneuvoston suhteen, kun muutamien ministerien suhteen kansanedustajien ja kansalaisten arviot heittelivät rajusti. Tässä suhteessa tutkimuksella oli paikkansa. Se osoitti sen kuuluisan juovan kansalaisten ja kansanedustajien välillä, jota media meille filtteröi.

Ervasti kysyykin, että entäpä jos medioista tehtäisiin samanlainen rankkauslista kansalaisten ja poliitikkojen välillä ja katsottaisiin paljonko sinne tulisi vinoumaa ryhmien välillä? Rohkea veto, sillä takkiin voisi tulla YLEllekin, joka siis tämän ministeri-gallupinkin tilasi. Todennäköisesti kuitenkaan ei, sillä sangen syvällä meissä elää käsitys YLEn luotettavuudessa.

Näytän vihreää valoa idealle ilomielin, mutta median hiukan sisäänpäin lämpenevyyden vuoksi itse median suunnalta tällaista nilkkaan ampuvaa tutkimusta tuskin tilattaisiin kovinkaan monesta suunnasta mielellään. Elinkeinoelämän Valtuuskunta (EVA) on viime aikoina profiloitunut tutkimusten tilaajaksi. Tästäkö seuraava proggis työn alle?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Edustat tervettä, poliittista pohdintaa, mutta tuskin saat älyllisesti kommentoivaa palautetta.

Kananmuisti on kummallinen muisti, jälkiä ei näy, mutta ikävät pysyvät.

Elijas Bijur

Tuo ajatus sekä kansalaisten että poliitikkojen näkemyksistä lehdistön suhteen on todella mielenkiintoinen. Paljon mielenkiintoisempi kuin laittaa ministerit muka ns. paremmuusjärjestykseen. Eivät kansalaiset edes tunne kaikki ministereitä ja heidän tekemisiään. Varmasti osa kansanedustajistakaan ei heitä tunne tai tunnista, saati tiedä mitä ei oikeasti tekevät.

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

Olipa mukava lukea sujuvaa tekstiä ja hyvää pohdintaa. Enemmän tällaista, niin tavallinen tallaajakin jaksaa edes yrittää pohtia.

Toimituksen poiminnat